Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Miért ne kéne kompenzálni? Tegyük fel, hogy vásárolsz egy filmet és szeretnél róla egy második példányt is. A jogtulajdonos érdeke, hogy ebben az esetben vásárolj egy második példányt. Ezt kompenzálod az adathordozói jogdíj megfizetésével.

  Az már más kérdés, hogy nem túl életszerű, hogy a megvásárolt filmeket és zenei albumokat másolgassam magamnak szórakozásból. Ez az egész jogdíj fizetősdi egyik legnagyobb anomáliája.

  Majd amikor a jövőbeli meseföldön megjelennek a kvantum sokszorosítók, melyekkel bármilyen tárgy másolható lesz és te az autódról csinálsz két másolatot, hogy jusson az asszonynak, meg egy a kölyöknek, akkor ugyan ezek a körök lesznek majd lefutva az akkori jogalkotásban is. Ugyan az újabb példányok/másolatok létrehozása egy fillérjébe nem kerül az autógyártónak (~jogtulajdonosnak), mégis érdeke fűződik hozzá, hogy másolás helyett újabb példányokat vásárolj.

  (#24) dabadab: Azért arra is kíváncsi vagyok, hogy miként szolgál társadalmi célokat, hogy jogvédett tartalommal leléphetsz lényegében fizetés nélkül. A művészek kötelesek ingyen vagy kompenzációért cserébe dolgozni?

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

Hozzászólok Aktív témák