Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Geri Bátyó

  őstag

  Okos döntés. :K Nyilván rájöttek, hogy amit ők adnak, az nem mindig és nem mindenhol elég. Már csak az a kérdés, hogy a fejlesztők mennyire szeretnék, hogy amit ők beleraknak, azt más is használhassa.

  "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

 • Alchemist

  addikt

  A piacot tekintve a sláger a titkosítás, illetve a gépi tanulás, tehát a legtöbb kutatás valószínűleg ezekre fókuszál majd.

  Ezekhez inkább feladatorientált célhardver/koprocesszor lenne hatákonyabb... akár egy tokban a CPU-val.

  Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.

 • Geri Bátyó

  őstag

  válasz Alchemist #3 üzenetére

  Már rég meg lehet oldani azt, hogy a célhardver a CPU-n belül van, nem külön egység, de egy bizonyos teljesítményszintig nem éri meg. Ott jóval olcsóbb a spéci utasításkészlet. Sokszor szerintem nem az a lényeg, hogy nagyon jól tudjon valamit, csak az, hogy tudja.

  "Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" SzŐr Geri, birodalmi poéta és főszakács (:L topic)

 • Samonitari

  csendes tag

  Eléggé béna hogy a cikk elfelejti említeni mi miatt szület(het)ett ez a lépés.
  De ma már ugye az újságíráshoz elég egy mesterkópia cikk, meg a esetleg a Google fordító.
  Gondolkodni nem kell.

  Kulcsszó: RISC-V. Egy logikus utasításkészlet-szabvány (irigy is az ARM), ráadásul ingyen.
  Amit ráadásul az implementáló tetszölegesen bövíthet - minö véletlen egybeesés.

  Miután az ARM partnerei kifelé kacsingatnak a kapcsolatukból, megprobálja visszaszerezni fiatalos csábját. Ugye az utasításkészlet-ráncokat rendbe szedni nem tudja a felismerhetetlenségig eltorzulás kockácata nélkül, nyílt meg nem lehet (óriási bevétel mínusz), így marad annak a plusz-szolgáltatásnak a nyújtása, ami (látszólag) semmibe se kerül.
  Mintha a feleséged azt mondaná: fáj a feje, de ö nagyon jó fej, ezentúl ilyenkor megengedi hogy magadhoz nyúlj :)) , csak rakd el a zsepit, mert ha jól sikerül (és úgy érzi), teherbe ejti magát vele. Ja, és még ruhát sem kell venned neki mindezért. Kincs az ilyen asszony...

  Hogy jó döntés? Két szakmabelivel beszélgeve kiderült hogy korántsem biztos.
  Tudja-e majd a gcc, LLVM, fordító, vagy ki írja meg hozzájuk a bövítményt? Hányféleképp kell majd felkapcsolózni a fordítást? Ha nem szabványosak a bövítmények, akkor nem válthatok chipet a program kritikus részeinek újraírása nélkül?
  A vaskezes kormányzásnak van elönye! A fragmentáció hiánya az egyik oka annak hogy akkora lett az ARM amekkora.
  Legalábbis véleményes döntés, helyette az ARMv8-at nem kellett volna rohadtul elcseszni ***.
  Inkább aggódnak ott az ARM-nál, mintsem okosak, a szardobálós RISC-V álhonlap-kampányuk ezt gyönyörüszépen illusztrálta volt.
  Ez legalább technikai válasz, nem büzös marketing-öklös, és kellett hozzá kicsit gondolkodni meg bevállalni is.

  *** Az ARMv8 53 féle formátumba sorolható, 1070 utasítást tartalmaz. Ha egy hardvert ezt nem tudja mind, akkor kuka! mert a részleges implementáció tiltott dolog ARM-vidéken.
  Szóval a cikket idézve a "rendkívül alacsony fogyasztású", mondjuk elektromos fogkefébe szánt M-23 csiperke is 1070 utasítást kell hogy tudjon megenni. Nembaj, rakjunk bele wifi-t, bluetooth-t, meg csillámpónipéniszt, akkor nem tünik fel hogy az utasítás dekódoló erdönyi kapuja nem Egely-féle nullponti energiát eszik. :(((
  A RISC-V alap szettje 47 utasításból áll. Ez se kell mind egy programba feltétlenül, de ez így már egy teljesen valid fordító célpont (lebegöpontos aritmetika nélkül).
  Ha kellene atomi müvelet/dupla precíz lebegöpont/vektormüvelet gyorsítás stb. akkor a szabványos, opciós utasítás-halmazok közül implementálod ami kell. És lejegyzed a halmaz betüjelét, hogy a fordítónak átadhasd.

  Let me stop looking at myself, and start looking at You, for You are nearer to me, than I am to myself - Rumi -

Hozzászólok Aktív témák