Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • XMI

  csendes tag

  válasz tlac #120 üzenetére

  Az a baj, hogy a fene tudja. A leírások szerint a hiba túl egyenetlenül jelentkezik, néha 2-3-5 óráig semmi, aztán 30 percen belül 2-3 hibaeset. Így elég nehéz a valószínűségi várható értékét számolni. Kb hetekig kéne futnia egy-egy beállítással, hogy elég adat legyen, hogy értelmes konfidenciával lehessen állítani bármit. Emiatt simán lehet, hogy egy-két BIOS beállítás valójában teljesen véletlen egybeesés miatt tűnik úgy, mintha segítene rajta.

  Egyébként valóban olvastam olyan teóriát (most nem keresem elő a linket) - ez szigorúan spekuláció -, hogy ez az egész leginkább egy belső energiagazdálkodási hibára utal, ha az összes mag egyszerre terhelt, akkor előfordulhat a körülmények egy különleges együttállásakor, hogy valami belül nem kap elég feszültséget, vagy a sok párhuzamos terhelés miatt túl sok zaj kerül egy belső tápvonalra. A túlfeszelés vagy feszültségcsökkentés két okból nem tudhatja korrektül megoldani: egyrészt minden részegység fogyasztása egyszerre változik tőle, tehát a belső feszültségingadozás mértéke is arányosan együtt fog mozogni a tápfeszültség változtatásával. Másrészt lehet, hogy a belső tápelosztó hálózatban valami beépített szabályozás ellenkorrigálja a külső feszültségemelést. Na itt lehet, hogy valamit tényleg túl szorosra szabtak, és nem tudják AGESA-ból a belső energiagazdálkodást vezérlő mikrokóddal korrigálni.

  Az is biztos, hogy több alaplapról bebizonyosodott, hogy a memóriát, pontosabban a Ryzen memóriavezérlőjét és vele együtt a teljes uncore-t overclock-olják, ami tud nagyon hasonló hibákat produkálni. Elvileg a legjobb eset 1modul/csatorna single rank modul esetén 2400 MHz a támogatott max freki, de 2 modul esetén már csak 2133 MHz, dual rank modulnál már csak 1866 MHz. Viszont megfelelő modul esetén az alaplapok XMP profilból simán megpróbálnak beállítani 3000 vagy 3200MHz-et is, ami az újabb AGESA kiadás óta többé-kevésbé sikerül is, csak éppen kissé hibázik. Jelen pillanatban a segfault-ra tesztelőket kérik is, hogy ügyeljenek rá, hogy a memória véletlenül se menjen az AMD-által hivatalosan támogatott órajel fölött.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák