Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #232 üzenetére

  "IOS esetében a legnagyobb gond a zártsággal van."

  Szerinted. Mára 1 milliárd iOS user és 20 millió fejlesztő pedig vígan választja a platformot 10 éve tudva, hogy zártabb. Ami szerinted gond, az sokaknak előny! Fel kéne már fogni. Ha neked nem jó, rendben választhatod az Android platformot is. Van választásod. Ha bíróságon erővel szétvernék az Apple üzleti modelljét, akkor nekem nem lenne választásom. Az 5. topikban te vagy a 10. ember akinek legelejéről magyarázni kell alapvető dolgokat, mert a "szarazepül" buborékból nem láttok ki.

  "Ha te be akarsz lépni a saját alkalmazásoddal erre a platformra, akkor az Apple keményen lesápol."

  30%-ról: egyrészt iparági bevett "sáp", másrészt kérdezd meg App Store, Play Store előtt az indie fejlesztők mégis mennyiért, mennyi idő alatt tudták kiadni a cuccokat, mennyi volt a sáp akkor, voltak piacterek? Mert ugye disztribúció, fizetés kezelés, piactér, szerverek, userbázis elérhetősége, fejlesztő környezet, biztonsági szűrés, warez elleni védelem stb. az mind benne van a "sáp" összegben, 20 millió regisztrált fejlesztő van Apple-nél, ennyien döntöttek így jó bolt ez 30%-ért ahelyett, hogy lenne 20 millió db downloadmynewapp.com oldal mind külön privacy, mind külön fizetés, mind külön szerver, és akkor a fejlesztő foglalkozzon könyveléssel, biztonsággal, terjesztéssel stb.
  Az is fix egyelőre, hogy az iOS áruház hoz több bevételt a fejlesztőknek, tehát nem lehet mondani ne működne jól az Apple üzleti modellje. Ám, ha még mindig nem tetszik, rendben viheted a cuccod Androidra.

  "Ugyanis ha én PS4-re akarok venni egy játékot, akkor azt nem csak a Sony-tól szerezhetem be, hanem besétálhatok a sarki boltba és megvehetem a kiadótól lemezen. Úgy, hogy ahhoz a Sony-nak semmi köze."

  Viszont gondolom az Xbox lemezt hiába tuszkolod bele a Playstationbe. Egyébként biztos semmi köze? Authorized Sony dealer akkor mit jelent? A jelölések a dobozon mit jelentenek? Konzolvilág üzlet honlapján láttad a hivatalos Sony partner kiírást? A játékkiadókkal szerinted nincs partnerségben a Sony? Mi az, hogy semmi köze? Tudod, attól a sarki boltban tudsz venni egy doboz Coca-Colát Marika nénitől, az még gyártól a terjesztési láncban ellenőrizve volt, tudni micsoda, honnan jött, hogy "igazi".

 • twofatcat

  addikt

  válasz aprokaroka87 #258 üzenetére

  Nézz utána az Epic hány játékot tett exkluzívvá az áruházukban a nagy szabadság, bárhonnan lehessen játékot beszerezni kamu mese közben.

  Egyébként a Windows Phone a Microsoft saját hülyeségei miatt azért is bukott el többet közt, mert a nagy cégek saját szabad választásból nem adták ki rá a hivatalos appot, így egyes országokban hiába volt már 10% a platform részesedése, az indie fejlesztők se ugrottak bele a bizonytalanba. Ha meg a Microsoft maga csinált pl. Youtube appot (jobb volt a Google sajátjánál) azt leszedették ToS megszegése miatt.

 • twofatcat

  addikt

  válasz aprokaroka87 #260 üzenetére

  Szerintem verseny most is van. Felhasználó is eldöntheti tájékozódással, hogy adott gyártó készülékén mi megy és hogyan. Ha nekem a 120 Hz kijelző és xCloud a fontos, akkor nem veszek iPhone-t, ha nekem a Google appok fontosak, akkor nem veszek Huawei-t, ha nekem a bloatware mentes rendszer fontos, akkor nem veszek Samsungot és így tovább.

  Ha a bíróság az Apple 30%-ból elvenne, akkor az iparág többi részére is precedenst jelentene és elég könnyű lenne kikerülni, pl. felemelnék az áruház tulajdonosok a publikálási költség éves díját. De a normál 30% kapcsán nem valószínű máshogy döntene a bíróság, mivel iparági standard, elég nehéz ezt visszaélésnek beállítani. Esetleg az IAP 30% kapcsán lehetne valami, mondván az alapjáték költségeihez képest a kiegészítők már nem olyan súlyúak az infrastruktúrában. Totális háború helyett értelmes párbeszéd kellett volna.

  Az Epic saját bevallása szerint játékosaik kb. ötöde csak és kizárólag iOS eszközön fortnájtoztak, velük jól kicseszett az Epic és hát magukkal is ennyi bevétel kiesés, gondolom a Tencent is rábólintott az akcióra van pénzük elfüstölni, csak az Apple-nek még több van. Valamint Sweeney hiába kábítja a játékosait, hogy értük küzd, mert perelhetett volna úgy is a status quo addig marad ahogy a bíró javasolta, user semmit nem észlel addig a dologból, viszont az Epic a busz alá dobta a játékosaik ötödét.

  Számomra elvi kérdés, hogy zárt iPhone, iOS, App Store, Apple üzleti modellben, hogy miért ne dönthetnék el ők hivatalosan mit és hogyan lehet futtatni a készüléken. Mi lesz a következő, hogy monopol helyzetet kiabálva majd a chip gyártók is perelnék őket miért csak a saját fejlesztésű processzoruk lehet az iPhone-ban, a felhasználóknak joga lenne a szabadság jegyében más processzoros iPhone-t is venni. :U Eléggé abszurd.

  Ha jól tudom az Epic Fortnite játékában az Epicen keresztül lehet csak skineket árulni, akkor miről beszélünk...

  Számomra unalmasak ezek az iPhone-on monopol helyzetben az iOS és iOS-en monopol helyzetben van az App Store szövegek, és akkor mi van? Hát ők építették fel a platformot kezdettől világos alapvető szabályokkal és pont az a lényege és előnye a zárt rendszernek. Ti a barátnőtöket is beperelnétek mert a kapcsolatban csak nekik van pinájuk? Monopólium!

  Köszönöm az Android tábor harcosabb részének, én nem kérek a nagy felszabadításból, és hát a legharcosabb epül ellenesek úgyse vesznek iPhone-t, akkor nekik miért fáj, ami nekem jó? Egyébként még Androidon is a szabadság úgy van biztonság miatt figyelmeztetnek sideload kapcsán, ezért is pereli az Epic a Google-t. (az az Epic akik malware-rel indultak az áruház üzletben) Fragmentáció is egyébként rossz az üzletnek.

  Valóban az Apple olyan, hogy gyárt valamit ahogy ők elképzelik és kész, nem kötelező megvenni. :N
  "Ha az embereket megkérdeztem volna mit akarnak, azt mondták volna gyorsabb lovat. - Henry Ford"
  Valamikor diktálnak trendeket, valamikor nem követik a többieket. User választhat jó ez így neki, vagy inkább másik platform, másik gyártóval. Miért kéne bíróságon szétverni Apple-nek, userek többségének, fejlesztők többségének kölcsönösen jövedelmező üzleti modellt?

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #279 üzenetére

  Fragmentáció nem biztos jó az üzletnek. Androidon hogy megy a szekér a külsős áruházaknak? Milyen user élmény több felé megadni bankkártyát, telepítés, reklamáció, optimalizálás stb.?

 • twofatcat

  addikt

  válasz aprokaroka87 #287 üzenetére

  Az Apple megkérdezi minden évben, a válasz az minden évben több iPhone-t vesznek a felhasználók. Az évtizede ismert zárt tulajdonságokkal együtt is.

  Biztosan van sok iOS user aki nyitottabb iOS-t szeretne, apróbb lépéseket tesz egyébként az Apple is pl. most 14-ben default email app... attól még alapvetően az van, hogy aki kifejezetten Big Macet akar enni az a McDonalds-ba megy és nem a Burger Kingbe.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #292 üzenetére

  Nézőpont kérdése az "árdrágítás" lehet a pálya másik oldaláról nézve Epic vágott alá, egyébként továbbra is kérdés PC-n van rakás áruház nagy versenyben miért nincs mégse jelentős árkülönbség, miért inkább hasonló árakat látni? Az Epic a saját boltjában mennyivel adja olcsóbban Steamnél? Az Epic saját boltjában nincsenek exkluzívok?

  "Érdekes mód csak az Apple nem volt kíváncsi a teszt eredményére."
  Az Apple szerintem valahogy nagy nehezen túlél a Fortnite nélkül... a gyerekek találnak következő fad játékot, tessék fejlesztők itt az Epic által önként kínált piaci rés, Cupertinoban trollkodtak is egyet, hogy a PUBG volt kiemelve az áruházban. ;] Amúgy nem vágom, mert nem játszok ilyenekkel, de valami oka van az App Store a legsikeresebb áruház. Egyébként én se vagyok a saját pénztárcám ellensége, Spotify és Netflix esetében ott a lehetőség honlapon előfizetni és az appban csak bejelentkezni. Róluk jut eszembe, ott is a piac dönt és pl. magyar régióban nem tudja a Spotify és a többi hasonló a "normál" havi 10 euró áron kínálni, csak 5 euróért mert itt ennyit bír a piac.

  Viszont a kérdést is meg lehet fordítani, ha magas az App Store ár szerinted, akkor a piacteret biztosító cég és a portékát behozó fejlesztők 30-70 aránynál miért csak az áruház részén pampogunk? Mert azt látni az Epic szépen meggazdagodott az App Store-ban. Lehet mondani IAP 30%-nál egy skin miatt az áruháznak nincs akkora infrastruktúra költsége, viszont ugyanúgy igaz az Epic számára annak a kiegészítő skinnek a fejlesztési költsége ugyanúgy kevés, akkor miért nem olcsóbban árulják?

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #321 üzenetére

  Hát szólj az Epic-nek, hogy adja olcsóbban iOS-en a játékon, miért nem tették?

  Mi a "drága"? Egyébként kezdem már látni, neked az a legesleges fő szempont hogy userként egyre olcsóbb legyen minden. Na én másik userként azt mondom olcsó húsnak híg a leve. Aki akkora Fortnite játékos, megvan a lehetősége több másik platformon olcsóbban játszani, de én hova menjek elméletileg ha szétverik erővel (nem fogják) az iOS modellt?

  Neked van iPhone-od?

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #325 üzenetére

  Tudtommal a 30% a fejlesztő és az Apple, Google, Microsoft, Sony stb. között van. Fejlesztő eldönti mennyiért árulja a portékát, userként eldönthetem kell-e annyiért és eldönthetem Apple, Google, Microsoft, Sony közül melyiktől vásárolok, esetemben iPhone és Playstation. Nem megyek be a Burger Kingbe verni az asztalt, hogy Big Macet akarok olcsóbban a McDonalds-nál.

  Nekem az egészben annyi a lényeg, hogy bíróságon erővel ne verjék szét a láthatóan sikeres Apple üzleti modellt.

  Neked milyen telefonod van?

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #337 üzenetére

  Nem naivság ez. Amikor a vásárcsarnokba megyek a megszokott henteshez akkor se kérdezgetem mennyi a bérleti díja, hanem csak megnézem a termék árcéduláját és eldöntöm megveszem-e.

  Azoknak a mágikus alternatív áruházaknak nincs üzemeltetési költsége? A 30-70 arányból, ha az olcsóság a legfontosabb szempont miért csak a platformot biztosító, kisebb szeletet kapó felet szóljuk le a végső user ár kapcsán?

  Abban számít milyen készüléked van, hogy nekem nem volt saját, talán nem is lesz Android készülékem különböző okokból, viszont egyáltalán nem akarok beleszólni azon a platformon mi hogyan történjen, max. megnézem mi újság ha nem tetszik nem veszem meg. Cserébe jó lenne, ha az évtizede ismert Apple szabályokkal létrejött sikeres iOS platformot, amit választottam, azt se változtassák meg fundamentálisan bíróságon kívülről.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #349 üzenetére

  Most éppen nem, mert hiába adnék 20 dollárt is a fosnitért, az Epic nem rakta vissza az áruházba a bíró javaslata után sem. Így hát ők eldöntötték helyettem, hogy akkor nem veszek, mert az ő döntésük nyomán nem kapható a számomra kényelmes áruházban. Pénzt buknak az akcióval, játékosokat buknak az akcióval, ha azt mondják nem pénzért perelnek, akkor ennyi erővel adhatták volna olcsóbban a cuccot és c'est la vie.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Dr. Akula #354 üzenetére

  Mert miért is? :F Vicces így indoklás nélkül bedobni ilyen állításokat. Egy játék a sok közül talán nem olyan esszenciális dolog, mint régen a Windows Phone kapcsán a hivatalos Google appok hiánya. Az Apple-nek biztos úgy fáj ez a sztori, talán már le is állították az iPhone 12 gyártósorokat. Befellegzett a platformnak Fortnite nélkül. :D

  Azon ne csodálkozz, ha Amerikában egy cég beperel egy másik céget, akkor jön a counter... Tim Apple szerintem több Harvey Spectert tud felfogadni mint Sweeney. Főleg, ha egyértelmű az ügyben melyik fél szegett szándékosan szerződést. Amire a bíró is mondta nekik állítsák vissza a status quo-t a tárgyalás idejéig, de nem tették.

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #369 üzenetére

  Olvasnod kellene a témában, legalább az itteni válaszokban és nem mindig újból kezdeni százszor megcáfolt állításaid. (közgazdasági fogalmi zavaraidról nem is beszélve)

  "Viszont az alkalmazásbolt és a telefon oprendszere egymástól teljesen független entitás, az Apple mégis összekapcsolja, és lezárja őket."

  Te közelítesz rossz irányból, mert pont az a lényege, hogy egy rendszer, a hardver gyártója csinálja a szoftvert is és az áruházat is. 20 millió fejlesztő és 1 milliárd user eddig úgy döntött ez így jó. Nem a levegőből jött a piaci helyzet, hanem felépítették. Versenyben. Szerinted a Nokia és a Blackberry miért tűnt el, miért maradt le a Microsoft? Mert az Apple és Google csináltak jobbat.
  Ahogy egy autógyár is eldönti hogyan milyen alkatrészekből milyen autót csinál, az nem monopólium!
  Ahogy az Apple eldönti milyen processzorral futhat, ugyanúgy eldöntheti milyen áruház lehet rajta.

  Az nem verseny bíróságon akarsz piaci korlátozást bevezetni. Van az okostelefonok piaca, USA kb. fele-fele iOS-Android, globálisan 25-75 nem az iOS javára, szerinted erre milyen bíró mondja ki, hogy monopólium? :U A 30% iparági standard, szerinted milyen bíró mondja ki, hogy visszaélés? :U
  Ha neked nem tetszik az Apple által kínált iPhone-iOS-App Store termék, akkor szabadon választhatsz tucatnyi más gyártó készüléke közül és még Androidon belül is valamelyik stock, valamelyik OEM által mókolt.

  "Sőt, ha kiszervezed a fizetést az App Store-ból, akkor kiraknak. Így járt az EPIC is."

  Micsoda meglepetés, elfogadott szerződés megszegésének következménye van? Nem lehet operabálba rövidgatyában bemenni? Az Epic szándékosan felrúgta az elfogadott szerződést, a bíró javaslatára se csinálták vissza, ennek lett következménye, ez csak rajtuk múlt. Érdekes, a Spotify-t úgy használom az iPhone-omon, hogy semmit nem fizettem érte az App Store-ban, hanem külön a Spotify-nál fizetek a szolgáltatásért, mert ők App Store szabályoknak megfelelően csinálták, nem tettek az appba saját payment módszert. Userként nem veszítek, amíg perelik az Apple-t. Ott van, működik.

  "Ha az App Store mellett lenne még 5 alkalmazásbolt, akkor garantálom, hogy nem 30% lenne ez a juti, hanem létrejönne egy olyan egyensúlyi ár, amely ennél jóval alacsonyabb."

  PC-n van rakás bolt: Steam 30%, GOG 30%, Microsoft 30%

  https://www.ign.com/articles/2019/10/07/report-steams-30-cut-is-actually-the-industry-standard

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #383 üzenetére

  Ennyi erővel a McDonalds monopol helyzetben van a Big Mac piacán, pereljük be őket... a Coca-Cola se akarja elárulni a receptet, a feleséged/barátnőd is monopol helyzetben van a kapcsolatban a pina piacán, csak a Microsoft csinál és árul Windows-t, a Mercedes az AMG piacán, a PS-be se megy bele az Xbox lemez én nem vágom miért kell tulajdonjogba erővel belemászni. Az Apple most vált át a számítógépeiknél is saját fejlesztésű processzorra, az is monopol lesz? Azért is perelnéd őket mert 1-2 év múlva már nem árulnak Inteles gépet?

  "hanem más szereplők beengedését az IAP/Appmarket piacra, ami hozná magával ezt. És onnantól a piac szépen szabályozná magát"

  PC-n van rakás bolt: Steam 30%, GOG 30%, Microsoft 30%

  https://www.ign.com/articles/2019/10/07/report-steams-30-cut-is-actually-the-industry-standard

  Vicces, egyszerre egy időben kiabálni szét kell verni erővel más felépített sikeres üzleti modelljét és azt is szabad verseny és a piac szépen szabályozza magát. Nem érzitek az ellentmondást? Amit kívánsz már megtörtént, döntött a piac hiszen több mint 10 éve ismert feltételekkel 20 millió fejlesztő regisztrált Apple-hez és 1 milliárd user választja, ez a legsikeresebb mobil áruház fejlesztő és user szempontból is, tehát hol a kár, más meg nem ezt választja hanem egy rakás más telefont tucatnyi más gyártótál és nyíltabb rendszerrel.

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #402 üzenetére

  "Az Epic nyílt versenyt akar"

  HAHAHA azért szerződtetik az exkluzívokat a saját áruházukba és médiahisztiznek amikor egy indie fejlesztő nemet mond nekik...

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #409 üzenetére

  Aha ti úgy akartok nagy szabad versenyt, hogy a piaci önszabályozást emlegetve a Zárt nevű játékost felrúgjátok, és én vagyok a troll oké... érveltem normálisan lapítás ment rá, ti csak iPhone halmazt nézitek, hogy ott monopol az iOS, én meg azt mondom az okostelefon piac halmazát nézem és ott USA kb. fele-fele iOS-Android, világszerte 25-75 Android javára, szóval nincs monopólium. A 30% standard meg iparági, nincs ott visszaélés. A nyitottabb PC világban is több áruházzal is 30%. Azt én nem tekintem monopóliumnak, hogy Big Macet csak a McDonalds-ban kapok, nem fogom verni az asztalt se a Burger Kingben érte, se a sarki hambisnál.

  IAP kapcsán használd a keresőt, idézem magam:

  "Esetleg az IAP 30% kapcsán lehetne valami, mondván az alapjáték költségeihez képest a kiegészítők már nem olyan súlyúak az infrastruktúrában. Totális háború helyett értelmes párbeszéd kellett volna."

  "Lehet mondani IAP 30%-nál egy skin miatt az áruháznak nincs akkora infrastruktúra költsége, viszont ugyanúgy igaz az Epic számára annak a kiegészítő skinnek a fejlesztési költsége ugyanúgy kevés, akkor miért nem olcsóbban árulják?"

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #412 üzenetére

  "Az viszont igen, hogy nincs alternatívája."

  Hogyne lenne alternatíva. Ha nem tetszik a több mint 10 éve ismert iPhone-iOS-App Store Apple zártabb üzleti modell, akkor választhatsz tucatnyi más telefongyártó készüléke közül, nyíltabb rendszerrel, még azon belül is különböző ízesítéssel.

  "Arra nincs semmilyen technológiai érv, hogy miért nem enged be az Apple más alkalmazásboltokat."

  Hogyne lenne. Az Apple ellenőrizni akarja milyen kód fut az oprendszerén. Az Apple érdeke, hogy az iPhone vásárlóik ha a készüléken vesznek valami digitális terméket az biztonságos és a fizetés is.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #417 üzenetére

  Ugye te csak az Epic szövegét olvastad el? Fel sem merül benned, esetleg az Epic piaci és egyéb "definíciójával" nem biztos egyetért majd a bíróság?

  Ahhoz mit szólsz Fortnite-ozni, skineket árulni csak az Epic-en keresztül lehet, hogy exkluzív cuccaik vannak, az Epic fizetési módszerével, hogy középső ujjat mutattak a Linux usereknek, hogy a játékbeli IAP lófaszaik nem crossplatform cuccok. Ha olyan nagy ez a Fortnite platform, nem kéne kinyitni?

  Kérdezem ismét: lehet mondani az IAP 30%-ért nem kap annyi szolgáltatást a fejlesztő az áruháztól mert nincs olyan infrastruktúra súlya, de a fejlesztőnél is igaz, hogy az IAP lófaszok előállítási költsége töredéke, tehát náluk is lehúzás megy ennyi erővel. User szabadon dönthet veszi vagy nem veszi.

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #424 üzenetére

  Miért olyan nehéz megérteni a saját alkalmazásbolt hasonló szerves része mint a saját processzor? Többször, többen leírtuk már iPhone, iOS egységet árul az Apple a több mint évtizede ismert feltételekkel.

  Azt is kikötik 3rd party böngésző csak a webkit motort használhatja, mert biztonsági és minőségi okokból, nem muszáj értened miért csak fogadd el úgy van és kész, ha te gecko motoros böngészőt akarsz használni ne vegyél iPhone-t, van más készülék a piacon.

  A biztosítás, minősítés már létezik: úgy hívják App Store ToS, egy fejlesztő fejéhez se tart pisztolyt az Apple hogy fejlesszen hozzájuk, ha akarnak akkor fogadják el a feltételeket. Marika néninek se muszáj a vásárcsarnokban árulni a zöldséget, de ha ott akarja el kell fogadnia a feltételeket.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #427 üzenetére

  "Nem kötelező skint venni, anélkül is megy minden."

  Látod, ott a döntés a kezedben. :) Ugyanígy nem kötelező iPhone-t venni, anélkül is tudsz tucatnyi más okostelefont használni és azokra is elérhetőek appok dögivel minden kategóriában.

  "Az Apple payment platformját használni kötelező, anélkül nem megy semmilyen in app purchase."

  Ilyen az élet, valamelyik webshopban nincs Paypal lehetőség, se bitcoin, csak bankkártya és még azon belül is kikötötték Visa vagy Mastercard, Maestro nem jó hiába MC része, ha készpénzzel akarok fizetni figyelnem kell Ausztriában nem fogadják el a forintot, a benzines autóba benzint kell tankolni és így tovább millió példa.

  Azt nem lehet, hogy az Epic honlapján megveszed a cuccokat, iPhone-on csak bejelentkezel a játékba és ott van a cumó? Ahogy a Spotify és Netflix csinálja? Mert Spotify kapcsán én nem találkoztam az Apple fizetési rendszerével.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #436 üzenetére

  Értem, ha más példákat hozunk akkor nem releváns, mert Epic perről van szó és más nem számít, ha az Epic-ről írok akkor az a baj nagyon le vagyok ragadva náluk. Rendben. :) Te tényleg így benyelted az Epic szabadságharc meséjét, hogy ők minden fejlesztőért küzdenek, nem maguk miatt perelnek? Az Epic nem gazdagodott az Apple és Google áruházában? Kérdezem, ha szerinted akkora szopás és olyan rossz az Apple módszer, miért választja 20 millió fejlesztő? Miért náluk lehet több bevételt elérni? A technikai előnyökről nem is beszélve. Fel sem merül, hogy userként saját user érdekem szempontjából írok? Szerinted mindenki, akinek nincs gondja az évtizedes modellel, az csak Apple sheep?

  Leragadásról jut eszembe, muszáj úgy csinálni mintha csak az IAP létezne? Nem lehet, ha olyan tuti a Fortnite vagy akármi, akkor a játékosok megvennék más üzleti modellben is? Fejlesztő kér X összeg havidíjat és userként annyi bigyó skint rakhatsz a bábudra? Fix, tervezhető.
  Azt nem lehetne Epic honlapján megveszed a cuccokat, iPhone-on csak bejelentkezel a játékba és ott van a cumó? Ahogy a Spotify és Netflix csinálja? Vagy játék esetében ezt nem engedi az Apple? Nem tudom, azért kérdezem.

  Fizetés: Sajnos, ha a gyerek elszórja apuci több száz dollárját egy perc alatt ilyen szarságokra, most annyi a folyamat Apple Supportnál elmesélni a bánatát és 99% visszakapja. Főleg, ha első esetről van szó. Külső fizetési módok beengedésekor mi a garancia? Ha tisztázzák is a felelősséget, üzletileg akkor se érdek, hogy úgy is Apple Supporthoz fordulnának a 3rd party gondjával is. Lehet nem mindenki szereti a fragmentációt, az is az App Store sikerének része, hogy egy helyen intézve minden kényelmesen.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #451 üzenetére

  :U Nem. Tényleg fogalom nélkül írsz. Az Epic beletette az appba a saját fizetési módszerét, ami elfogadott ToS ellenes, ezért rakták ki, az Apple és a bíró is mondta nekik csinálják vissza adott napig és mehet tovább a játék, de az Epic nem tette.

  A Spotify és a Netflix betartják az Apple feltételeit: nincs az appban saját fizetési módszer, nincs is kidobva.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #456 üzenetére

  Én nem változtatnék másén, csak mondom ha az IAP olyan botrány ahogy mondod, akkor nem csak IAP modell létezik. Ez nem kettős mérce, inkább az amit ti ismételgettek a szabad verseny és piaci önszabályozás jegyében erővel szétverni egy sikeres modellt.

  Azt értem te magadból indulsz ki, de nem minden fekete-fehér ám, nem biztos egy azonos véleményen lévő egységként lehet kezelni mind a 20 millió fejlesztőt. Mert ugye elméletileg azonos játékszabályok mellett jelentkezett minden fejlesztő az Apple-nél, akinek megfelel a megszokott modell, annak nem sérülne az érdeke, ha erővel megváltoztatnák?

  (Mit fejlesztesz amúgy? Ha érdeklődési körömbe vág és jó, lehet megvenném.)

  "Fizetés: ott lenne az Apple pay még mindig, senki se akar elvenni semmit, csak hozzáadni."

  Az App Store üzemeltetési költsége pedig csak maradjon az Apple vállán?

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #462 üzenetére

  :F

  "Az Epic nem engedi, hogy bárki más is csináljon bármit a Fortniteban, szóval fogalmam nincs, milyen jogon akarnak itt egyesek Fortnite skint árulni, és kérik számon ennek a nem létező lehetőségét az Epicen..."

  Az Apple nem engedi, hogy bárki más is csináljon bármit az iOS-ben, szóval fogalmam nincs, milyen jogon akarnak itt egyesek 3rd party áruházat, más fizetést és kérik számon ennek a nem létező lehetőségét az Apple-ön.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #465 üzenetére

  Az iOS App Store nem egy önálló dolog és a piac (fejlesztők, userek) jelentős része úgy döntött több mint egy évtizede már, hogy jól van ez így. Írtuk többen többször a PC több bolt forgatókönyvet, mit ad Isten a legtöbbnél hasonlóan 30% a commission fee.

  (#466) Ezekiell
  "Plusz opciók hozzáadásával nem sérülne semmelyik fejlesztő érdekes se. A usereké se."

  Ebben én nem vagyok biztos. Ha akkora igazságtalanság folyik tíz éve, és erről ekkora egyetértés a fejlesztők között, a 20 millió fejlesztőből akár csak 100 ezer vagy 1 millió miért miért nem állt össze akár tüntetésként egy hónapra levenni minden appot az áruházból és akkor 100 ezer vagy 1 millió hiányzó app nyomást érezné talán az Apple, média is kapna rá. Ehelyett azt látni évente növekszik az üzlet, az Apple-é is és a fejlesztőké is. Nem kis garázs indie fejlesztők fogtak össze class action suit formában, ha ügyvédre sajnálják a pénzt, akkor nem látom az ingyenes milliós nagyságú netes kampányt se közös hashtaggel, hanem a milliárdos kínai részvényes Epic akarja borítani az asztalt.

  (Be lehet nézni a fuckepic és TimCriticizesTim subredditbe, milyen user élményekkel gazdagodtak a játékosok az Epic csodálatos áruházában.)

  Userként a plusz opciók kapcsán: egyrészt PC játékboltoknál látjuk a plusz opciók nem eredményezték azt az óriási elképzelt árcsökkenést, tök hasonló árakat látni a nagy címeknél, másrészt például most film és sorozat streaming ügyben sem érzem userként a plusz opciók áldásos hatását: jó is, rossz is, eléggé vegyes a kép az én szememben, félek kábeltévé sztori ismétlődik. Előbb volt pl. a Netflix, HBO GO, nagyjából lefedték sok user ízlését, kényelmesen. Aztán mindenki más is elkezdte a saját platformját csinálni, elvileg usernek jó azt mondjátok, véletlenül hasonló árakat látni mégis, közben beindult a sajátgyártású film dolog is természetes módon további exkluzívokhoz vezet, közben userként kényelmetlenül nekem kell folyton máshova regisztrálni, és vadászni mi hol van, mert XY sorozat most lekerült a Netflixről, mert éppen az Amazonhoz került a joga vagy éppen sehol nincs. Ez megint odavezet, hogy a virágbolt lesz a legkényelmesebb. Mert a nagy szabadság fragmentációt is okoz

  "Eleve: az első pár évben nem volt IAP, nem is akart az Apple ilyesmit."

  Mert az első évek után kiderült a fejlesztőknek és az Apple-nek is, hogy az 1 dollár/app vagy reklámokkal telerakott modell nem elég, még úgysem az Androidhoz képest nagyobb a fizetési hajlandóság az iOS táborban. Divatba jött az évi, havi díjas modell és az IAP is az extra funkciókra. Egyes appoknál indokolt, másoknál csak lehúzás.

  (#468) floatr:
  "Pedig elég egyszerű a képlet: különálló termékekről van szó. Telefon, OS, bolt, account management, alkalmazáscsomag... akárcsak az android esetében."

  Tévedés. Az Apple a kezdetektől az ismert feltételekkel árulja, az iPhone-on csak iOS lehet, az iOS-en csak az App Store, külön nem árulja egyik terméket sem.

  "MS-nél már önmagában az per alapot képezett, hogy hozzácsapott egy terméket - a böngészőt - egy másikhoz - a windowshoz."

  Ne keverd a szezont a fazonnal, a Windows és Internet Explorer esetében desktop számítógépek piacán 90% MS részesedés volt, ez volt a per alapja. Az Apple az okostelefonok piacán sehol nincs ehhez, többször el lett mondva USA fej-fej mellett az iOS és Android, világszerte pedig 25-75 az Android javára. Egy app fejlesztő dönthet hova akar csinálni. Ha nem tetszik neki a 100 dollár fejlesztői díj, ha nem tetszik neki xcode mac masina is kell, ha nem tetszik neki az áruház működése stb.

  (#481) Tapsi
  "Csakhogy a bíróság leszarja az Apple koncepcióját."

  Forrás erre az állításra? Mert egyrészt még tárgyalás, ítélet sem volt, másrészt egyelőre igazából pont az volt, hogy a bíró az Epic-re dörgölt rá a per végéig csinálják vissza a status quo-t, mert ők szegtek szerződést userekre való tekintet nélkül, magyarul a bíró nem vette be a szabadságharc userekért küzdés mesét.

  Továbbá koncepció kapcsán egy idézet a bírótól:

  Epic brings ten claims for violations of Sherman Act, the California Cartwright Act, and California Unfair Competition. Based on a review of the current limited record before the Court, the Court cannot conclude that Epic has met the high burden of demonstrating a likelihood of success on the merits, especially in the antitrust context.

  Aláhúzott rész azt jelenti már most szóltak az Epic-nek, hogy az antitröszt részben nem érveltek elfogadhatóan. A 30% kapcsán belenéznek, ott lehet keresnivaló, de annál is a bíró mondta az kizárt ingyen be kelljen engedni akárkinek bárkit a platformjára, ahogy az Epic sem teszi ezt a saját háza táján.

  "Erről beszéltem korábban, hogy nincs valós technológiai érv e mellett."

  Van egy rakás technológiai érv, többen többször leírták, az a te dolgod, ha nem érted. Valamint ahogy másik példával említettem a számítógépeiknél most fognak majd váltani Intel processzorról, mert kb. Skylake óta elegük lett az Intel elszúrt ütemtervvel, lassabb fejlesztéssel, és inkább azt mondták csinálnak ők maguk processzort. Amivel a Mac userek döntő többsége csak nyerni fog, ha megnézed a technikai okát. Ki kell lépni abból a "csak nyílt rendszer lehet jó, zárt rossz" buborékból.

 • twofatcat

  addikt

  Közben mai Apple hírek:

  Apple One bundle: There are three types of bundles: Individual, Family, and Premier. The Individual plan gives subscribers Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, and iCloud storage (50GB) for $14.95 a month. The Family plan includes the same apps but with 200GB of iCloud storage for $19.95 a month. The Premier plan gives subscribers Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, 2TB of iCloud storage, Apple News Plus, and the newly announced Apple Fitness Plus for $29.95 a month. Fitness Plus is a new subscription service launching before the end of the year that includes training for yoga, cycling, running, core, and strength exercises, among other types of workouts. It’s $9.99 a month by itself.

  Na most erre mit szóltok? :) User nyer mert olcsóbbak a cuccok (ugye mindenki ezt akarja itt) egy előfizetéssel, vagy visszaél az Apple a helyzetével és a Deezer, Spotify mehet a bíróságra mondván nem igazság az Apple Music összekapcsolva mással, ami náluk nincs? Hiszen miért fizetne a versenyben a felhasználó 10 dollárt a Spotify-nak csak zenéért, amikor 15-ért Apple-nél kap zenét és még három dolgot?

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Polllen #497 üzenetére

  És ha nem összekapcsolva azt mondják 5 dollár az Apple Music, 5 dollár az Apple TV+, 4 dollár az Arcade és 1 dollár 50 GB iCloud? Akkor nincs árukapcsolás, és Apple Music app van Androidon is, viszont megint ott tart a dolog user jól jár 5 dollárral olcsóbb az almás zene, mint a Spotify. Ez most akkor szerintetek pozitív a versenyben, hiszen user jól jár olcsóbban, ezért kiabál mindenki vagy visszaélés mert a Spotify nem igen akar, tud 10 dollár alá menni. Lehet elmélkedni. :D

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Busterftw #499 üzenetére

  Ezt én is kérdeztem már, a 30-70 témából miért csak az egyik rész a "felháborító".

  (#501) kpbendeguz
  Ez nem is rossz ötlet, egyébként is van pl. Microsoft partnerség a Spotify részéről és igazából ők is adnak régóta bundle-t Amerikában: Spotify+Hulu csomag

  Aztán akkor újabb kérdés merül fel, hogy a Spotify-nál is kisebb kutya másik zene streaming cég számára akkor már a Spotify is még nagyobb ellenfél. :D

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #503 üzenetére

  Na de az Epic azért is nyávog, miért akarja az Apple, Google ellenőrizni a cuccot, és a nyitott Androidnál is sírnak miért ír ki sideload biztonsági figyelmeztetéseket a rendszer. Egy autóalkatrész mire a vevőhöz, szervizbe kerül könnyebb elcsípni a minőségileg kifogásolt darabot. Digitális programkódnál, az Epic azt akarja bármilyen forrásból lehessen telepíteni, na ott hamar megvan a baj.

 • twofatcat

  addikt

  válasz pakesz #507 üzenetére

  Egy kis aprópénz, amíg a Fortnite iOS öngóljukkal becslések szerint átlagosan havi 26 millió dollárt buknak. (+ amennyit a Google Play Store-ból veszítenek) Jól megmutatták!

  Egyébként engem eléggé zavar a történetben, régebben is írtam: az Epic-ben 40%-os részvényes a Tencent, hiába kisebbségi tulajdon, kizárt Sweeney a tudtuk nélkül kezdett akciózni. Innentől pedig már a politika is benne lehet, kínai cég be akar fűteni két nagy amerikai cégnek?

 • twofatcat

  addikt

  válasz kpbendeguz #501 üzenetére

  Lehet a Spotify-nak már az Amazon Prime idejében kellett volna ilyesmin gondolkozni. Ott is úgy van zene, film, Twitch, játékok, könyvek...egyben. Igaz, nem kell sajnálni a Spotify-t, a zene streaming területén még mindig ők a legnagyobb kutyák. Én is előfizetőjük vagyok régóta.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #510 üzenetére

  Ismét tájékozatlan vagy. Google Play certification nélküli Android telók globálisan elég kevés embert érdekelnek, mert ugye az a lényeg Google ökoszisztémát kedvelték meg az emberek elsősorban. A Huawei esetében most látjuk Google appok nélkül mennyire fogy USA-ban.

  https://www.androidauthority.com/google-oem-licensing-345806/

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Tapsi #516 üzenetére

  Ismét tájékozatlan vagy. :D Sweeney kitweetelte Cooknak írt emailjeit, abban is benne van, hogy azt akarják elérni user bármilyen forrásból telepíthessen vagy olvasd el az Epic peranyagát.

  Ja mi meg azt mondjuk, ha neked nem tetszik az Apple módszer, megvan a lehetőséged másra, mivel nemcsak az Apple gyárt okostelefont és mobil oprendszert.

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #519 üzenetére

  Ami csúnya általánosítás lenne, hiába számodra jól megvan az Android, nem biztos ezzel mindenki egyetért. Fragmentáció, ezer féle készülék és tucat féle Android verzió miatt nem olyan az optimalizáció, eltávolíthatatlan appok, a stockdroid Google Pixel szimpatikus lenne ám lófasz az elérhetősége, támogatása, az öregeknek ötször kell elmondani a Samsungján a két áruház két galéria két böngésző külön dolgok, Huaweit ne vegyen mert Google balhé van, Xiaomi tojik a biztonságra stb. Ez mind nem baj, láthatóan sokan használják így is, engem nem zavar. Akkor mást se zavarjon az általunk választott rendszer tulajdonságai.

  Az életben szép a változatosság, miért akarjátok erővel androidosítani az iOS-t? Hol userbarát, ha a mostani zártabb vs nyíltabb választék helyett csak a második lenne? Hol van ebben a szabad verseny? Nem baj, ha nektek nem jön ben a zártabb iOS, csak ne akard szétverni, mi se szólunk bele az Android pályáján hogyan mennek a dolgok. Hogy téged idézzelek: [link] ;]

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  Akik itt mindenben termékkapcsolást látnak és mindent szétszednének atomjaira, azok a való életben kézzelfogható dolgok kapcsán is ilyen aprólékosak? Bementek a McDonalds-ba és veritek az asztalt ti Pepsit akartok inni, hiába a Coca-Cola van "kapcsolva" a Big Mac-hez? Amikor autót vesztek reklamáltok ti nem olyan fékrendszert akartok bele, amivel a gyár csinálta az autót? Nagymamátoknak beszóltok, hogy nem jó összetevőkből, nem jó arányban csinálta a sütit? Adott fajta joghurt csak Aldiban kapható, nem durrogok miatta, mert Aldi előtt egyáltalán nem is volt.

  floatr:
  A Windows és Internet Explorer témát felejtsd el, köze nincs a két dolognak egymáshoz. A Windows-nak az asztali számítógépek piacán volt akár 90%-a, azért lett ellenük az ítélet. Az iPhone-nak az okostelefonok piacán messze nincs ilyen részesedése, USA kb. fele-fele, világszerte kb. 25%. A bíró megjegyzéseit olvasd el az antitröszt témában nem tartja elegendőnek az Epic érvelését.

  Valamint nem önálló termék az iPhone, iOS, App Store. Nincs olyan, hogy odamész az Apple-hez szeretnél egy iPhone-t iOS nélkül, hogy majd te otthon telepítesz rá mást és szerelsz bele másfajta processzort, sem olyan vennél csak iOS-t, hogy majd felraknád a Samsung mobilodra és azt hiszem a Samsungtól se tudsz stock androidos telefont kérni, mert neked nem tetszik a Samsungos Android.

  (#532) Ezekiell
  Jó a "a piac szabályozná magát" és "a vásárlók döntenek" kijelentés, csak előbb erővel jól szét kell verni az egyik szereplő modelljét, ugye? :D (amivel userek elégedettek, egy milliárd vásárló döntött úgy, amelyik nem elégedett az átmehet a másik táborba, sokan vándorolnak mindkét irányba, azért is kb. 50-50 USA-ban iOS és Android)

  (#541) Ezekiell
  Hát nézz körül, az Epic mióta megcsinálta a saját áruházát mennyire erőlteti az exkluzívokat és ott is csak az Epic módszereivel lehet használni.

  A kérdésedre: amennyit egy horvát fejlesztő? szlovák? Nem tudom. App Store és Play Store nélkül mennyi embert tudna elérni?

  (#551) Ezekiell:
  Szóval ha szerinted nem számít az iOS zártságba a sikeréhez, akkor miért akarod megbontani? Ha te nem látod a zárt előnyét, az a te gondod.

  A lehetetlenről: hallottál arról a Nokia, Blackberry hogyan uralták a piacot (RIP Palm OS) és mégis fel tudott épülni a mostani két platform is? Tudod, hogy a Windows Mobile idején bealudt Microsoft is belépett a Lumiákkal, neked a Windows Phone még inkább rosszabb lett volna a zártság miatt.
  Sok fejlesztő App Store-ba is és Play Store-ba is fejleszt, vagy kategóriákban, funkcióban komoly lefedés van. Nem látom az éhező fejlesztőket. Ha annyira igazságtalanság az Apple és Google 30% lehúzás, akkor egy évtized alatt miért növekedett folyamatosan mindkét áruház.

 • twofatcat

  addikt

  válasz pakesz #565 üzenetére

  Értjük... az Epic által közölt adatokból levezetett dolog az szerinted spekuláció, az a tuti amit te képzelsz összefüggéstelenül. :C

  Az Epic maga mondta a játékosaik ötöde csak és kizárólag iOS-ről játszottak. Ez most bukta, meg a Google Play Store is, mert majd kiderül mennyien fogják sideloadolni. Tudod van egy rakás más játék iOS-en, a Fortnite nem esszenciális funkció mint ahogy képzeled, hogy most emiatt dobálják el az emberek az iPhone-t. Sőt, az Epic-nél most önként dobtak fel piaci rést. Főleg Amerikában ahol a tinik körében az iMessage fontos, nem fogják emiatt eldobni az iPhone-t. Max. a tényleg Fortnite függők vesznek egy budget másodtelefont. Mintha 2017 Fortnite előtt ne lett volna übersikeres cég az Apple. Nagyon aggódhatnak, igazad van álmodj még :D Köszi a nevetést.

  floatr:
  részedről az, megcáfoltam a Windows és Internet Explorer párhuzamodat, érdemben érvelni nem tudsz ellene, csak a terelés maradt számodra

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz pakesz #586 üzenetére

  Ezt az összefüggéstelen fröcsögést... :U Ki a tököm beszélt a Candy crush-ról? :F Mi van?! Szedd össze magad!

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #592 üzenetére

  Te írod, hogy mekkora lehúzás az App Store és a Play Store több mint egy évtizede már, akkor miért nem volt komolyabb akció ennyi idő alatt? Twitter regisztráció nem drága. Ha App Store fejlesztők 20 milliójából csak 500 ezer egy hétre, vagy hónapra leveszi az appot ideiglenesen, sokkal nagyobb figyelmet kapnak az Apple-től és a médiától is. Miért azt látni évente nő a fejlesztők, userek száma és a bevételek? Lehetséges kapaszkodj meg, hogy esetleg a többség elfogadja az áruház működését?

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #612 üzenetére

  Fejlesztők is évtizedek óta írnak programokat az aktuális platformokra, nem volt szar példa.

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #614 üzenetére

  Te csak write only vagy és csak hajtogatod a magadét, ugye?

  Többször kérdeztem én és más is, ha több mint tíz éve ekkora igazságtalanság van mint ahogy te előadod, akkor hol vannak az internetes hashtag kampányok, petíciók és egyebek? Az pénzbe se kerül, ügyvéd se kell, semmi. 20 millió fejlesztőből akár csak 20 ezer is nagy zajt tudna csinálni összefogva, ha ekkora a vélt igazságtalanság. Hol vannak? Mert én eddig csak azt látom, te is rákereshetsz évek óta nő az App Store és a Play Store forgalma, fejlesztők száma... ezt is már többször leírtuk!

  Félrebeszélsz:
  "nem egy helyre tudnak dolgozni, mint a fejlesztők"

  Windows, Mac OS, Linux, Xbox, Playstation, iOS, Android, Nintendo, webfejlesztők, úristen szegény éhező fejlesztőknek nincs hova programozni! :C

  "iOS fejlesztő csak iOSre"

  ez neked érv? :DD ki kötelezte őket iOS fejlesztők legyenek? Egyébként a többség droidra is fejleszt, mert érdeke jelen legyen mindkét helyen

  és igen, a szakosodás ezzel jár, a szemészorvosok is az emberek szemével foglalkoznak és nem szívműtéttel

 • twofatcat

  addikt

  válasz Ezekiell #619 üzenetére

  Miért csak az Apple-ről beszélsz? Apple bosszúja az éhező fejlesztők ellen? Iparági dolog a 30%!

  Egyébként az Apple akármilyen gigacég, még ők hallgatnak leginkább a fejlesztőikre és usereikre, ha lassan is. (évekbe telt, de elérte a nép ne legyen hatalmas hangerő ikon az iPhone kijelző közepén! :D)

  "utána szerinted lehetséges lenne ezeknek a cégeknek egy normális partneri viszonyt folytatni az Apple-el? Nincs az az Isten..."

  Ez a saját feltételezésed. A valóság a nagy balhék közben is, ha érdekük tartják a partneri viszonyt. Apple vs Samsung per: kitől rendel kijelzőt az Apple? Samsungtól. Amikor a Netflix és a Spotify reklamáltak az appok miatt: kompromisszumra jutottak. A mostani Epic húzásnál is volt egy adott időszak várják vissza őket napokon belül, ha megfelelnek, ne a játékosok fázzanak rá amíg pereskednek.

  Te folyton retorzióról, kirakásról, bosszúról, megfélemlítésről, óriási fejlesztői elégedetlenségről beszélsz. Közben viszont tíz éve virágzik az mindkét nagy mobil áruház. Emelkedik a fejlesztők száma, újaké is, bevétel is, ezekre könnyen rákereshetsz, ne haragudj nem hiszem el neked, hogy gulág mert azt mondod. Még magad is elszólod "olyan mennyiségű dev cég van" nem lehetséges, hogy a fejlesztők elégedettek az App Store-ral és a Play Store-ral? Szóljunk a gyerekeknek ne tanuljanak programozni, mert szerinted ilyen zsákutca? Szerinted azért nincs tíz éve tömeges Twitter, petíció kampány és virtuális tüntetés, mert az Apple azért is bosszút állna? :D Nem bírom már komolyan venni ezeket.

  Tökéletes nincsen, biztos vannak elégedetlenek, viszont a tények azt mutatják a többség köszöni jól van. Az, hogy neked fejlesztőként rossz élményed volt az Apple és a Google áruházában a 30% miatt, az olyan dolog, hogy más fejlesztőnek (elég soknak a statisztikák alapján) pedig nincs óriási gondja. Vettem nemrég két appot, mindkettő indie egyszemélyes hobbi, évek óta csiszolják és ezek szerint nem félnek.

  Mellékes megjegyzés: volt egyszer egy Windows Phone, egyes országokban már 10% részesedéssel, nem elfelejtve a Microsoft saját baklövéseit, mégis alapvetően a fejlesztők magasról szartak a platformra és maradtak a bevált iOS-Android pályán.

  "A Samsung vs Apple és hasonlóknál ott azért kb egyenlők közötti pereskedésről van, és 1000 szálon össze vannak fonódva. Ez nem igaz a devekre azért, nagyon nem egyenlők, és jobban függnek az Appletől, mint fordítva (véleményem szerint sokkal jobban)."

  Ez vicces, másik Spotify topikban most tudtam meg valakitől, hogy az App Store fejlesztők nélkül sehol nem lenne az Apple. :)
  Hozzád szólva, ilyen az élet: a méhészek függenek a méhektől, az autószerelők az autógyáraktól és autóvásárlóktól, ha te csak iOS-ra tanulsz meg programozni és pár év után úgy érzed átverés, lehúzás a 30%, kezdettől ismert szabályok és félelemben érzed magad, akkor máshoz kell fogni.

  (a trollkodásról nem tudod mi az, ha a számodra nem tetsző megindokolt érvek és alátámasztott ellenvélemények szerinted trollkodás, nem esett jól ez a vád, azért nem veszem a szívemre, mert definíciók terén korábban is akadt probléma nálad úgy érzem)

  [ Szerkesztve ]

 • twofatcat

  addikt

  válasz CharlieDrop #624 üzenetére

  Úgy emlékszem voltak cikkek arról, hogy Apple mondta az Epic stunt akciója után, ha adott határidőig augusztus huszonvalahányadikáig szabályoknak megfelelő változatot küldenek be minden probléma nélkül mehet tovább a játék, amíg ők a háttérben vitatkoznak. A bíró is mondta az Epic-nek állítsák vissza a status quo-t amíg zajlik a pereskedés. Ez lenne userbarát megoldás, az Epic nem tette.

 • twofatcat

  addikt

  viszont az Epic mögött azért valamilyen szinten ott van a Tencent, ezt ne felejtsük el amikor arról van szó megállapodást felrúgó kicsi gerillaakciózó Epic-et visszapereli a nagy gazdag Apple.

  olvastam egy érdekes feltevést, lehet is benne valami: egyelőre a fő üzletük a PC, konzol így a Sony-t és a Microsoftot még nem lenne érdekük perelni. inkább kalkulálták Tencent pénzzel mögöttük bevállalták busz alá dobni a mobiljátékosokat és a veszteséget. ha valamilyen csoda folytán a bíróságon nyernek akár csak az IAP % témában, már lesz alapjuk perelni a végső céljukat, a konzolgyártókat.

  nem hinném elérnék a céljukat, de talán ilyesmi számításra gondolhattak. azt nézték el, hogy a szabadságharc dumán sok fejlesztő és user is átlát, a többség továbbra is használja az iOS, Android kütyüjét Fortnite nélkül is, egyelőre bírónál se értek sok szimpátiát.

  az kérdés még, ha a 30-70 akkora botrány, és a bíró ítélne 25-75 arányt, akkor azt hatalmas győzelemnek mondanák, vagy egy idő múlva újabb per mert az se elég? a Tencent miatt lehet ők tudnak 12%-kal dolgozni, de hosszú távon ez még nincs bizonyítva fenntartható-e? nem olyan egyértelmű, hogy a fejlesztők és userek annyire elégedettek az Epic Store módszereivel, minőségével. kiderülhet, nem véletlenül 30% lett az iparági szokás?

  mert a körforgásban, az Apple és Google ezt nem csak úgy zsebreteszi, hanem visszaforgatás üzemeltetési költségek, áruház fejlesztése, fejlesztői környezet, új API-k és mások, növekszik tovább az üzlet, biztosítva a jövő a szereplőknek.

Új hozzászólás Aktív témák