Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • borg25

  senior tag

  Kissé komplexebb a helyzet, ha az IP mögött nem 3 ember van, hanem egy nagyvállalat teljes belső hálózata 100 vagy 1000 géppel. Az a kisebbik gond, hogy ennek a loggolása vaskos adatmennyiséget és lassulást eredményez. Ha tutira akarsz menni, akkor ugye nem csak minden session nyitást loggolsz, hanem minden csomagot, hogy az is meglegyen, hogyha FIN-el kezd a portscan.
  Ami még ennél is nagyobb gond, hogy szerintem 500+ user felett az összes nagyvállalat folyamatosan bannolva lenne, mert mindig akadna egy Jucuska, aki ráklikkelne a macskás malwarere. Erős kétségeim vannak, hogy oktatással kezelhető, ajánlom a [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra topikot a tipikus felhasználók szellemi szintéjnek a belövéséhez.
  Aztán még ott vannak a ingyenes wifi hotspotok: kávézók, bevásárló központok stb.
  Bejelentés kezelés, elég csak odaszólnom, hogy bannoljanak téged s megtörténik? Mi alapján döntik el, hogy téged már nem kell bannolni? Leteszed a nagy esküt, vagy mi? Kimegy a TEK s meggyőződik mindenről? Ki fizeti az ellenőrzés költségét? Hmm zombiware új vírusfajta a cryptowarek után: Fizetsz, vagy zombiüzemmód lesz, s fizetheted a bannolás költségét, nekem mindegy kinek fizetsz.

 • borg25

  senior tag

  Nekem továbbra is olyan bajaim vannak, hogy:
  1. Mi alapján döntik el, hogy az én oldalamon gond van? Ha a bejelentő meg tudja fizetni, hogy a tűzfala automatikusan jelentsen az ISP-je felé, hogy DOS/portscan alatt áll adott IP-ről, akkor az mehet, míg ha ugyanezt Mari néni routerével csinálják, akkor neki nem jár ez a lehetőség? ha már DOS akkor mi alapján döntik el, hogy adott IP-ről tényleg támadják a bankot, vagy Mari néni csak rosszkor kíváncsi az egyenlegére? Esetleg mindenki február 1-el akarja felvenni a tárgyakat?

  2. Mi alapján döntik el, hogy az én internet elérésem már biztonságos? Ha bejelentés után 1 hétig nem lesz ismételt bejelentés az IP-mre, akkor törlik a warningot, ha lesz, akkor meg jöhet a bann?

  3. Nem tudom te milyen szinten értesz a számítógépekhez, de szerintem, ha Mari néninek jelzik, hogy az ő hozzáféréséről portscant, spamelés, vagy dos történt, akkor szólna, hogy az nem lehet, ő ezer éve nem használ DOS-t, mióta az unokája feltelepítette a pasziánszhoz a WinXP-t s két klikkel tudja indítani a játékot.

  4. Pénzügyi/jogi vonzatok: Ha kizárnak az internet használatából, akkor az alatt kell-e fizetnem a szolgáltatásért. Mi a helyzet a hűségidőmmel, hivatkozhatok-e arra, hogy kötbér nélkül elállok, mert túl hülye vagyok a biztonságos üzemeltetéshez, s a kiépítés költségét a szolgáltató bevétel nélkül bukta.

  36 Dißnäëß:
  Rosszul állsz hozzá a témához. A reklám nem rossz. Lehet, hogy téged zavar, de senki se dolgozik ingyen. Ha eltüntetnéd a reklámokat, akkor eltüntetnéd az ingyenes tartalomszolgáltatók 90%-át. hagy kérdezzem meg, te mennyi napilapot/folyóiratot járatsz, PCworot olvasol, hogy ne tolja a szemedbe a prohardver a reklámokat? Na ugye.
  Ha reklámmentességet akarsz, akkor azt nem tiltással kéne elérni, hanem meg kell találni a módot, hogy a tartalomszolgáltatók más módon finanszírozzák a működésüket. Törvényi szabályzás a reklámmennyiségre. Hidd el a nagy tartalmak nem bújnának eldugott nem számonkérhető hely alá, csak hogy annyi reklámot rakjanak fel, amit nem szégyelnek. A pornóoldalak, warez szájtok, illegális videotékák meg, megint az, hogy jah, ha te nem akarsz fizetni rendesen a termék hivatalos oldalakon keresztüli beszerzéséért, akkor mit képzeltél, majd ingyen lesz minden? A még aberráltabb oldalak meg...passz, hogy egy pedofilokat célzó aknavetőket áruló oldalon mennyi a reklám, de ugye tudod, hogy az emberek 99%-a szerint a reklám a legkisebb gond velük.

 • borg25

  senior tag

  Boccs, de DOS-t mondtam, és nem támadást. DOS esetén nem igazán tudod eldönteni, hogy ki a támadó s ki a rendes user és máris ott tartunk, hogy egy ártatlant büntetsz.

  Egyébként grat kitaláltattál velem egy új fajta támadási módot: Míg Mari néni az illegális online videotékán nézi a kedvenc szappanoperáját, a gépe a bitcoin bányászat mellett támadja a pentagont. (Na jó, passz lehet-e tcp kapcsolatot nyitni javascriptből, bár ha bitcoin megy, ez miért ne menne) Szóval itt egy támadási mód amikor hiába jön ki Mari néni etikus hacker unokája, nem fog találni semmit, aztán mikor elmegy Mari néni két részt is megnéz. Egybként ha már itt tartunk, akkor a 8 általános végzett Mari néni unokája valszeg eljut az ácsmesterségig, s nem diplomás etikus hacker.
  Olyan apróságokkal nem számolsz, hogy mi van, ha a támadást olyan kóddal csinálják amit még a vírusírtók nem ismernek? Kicsi rá az esély, hogy veled ez történjen, de minden vírus ismeretlenül kezdi, szóval mindig lesz, akit bannolsz, pedig mindent elkövetett.
  Az is előfordulhat, hogy Mari néni etikus hacker unokája mindent átnézett, sehol nem talált egy vírust, mert a gond ott volt, hogy a wifi jelszónak a BélaKisUnokám gyenge volt, a szomszéd feltörte úgy torrrentezik, meg mellete a vírusírtó nélküli gépe támad mindent. Szintén szerencsén múlik, hogy észreveszed.

  A kocsis példád rossz. Azért mert ott van egy tárgyad ami felett továbbra is tudsz rendelkezni, megkérheted az asszonyt, hogy ő furikázzon, eladhatod stb. Míg egy kikapcsolt internetkapcsolat az ugye nulla értéket képvisel.

  Értem én, hogy jó lenne, de ez így kivitelezhetetlen. Egyszerűbb lenne azt mondani, hogy írjanak olyan szoftvert ami biztonságos. A 90IQ-val rendelkező Mari nénitől elvárod, hogy tartsa karban az internetre kilógatott eszközeit, egy 110+IQ-val rendelkező programozótól, vagy még inkább egy minőségbiztosítással rendelkező fejlesztő cégtől miért nem várod el, hogy ne 2 perc alatt törhető szoftvert írjon? Őket ezért miért nem bünteted? Ja, hogy ők nem kisemberek. Lehet fordítva ülni a lovon, de mégis rendesen a jobb.

 • borg25

  senior tag

  Ki mondta, hogy feltörték a gépét?
  Azt mondtam, hogy olyan oldalon nézi a szappanoperát ahol a ezer felugró hírdetés mellett ott egy spamküldő/támadó alkalmazás. A gépe érintetlen marad, ha nem nézi a szappanoperáját nincs baj. Normálban semmit se lehet találni. Mikor a szomszéd lopja tőle a netet szintén nincs semmi a gépén. Így vili?
  Tisztázzuk nem a net kapcsolatát törik meg, hanem a rajta lévő eszközt. Nem azt mondtam, hogy a szolgáltatótól 2 év hűségidőre vett internetet + tabletet részletre. Csak internet hozzáférést. Szóval nem, nem arról beszélünk, hogy törött kocsival az asszony se közlekedjen hiába van jogsija. Hanem inkább arról, hogy asszony se tud kiállni, mert egy idióta eltorlaszolta a kijárati kaput.
  Érted:
  Megtört kocsi = meghackelt pc
  Kijárati ajtó = az az internet hozzáférés amiért fizettél, de mégse kapsz rajta szolgáltatást azaz SLA=0 Nem kocsi, nem laptop, semmi olyan amit pénzé tudsz tenni. Csak hűségidő és fizetés a semmiért.

  Egyébként már haladunk Mari néni az ács unokája helyett hívjon szakembert. Rendeset, aki esetleg a vírusirtón tovább is lát. Ő miből fizeti meg? Elhiszem, hogy téged feldob a pénzt, de hidd el, az emberek többségét nem. Képzeld el, hogy mondjuk a tanárokat se, de azért előírják nekik, hogy vezessen e naplót, elvárják, hogy facebook tartsa a kapcsolatot. Ismersz magaddal együtt másik 100 embert aki hajlandó lenne 2% több adód fizetni, hogy Mari néni meg a tanár is meg tudja fizetni az informatikust?

  Egyébként szerinted Mari néni gépéről hogy indítanak támadást? Úgy hogy megtörik az ő gépét, esetleg a webkamerája olyan kókány, hogy nem publikált telnet kapcsolattal rendelkezik 12345 jelszóval stb

 • borg25

  senior tag

  Tanuld már meg, hogy az igény utat tőr magának.
  Ne agy Isten eljönne a te kánaánod, tudod te mit reagálnának rá a támadók? Átállnának egyszer használatos zombi hálózatokra. Kit izgat, ha támadás után a program törli önmagát, vagy egy vírusirtó elkapja, ha a biztonsági rés holnap is ott lesz, Mari néni másnap is felmegy szappanoperát nézni, ráadásul meggyőzte a Bori barátnőjét, hogy nézzen ő is fel, mert a Szulejmán is fenn van.
  Egyszerűen el kell engedni a ma zombi hálózatát. Holnap is lesznek gépek amiből lehet zombi. Ha akkora kapacitást össze tudnak állítani amivel egy kontinens internetelérését blokkolni tudják, akkor szerinted gondot jelentene összeszedni 100 gépet egy nap alatt, hogy lehessen portscannelni az FBI-t?

  Egy ilyenre mit lépsz? Mari nénit blokkolni akarod mert hülye? Mert már csak azért tudod, mert ugye a vírus megtette dolgát a mor mehet, Mari néni gépe ma már tiszta, Mari néni hülye, tehát holnap újra meg lehet fertőzni a gépét, felesleges a gépén fenntartani a zombi üzemmódot, így nincs ok a bannolására.
  Bár azok után, hogy országokat blokkolnál mert nem követték nagyszerű észrevételed, nem csodálkozom, hogy Mari nénit simán blokkolnád mert hülye. Végül is Hitler is elsőként csak a hülyéket, nyomorékokat likvidálta, nem a zsidókat. Biztos megérdemelték. :Y

  Az ország blokkolásáról pedig csak annyit, hogy a facebook, google, almás, pornhub stb keresztre feszítené azt a politikust aki miatt oda nem tudnak terméket/szolgáltatást eladni, s bevételkiesésük jelentkezne.... Ne izgulj nagyon hamar lenne rólad köztévében rejtett kamerás felvétel, hogy 2 négerrel pasival az ágyban játszadozol. Az se lényeges, hogy tényleges felvétel, vagy AI által generált video, te belebuknál, s másnap visszaállna a piac izé az internet az országban.

 • borg25

  senior tag

  Szerintem a hülyegyerek Julikán úgy állna bosszút, hogy posztolna pár szaftos képet. De mondjuk jah, mikor a TSystem feljelentette mezei etikus hackerünket, mert kipróbálta, hogy tényleg annyira gáz-e az új e jegy rendszer akkor valakitől kaptak egy DDOS-t. Az így drágább lenne.

  Egyik volt tanárom mondta, hogy mikor a kisebbségi diák matek dolgozatot ír elvérzik, bezzeg mikor a piacon árulja a zöldséget egyből megy a matek. Ezzel azt akarom mondani, hogy nem biztos, hogy Mari néni annyira reménytelen eset lenne, hogy ne lehetne tanítani.
  Lehet, hogy érdemes lenne azt mondani, hogy internet hozzáféréshez vizsgát kell tenni. Van könyv, egyszerű tesztkérdésekkel, hogy pl Jocó becuppant-e pár vírust azért, mert lassú a gépe s nem használt ingyenes vírusirtót, de azért élvezettel néz hardpornót a darkweben?
  vagy miért gáz letorrentezni a legújabb Symantech vírusírtót
  a. Nem igaz, egyáltalán nem gáz
  b. Mert így a csúnya kapitalista vállalkozónak nem képződik bevétele
  c. Mert az a vírusírtó kapásból meg lesz hackelve, hogy a cracker vírusait ne bántsa, szóval semmit se fog érni, de legalább lassít

  A digitális tudás érdekes dolog:
  Eleve nem mindenkinek oktattak számítástechnikát általánosban/gimiben.
  A tudás gyorsan elavul. Ma semmire se mész DOS ismeretekkel.

  Tudom nyugdíjasoknak is szerveztek tanfolyamokat, de lehetne ezt jobban is csinálni. TV-ben program de csak Mónika show legyen. Online oktatóvidok anyanyelven ami faék egyszerűséggel magyarázza el. S tudod mit, a tiltásnak inkább fordítva lenne értelme. Nem azt mondani, hogy Mari néni bannolva van ha portscan jön tőle, hanem míg nem töltötte ki helyesen a tesztet addig csak az oktatóvideót, facebookot, youtubeot, magyarorszag.hu-t meg a hirado.hu-t éri el, esetleg hozzá választhat +3 szolgáltatást. Na jó skype és messenger mehet. Ha nyitni akar a nagy világra, akkor tegyen érte. A Mari nénik 90%-a számára ez elég lenne, sőt jobbat mondok leszarná, ha bannolnák mert portscanelték a gépét, csak a macskás videó meg az unokás képek legyenek. A szappanoperák, meg a néger pasis képek hiányát elfogadná.

 • borg25

  senior tag

  Az internetes jogsi mellett azt is sikerült kiszúrni az írásomban, hogy az emberek többsége úgy használja az internetet, hogy nincs semmilyen előismerete? Tudom, hogy a használati útmutatót csak a melegek olvassák el, férfiember ilyet nem csinál, de ha belegondolsz úgy köthetsz internetet, hogy nincs hozzá használati útmutató. Max a router beállításához.
  Tudom biciklizéshez se kell semmi, ott még 1% véralkoholszinttel csak azért nem mehetsz, mert alkoholmérgezéssel kipúrgáltál, de na. Még nagypapit hagyod a kocsmából hazalavírozni, a gyereket addig nem fogod engedni biciklizni, míg meg nem győződsz róla, hogy tud magára vigyázni, érzi a forgalmat, s nem fogja hagyni hogy elüssék, vagy csak biciklizhet az utcában ahol az átlagos forgalom 1 autó/óra.
  Hogy ehhez tanulni kell? Jah, ha így tudod, hogy ma kb hányszor támadtak, akkor valszeg tudod, hogy van sebességkülönbség aközt, hogy Excelben használod a képletet, hogy =5+6 vagy számológép elő 5+6=, aham 11, akkor az Excelbe írjuk, hogy 11. Szóval aham, a tanulástól még hatékonyabb is lesz tehát idővel megtérül.

  A bannolásnál meg a fiúk gondolom olyanra gondoltak, hogyha a tűzfal érzi, hogy most scanelték, akkor a dropon kívül menne egy üzenet a tiltsd.le.a.hulyet.org -ra, hogy na ezt az IP-t kéne előbb-utóbb blokkolni úgy internetileg. Az üzenetet pedig az ISP-k feldolgoznák, de hagy ne dolgozzam neked ki a teljes elméleti szabványt.

 • borg25

  senior tag

  Ne izgulj, te kevered a dolgokat. Összetéveszted a buszsofőrt az utassal. Szóval előírásoknak megfelelően bizonyos dolgokat csak bizonyos feltételeket teljesítve végezhetsz. Igen a busz vezetéséhez D jogsi kell, aztán ahhoz, hogy egyedül utazz a BKV-n be kell töltened a 6. életéved, addig csak felnőtt kísérettel utazhatsz. Nem, nem azért mert elvárják, hogy 6 éves korodra ismerd a belsőégésű motorok működését, meg a gázpedált nyomva kilátsz az ablakon, hanem az utastérben kulturáltan tudsz viselkedni anélkül, hogy a mami rádszól.
  Azért a BKV-t és a tömegközlekedést hoztam, mert az egy közszolgáltatás, s van ahol az internetet is ugyanolyan közműszolgáltatásnak tekintik, mint a csapvizet.
  Vannak durvább példák, pl bizonyos lifteknél ki van írva, hogy csak 10 év felett kezelheted.
  Szóval nem én nem akartam elvárni a nagymamitól, hogy csukott szemmel állítson be egy routert, ezt a szintet te adtad a számba, csak azt, hogy valami fogalma legyen az inteneten való viselkedésről, veszélyekről, hogy legalább legyen azzal tisztába, hogy mi az internetes megfelelője annak, hogy mielőtt átmész az úttesten nézz kőrbe, s milyen veszéllyel jár, ha a M7-esen akarsz gyalog keresztülvágni, mert ott egy ritka virág. Megint csak gondolom nem várod el a nagymamitól, hogy 40 éve legyen jogsija, csak azt, hogy mikor 130al mész, akkor ne ugorjon ki a kocsiból. Érzed a különbséget? Nem tartod elvárhatónak? A gyerekzár nem azért van a hátsó ajtókon, hogy a gyerek ne tudjon csak úgy kiszállni a mozgó járműből?

 • borg25

  senior tag

  Már bocs, de butaságokat írsz
  Javaslom olvasásra a BKK üzletszabályzatát. Különös tekintettel a III.1. Utazáshoz való jog részt. Pár szösszenet innen:
  A Szolgáltató és minden jegyellenőrzésre jogosultszemély a személyszállítást megtagadhatja, illetve az utast a személyszállításból kizárhatja, ha az utas:
  -ittas vagy bódult,-magatehetetlen személy (kísérő nélkül),
  -botrányosan viselkedik, magatartásával, tevékenységével vagy más módon zavarja a többi utast,-magatartásával, tevékenységével vagy állapotával a közlekedés biztonságát, saját és utastársai testi épségét, egészségét, a jármű vagy berendezéseinek épségét, tisztaságát veszélyezteti,
  -a szolgáltatást jogosulatlanul veszi igénybe,és menetjegyet felszólításra vagy ellenőrzéskor sem vált(felszólításra vagy ellenőrzéskor történő jegyváltás: V.1.1. fejezet szerint a hév jegyellenőrnél történő vásárlás, továbbá V.2.1. fejezet szerint beléptetéskor vagy felszálláskor történő vásárlás),
  -a személyszállítási szerződés megkötését tanúsító vagy utazási jogosultságát más módon bizonyító igazolást, illetve kedvezmény igénybevételére jogosító igazolványát–felhívás ellenére –nem mutatja fel,-a menetdíj, a menetdíj-különbözet vagy a pótdíj megfizetését megtagadja(menetdíj a járművön az adott utazás kapcsán: V.1.1. fejezet szerint a hév jegyellenőrnél történő vásárlás, továbbá V.2.1. fejezet szerint beléptetéskor vagy felszálláskor történő vásárlás),-az utazási feltételeket nem tartja be.BKK Üzletszabályzat15/61A magatehetetlen vagy a szolgáltatás igénybevételére kísérő nélkül nem képes személy, valamint a hat éven aluli gyermek a személyszállítási szolgáltatás igénybevételére kísérő nélkül nem jogosult. Hat éven aluli gyermekek csoportos szállítása esetében minden tíz gyermekre legalább egy kísérőnek kell jutnia,és törekedniük kell arra, hogy a fel-és leszálláshoz több ajtót vegyenek igénybe.

