Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kansas

  senior tag

  Semmi gond, csak azt hiszi, minden bug sebezhetőség is egyben, ahogy a #9-ből kiderül.

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Kansas

  senior tag

  Nem tűrte némán, az AMD konkrétan pert nyert az Intel ellen annak a machinációi kapcsán(volt időszak, amikor az Intel több pénzt adott a Dell-nek, hogy ne csináljon AMD-s konfigot, mint a Dell teljes nyeresége volt ugyanabban az időszakban).
  Közben mintegy mellesleg az Athlon64-ek feltörölték a padlót a Pentium 4-ekkel, csak a Core2 és még inkább a Core i széria tudott az AMD procik fölé kerekedni, mikor a cég előbb az Ati felvásárlását nyögte, majd ment egy tévutas kerülőt a Bulldozer/Excavator/Piledriver archi-val. A mai napig nem tiszta nekem, hogy ha nem vásárolja fel az Ati-t és nem nyit ezzel két frontos háborút az Intel mellett az NVidia ellen is, és marad csak a prociknál, akkor is ennyit szívott volna-e? Az más kérdés, hogy akkor valószínűleg az Ati eltűnik a süllyesztőben, és a Radeon olyan nosztalgia-márkanév lenne, mint a Voodoo(3DFx) és a Savage(S3)...

  Szerencsére a Ryzen-ekkel az AMD proci részlege nagyot gurított, és a Navi-k se szerepelnek rosszul, bár az AMD-nek kétségbeejtő szüksége lenne egy minden NV-t verő presztízs-termékre, nem technikai, pusztán PR okból - még ha realizálna is rajta némi veszteséget, visszajönne az a többi VGA eladásaiból...

  Hogy eddig miért nem verték nagy dobra az Intel sumákságát a security-second design kapcsán?
  1. A Spectre/Meltdown eljöveteléig nem volt ennyire egyértelmű, hogy ezzel az Intel sebességet nyer a biztonság beáldozásával
  2. Azóta is látszik, hányan b@sszák feltenni a fix-eket/letiltani a HT-t, mert fontosabb a sebesség a biztonságnál - na őket pont nem érdekelné egy erre épülő kampány sem, valszleg csak legyintenének.
  3. Az AMD marketing/PR részlege sosem a kompetenciájáról volt híres...

  [ Szerkesztve ]

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Kansas

  senior tag

  Azért szépen kimazsoláztad a neked tetsző részeket...
  Volt ám abban ilyen rész is:
  "However, newly discovered side-channel attacks from the Spectre family seem to affect Intel more than the other two vendors, which implies that Intel may have taken more liberties with its CPUs than its competitors to keep the performance edge."

  "According to a recent report, all the patches Intel has had to deliver have slowed down users’ PCs and servers about five times more than AMD’s own patches."

  Nem az a kérdés, hogy vannak-e hibák/sérülékenységek az AMD procijaiban. Vannak.
  Az egyik kérdés a számosságuk, a súlyosságuk és a kivédésük ára(leginkább teljesítményben) - jelenleg kevesebben vannak, és kisebb a javításuk miatti teljesítményvesztés.

  Másrészt a jelen cikkben nem volt szó róluk. Tudod(illetve láthatólag nem tudod), attól, hogy valamit javítanak, nem jelenti azt, hogy biztonsági probléma. Javíthatnak ezer más dolgot a megjelenítéstől(pl. UEFI "Help" szöveg tördelése, hogy ne lógjon ki az ablakból) kezdve a hatékonyság-növelésen(pl. egy funkció használata melyik P-statebe rakja a procit) keresztül a feature-breaking(pl. nem boostol a teljes boost clockig a proci) bármit, nem csak és kizárólag biztonsági problémákat.

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Kansas

  senior tag

  Senki nem állította, hogy nincs sebezhetőség AMD oldalon(én legalább is tuti nem).

  Te jöttél elő ezzel a marhasággal, hogy ha javítanak valamit az AGESA-ban, az biztos valami eltitkolt(új) sebezhetőség, aminek a javításától majd biztos lassul a rendszer.
  Mindezt a leghalványabb bizonyíték nélkül, miközben másokat ugyanezért rágalmazással vádolsz. :W
  Aztán amikor egy elemző cikket kapsz referenciának, ahol feketén-fehéren ott van, hogy az AMD procikat kevesebb sebezhetőség kevésbé érinti(az eredeti Spectre/Meltdown paketből a Meltdown egyáltalán nem, a Spectre egyik variánsa pusztán elméletben, a mai napig gyakorlati exploit nélkül, a harmadik pedig ugyan igen, de a javítása egyszerűbb és kisebb teljesítmény-vesztés mellett mint az Intel esetében) és emellett az Intel a javításoktól is 5x annyit lassul, akkor nekiállsz szerecsent mosdatni, hogy egy olyan állítást akartál cáfolni, amit konkrétan senki sem tett(szalmabáb).

  Most komolyan, vagy kapd össze magad és érvelj rendesen, bizonyítékkal alátámasztva, vagy tényleg menj trollkodni máshova...!

  [ Szerkesztve ]

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

 • Kansas

  senior tag

  Miután alapból ki szokás emelni, ha sebezhetőségeket javítanak, azzal hogy ebben a formában rákérdeztél, implicite azt állítottad, hogy valószínűleg vannak, és ráadásul el akarják őket titkolni(hiszen nem lettek említve) - abból, hogy 100-nál több hibát javítottak, az következik, hogy 100-nál több hibát javítottak, más nem.
  A sebezhetőség ugyan valóban egy fajtája a hibának(ld. bogár/rovar), de már évek óta külön szokás említeni a mezei bugoktól, mivel a kezelésük annyiban különbözik - pl. enterprise környezetben nem feltétlenül szokás olyan FW bugokra fixet telepíteni, amik effektíve nem jöttek elő, de security fixeket akkor is felteszik, jobb helyeken persze tesztelés után.

  A '95-ös dologról az a véleményem, hogy ha még mindig benne van ugyanaz a procikban(amit azért kétlek, lagalább is azonos formában), akkor az majdnem biztos, hogy szándékos - '95-ben ugyanis az első Pentium generáció jött ki, azóta pedig többször is váltottak architektúrát(ha a kisebbeket nem is számolod, akkor is először NetBurst-re, aztán arról a Core-ra), ha akarták volna, kijavíthatták volna.
  Az abszolút nem evidens, hogy senki nem vette észre, lehet hogy észrevették, csak az Intel lefizette őket, hogy kussoljanak - simán beleillene az akkoriban folytatott gyakorlatukba(és abban sem vagyok 100%-ban biztos, hogy azt abba hagyták)...

  [ Szerkesztve ]

  I used to be a decent sysadmin, then I took an arrow in the knee... (BOFH)

Hozzászólok Aktív témák