Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tapsi

  addikt

  válasz Busterftw #235 üzenetére

  Igen, rengeteg monopólium van, amelynek szabályozásán aktívan dolgoznak a versenyhivatalok. Ezeknek csupán töredékéről értesülsz, mert nem kerülnek be a mainstream sajtóba.

  A Windows Calculator azért rossz példa, mert nincs valós igény arra, hogy a kalkulátorok piacára belépjen bárki is. Illetve nem tartozik hozzá társadalmi veszteség. Viszont a böngészők piacán megvolt ez a probléma, és lett is belőle bünti.

  ...es tucat masik ceg 30%-a az egyszeru monopol arazas.

  Pontosan, és ők is sorra kerülnek majd. Ezért van akkora jelentősége ennek a pernek az Apple ellen.

  (#239) Giovan!

  Már hogyne reagáltam volna! Erről szólt a búzás-rozsos példa. Ott is van választása a usernek. De ha ő a búzakenyeret szereti, a rozsost meg nem, akkor nincs.

  Ugyanez a helyzet a mobiloknál is. Ha te Iphone-t akarsz használni, akkor alkalmazásokat csak az App Store-ból tölthetsz le rá. Tehát az Apple-nek monopóliuma van az IOS alkalmazások terén. Érted?

  A konzol rossz példa. Ugyanis ha én PS4-re akarok venni egy játékot, akkor azt nem csak a Sony-tól szerezhetem be, hanem besétálhatok a sarki boltba és megvehetem a kiadótól lemezen. Úgy, hogy ahhoz a Sony-nak semmi köze.

  A 30%-ot a piac árazta be, a kezdetektől fogva ennyivel dolgozik az Apple.

  Nem a piac árazta be, hanem az Apple. Ha holnaptól felemelné 50%-ra, akkor az onnantól 50% lenne. Ettől lesz valami monopol piac.

  Aki elégedetlen az Apple üzletpolitikájával, és nem akarja gazdagítani őket, az nem iOS-re tanul fejleszteni, hanem keres olyan platformot ahol szerinte nem zsákmányolják ki.

  Mivel az Apple a mobilok piacán oligopol, az IOS piacon monopol helyzetben van, ezért rá speciális versenyjogi szabályok vonatkoznak. Fejlesztőként te nem teheted meg azt, hogy majd keresel egy másik platformot, mert összesen 2 van. Ez nem liszt, vagy tojás, amit bárhol el tudsz adni.

  Nem mellesleg eléggé átlagosnak számít a piacon. Pl. a Steam, vagy a Google Play is ekkora feevel dolgozik.

  Az ugye megvan, hogy a Google is be lett perelve? Szóval őt felhozni ellenpéldaként elég erős öngól, nem gondolod?

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés