Új hozzászólás Aktív témák

 • janos666

  nagyúr

  LOGOUT blog

  válasz harry #71 üzenetére

  Ezt feszegettem én is korábban: Nem fegyverkezési versenybe kéne menekülni, hogy egyre több, és vastagabb falat emelünk, ahogy a crackerek egyre kifinomultabb módszereket dolgoznak ki, hogy áttörjék őket. Valahol máshol kéne keresni a megoldást, mert talán van is.
  A megelőzés szükségszerűen többe kerül, amit a becsületes embereknek kell megfizetni. (Sőt, gyakorlatilag még az előtt perkálnak, hogy bármiféle bűncselekmény történne, és attól függetlenül, hogy enélkül megtörténne-e.) Hiába, hogy a nagy cégeknek kell perkálniuk a biztonságtechnikai cégeknek (akik joggal kérnek horribilis árakat egy paranoid védelmi rendszerért, amihez komoly szaktudással rendelkező programozók hosszas munkájára volt szükség), a cég ezt nem a profitjából vonja le, hanem beépíti a termékei/szolgáltatásai árába, és így gyakorlatilag ők tartják el azokat, akik a biztonságtechnikai cégeknél robotolnak. (És ha úgy nézzük hasznos munkát végeznek, de a zárómérleg nem feltétlen optimális.) Sőt, vegyük bele a számításba azt is, hogy tökéletes védelem sem lesz soha, a méregdrága védelmen is találhatnak véletlenül hibát a szerencsés crackerek. Szóval mindenképp szükség van ezen felül valami más visszatartó erőre is.

  És gondolom könnyű volt kitalálni, hogy szerintem a törvény és rendfenntartás lenne ez a rejtélyes visszatartó erő. Kellően elrettentő büntetéseket (nem, nem gázkamra...) kéne kilátásba helyezni a bűncselekményekkel szemben, és kellően hatékonnyá kéne tenni bűnüldözés munkáját.
  Ne azért gondolja meg a cracker kétszer is, hogy megpróbál-e betörni valahova. mert az YXC védelmi rendszert még senki sem törte fel. Ez inkább kifejezett motiváció a számukra. Inkább arra kéne gondolniuk, hogy "oké, kaszálhatnék egy kicsit, ha eladnám a kilopott információt, de sinte tuti, hogy megtalál a rendőrség, és 6x több bajom lesz az egészből, mint amit keresek, vagy amit a dicsőség ér, hogy én a világon elsőként feltörtem az YXA védelmi rendszert."

  Illetve én kiterjeszteném ugyan ezt a csirkelopástól kezdve mindenre. De persze nagyon alaposan és jól szabályzott módon, mert nem egy (erőszakos) rendőrállamot viziónálok én. Sőt, az ideális világban a becsületes embernek sohasem kéne egyenruhás emberekbe botlania. (És ez is olyan eszköz lehetne, hogy "Á, én élőben sohasem láttam még rendőrt, de igyekszem, hogy ne is kelljen..." - még akkor is, ha valójában nem kéne tőlük félni, mert nem bántalmaznak, ön-bíráskodnak, vagy ilyesmi...)

  De ha érdekelt lennék a védelmi megoldásokban, bizonyára én is ellenkező véleményen lennék. És tulajdonképp a hackerek, az "etikus, de önjelölt ellenőrök" is érdekeltek, mert legtöbben még is csak elfogadnak pénzt a segítségükért cserébe. (Jó, hülyék is lennének, ha nem, hisz ténylegesen dolgoznak is érte, és mindenkinek élnie kell valamiből, kevesen tehetik meg, hogy jótékonykodnak. Illetve bizonyos szemszögből kevesebbet kérnek, mint egy ESETLEGES kár LEHETNE. - Csak nem véletlenül írom feltételes módban...)

  Na jó, mondjuk ezt végigolvasva én is érzem, hogy ez csak egy légből kapott rózsaszín maszlag, de remélem kivehető belőle az alapgondolat, amit meg akartam fogalmazni.

  [ Szerkesztve ]

  TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák