Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • azbest

  félisten

  válasz rii #7 üzenetére

  [link]Maya Personal Learning Edition
  Adobe cs3: cs3.hu, adobe.com
  CorelDraw

  Miről is beszélünk?
  Ahogy látom ma már vannak olyan értelmesek a gyártók, hogy kipróbálható változatokat is közzétesznek.

  Ms cuccokból is szokott lenni próbaváltozat.

  Moonman: ááh értelmeseket szoktál mondani, kár hogy időnként a stílusod nem illik a tartalomhoz

 • azbest

  félisten

  válasz antikomcsi #262 üzenetére

  Az én értelmezésem szerint a licensz használatára akkor vagy jogosult ha tanár/diák vagy. A licensz sem a tied volt. A 3e csak a postázás és adathorfozó ára volt, nincs összefüggésben a licensszel. Az állam sem kapja visza az árát, mert mennyiségi licensz... tehát egy csomó gépre legálisan feltehetik de nem kötelező.

  Egyébként a tisztaszoftver gyakorlatilag szoftverbérlés... régebben voltak cikkek az összegekről. Akkor számolgattam, olvasgattam és úgy láttam, hogy amit az állam megegyezésként tálat az egy az egyben egy sima mennyiségi kedvezmény amit bármely cég igénybe vehetett, valahol a neten voltak fenn árak is meg használati feltételek.

  Mondjuk így nézve érdekes hogy csak tanulásra használható a tisztaszoftverben, mikor sima cégek ugyanolyan feltételekkel munkához bérelhetik.

  Összességében jónak tartom hogy van lehetőség így legálisan használni a windows-t a hallgatóknak, mert ezt is meg kell tanulni és van amihez nincs alternatíva. Azt tartom aggályosnak hogy nem tudja olcsóbbra, jobb feltételekre kialkudni az illetékes hivatal. Ha már tanulásra korlátozott, akkor elvárható lenne, hogy ne csak frissítésként legyen használható.

  --
  (innen már nem neked szól, csak nem akartam 2x postolni)
  A vitával kapcsolatban pedig részben igaza van mindkét félnek. Fizikai lopáshoz nem lehet hasonlítani egy szoftver jogosulatlan használatát. Az elmaradt haszon az ami már önmagában is "érdekes" kifejezés - nem tükrözi a valóságot, és az is kétes hogy veszteséget vagy éppen a reklámértéke miatt több vásárlót eredményez.
  Viszont azt is el kell fogadni hogy a szoftver ugyanolyan lényeges része a gépnek mint a hardver. Hasonlítsatok össze egy p1es gépet win3.1-gyel és win xp-vel (igen fut, és elegendő memóriával irodai célokra használható is - kevés memóriás p4es sem volt gyorsabb office 2003mal). Bár a példában a hardver ugyanaz de a szoftver miatt mégis lényegesen más a használati értékük.

  Egyébként meg minek home premium? Hiányzik a media center és az aero home basicből? Ezek nélkül is teljes értékű és olcsóbb megoldás a vista otthonra.

  Meglértem azt az indoklást, hogy nincs rá keret... de ahhoz hogy versenyképes maradjon az ember meg kell tanulnia mondjuk a PS-t. (ha nem tudja nincs munka, ha viszont már keres vele, akkor tényleg illik megvenni).

  Magam részéről igyekszem lehetőleg legális programokat használni... általában sikerül is. Az msdn-aa által elvileg nincs gond az oprendszerrel sem (tisztaszoftveres licenszeket is használtam, de mindig kavarás volt meg ott csak frissítés, így már nem jó nekem - régebben még volt kitétel arra hogy win nélkül mikor jogos a frissítés, ma már nincs ilyen)
  Később majd kiderül... van oprendszert váltok és ingyenes eval virtuális géppel oldom meg amit nagyon muszáj win alatt, vagy veszek licenszet - vagy ha laptopot veszek egyszer, akkor azzal oprendszert is.

  A programokból szerencsére ma már win alatt is minden otthoni feladatra van ingyenes alternatíva. (A szórakozás - játék támában pedig valóban igaz hogy nem kötelező, nem létkérdés). Ms office nézőkék is ingyenesen letölthetők, így olvasni lehet őket, most is csak az van fenn.

  Az biztos hogy amíg a kajavásárlás áll szemben a programvásárlással, addig nem nagyon gyűlnek a fizetős licenszek. (Amik vannak azok ingyenesen kerültek hozzám - legálisan / nem közvetlen az én zsebemből vették ki az árukat, olyan is van ahol a fejlesztő adott licenszet amiért egy hibára példaanyagot postáztam neki). Kivétel persze akad, és ha jobban belegondolok az is helyettesíthető, csak a lustaság/megszokás miatt nem cseréltem le még, de ezzel nem is dicsekszem... inkább elsunnyogok hogy bocs amiért ilyen is van.

  Szóval senki se hirdesse nagyképűen, habzó szájjal hogy azért "lop" mert a gyártónak sok pénze van. (Undorító az ilyen felfogás szerintem)
  Inkább csendben meg kéne húzni magát az érintettnek, hogy van lehetősége ingyen használni, tanulni addig is az adott "munkaeszköz" programot amíg lehetősége lesz megfizetni a használati díját. Ha pedig nem létszükség miatt csak kíváncsiság kielégítése tartja a programot, de egyébként biztosan nem venné meg (pl milliós tervező / szerkesztő / fejlesztő programok) akkor is csendben, komisz vigyorral örüljön annak hogy van lehetpsége kipróbálni azt amivel a profik dolgoznak. Ha pedig ő maga is profivá válik és azzal fogja keresni a kenyerét akkor legyen természetes, hogy meg kell venni.

  --

  Egy tanárom mesélt egy érdekes történetet:
  Külföldi egyetemen tanult diákcsere program által és egy előadás után odament az oktatóhoz, hogy megkaphatná e a bemutatott programot. Az előadó meglepetten nézett, de azt mondta rendben. Következő héten hozta is a dobozos programot a számlával együtt. A diák (aki ma tanár) pedig kínos mosoly kíséretében rendezte a számlát, hogy igen, persze hogy így gondolta.

  Persze más az anyagi helyzet ott, de nem is reklámozzák a világba az itteni tanárok, ha úgy adódna, hogy csak nem épp legális módon tudnák kipróbálni a hallgatók a tananyagnál mutatott programot. (Persze az egyetemnek van licensze rá, de elég esélytelen hogy a gépteremben készítse el több száz hallgató a leadandó feladatát - más fórumokban írták hogy van olyan egyetem/szak ahol az otthon készült feladatot cask a legális licensz másolatával fogadták el).

  Azt a tanulságot akarom kihozni, hogy nem kell Robin Hoodnak hinni magunkat ha félrelépünk és örüljünk annak ha olyasmit is kipróbálhatunk amire nem futná a pénzünkből, de ne legyünk szemtelenek.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés