Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Sondi1986

  addikt

  Nem csoda! Ha az AMD is a játékok helyett a tesztelőket pénzelné hogy a grafikonon minél jobb helyen helyezkedjen el a terméke!

 • E770

  senior tag

  válasz Sondi1986 #1 üzenetére

  óvatosabban a látszat bölcsességekkel - ez mindenkinek jó hír,
  mert a két konkurens cég fejlődése nekünk csak jó: folyamatos fejlesztés mellett egyre nagyobb lesz a valódi verseny!

  bár én már sok sok éve nem használok NV termékeket, mégis őszinte öröm minden ilyen hírt olvasni, hajrá mindkét cégnek!

  [ Szerkesztve ]

 • Sondi1986

  addikt

  válasz E770 #3 üzenetére

  Hatalmas nagy versenyt nem látok pl. egy GTX680-as amióta megjelent 140k mai napig ilyen árba osztogatják.
  Miközben egy HD7970-es már 100k alatt van.

  [ Szerkesztve ]

 • Psych0

  őstag

  Hogy temettük az NV-t, mikor pár éve kiderült, hogy a mobilvonalat fogják inkább erőltetni. És igazuk volt.

  "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

 • julius666

  addikt

  válasz Psych0 #5 üzenetére

  Bár nekik érdekes módon asztali vonalon is jól megy. Ahhoz képest hogy Abu meg még páran már 3-4 éve is a szegmensből való kiszállásukat meg a cég lassú halálát jövendölte (illetve jut eszembe, pont a professzionális vonalon való előretörését jósolták, lol :P ).
  Ehhez képest a "nagy üdvöske" másik 3 betűs cégnél kb. akkor örülnek ha végre nem mínuszban vannak évek óta.

  Szerintem no comment. :U

 • siriq

  őstag

  A linuxos stream-t is meg lehetne emliteni az uj linux nv driverrel egyettemben.

  Meg mindig nincs 1000 oras BF3 nev, kozben mar masok is erdeklodnek utana... Mar bevallottan nincs 1000 ora neki... Varjunk Dec 31-ig a Mantle-a.

 • smkb

  őstag

  válasz Psych0 #5 üzenetére

  Na na... az, hogy a PH!-n 1-2 AMD marketinget nyomó prominens személy halálkárogást hallatott az NV-vel szemben (amit a mai napig megtesznek ha lehet), és dicső AMD eljövetelt jósoltak, az lokális volt. Az itt ment csak. Nemzetközi IT porondon akkor is pontosan látta mindenki, hogy ez a jövő, nem pedig az Intel saját pályáján bohóckodni, szopatni magukat, és nullára degradálódni, mint azt ahogy az AMD tette és teszi (ezért is 0 a befektetői bizalom jó ideje az AMD-vel szemben, és kb értéktelenné nullázta magát a tőzsdén), ami jelenleg felét sem éri az NV készpénzállmányának. Ezért is fizet osztalékot az NV.

 • mcwolf79

  veterán

  válasz Sondi1986 #1 üzenetére

  Miután elolvastam a kommentedet, valamiért sejtettem,hogy AMD VGA lesz az adatlapodon ;] És igazam volt ;]
  Tényekkel is alá tudod támasztani a mondandódat (esetleg saját teszt/tapasztalat), vagy csak úgy gondoltad, jól fog mutatni az első hsz-ben ez a nagyvilági bölcsesség :F

  Xbox Series X ; GT: Mcwolf79xy

 • ntomka

  nagyúr

  válasz Sondi1986 #1 üzenetére

  Az az igazság, hogy a tegrák tényleg erősek.

  Továbbá én abban is látom a sikert, hogy képesek a gyártókat megnyerni, hogy a csúcskategóriás gépekbe az ő SOC-juk kerüljön. Innentől aki komolyabb eszközt akar venni, nehezen tudja kikerülni.

  ツ Headphones on - World off

 • Sondi1986

  addikt

  válasz mcwolf79 #10 üzenetére

  [link]

  Vannak teszt oldalak ahol a GTX660ti leveri a HD7970-est! Ami elég fura!

  [ Szerkesztve ]

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz julius666 #6 üzenetére

  Inkább azt mondtam, hogy a Tegra lesz a fő profiljuk, és ahogy látod ez látszik is, mivel nő a Tegra eladása, ebből származik az extra bevétel zöme. Lassan nyereséges is lesz az üzletág. A VGA-k pedig nem mennek jól. Senkinek. A piac az elmúlt negyedévben megint 6%-ot esett. Egyszerűen az IGP-k eszik a részesedést. A GPU részleg az NV-nél abból tartja fent magát, hogy az Intel negyedévente 70-80 millió dollárt ad hozzá. Ez a licencpénz a technológiákért.
  A fejlődés irányán tökéletesen látszik, hogy mi számít. A Kepler compute teljesítményét beáldozták a Tegra miatt. Ahogy a tesztjeinkben a DX11-es compute igényes játékok mutatják, ez nem volt nyerő döntés, de így döntöttek. A GeForce GTX 680 a megjelenéskor a HD 7970 előtt teljesített. Az új játékokkal készült tesztekben már mögötte van és inkább a HD 7950-nel versenyzik. Ezt persze előre elmondtuk, hogy így lesz, de nyilván a gyakorlat is látni kell.
  A professzionális vonal mindenkinek esik. Egy picit visszaesett maga a piac. Az NV-nek is visszaesett a Quadro eladása, amit a Tesla eladása valamennyire felhozott, de összességében az üzletág visszaesett. Szimplán a VGA oldaláról az AMD-nek is esik ez az üzletág, csak a FirePro APU-k tartják fent, mivel azok meg tudják célozni Indiát, Brazíliát és a növekvő piacokat, melyek költséghatékony megoldást keresnek. Ezt az NV nem tudja megcélozni, mert nincs APU-juk ide, így a Quadro eladása jobban esik, de ha az AMD-től leszámolod a FirePro APU-t, akkor a profi VGA-k eladásai hasonlóan mértékben esnek náluk is, ami ráadásul arányban van a piac esésével mindkét cégnél.
  A VGA halálát jövendöltem egyébként. Ez inkább általános, mint NV specifikus. Sajna szépen esik a VGA-k eladása.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • mcwolf79

  veterán

  válasz Sondi1986 #12 üzenetére

  Most pont egy olyan játékról linkelsz tesztet, ami köztudottan nagyon fekszik a GTX-eknek.
  Amúgy elég nagy a szórás az online sajtó tesztjeiben. Van amelyik játék jobban fexik az AMD VGA-knak, van amelyik az NV karikon megy jobban. Minden csak optimalizáció (mármint az adott VGA-ra) kérdése. Persze biztos tol zsetont mindkét VGA gyártó a fejlesztőknek is, de azért ne kezdjünk már összeesküvés elméleteket hinteni (minden megalapozottság nélkül).

  Xbox Series X ; GT: Mcwolf79xy

 • spirit007

  senior tag

  válasz julius666 #6 üzenetére

  "Ahhoz képest hogy Abu meg még páran már 3-4 éve is a szegmensből való kiszállásukat meg a cég lassú halálát jövendölte"

  Ezt sikerült nagyon cizelláltan megfogalmaznod :)
  Én pl. ~3 éve nem is látogatom a prohardver.hu -t mert behányok attól a stílustól...

  szerk:
  re: (#7) siriq

  Én sem értem miért nem ínak/tak itt erről :F

  [ Szerkesztve ]

 • GIJoe

  őstag

  válasz Abu85 #13 üzenetére

  Oedig én nem vagyok elájulva a Tegra 3-tól, se S4-hez viszonyítva, AMD tablethez meg végképp...
  Tudom nem az ájulásom számít hanem hogy viszik mint a cukrot... (kínai klón teló gyárták, iszonyat mennyiségben vehetik pl: Small Chili Xiaolajiao )

 • Sondi1986

  addikt

  válasz mcwolf79 #14 üzenetére

  Azt tudom hogy sok külföldi tesztelő élsimítás nélkül tesztel, és azért jön ki olyan jól az nvidia, elsimítássál más a helyzet!

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz smkb #9 üzenetére

  Kezdjük ott, hogy a PH egy technológiai oldal. A termékek megítélése a technológiai oldalon zajlik. Amikor a Keplerről leírtuk, hogy nem lesz jó compute-ban, akkor annak technológiai alapja volt, és láthatod, hogy nem jó a termék az új, compute igényes DX11-es játékokban. De mindez meg lett magyarázva, hogy az NV a Tegrába tervezte az architektúrát, mert a VGA-piac szisztematikusan szisztematikusan zsugorodik. Az IGP-k alulról felzabálják a VGA-k eladásait.
  Nyilván az Intel ellen nehéz versenyezni, hiszen olyan hardvereket is sikerül eladniuk a Windows 8 platformként, amihez nem is vállalnak gyári támogatást. Az NVIDIA pontosan ezért lépett ki innen. Az Ion sokkal jobb volt az Atom saját vezérlőhídjánál, ám az Intel olyan feltételeket szabott a gyártóknak, hogy lehetetlen legyen vele versenyezni. A felhasználó elől elvették a szabad választást, és már nincs is Ion. Persze az Intel ezt valahol meg is szívta, mert jött egy Brazos, amire másfél éve nem tudnak válaszolni, de az Iont azért sikeresen kivégezték a lobbijukkal.
  Az AMD jóval többet ér annál, mint amennyire a tőzsde árazza. Kb. 10 milliárd dollár az az ajánlat, amit a tulajdonosok elfogadnának, de szerintem még annyit sem. A fő probléma a Mubadala, nekik 19-20%-uk van a cégben és komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy az AMD maradjon a GlobalFoudnries fő ügyfele. Nem véletlen, hogy raktak még egy embert az igazgatótanácsba. Éppen ezért a legfőbb felvásárlójelöltje a cégnek a Mubadala. Persze még nem lépnek, mert komplikált lenne az egész. Eleve az Egyesült Államok valószínű, hogy nem szeretné, ha az AMD teljesen Arab kézre kerülne, sőt nem szeretnék, ha valaki az Egyesült Államokon kívül vásárolná fel őket. Azután komplikált lenne megkötni az Intellel a keresztlicencet, aminek akár évekig tartó pereskedés lenne a vége, ami nem hiányzik senkinek. Itt ugye nem csak az x86-ról és az AMD64-ről van szó, hanem az Intel IGP-kről is, amelyek temérdek ATI szabadalmat használnak, melynek tulajdonosa az AMD, és felvásárlás után az új cég. Egyrészt érdek megegyezni az új keresztlicencről, másrészt nem az, mert ha az AMD-t egy pénzes cég veszi meg, akkor az Intelnek technológiai oldalról kellene versenyezni, és a Larrabee még mindig nem működik, valszeg sosem fog relatíve kis gyorsítótárral skálázódni.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • GIJoe

  őstag

  válasz Sondi1986 #17 üzenetére

  Pedig a bár bites user nem fog nekiesni leírtani a simítást, telepít és gyak...
  Onnantól kezdve hogy lehet venni hardvert Toms hardware logóval, nekem hiteltelen a review...

 • Löncsi

  őstag

  válasz spirit007 #15 üzenetére

  Ez a trend amúgy kb GTX260/HD4850 érától kezdve megy (sőt, talán a Geforce 9000 sorozat is belefér, ugye szapultuk az nV-t az átnevezés miatt, miközben az AMD nagyon fejlesztett)... ahhoz képest megvan az nV.

  [ Szerkesztve ]

  Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz GIJoe #16 üzenetére

  A Tegra 3 az a Windows RT-re elég jó. Ami az Androidon hátrány, az a Windowson előny. Androidon már van nála jobb ARM-os rendszer, nem is egy, de Windowson bejön a TB(D)R szopár, ami a Tegrát nem érinti.
  Az AMD az egy Brazosra épülő tabletplatformmal dolgozik. Az egy tradicionális PC-s alapokra épülő nagy tudású hardver. Ez eleve tökéletes alkalmazáskompatibilitást biztosít. Szigorúan technikai értelemben ez ellen nincs esélye senkinek. Teljesen felesleges egyébként a Tegra 3-at a Hondo APU-hoz mérni. Csak formálisan versenyeznek egy ligában.

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz Löncsi #20 üzenetére

  A GeForce 9000 az jó volt, csak az átnevezés miatt nyilván volt egy keserű szájíz, hiszen a 8800 GT és a 9800 GT ugyanaz volt. Ekkor ez az átnevezés még frissnek számított, de ma már nem az. Ma sem értünk vele egyet, de már mindenki csinálja sajnos. Szerencsére nem annyira keményen, mint régen.

  Az AMD a HD 4000-től nőtt az NV nyakára. Szóval nem véletlen, hogy innentől származik ez az állítólagos trend. A HD 5000-rel elhúzott, aztán jött rá a Fermi válasznak, ami az első körben a fogyasztása miatt nem volt valami kedvező. A HD 6000 és a GTX 500 az már kiegyenlített harc volt. Ekkor azért annyira nem volt rossz választás. A Kepler és a GCN csatája még új, de már látszik, hogy a Kepler a compute teljesítményt nagyon leadta, amire nyilván nem érkeznek kedvező reakciók, amikor az idén megjelent DX11-es játékok jó része igényli ezt. Most általános dolog, hogy a compute az egy rossz dolog lett, de a compute shader használata a Keplernek is jó, mert anélkül Kepleren is rosszabbul futna az adott effekt. Esetenként sokkal. A különbség, hogy a GCN nagyon ki van gyúrva erre az általános számításra, ergo sokkal jobban érzi magát ebben a környezetben.
  Az NV meglesz még évekig. A Tegra az jó jövőkép. Ők is tudják. Nem véletlen, hogy a Keplert beáldozták a compute szempontjából. Most így illik a Tegrába. Fogyasztása az rendben van, skálázható is, legalábbis jobban, mint a Fermi volt, és IMR-alapú, vagyis jó a Windows RT-hez.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Erasmus

  őstag

  válasz Abu85 #13 üzenetére

  abu, azért a dinamikát és az arányokat is figyelembe kell venni. lehet, hogy a gpu mint olyan általában visszaszorulóban lévő biznisz, de az nv-nél a termékkör forgalma még mindig nő (és úgy, hogy az intel-zseton egy évvel ezelőtt is befolyt, pont ugyanennyi, mint most), az amd-nél meg régóta csökken.

  az nv 740 millió dollár bevételt tud összehozni e termékekből, az amd 342 milliót, ami kevesebb, mint a fele. és az intel pénze az nv gpu ülzetága bevételének 10 százaléka sincs. ezek a hard tények.

  mod.: és még egy. a tegra ugyan szépen bővül, de ez egy szerény nyereségességű üzlet. hiába van óriási eladott volumen, egy-egy soc asp-je és marzsa baromi alacsony (szemben mondjuk az x86-os procikkal). ugye az nv-nél már jó ideje óriási siker ez biznic, mégis az egész üzletág (több más termékkel és licencdíjjal együtt) most is csak a forgalom ötödét adja.

  [ Szerkesztve ]

 • Löncsi

  őstag

  válasz Abu85 #22 üzenetére

  Én értem, de eléggé világvége hangulatú cikkek voltak megírva. :) De nem is ez a fontos, hanem ha valaki leírja, hogy mégis nV-t vett AMD helyett, egyből betámadják a fórumon. :DDDD

  [ Szerkesztve ]

  Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

 • smkb

  őstag

  válasz Abu85 #18 üzenetére

  "Az AMD jóval többet ér annál, mint amennyire a tőzsde árazza. Kb. 10 milliárd dollár az az ajánlat, amit a tulajdonosok elfogadnának, de szerintem még annyit sem."

  Az AMD tőzsdén jegyzett cég, nem igazán határozza meg, hogy szerinte ő 10mrd usd-t ér. Annyit ér amennyit a részvényeiért adnak. Abban a pillanatban, hogy dupla árat ígér valaki a részvényeseknek, azonnal szabadulnának a ramaty AMD részvényektől. Ennyi. Aztán az AMD meg gondolhat magáról bármit, hogy szerinte ő mennyit is ér. Azért kerülnek ennyibe a részvények a tőzsdén, mert a részvényesek ennyiért adják őket. Pont.

  http://investors.morningstar.com/ownership/shareholders-major.html?t=AMD&region=USA&culture=en-us

  Itt láthatók a fő részvényesek. A Mubdalanak van 15% oszt csók, a dolgozóknak valami 5.. A többiek meg szerintem bőven adnák a részvényt egy dupla áron is akár, csak vigyék.

  [ Szerkesztve ]

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz Erasmus #23 üzenetére

  Ezt nem vitattam. Ez abból ered, hogy az NV az OEM gyártókat meggyőzi, illetve magasabb a GeForce ára az azonos teljesítményű Radeonokhoz képest. Ez az AMD alapvető gondja. Ha a Radeont nézzük, akkor számottevően jobb technológia a GCN, mint a Kepler, de kevesebb OEM-et győztek meg a beépítésről. Ez főleg annak köszönhető, hogy az AMD elvette az OEM-ektől a marketingpénzt, és a szoftverfejlesztőknek adják, illetve a fejlesztőeszközökre költik. Ez egy változás a stratégiában. Már látszik az eredménye, hiszen az AAA PC-s játékok többségét a Gaming Evolved partnerprogram szállítja. Az NV is változtatott az elmúlt évben. PC-re több a marketingtámogatás. Tehát megfordították azt, amit eddig csináltak. A TWIMTBP számára is kisebb fókusz lett az AAA PC-s játék, és nagyobb fókusz az F2P és az MMO. Tehát 2012 egyelőre sok szempontból a változás éve. Nagyon látszik a cégeken, hogy más recept szerint szeretnének dolgozni. Igazából teljesen logikus is, ami történik.
  Az AMD stratégiája abból a szempontból lehet érthető a Gaming Evolved változás szempontjából, ha megnyerték az összes konzoldizájnt, ilyenkor lényegében a saját igényeikhez szabhatják az AAA multiplatform címeket. Az NV erre készülhet, így a PC exkluzív F2P és MMO címek jóval erősebb támogatása logikus. Utóbbi a felhasználó oldaláról logikusabb, mert nem biztos, hogy az AAA multiplatform címeket PC-n játsszák, vagyis az AMD felvállal ezzel egy kockázatot, ugyanakkor az NV is kockáztat, mert ma a tesztekben jellemzően nincsenek F2P és MMO játékok.

  A Tegra az egy hosszútávú jövőkép. Az NV is tudja, hogy a VGA-piac előbb-utóbb egy értéktelen valami lesz. Gyakorlatilag a felsőkategória megmarad és kész. Az pedig kevés. Az semmiképp sem jó, ha negyedévente esik 5-7%-ot a piac. Erre gondolni kell, mert pár év és elfogy. Ha nincs helyette egy olyan üzletág, ami ezt helyettesíti, akkor elfogy a talaj a cég alól. Ez lenne a Tegra lényege.
  Egyébként ne hidd, hogy a VGA-kat nagyobb haszonnal adják el. :(

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Angel1981

  veterán

  válasz Abu85 #13 üzenetére

  "A VGA halálát jövendöltem egyébként. Ez inkább általános, mint NV specifikus. Sajna szépen esik a VGA-k eladása."

  Erre még visszatérünk! ;)

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz Löncsi #24 üzenetére

  (#24) Löncsi: Egyik cikkben sem volt leírva, hogy az NV csődbe megy, vagy valami. Az néha le volt írva, hogy a VGA-piac zsugorodik, de ez tény.
  Ilyenért nem támadják be a fórumon, mert ez egyéni döntés. Abból szoktak viták keletkezni, ha valaki nem tudja eldönteni, hogy mit vegyen. De igazából ez nem probléma, mert az emberek érvelnek x és y mellett.

  (#25) smkb: Egy cég nem csak a részvényekből áll, hanem a szellemi tulajdonból, ami az AMD-nél eléggé értékes. Illetve az ingóságokból. Ha meg akarod venni a céget, akkor ezek is hozzátartoznak. Szóval ilyen 3-4 milliárdért elkelő AMD-ről nem érdemes álmodni. Annyit bárki adna értük, de világos a cégeknek, hogy 10 milliárdos ajánlat körül kell gondolkodniuk, ami már sok. Ezért nincs jelentkező. A Mubadala a legnagyobb esélyes egy felvásárlás esetén, mert nekik a GlobalFoundries fejlődése szempontjából elemi érdekük, hogy az AMD-t ne darabokban vegyék meg, hanem egyben. Ez nyilván azért fontos, hogy a GlobalFoundriesnál ne álljon le a gyártás. Jelen pillanatban a cégeket inkább egy-egy darabja érdekelné az AMD-nek.

  Azt meg nem gondolnám, hogy a részvényesek azonnal szabadulnának 4 dollárért a 8 dollárért vett részvényektől. Sokan bepánikolnak, de a tapasztalt öreg rókák ilyenkor kivárnak.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • smkb

  őstag

  válasz Abu85 #28 üzenetére

  "Egy cég nem csak a részvényekből áll, hanem a szellemi tulajdonból, ami az AMD-nél eléggé értékes. Illetve az ingóságokból. Ha meg akarod venni a céget, akkor ezek is hozzátartoznak"

  ??? és akkor a részvénybe mégis mi tartozik ? :) Elárulom, hogy minden. Egy részvény tulajdonos, annyiad részét birtololja a cégnek, amekkorával rendelkezik. Ebben bene van a cég minden szellemi és fizikai tulajdona, adóssága stb... mi lenne akkor egyébként egy részvényben? Mit birtokolna egy részvényes? :) Pont ezt szokták felhasználni, hogy rettentő nyomott áron felvásrolnak 50%+1 részvényt, és mehet a cégdarabolás, ahol az ingóságoakt, ip-ket, és egyéb materiális meg immateriális javakat jóval a részvényvásárlási ár fölött adnak el összességében. Tudom ajánlani a Nagy likvidátor vagy a Tőzsdecápák c klasszikusokat :)

  Az AMD-nek meg annyi, ezt már minden befektető tudja, ezért is szabadul mindenki a részvényektől, és ezért van a béka segge alatt (naponta esik, folyamatosan). A részvényárfolyamok mindig tükrözik a jővőbeni várakozásokat. Azaz perpill az AMD-től egy befektető sem remél már kb semmit, ezzel meg keményen hitelképtelenek is. Elfogy a maradék cash, aztán zakó. Nem véletlen van az AMD az USA top csődveszélyes cégei közt

  [ Szerkesztve ]

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz smkb #29 üzenetére

  Ha ez ennyire egyszerű lenne, akkor már rég megvették volna az AMD-t. Abba gondolj bele, hogy jelenleg csak az AMD rendelkezik olyan CPU és GPU architektúrával, amelyek egymás mellé lettek tervezve, és már a gyakorlatban is működnek. Ha nem csinálsz ilyet, akkor a fizika törvényei megakadályozzák, hogy a
  Ilyenen dolgozik mindenki, csak ahogy a Larrabee fejlesztésén látod ennek a koncepciónak a kivitelezése nem egyszerű. Az, hogy az AMD-nek sikerült megvalósítani a GCN-nel, még nem biztos, hogy másnak is sikerül. Tényleg a legjobb példa az Intel, amely cég 2003 óta dolgozik ezen, és jelen pillanatban sincs eredménye. A Xeon Phi lesz az első, ha megjelenik, de azon már látszik, hogy miért olyan nehéz ezt megcsinálni. 32 MB-os L2 gyorsítótár egy GPU-nak az nem azt mutatja, hogy az a rendszer jól skálázódik, nem véletlenül került bele ekkora tár, miközben a többi top GPU ~1 MB-ot kap, és skálázódnak. Ezekkel jellemzően nem törődnek az elemzők, de egy cég felvásárlás előtt átgondolja.

  Az AMD túl nagy, hogy bedőljön. Ha az AMD bedől, akkor a GlobalFoundries gyártókapacitása évekig messze kihasználatlan lesz. Ez egy bérgyártó halála. Az Arabok számára az AMD jelenti a kulcsot, hogy az élmezőnyben legyenek a bérgyártás területén. A legnagyobb megrendelő nélkül a gyár egy pénznyelő. Ezért helyezett el a Mubadala még egy igazgatósági tagot az AMD-nél, mert nem engedhetik, hogy bedőljön. Túl sok milliárd van már a GlobalFoundriesben.
  Nyilván az Arabok hosszútávú befektetésként tekintenek a GlobalFoundriesre, de fontos a veszteségeiket bizonyos keretek között tartani. Ha az AMD többet nem rendel, akkor elszabadulnak a veszteségek, hiszen a fejlesztésbe bele kell rakni a pénzt.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Sondi1986

  addikt

  válasz smkb #29 üzenetére

  Év elején mikor az AMD kiadta a vga palettáit, a részvényesek szóltak az NV-nek hogy mindenáron adják ki a GTX680-ast mert esnek a részvények ára.
  Igaz nagy volt a selejt az elején de már kifűzetődött!

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz Sondi1986 #31 üzenetére

  Ezt csak Csárlibá kamuzta. Nem a részvényesek döntik el a termék startját. Ha kész van, akkor kiadják. A GTX 680 kész lett és kiadták.

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Srodney

  senior tag

  válasz Psych0 #5 üzenetére

  igen,igazad van utólag(!!!) mert korábban ki gondolta volna hogy sikeres lesz a tegra??? azokból a teljesítményadatokból amiket produkált eléggé valószínűtlennek gondolták,ezért szerintem jogosan temették.csoda kellett ahhoz hogy jó legyen,megtörtént. azokat a diákat meg hagyjuk amiket maga az nvidia dobott ki a tegra reklámozására mert nyilván maga felé haljott a keze.

  "Az Intel ebben a negyedévben is 66 millió dollárnyi licencdíjat utalt át az NVIDIA számlájára, a kivezetés végén járó chipsetbiznisz pedig 3,3 millió dollár árbevételt hozott (egy évvel korábban még 22,4 milliót"

  hát elég nagy barom lett volna az nvidia akkor ha nem használja ki az intel hátszelét és nem lovagolja meg a sikerét,azóta is ezen a hullámon hajózik: ugye ismerjük a vásárlói magatartást: amd-ati,intel-nvidia....

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz Srodney #33 üzenetére

  Igazából sosem volt baj a Tegrával. Az első verzió az ott bukott el, hogy az NV rossz helyre pozicionálta. Erről beszéltem is anno Pesten Igorral. Ő is ezt mondta a legnagyobb hibának. A Tegra 2 már Androidhoz készült. Teljesen helytállt. A Tegra 3-nál kötöttek bele sokan az IGP teljesítményébe, mert nem ezt várták az NV-től (?), de az Android mellett a Windows RT-t is számításba kellett venni. Ide nagyon nem ideális a PowerVR, Adreno és társai. Soha nem optimalizálták ezekre az egzotikus architektúrákra a DirectX logikai futószalagot.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Srodney

  senior tag

  válasz Abu85 #34 üzenetére

  aham...így már más a leányzó fekvése.tegra3as tabletet láttam ahol eléggé gyatra volt a lejátszás élvezhetősége,maximális kompromisszummal sem volt élvezhető,ezek után nem gondolnám hogy a tegra sikeres lehet még de ez már a jövő zenéje...

 • julius666

  addikt

  válasz Abu85 #13 üzenetére

  A VGA-k pedig nem mennek jól. Senkinek. A piac az elmúlt negyedévben megint 6%-ot esett. Egyszerűen az IGP-k eszik a részesedést. A GPU részleg az NV-nél abból tartja fent magát, hogy az Intel negyedévente 70-80 millió dollárt ad hozzá. Ez a licencpénz a technológiákért.

  Oké, az nV mégis jellemzően inkább csak oldalazik, illetve most mint a cikkben is említve van, emelkedett. A keresztlicenc pedig mint előttem is írták, fix bevétel, a növekedésbe nem játszik, ráadásul az egésznek csak töredéke.

  Nyilván amit írtam költői túlzás volt. Igen, a cég haláláról talán nem írtál és elsősorban a videokártya piac döglődéséről volt szó, de arra pl. tisztán emlékszem azt írtad anno (cikkben lehet nem de hozzászólásban biztos), hogy az nV folyamatosan ki akar hátrálni majd a desktop videokártyák piacáról, a tegrában meg a professzionális piacban látják a jövőt. Kb. minden új kártyánál meg volt lebegtetve a HD4000-es széria kijötte illetve az AMD-s "heterogén éra" marketingexpress beindulta után, hogy lehet nem jön már igazán új architektúra PC-re.

  Aztán itt vagyunk 2012-ben és tök jól megy a cégnek, a tegra habár működik, még mindig nem az az aranybánya, a professzionális piac csökken. Ezzel szemben AMD, aki az "új éra" nagy éllovasa lenne, az Ati felvásárlása óta olyan mint a csiga. És nem a lassú haladás miatt, hanem mert húzza maga után a takonycsíkot. Az elvileg baromi sikeres Llano illetve Brazos után kénytelen kirúgni az alkalmazottak 15%-át. Azért ne mondjátok hogy ezt ti nem látjátok. Persze az egészet rá lehet fogni mindenféle külső okokra, a szemét OEM gyártókra meg a konkurens cégek piszkos ügyleteire, szokás szerint, csak azért kicsit fura hogy éveken keresztül rájár a rúd szegény AMD-re, miközben technikailag abszolút fölényben van elvileg.

  Kicsit ezzel a heterogén érával illetve a nagy GPGPU-val is ezt érzem, az AMD nyomatja ahogy a csövön kifér, aztán majd mire lesz is talán belőle valami értelmes (mondjuk 2015-16 környékén) addigra átrendeződik a piac és már ott lesznek az ARM-os rendszerek a seggükben, az AMD cuccai meg nem kellenek majd kb. a kutyának sem. Aztán ne legyen igazam.

  [ Szerkesztve ]

 • Angel1981

  veterán

  válasz julius666 #36 üzenetére

  Nekem is vannak ilyen emlékeim! :)
  Nem vonom kétségbe Abu szakértelmét, de a dVGA piac esetében az idők folyamán párszor már keveredett ellentmondásba - persze jelentős időközökkel.

  Pl. a 13 hsz-ben azt írja; "A Kepler compute teljesítményét beáldozták a Tegra miatt."
  Sajnos linket nem tudok adni, de anno, a GTX680 megjelenése tájékán a játékokra fogta az okot, amikor meg feltettem a kérdést, hogy;
  "Dehát Abu! Folyamatosan arról beszélsz, hogy a dVGA piac (a profi kártyáktól eltekintve) szinte veszteséges, a játékos kártyák fejlesztő szemszögből a kutyát se érdeklik."
  Válasz:"Hát azért nem egészen, valamennyire ebből élnek..." :)

  Igazából mindegy, szerintem még mindig megéri gamer kártyákat gyártani (talán nem is kicsit), különben nem lenne még mindig ennyi márka, ennyi változattal, egyedi hűtéssel, stb.

  [ Szerkesztve ]

 • #95561216

  törölt tag

  válasz smkb #25 üzenetére

  Azt se felejtsük el, ha valaki felvásárlási szándékkal megjelenne hatalmas keresletet támasztva, akkor elég hamar elszabadulna az árfolyam.

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz julius666 #36 üzenetére

  A licenct csak megjegyeztem, hogy azt is bele kell számolni. Anélkül a nyereség jóval kevesebb lenne.

  Nézd meg az NV legújabb architektúráját. A Kepler egy teljes hátraarc a Fermihez képest. Teljesen ellene megy annak, amit a fejlesztők kérnek. Elég csak a SIGGRAPH 2012-t megnézni, azon belül is a BPS előadást. Az nagyjából arról szól, hogy DirectCompute!, DirectCompute!, DirectCompute!. Röviden ez a tartalma. A miért azt nyilván értjük, mert a compute shader a DX11 legnagyobb előnye, és már az OpenGL 4.3-ban is bevezették. A Windows 8 ad ennek egy lökést, mert a fejlesztőknek a shader trace interfésszel nem kell a cégekre hagyatkozni, hogy ilyen-olyan megoldásokat fejlesszenek ki, és majd azt átveszik. Saját maguk is meg tudják oldani a kutatást és az implementálást, mert sokkal egyszerűbb lett a bonyolult shader kódok debugolása. Ma ilyenbe bele sem kezdenek, mert jelentős csúszást szenvedhet az implementálás, és a kiadó a grafikai elemért nem fogja eltolni egy játék megjelenését. Ha megnézed a DX11-es hardverek fejlődését, akkor láthatod, hogy egyre jobb lett a compute hatékonyság. A Fermi és a TeraScale 2 (VLIW4/5) ebből a szempontból kb. egy szinten volt. A GCN egy nagyot lépet előre, hiszen nyilván látták, hogy a fejlesztők mit akarnak, mit hoz a Windows 8, stb. Ehhez képest a Kepler egy nagy lépés hátra. Az NV azzal sem védekezhet, hogy a játékok nem használnák ki, mert már 5 darab erősen compute igényes DX11-es játék van, és még csak fél év telt el (korábbról maradt még két játék), és erre ott van, hogy a fejlesztői előadásokon orrba-szájba a compute shader megy. Ha az NV-nek fontos lenne ez a piac, akkor nem a PC-s fejlesztők igényei ellen dolgoznának, hanem arra törekednének, hogy minél jobb compute hatékonyságot érjen el az adott új generációs GPU. Ehhez képest történt egy hátraarc. Nem véletlen, hogy az AMD játékfejlesztőket támogató partnerprogramja ennyire hirtelen, és érezhető mértékben beindult. Az NV-vel nincs semmi bajuk, de nem teljesen olyan hardvert fejlesztettek, amilyenre számítottak. Legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy a Kepler visszalépés lesz a Fermihez képest a compute oldalon, de szerintem senki sem hitt ebben, mert ellentmond a fejlesztési irányoknak. Az egyetlen reális magyarázata annak, hogy a Kepler ilyen lett, hogy az NV-nek fontosabbá vált a Tegra. A Fermi egy nagyon nehezen skálázható architektúra volt, és relatíve nagy volt az adott teljesítményre levetített fogyasztása. Ergo ultramobil GPU-nak a legkevésbé sem alkalmas. A Kepler már az.
  Amikor arról beszél valaki, hogy kihátrál egy piacról, akkor azt nem a kasszák szintjén teszi meg egy cég. A GeForce eladható termék, szükség van az általa termelt bevételre, így csinálni kell, de egyértelműen látszik, hogy a Kepler nem egy logikus evolúciós lépcső. Nem logikus egy hardver olyan részéről elvenni az erőt, amit éppen ki akarnak használni a szoftverfejlesztők, és az új API speciel megadja rá a lehetőséget.

  Ha megnézed a GCN-t az azért nem egy tipikus GPU-architektúra. Ha az alapkoncepció szintjén vizsgáljuk, akkor az AMD lemásolta a Larrabee-t. Nyilván azzal a különbséggel persze, hogy a GCN skálázódik, de az alapkoncepció az eléggé hasonló. Csak a PC-s VGA-piacra az AMD sem koncentrál teljes egészében. Nagyjából hasonlóan állnak hozzá, ahogy az NV. A VGA-piacnál van fontosabb piac, de a terméket lehozzuk. Az, hogy a GCN sokkal jobban illik a compute irányhoz, nyilván onnan ered, hogy az AMD fúziós szempontjaiból ered. Ha belegondolsz egy hagyományos értelemben vett GPU-nak minek is támogatni a C++ virtuális funkcióit, a kivételkezelést, a rekurziót, vagy eleve mi értelme ugyanazokat a pointereket kezelni, amiket az x86-64 processzorok használnak. Ez éppen az a tradicionális GPU-s irány, inkább az integráció előkészítése. Ahogy az NV-nek a Tegra volt a fontos, úgy az AMD-nek más. Ergo valójában egyik cég sem tervezett olyan architektúrát, ami most ideális lenne egy hagyományos GPU-nak. De ez érthető, a VGA-piac eladásai szisztematikusan csökkennek, miért is figyelnének erre ... ennél vannak fontosabb piacok, és a VGA pedig lesz olyan, amilyen. A GCN-nek annyiban van előnye, hogy compute irányba lépked, de ettől még egy túltervezett GPU.

  A Tegra nem aranybánya, de előbb-utóbb nyereséges lesz az üzletág. Nem mondta az NVIDIA, hogy pikk-pakk az lesz, nem is lehet elvárni. A professzionális piac csökkenéséről szerintem nem érdemes messzemenő következtetést levonni. A PC-s piacok most jellemzően csökkennek. Egy-két negyedév még nem jelentős probléma. Ez nem olyan csökkenés, mint a VGA-piac. Az lassan két és fél éve visszaesőben van negyedévről-negyedévre. Ott kijelenthető, hogy hosszú ideje tartó szisztematikus csökkenésről van szó. A profi piac az lehet egyedi eset is, amit a PC-s piac általános visszaesése okozott. Várni kell még pár negyedévet, hogy arra ráakasztható legyen, hogy az esetleg egy csökkenő piac. Egyik cég sem aggódik jelenleg emiatt. Az elemzők sem.

  A Brazos az baromi sikeres platform. Az AMD történetének legsikeresebb terméke. Két év alatt soha semmiből nem adtak el annyit, mint a Brazosból. Meg sem közelítették azt az eladást. Nyilván ehhez hozzájárult az is, hogy az Atom az Ion nélkül versenyképtelen. Egy normálisan működő drivert nem tudnak írni az akutális Cedar Trailhez. Itt egy teszt, hogy mi a helyzet a rendszerrel. Mivel ez az egyetlen elérhető driver hozzá, így ez nem változott. Azóta a terméktámogatást megszűnt. Windows 8-ra nem is lesz driver. Ettől függetlenül az Atom még így is elég jó eladásokat produkál. Ez az amivel az AMD-nek nehéz küzdenie. Az Intel értékelhető terméktámogatás nélkül kínál egy platformot, és sok gépet építenek rá a cégek. Ugyanez a Clover Trail-Hondo viszonya. Hiába kínál az AMD teljes Windows 8 kompatibilítást, futtat minden legacy programot, a gyártók jóval több Clover Trail tabletet mutattak be. A gyártók sem mondják azt, hogy jobb a Clover Trail, sőt. Például gyári támogatás már biztos nem lesz. Eszközszintű támogatást biztosítanak a cégek a platformhoz.

  A Llano is sikeres volt. Ennek köszönhette az AMD, hogy a mobil piacon nagyobb a részesedésük, mint egy éve. A gond az volt, hogy a vártnál sokkal gyorsabb volt a gyártás felfuttatása. Ergo jóval több Llano készült, mint alaplap hozzá. Az alaplapgyártók kisebb felfuttatással számoltak, és így most gyártják az alaplapokat a termékhez, mert még mindig nem érték utol. Ezért gyenge a Llano az asztali piacon. Nincs hozzá kellő mennyiségű alaplap, úgy meg nehéz eladni a terméket.

  Az AMD nem minden szempontból van technikai fölényben. A Brazos-Atom dolog az tiszta sor, nem is vita tárgya, de a középkategóriában az Intel gyorsabb procit csinál, míg az AMD gyorsabb IGP-t. Ez 1:1. Amiben az AMD tényleg előrébb tart az Intelnél az a terméktámogatást. Az Intel már a Clarkdale processzorok (első generációs Core i sorozat) IGP-jéhez nem kínál hivatalos drivert a Windows 8-ra. Van az inbox driver és kész. Csak a komolyabb hibákat javítják már. Például azt, hogy HDMI kimeneten eddig nem adott képet. Erre a hibára két napja került fel egy windows update driver. Ez szerintem egy komoly probléma, hogy még le sem járt a termékekről a (3 év) garancia, de már nincs hozzá gyári terméktámogatás. Ezt csak azért tudom, mert szopok egy ilyen notival, mert szegény ismerős befrissítette Windows 8-ra, és egy csomó dolog nem megy rajta, ami Win 7-en ment.

  Nem csak az AMD nyomatja a heterogén érát. Gyakorlatilag mindenki. Az AMD azért tűnik ennyire fel, mert ők már megcsinálták a GPU oldali fejlesztést a GCN-nel, míg a legtöbben ebbe most kezdenek bele. Ettől függetlenül eléggé világos, hogy más út nincs a teljesítmény skálázhatósága szempontjából. Legalábbis kicsi az esélye, hogy belátható időn belül sikerül leváltani a CMOS-t.
  Az ARM az nem gond. Ugyanarra megy, amerre az AMD, pontosan ugyanúgy látja a jövőt, és tagja a HSA alapítványnak, és az AMD licencelte az új generációs ARMv8-at. Nem hiszem, hogy nehéz kitalálni a következő lépést.

  (#37) Angel1981: A VGA-piac az fontos az NV-nek a bevétel szempontjából. Még az AMD-nek is fontos, mert nekik is jelentős bevételt hoz. A nyereség oldalon azonban már annyira nem fontosak, a növekvő piacok szempontjából pedig gyakorlatilag lényegtelenek. Ha számítana a VGA-piac, akkor sem a Kepler, sem pedig a GCN nem lenne ilyen.
  A bevétel aránya még annyira magas, hogy megéri. De az Intel például azért nem gyárt, mert nekik az a bevétel, amit hozna nem számítana. Az AMD-nek és az NV-nek egy ideig még megéri gyártani, de nem azért, mert nagy jövő van ebben a piacban. Két és fél éve folyamatosan csökkennek a VGA-piac eladásai 4-10% közötti mértékben negyedéves szinten. Az IGP-k egyre gyorsabbak, a mobil termékek egyre vékonyabbak, és a PC-s játékosok egyre inkább mainstream érdeklődők. Eközben a piaci verseny elég nagy. Ez így egyik cégnek sem tetszik. Az architektúra tervezésénél már nem is törődnek a piac igényeivel.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • tpower

  tag

  válasz Abu85 #39 üzenetére

  Abu. 2005 óta mennyi billt koptattál el több mint húszezer hozzáoszlásoddal? :DDD

  Rühellem azokat, akik nem tudnak üzenetre válaszolni.....

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz tpower #40 üzenetére

  Kettőt. De a mostanin is hiányzik már a V, a C-nek csak a csücske van meg, és az Y felső része is hiányos. :))

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • Sondi1986

  addikt

  válasz tpower #40 üzenetére

  Ebből már kijött volna egy cikk is. :B

  (#32) Abu85 el készült a GTX680-as de nem akarták akkor még kiadni mert tudták hogy sok selejt lett volna belőle meg akarták várni hogy finomodjon a gyártása, de a részvényesek rájuk szóltak, meg szerintem ők is látták hogy irtó sok AMD kártya fogy!

  [ Szerkesztve ]

 • Angel1981

  veterán

  válasz Abu85 #39 üzenetére

  Okok, rendben, köszi az alapos magyarázatot, elismerésem ezért a hsz-ért! :R

  Mondjuk szerintem az Intel azért sem gyárt, mert nem tudna profittal rendelkező versenyképes terméket felmutatni ellenük, ahhoz grafikai téren túl nagy a lemaradásuk.
  Szerinted az IGP-kel mire jutnak? Felnőhetnek valaha az ő szintjükre?

  [ Szerkesztve ]

 • Cyberpunk

  félisten

  válasz Sondi1986 #1 üzenetére

  facepalm/

  "You said you'd always be there for me.... but you're not..."

 • Abu85

  HÁZIGAZDA

  válasz Sondi1986 #42 üzenetére

  A selejtarány az nem javul magától. Oda kell rakni a lapkát tömeggyártásra, hogy jöjjön a tapasztalat. Ez sosem lesz másképp. Utána javulni fog a selejtarány, és az összegyűjtött tapasztalatból megfelelően lehet tervezni az újabb lapkákat.

  (#43) Angel1981: Annyira nem nagy a lemaradásuk. Amióta hozzáférnek az AMD és az NV szabadalmaihoz, azóta kezd használható lenni a hardver. A szoftver a gondjuk. Azt még az Intel nem érti, hogy egy év mainline terméktámogatás egy GPU-nak nem elég. Legalább három év kell.
  Komolyabb gondok vannak szoftveres oldalon, minthogy az legyen a kérdés, hogy az IGP-k mennyit fognak tudni. Ma is az API-k miatt aggódnak inkább a fejlesztők. Ezek jelentősen limitálják a teljesítményt. Carmack is mondta régebben, hogy nem aggódik a hardver sebessége miatt. A driver és az API aggasztja.

  [ Szerkesztve ]

  Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

 • pakriksz

  őstag

  tegra nem azért megy jól mert erős, mert nem az. Hanem azért mert ócsó!

  [ Szerkesztve ]

  Troll (nemhivatalos definíció): az akinek véleménye nem tetszik nekünk/nem értünk vele egyet. (10-ből 9 fanboy ezt ajánlja) || Fanboy 8 in 1 (Intel, AMD, Nvidia, konzol, PC,+minden politikai oldal) hiszen "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség"

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés