2018. április 26., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Sipike19


Sipike19
(tag)

Hiába ez a sok erőfeszítés, az informatikai pályák népszerűsítése mellett, hogyha a magyar oktatás erre nincs felkészülve.
De azért gratulálok a Telekomnak, hogy végre valaki jó irányba mozdul ebben a szerencsétlen országban.
Tavaly volt valami programjuk a már meglévő dolgozók továbbképzésére a felsőoktatásban, az sem volt rossz ötlet.
Csak amíg a Magyar informatikatanárok felkészületlenek, a tananyag elavult, és az eszközöknek híján állunk, addig ebből sok minden nem lesz.
Én nemrég jártam végig ezt az utat, a felsőoktatásba bekerülni nehéz, márpedig Magyarországon, csak ott volt hatékony oktatás.
A középiskolák mind felkészületlenek, az általános iskola meg csak arra jó, hogy a gyerekek kedvét vegye el a pályától, mert lehet, hogy nem a Paint használatát kéne fél éven keresztül oktatni.
Az egyes régiók közötti szakadékról meg ne is beszéljünk.
És hiába akarja a Telekom, és néhány nagyvállalat ,hogy tudjon dolgozókat szerezni, hiszen nekik ez érdekük, és még sok nagyvállalatnak is, akik közül még több másik is próbálkozik, de hiába egy ilyen szerencsétlen országban.
A KKH-k helyzetéről, és, hogy ők mit tudnak tenni, az ügy érdekében az meg megint más téma. :U

Sipi

(#2) Sipike19 válasza Sipike19 (#1) üzenetére


Sipike19
(tag)

*KKV-k

Sipi

(#3) anulu válasza Sipike19 (#1) üzenetére


anulu
(PH! félisten)

"a felsőoktatásba bekerülni nehéz"

illetve az informatikus oktatás == a programozóval szerintük, akit meg más érdekelne, az így járt.

''Ha egyszer meghalok, ne kérdezd meg, miért büdös a lábam!'' | Feel the power! Intel Core i7 | MCITP-SA/VA/EMA2010 | iPhone8 64GB | iPad Retina 32GB /w 3G | XBOX ONE X

(#4) kispx válasza Sipike19 (#1) üzenetére


kispx
(PH! kedvence)

Miért volt nehéz bekerülni?

(#5) sarkanyolo2 válasza Sipike19 (#1) üzenetére


sarkanyolo2
(őstag)

Annyira szerintem nem nagy kunszt bekerülni, persze ez attól is függ, hogy mit akarsz tanulni. Vegyük az infós szakokat, amikre nem kell atomfizikusnak lenni, hogy bekerülj, de tanulni viszont kifejezetten sokat kell, hogy elvégezd. ;)

Sony Z5 Compact ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ / Sony KDL-40R470A / Lenovo Z50-70

(#6) Xpod válasza Sipike19 (#1) üzenetére


Xpod
(PH! addikt)

"Felsőoktatásban bekerülni nehéz" ez nem is lenne akkora gond, ha az színvonal amit nyújtani tud megfelelő. Azért az, hogy egy informatikusokat képző főiskolán egyetemen 15-20 éves technikákat tanítanak, ráadásul azt is felszínesen (legalábbis 10 éve meg ezt tapasztaltam) az egy vicc.

Utána meg azt tapasztalja az ember, hogy van egy csomó IT-s, akiknek elképzelésük sincs egy komolyabb rendszerről. 1 szerver, 1 NAS, 10 kliens ezzel elvan, de ha már nagyobb a rendszer megáll a tudomány. Szakmai tudás, kreativitás nincs. :(
Egy hiba esetén lövése sincs, mit kezdjen vele.

Attól meg, hogy csak a programozó az informatikus felmegy a vérnyomásom.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#7) anulu válasza Xpod (#6) üzenetére


anulu
(PH! félisten)

cserébe van olyan, akinek nincs diplomája, és nagyvállalati rendszerekkel is képben van :)

''Ha egyszer meghalok, ne kérdezd meg, miért büdös a lábam!'' | Feel the power! Intel Core i7 | MCITP-SA/VA/EMA2010 | iPhone8 64GB | iPad Retina 32GB /w 3G | XBOX ONE X

(#8) milangfx válasza anulu (#3) üzenetére


milangfx
(őstag)

Általában nem bekerülni nehéz, hanem bent maradni.
VIK-re olyan 370 pont kellett, ELTE IK-ra talán 50-nel kevesebb, mikor én kezdtem. Gyakorlatilag az nem kerül be, aki nem akar. Ezzel szemben sok kamuszakra jóval 400 felett volt a határ, cserébe utána nem kell nagyon megerőltetniük magukat, de hát annyit is ér majd.

Másrészt a hagyományos egyetemi oktatás jó pár évvel le van maradva a munkaerőpiaci követelményektől. Egyszerűen képtelen az ipar változását elég gyorsan lekövetni a tanagyag változásával. Ilyenkor a legjobb kifogás, hogy az egyetem szemléletet meg gondolkodásmódot ad és nem feladata a legújabb technológiák ismertetése. Azoknak a diák nézzen utána a nem létező szabadidejében. Az egyetemről kikerüléskor meg a java 5 a legfrissebb nyelv, amire fejlesztett, mert csak az futott a sulis gépeken, de legalább vágja a hármas integrálokat, mert 2 féléven keresztül szptták vele.

Egyre nagyobb létjogosultsága lesz az ilyen tanulj-meg-programozni-fél-év-alatt programoknak, amikből kihagyják a sok bullshitet és a gyakorlatban használható tudást adnak.

tárnyereményeken; ez tárgynyeremény?

[ Szerkesztve ]

The S in IoT stands for Security.

(#9) UnA válasza milangfx (#8) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"Egyre nagyobb létjogosultsága lesz az ilyen tanulj-meg-programozni-fél-év-alatt programoknak, amikből kihagyják a sok bullshitet és a gyakorlatban használható tudást adnak."

A végén mégis az a tapasztalat, hogy ez a kettő mégsem jön össze így.

(#10) Béééla válasza milangfx (#8) üzenetére


Béééla
(őstag)

Általában nem bekerülni nehéz, hanem bent maradni.
Rohadtul ez. Aki nem tud ma Magyarországon állami támogatott műszaki képzére bejutni az jobb is hogy nem jutott be mert hamar (kb. azonnal) lemorzsolódna.

Másrészt a hagyományos egyetemi oktatás jó pár évvel le van maradva a munkaerőpiaci követelményektől
A szó amit keresel: akkreditáció. Nem fél perc felvenni bármi újat.
Nálunk meg ezen felül 3 órás labort levitték kettőre, anyag maradt.

Egyre nagyobb létjogosultsága lesz az ilyen tanulj-meg-programozni-fél-év-alatt programoknak, amikből kihagyják a sok bullshitet és a gyakorlatban használható tudást adnak.
Kóder se lesz az emberből fél év alatt, nemhogy programozó...

Bélabá

(#11) mbalint987 válasza anulu (#3) üzenetére


mbalint987
(fanatikus tag)

Egyébként nagyon sok esetben a közbeszédben is egyenlőségjelet tesznek a két fogalom közé, holott nem kéne. Ha megnézel egy x+1. cikket arról, hogy mennyit keresnek az informatikusok, csak programozók fizetését látod. Persze, nem mintha rendszerüzemeltetők nélkül az IT-iparban bármi is működne rendesen... :U

A kérdés persze az, hogy a Telekom miért a programozás oldaláról fogta meg ezt a történetet. Nekik inkább távközlési szakemberekre és rendszerüzemeltetőkre lenne szükségük, programozókra sokkal kisebb szinten, mégsem láttam eddig egyetlen egy versenyt sem, ahol közvetlenül az MT akárcsak szponzor lenne egy ilyen témájú versenyen.

Egyébként aki inkább a hálózatokhoz és a szerveradminisztrációhoz ért, szerencsére neki is van verseny, pl. az EuroSkills és WorldSkills versenyek, az InfoMaraton vagy állami téren az ÁSZÉV és OSZTV. Illetve regionális szinten az ITSH is szervez versenyeket.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#12) UnA válasza mbalint987 (#11) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"... mégsem láttam eddig egyetlen egy versenyt sem, ahol közvetlenül az MT akárcsak szponzor lenne egy ilyen témájú versenyen."

Nem közvetlenül, de megtalálhatod. Az általad is említett ITSH a nagy Telekom csoport tagja (Deutsche Telekom szinten), vagy a T-Systems Magyarország a magyar Telekom csoport tagja, és ők elég sokszor vannak benne informatikai versenyekben.

(#13) MaUser válasza mbalint987 (#11) üzenetére


MaUser
(PH! addikt)

Mert ebben a korosztályban valószínűleg többen találkoztak programozással, mint rendszerüzemeltetéssel?:)

Meg hiába kell nekik is kevés programozó, abból nincs (számukra) megfizethető, s így próbálnak bevonni.

''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''

(#14) mbalint987 válasza UnA (#12) üzenetére


mbalint987
(fanatikus tag)

Persze, ez világos, azért írtam hogy közvetlenül, és örülök, hogy a T-Systems és leányvállalati támogatnak ilyen programokat, jómagam is részt vettem valamennyi ilyen versenyen (de mindez független az MT-től).

(#13) MaUser: Én mondjuk inkább hálózattal, mint programozással találkoztam, bár az én helyzetem speciális, informatikai szakgimnáziumban tanultam.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#15) cami][us válasza UnA (#12) üzenetére


cami][us
(senior tag)

Ez azért érdekes, mert nekik amúgy nincs nagy szükségük fejlesztőkre.

I'm ayy lmaoing @ your life

(#16) UnA válasza cami][us (#15) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Szerintem ezt rosszul gondolod, habár a "nagy szükség" először definiálásra szorulna ;)

(#17) cami][us válasza UnA (#16) üzenetére


cami][us
(senior tag)

Mondjuk úgy hogy náluk az állásajánlatok között ritka az hogy valakit, mint programozót vesznek fel. Nem szoftvercég, szóval ez evidens.

I'm ayy lmaoing @ your life

(#18) Khan13 válasza Sipike19 (#1) üzenetére


Khan13
(senior tag)

A tananyag már nem elavult, nézd meg a kerettantervet. A kollégák tudása viszont sajnos tényleg erősen hiányos (tisztelet a kivételnek), ebből is adódik, hogy oktatni viszont elavult dolgokat oktatnak.
Informatikai képzésre nagyon könnyű bejutni a felsőoktatásba.

Neumann (szki) -->Petrik TISZK --> Neumann (ÓE) :D --> TMPK/NIK --> kész... Phd? | Lumia 950 - Windows 10 Mobile

(#19) UnA válasza Khan13 (#18) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Sőt, hogy igazán unortodox legyek, ha jól megtanulod az algoritmikus gondolkodást akármilyen ósdi, elavult platform / nyelv / API alapokon, akkor átállni egy következő nyelvre mindig egyszerű lesz. De ha nem jutsz el erre a szintre, akkor ezen nem segítenek a csillogó eszközök.

Egy kis olvasnivaló a témában: Coding is not “fun,” it’s technically and ethically complex

(#20) Lortech válasza UnA (#19) üzenetére


Lortech
(PH! addikt)

Ez egy tok jo iras, de tulsagosan magasra helyezi a fejlesztoi hivatast. Az atlagos (?) fejlesztoi munka nem igenyel szuper kepessegeket, egy atlagon feluli kepessegu ember alkalmas ra, hogy el tudja vegezni elfogadhato minosegben.
A hozzaszolasodra: a nyelv semmi, az tenyleg olyan mint az abc, attol meg nem leszel iro, es paradigmak kozott nem feltetlenul tudsz valtani, ha egy nyelvet ismersz.

[ Szerkesztve ]

(#21) NumberGuy válasza Sipike19 (#1) üzenetére


NumberGuy
(lelkes újonc)

"...mert lehet, hogy nem a Paint használatát kéne fél éven keresztül oktatni."
Jó, hogy Magyarország a 10 millió hogyan tanítsunk szakértő országa is. Forrás?

(#22) NumberGuy válasza Khan13 (#18) üzenetére


NumberGuy
(lelkes újonc)

"A kollégák tudása viszont sajnos tényleg erősen hiányos..." - Ezt a következtetés, hány fő mintavételezésén vetted alapul, vagy esetleg felvételiztettél már több tízezer informatikust? Másrészről, ettől a kollégázós szövegtől még a hideg is kiráz.

(#23) UnA válasza Lortech (#20) üzenetére


UnA
(Korrektor)

"... tulsagosan magasra helyezi a fejlesztoi hivatast"

Az ritkán baj, ha magadnak magasra helyezed a lécet. ;) Egyébként egyetértek.

(#24) HuMarc


HuMarc
(Ármester)

Wow, azok ott mi vagyunk a képen! :D Hát igen, nailed it. A Telekomnak köszönjük a verseny megszervezését, meg a nyereményeket, a többi csapatnak meg gratula! Jó verseny volt, azt remélem, jövőre lesz folytatása.

Disclaimer: én állok a képen #elnök feliratú pólóban.

(#25) Sipike19 válasza NumberGuy (#21) üzenetére


Sipike19
(tag)

Forrás, minek neked forrás?

Elég annyi, hogy a gyerekek minden nap azon röhögnek, hogy mit nem kellett tanulni informatika órán, az általános iskolában, ahol az egész szakmát egy komplett vicc-nek állítják be.
Most komolyan hallotál már olyanról, hogy profi grafikus Painttel dolgozik.
Sokszor meg az Office csomag oktatásával veszik el a gyerekek kedvét, mert ez az, "Egy sorral lejjebb csúszott a gépelt szöveg, a kiválasztott szín nem megfelelő, a környezethez dolog, így csak 2-es lesz" szöveggel nem hinném, hogy nem a gyerekek kedvét veszik el az egésztől.
Ahelyett, hogy valami érdekesebbet csinálnának :U

Sipi

(#26) mbalint987 válasza Sipike19 (#25) üzenetére


mbalint987
(fanatikus tag)

+1, hozzátéve, hogy menjen be bármelyik általános iskolába és nézzen be egy informatikai órára. Tökéletesen le fogja írni a helyzetet, minimális azon iskolák száma, ahol a Word+Excel+PowerPont+Paint csomagon kívül csinálnak valami más érdekes dolgot is.

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#27) Khan13 válasza NumberGuy (#22) üzenetére


Khan13
(senior tag)

A saját tanár kollégáimról beszéltem, illetve a volt tanáraimról és azokról a tanárokról akiket ilyen-olyan módon ismerek. Tehát kollégákról, nem "kollégákról".

(#19) UnA:
Nyilván az az alap, de attól még nem hátrány, ha olyan nyelven és környezetben tanulják, ami aktuális.

(#25) Sipike19:
A gyerekeknek fogalmuk sincs, hogy mit miért tanulnak - ami egyébként baj -, csak véleményezik. Az Office csomag és a Paint használatával készségek, képességek és jártasságok fejlesztése történik, illetve a kreativitás, analógia felismerés, szintetizálás, stb. Na most ezeket nyilván lehet jól, és rosszul csinálni a tanártól függően. Sajnos inkább a rosszul csinálás történik.

Neumann (szki) -->Petrik TISZK --> Neumann (ÓE) :D --> TMPK/NIK --> kész... Phd? | Lumia 950 - Windows 10 Mobile

(#28) kopi72 válasza Xpod (#6) üzenetére


kopi72
(lelkes újonc)

miért, nem csak az? Bár azt úgy nevezik manapság, hogy mérnök informatikus, vagy rosszul tudom?

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.