Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • MaCS_70

  veterán

  Én anno 1993-ban már arról tanultam (igaz, nem Magyarországon), hogy a 4 napos munkahét szellemi munka esetén még csökkentett munkaóraszámmal produktívabb, mint az 5 napos, fizikai munka esetén pedig mindez hosszabb távon, részben externáliák (pl. kevesebb betegnap, kevesebb baleset, stb.) révén valósul meg.

  Egyébként a napi 8 óra hatékony szellemi munka is többnyire illúzió: kb. 40 éves korig már pár hónap után is kb. 6 óra a napi termelékeny időtartam, amit efölött dolgozunk, az nettó veszteség, mivel energiát von el a hatékony időszaktól.

  Nem csak az elvégzett munka mennyisége, hanem minősége is számít, és nem csak a mát kell nézni, hanem a holnaputánt is.

  Ez egyébként egy baromi érdekes téma, baromi összetett, de a végkonklúzió az, hogy hosszú távon, társadalmi szinten a kímélő üzemmód a nyerő.

  Más kérdés, hogy a verseny ezt mennyire engedi. Hogyan tudsz ma egy olyan ellenféllel versenyezni, aki következmények nélkül nyomathatja a 80-120 órás munkaheteket, és leszarja, hogy mi lesz az emberekkel tíz év múlva.

  Még a 90-es évek közepén, amikor már én is napi 12 órában dolgoztam, egy konkurens cég vezetője kifejtette a főnökömnek, hogy náluk alap az 5×14+8 órás munkahét, de rendszeresek a vasárnapi munkanapok is, szabadságot meg nem illik kivenni. Cserébe ötből egy emberkének előmenetel jutott, a többieket meg egyszerűen eldobták, amint azt tapasztalták, hogy csökken a terhelhetőségük, ami 2-3 év után be is következett. Ennyi idő alatt ki is égtek szépen az embereik.

  Japánról:
  A japánok végtelenül nagy munkaszeretete egy látszólagos jelenség, főleg manapság, amikor a munkáltatók már nem gondoskodnak egy életre szólóan az embereikről. Sokkal inkább van arról szó, hogy nem túlórázni, neaggyisten szabadságra menni szégyen.

  Két ismerősöm is Japánba ment szerencsét próbálni, az egyikük úgy 15, a másikuk 2 éve, ez utóbbi most is kint dolgozik. Egybehangzóan arról számoltak be, hogy a hatékonyság katasztrofális. A napi feladataikat 3-4 óra alatt vidáman teljesítették, de azt tőlük csak 10-12 munkaóra után fogadta el a vezető, így a munkaidejük nagyobbik részében konkrétan semmi hasznosat nem csináltak. Aki most kint van, azt mesélte, hogy eleinte megpróbálta leadni már dél körül az elkészült anyagot, de azzal dobták vissza, hogy még kidolgozatlan. Este 8-kor bitre ugyanaz a dokumentáció már átment.
  Szóval Japán egy érdekes hely. Innen nézve egy eléggé beteg társadalom.

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

 • MaCS_70

  veterán

  Akkor értelmezd az információt:

  Elvben 20% munkaidő-csökkentés hatására 23%-kal mérséklődött az áramfogyasztás.

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

 • MaCS_70

  veterán

  A napi munkaidő csökkentése a kevésbé jó megoldás, bár kétségtelenül vannak jól működő, tehát az eredeti 8 óra szintjét teljesítő modellek.

  Az egyik hátránya a rövidebb héthez képest az, hogy a dolgozó így is egy 5 napos hétnek vág neki, és csak két napos marad a hétvégéje, tehát a hangulati, motivációs értéke kisebb.

  A másik, főleg kis hazánkra vonatkozó hátulütő pedig az, hogy nagyon sok munkahelyen tulajdonképpen leszarják, hogy mennyi a hivatalos munkaidő. Akát 7, akár 8 hivatalosan, pont ugyanannyit kell dolgozni.

  Családtagjaim, barátaim nagy része dolgozik 8 órás fizetésért napi 12-15 órát, és egy időben a munkám okán is sok ilyen munkáltatóval találkoztam.
  Az egyik kedvencem az volt, ahol a dolgozó a 8 órás munkanapot reklamálta, mire azt a választ adták, hogy ahhoz 4 órás szerződést kell kötni!

  MaCS

  Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Hozzászólok Aktív témák