  Hagy ne menjek fel neked a MÁV, Volánbusz, Gyesev, vagy a Deutsche Bahn honlapjára. Szerintem ugyanez fog visszaköszönni.

 • borg25

  senior tag

  Még egyszer összefoglalólag:
  - Bannolásban nem hiszek, az értelmetlen
  - Ezzel szemben annak még lehet értelme, hogy az internethez való hozzáférést feltételhez kötik, aminél nem csak a szolgáltató ÁSZF-ét kell elfogadni, (mert az ugye most is megvan, csak ki olvassa el, elolvastad?, rémlik, hogy létezik) hanem ennek része egy nagyon egyszerű hogyan viselkedjünk az interneten etikai kódex is.
  - Ezt esetlegesen ki lehet egészíteni egy primitív tesztel, hátha el lehet érni, hogy ne átolvasás nélkül írjon alá egy papírt, mert nem az a cél, hogy aláírja, hanem, hogy tudja, egyszer végiggondolja, hogy kockázat, ha minden levélre kérdezés nélkül rákattint, a standard jelszó nem az 123456 és nem is az unokája neve.
  - Az életben van rá példa, hogy (köz)szolgáltatás igénybevételét feltételhez kötik
  - Arra is van példa, hogy egy joghoz ismétlő vizsgát kell tenni. (pl: USA jogosítvány)

  Utolsó előttire mondtad, hogy dehát olyan nincs, ezen horkantam fel, s hoztam a példát amit nem tudtál hova tenni.

 • borg25

  senior tag

  Tudnál mesélni róla, hogy milyen szintű bannolás van? Mikor kerülhetnék tiltó listára?
  Akkor tényleg nem sok újat mondtunk ha van netikett. Kb 1 hónapja kötöttem újra netet s hát én se olvastam el az ÁSZF-et, nem is néztem, a szolgáltató se hívta fel rá a figyelmet, gondolom mert nem is fűződik hozzá érdeke, ezért nem emeli ki az ügyintéző. De akkor utána nézek.
  Állambácsi akar (felelős) digitális társadalmat építeni, neki kellene akkor jobban forszírozni, hogy ne csak a hűségidőt, árat, minimális szolgáltatást nézze az egyszeri ember a szerződésben, hanem ezt is. Ok tudom, sokan odáig jutnak, hogy max letöltési sebesség, aztán hogy mi a garantált azt már értelmezni se tudják, hogy mit jelent, aztán néz nagy boci szemekkel, hogy most miért csak a fele van annak amire ő fizet, s ez miért nem baj.

 • borg25

  senior tag

  Köszönöm a kimerítő választ. Rosszul hangzik, hogy hasra ütésre bemond, ellenőrzés nincs, csak virítsd a lóvét. :S Pedig biztos lehetne jobban is csinálni: átláthatóság növelése, automatizálás, csapatmunka, javító szándék.Az emailen ilyen ügyet rendezni mikor az IPV4 címekből kifogytunk egy hatékonysági vicc.
  Csak ezt a nagy gerincszolgáltatóknak kéne akkor akarni, amíg meg párszor nem fektetik meg őket, addig nem lesz rá affinitásuk.
  Már értem, hogy pár szolgáltató miért ad olcsó vírusirtót.

Hozzászólok Aktív témák