Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Penge_4

  veterán

  "A közmunka alapelve jó lenne, hogy ha már kap valami ellátást adjon cserébe valamit, hát munkát mi mást."

  A szocializmusban is így működött. Ásson ki egy gödröt, majd temesse be. Meg a többi, amikor 5 ember végezte 1 ember munkáját csak hogy mindenkinek legyen munka. Kár, hogy az ilyen típusú munka deficitessé teszi az államot, mivel nem produktív. Mondjuk a segély sem az. De akkor legalább valami hasznosat csináljon érte. Ha mást nem, akkor fusson 10 kört egy sportpálya körül meg nyomjon 50 fekvőtámaszt, így talán egészségesebb lesz és kevesebb terhet ró a TB-re.

  Az utcaseprő sem véletlenül szűnt meg. Összeszedik alkalmanként a szemetet ingyen a Greenpeace-esek, akkor minek fizessen bárki is érte? Te fizetnél? Mennyivel lesz neked, pl. önkormányzati képviselőként kevesebb profitod abból, ha nincsenek tele cigarettacsikkekkel a járdák és a parkok?

  "Nem mindenkinek lehet közmunkásnak lennie, mert azokat is ugyan úgy a mi adónkból fizetik."

  Ezért lenne megoldás a prevenciós népességszabályozás. Mindenkit genetikailag (nem barbár elkötéses meg spirálos módszerekkel) meddővé tenni és új emberek kizárólag a legkiválóbb génkészlettel születhetnek és kizárólag akkor, amikor szükség van új emberekre. Cserébe minden meddő egyed halhatatlan és örök fiatal maradna a telomer szakasz rövidülésének kiiktatásával és felgyorsított öngyógyulással, valamint egyéb genetikai hotfixekkel. Mondjuk ez a távoli jövő, de ez lenne a leghumánusabb megoldás, mert a még meg nem született (és meg sem fogant) egyedeket nem kell megölni ahhoz, hogy a megmaradtaknak több erőforrás jusson.

  "A kis vállalkozások jelenik az emberibb jövőt. Igen sok kéne nagyon sok..."

  A kisvállalkozások kényszerűen multikká válnak egy gazdaság-evolúciós folyamat révén. A jobbak összeállnak/felvásárolják egymást, a rosszabbak pedig elbuknak/bekebelezik őket. Végül oligopólium vagy monopólium alakul ki attól függően, hogy az adott szabályozói környezetben melyik az előnyösebb a megmaradt piaci versenyzőknek.

  "megfelelő mennyiségű és minőségű kisvállalkozás, jóval nagyobb ember tömeget tudna felszívni mint a multik..."

  Így van. Ahogy a traktor és a kombájn előtt, mikor még ember húzta ló segítségével az ekét is több emberre volt szükség. Mostanság pedig már automata, GPS vezérlésű mezőgazdasági gépek vannak, ahol még arra a néhány emberre (sofőr, rakodómunkások) is egyre kevesebbre van szükség.

  A technológiai fejlődés felszabadítja az embert a munka alól. Ez lehet áldásos dolog is és kegyetlen dolog is. Az adott környezettől függ. Egy normális társadalomban pozitívum, hogy az embernek több a szabadideje és több ideje marad az önmegvalósításra és a szórakozásra. Egy kapitalista társadalomban viszont lemorzsolódáshoz vezet, mert a munkáért kap az ember pénzt, amiből meg tud élni, ha pedig nincs munkája, akkor éhen döglik vagy nyomorog, ami még rosszabb, mert hosszú ideig agonizál.

  "Múltkor néztem hogy a bruttó 500 felett keresők aránya 6% környéke."

  Itt valami nagyon nem stimmel. Milyen statisztika volt ez? Bár lehet, hogy csak a bejelentett munkakör számít bele és rengeteg olyan fizetés nélküli cégvezető van, aki különböző mutyizásokból milliókat rak zsebre, miközben hivatalosan jófiút játszik, aki nem fogad el fizetést.

  "Gazdag 1milliótól? Sok manáger is keres ennyit sőt többet is, de ezt nem nevezném még gazdagnak."

  Hát végül is, ja. Bill Gatesnek, Zuckerbergnek és társainak percenként kamatozik ennyit a vagyonuk. De azért a realitások talaján maradva igenis gazdagok. Magyarországi viszonylatban meg pláne.

  Nekem 1 havi fizetése egy életre megoldaná minden gondomat.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák