Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • kpbendeguz

  őstag

  válasz Ezekiell #436 üzenetére

  "Én teljesen értem, hogy te semmi változást nem akarsz, mert így a secure meg mittudomén, de azt nem tudom megérteni, hogyan képes bárki józan ésszel alternatív IAP fizetési módok ellen érvelni... Megmaradna a kedves Apple IAP, lehetne használni, köttelező is lenne mindenhova betenni, hurrá, használhatod, semmi bajod se lesz semmivel, minden ugyanaz, mint most - aki meg nem akarja, az nem használja, és fizet más módon, és a developerek se szopnak akkorát, mint most. A usereknek ez csak jó lenne, de vannak akik önzetlenül inkább az Apple érdekeit nézik "

  Azért, mert így az IAP kiskapuként működne a teljes appstore rendszer megkerüléséhez. Feltölt egy ingyenes appot, a valódi tartalom meg ott lesz külső linken 30%-al olcsóbban. Így gyakorlatilag az Apple ingyen biztosítaná a teljes infrastruktúrát és az egész jutalékrendszer csak egy könnyen kijátszható adminisztratív kényelmetlenséggé válna (amiért szintén az Apple-t b..szogatnák, hogy akkor meg minek, így csak a szegény userek életét nehezíti, legyen inkább hivatalosan is ingyenes az egész). Azaz egy cég peres úton kényszeríthetővé válna, hogy ingyen szolgáltasson másoknak. Ez olyan precedenst teremtene az iparágban, hogy nem csak a mobilplatformok, de az összes zárt rendszer (pl. konzolok) piacát is szétverné, az innováció megtorpanásáról nem is beszélve, elvégre ki fektetne olyan fejlesztésbe, amit később külső kényszer hatására ingyenessé kell tenni?

  "FIgyelj, azt nézel, amit akarsz, de a perben CSAK az iPhone halmazon belüli Appstore monopóliumról van szó, így minden más tökéletes irreleváns. "

  Ezért fog a per csúnyán elbukni, mert az Epicnek bizonyítania kellene, hogy egyáltalán létezik olyan, hogy önálló iOS appstore piac és nem csak mobil platform piac van.

  "Összehasonlítani egy mobilplatformot egy játékkal nevetséges, teljesen más versenyjogi szabályok vonatkoznak rá."

  És pontosan ugyanezen logika mentén nevetséges összehasonlítani egy mobilplatformot egy mobilplatform részét képező szolgáltatással.

  #404 Tapsi:

  "Érett piacra szinte lehetetlen belépni, azt mindig, minden esetben az állam szabályozza, amennyiben ehhez komoly társadalmi érdek fűződik. Itt ez egyértelműen megáll."

  Ha létezik a világon érett piac, akkor az a személygépkocsiké, mégis állami beavatkozás és pereskedés nélkül volt képes belépni rá a Tesla az innovációnak (és az ügyesen felépített hype-nak) köszönhetően. Márpedig valamivel komolyabb társadalmi érdek fűződik a CO2 kibocsátás visszaszorításához, mint egy 15%-os piaci részesedésű mobil platform appstrore jutalékrendszerének reformjához. Így azt kell hogy mondjam, hogy nem, a társadalmi érdekre hivatkozás nagyon nem áll meg.

  "De azt elismered, hogy az IOS alkalmazások területén az App Store-nak monopóliuma van?"

  Tudom, hogy nem nekem szólt a kérdés, de azért válaszolnék, hogy én nem ismerem el, mert ennyi erővel a mosógépek mikrokontrollerének kódját is értelmezhetnénk önálló piacnak és beperelhetnénk a Whirlpoolt, hogy nem enged alternatív mosógépirányító kódot feltölteni a mosógépeire és ezzel visszaél a monopóliumával.
  Tehát előbb tisztázni kellene, hogy egyáltalán mit lehet önálló piacnak tekinteni és utána lehet azt tárgyalni, hogy van-e ott bárkinek is monopóliuma és hogy visszaél-e vele.

  "Amúgy engem személy szerint nem zavar az App Store jelenléte. Az viszont igen, hogy nincs alternatívája. Arra nincs semmilyen technológiai érv, hogy miért nem enged be az Apple más alkalmazásboltokat. Csakis a saját üzleti érdeke."

  Van technológiai érv: ha több apstore van (és most nem csak elméleti lehetőségről beszélünk, mint a droidon, hanem nagyjából hasonló részesedéssel bíró 3-4 boltról, mert kb. ez esetben van egyáltalán értelme az egész műsornak), akkor a fejlesztők ki tudnák játszani egymással szemben a különböző boltokat, hogy lazítsanak a biztonsági előírásaikon. Ha az egyik visszautasítja az alkalmazást, akkor átmehet a másikba, amelyik megengedőbb. Így a fejlesztők nem lennének érdekeltek a biztonsági rések befoltozásában, az Apple pedig nem tehetne semmit az iOS biztonságosabbá tétele érdekében.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Hozzászólok Aktív témák