- Vírusirtó topic
- Jelszókezelők
- DIGI internet
- MinDig TV
- Az EV-k miatt maximumra kell pörgetni az atomipart
- Reklámblokkolók topikja
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- A befektetők nem értenék a szuperintelligenciához vezető döntéseket
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szép summa.
Ezek után hogy merem majd bekapcsolni a gépet?
Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
-
Mondjuk így legalább van pár számadat arról, hogy mennyien is fejlesztik és mennyi értéket is teremet.
Kis számolás: Fedora 9-et hozzávetőlegesen 1 millió gépre telepítették. Ha 11 mrd az értéke, akkor telepítésenként: 11 000 dollár...Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
-
bambano
titán
A linuxba rakott ilyenfajta érték már régen több, mint a windows értéke. Wheeler cikkében van költségbecslés az akkori windowsról is, ha jól emlékszem, a 2k-ról.
Tisztelt cikkíró!
Nem ártana megtanulni helyesen leírni a grafikus rendszer nevét. A windows az egy má$ik világ. A linuxon X Window System van. Ebből az X és a Window mindig nagybetű, a system az egyéni vérmérséklet kérdése, de ami a gyufát kihúzza az az, ha a window többes számban van.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
DarkByte
addikt
(azért lett ez válasz mert kicsit kiakadtam hogy egyesek csak a támadási pontot tudják keresni a cikkekben, de rájöttem hogy végül is nem írtál annyira agresszív dolgot)
Emelem kalapom a linux közösség előtt, mai napig sem tudom hogyan tudják koordinálni egy ilyen bonyolult rendszer (vagy akár csak a kernel) fejlesztését. Az biztos hogy nem egy hétvégi projekt és ez úgy hogy magam is kódolok ez hatványozottan tudatosul bennem. Úgy is mondhatnám hogy amikor meglátom a közel 50MB -os tömörített kernel forráskódot, elfog az émelygés
[ Szerkesztve ]
-
dark100
aktív tag
En errol beszelek man evek ota... Ha 100 vallalkozas befektet egy szoftverbe 1000 dollart, ami apropenz, akkor letrejon egy 100.000 dollar erteku szoftver (mondjuk ez sem nagy), es ha ugyes a vallalkozas, akkor az 1000 dollar siman visszatermelheto, altalaban nem konkretan a szoftveren, hanem a termekeben, amiknek resze a szoftver.
Amugy ne felejtsuk el, hogy azok a szoftverek nem csak a Fedora 9 reszei, ezert a telepitesenkenti ar kicsit csaloka.
Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software
-
FTeR
addikt
szal cirka 15 év alatt 11 milliárdnyi munka (amiben nincsenek benne a bukott projektek) kellett ahhoz, h eljusson oda ahol most van.
összehasonlítási alap nélkül nemtom eldönteni, h ez egy csúcsteljesítmény vagy hihetetlen idő és energia pazarlás. -
floatr
veterán
Ugyanez elmondható a kedvencedről is: cirka 23 év, aztán meg lehet nézni
Pénzügyileg sikeres, de az értéke...Egy kicsit gondolkodjál már azon is el, hogy mennyi eszközben lehet fellelni egy ekkora értéket képviselő szoftvercsoportot -- jobbára ingyen.
szerk: #8 ezek szerint a 98SE, ME, 2000, XP nem voltak párhuzamos fejlesztések
[ Szerkesztve ]
-
-kdM-
senior tag
mennyi volt a vista fejlesztesi koltsege? tudom hogy nem relativ mert a fedora 9-nek a vista nem eppen konkurense, de ugy megis
-
FTeR
addikt
azért megvan az a különbség, h az én kedvencem már vagy 15+ éve elérte a legnagyobb sikert, amit el lehet érni, míg a tied ugyanezen idő alatt csak apró örömöket szerzett magának.
ezt az érték becslősdit alapvetően nem értem, a winnek konkrétan megvan, h mennyi a fejlesztési költsége. ha ezt figyelmen kívül hagyva, vmi egyéb mérce szerint állítom fel az értéket, akkor felmerül a kérdés, h a linuxnak mér az határozza meg az értékét, h mennyi munka volt benne?Egy kicsit gondolkodj már el azon, h a "sorozat gyártott" szellemi termékeket nem egyedi érték szerint adják.
érdekes ez a jellemző gondolkodás. tehát míg linuxnál mindig az apró összetevőkről beszélünk és a párhuzamos fejlesztésekről (mint pl disztribek vagy épp a guik), addig windowsnál mindig a különböző évekre elkülönülő egymást követő verziókkal jöttök.
pl a redhat meg a suse egy párhuzamosan fejlesztett disztrib, amiknek megvan a saját verziószámuk. míg a 98se/me/xp/stb. egymást követő verziói egy terméknek. egyetlen párhuzam abban van, h dos-os vonal melett fejlődött az nt-s vonal is, de az egy átmenet és nem állandó konkurens állapot.
éééted?#10
pedig lenne min meglepődni, mivel tiszta linuxos topikban talán még sosem jártam.
szerk: ezt a témát viszont érdekesnek találtam, mivel sztem egy semmitmondó marketing húzás, amit nem is titkolnak.[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ne flamelj légyszíves itt.
Az érték és a költség abszolút nincs arányban egymással legtöbbször. Ha az összefüggés fennállna, akkor pl. a "Győzike-show" minimum fesztiváldíjakat nyerne. Azonkívül igazából outsider meglátásom szerint a Linux és a Windows nem igazán közvetlen versenytársai egymásnak. Kívülről nézve a dolgot: A Linux egy sok helyen alkalmazott oprendszer, amihez felhasználói felületet próbálnak több- kevesebb sikerrel gyártani, hogy a kevésbé hozzáértők is használhassák. Míg a Windows egy felhasználók kiszolgálására született oprendszer, aminek a technikai követelményekhez való alkalmazkodás okoz időnként gondokat. A Win versenytárs nélkül áll jelenleg a saját piacán, de más területeken nemigen tud megkapaszkodni. /Beágyazott oprendszerek például/
Általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
FTeR
addikt
válasz
philoxenia #15 üzenetére
pont erre a problémára próbáltam rávilágítani. mint mindig most is az alapvető hozzáállást próbálom vitatni.
pl. ha egy cég sajátmagáról mond jókat, azt többnyire kétkedéssel szokás fogadni. a cikk rendesen ki és tér rá, h elég lényeges dolgokat hagytak figyelmen kívül. mégis az általában kétkedő kollégák most simán elfogadták az állítást.
én nem vitatom, h egy cégnek 11 milliárdjába kerülne, ha egy linux szintű rendszert próbálna összedobni. csak az én látásmódom szerint ez nemfeltétlen jelenti azt, h milyen jól működik a rendszer, mert sztem szörnyen pazarló és nagyon messze van a hatékonytól. mert hiába teszi be mindenki az ezresét bele, ha csak a tizedének térül meg vagy épp hoz hasznot, mert a többi fejlesztés szimplán eltűnik a süllyesztőbe.szerk: van egy harmadik szempont is: egy termék annyi ér amennyit megfizetnek érte
szal a lényeg, h azonos mércével kéne mérni.azért az megjegyezném, h teljesen ontopic megjegyzést tettem, mire 3ból egy érdemi reagálás érkezett (még csak a konkurenciát sem én hoztam fel)
[ Szerkesztve ]
-
ujoimro
tag
...z egy csúcsteljesítmény vagy hihetetlen idő és energia pazarlás.
Az "elpazarolt" időről azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a fejlesztés évezredeinek nagy része szabadidős tevékenység. Ha nem fejlesztéssel töltenék akkor lehet, hogy mondjuk néznék a TV-t. Annál a fejlesztés azért kevésbé "pazarló".
-
totyax
aktív tag
Azt is meg lehetne nézni mennyi kárt okoz. Fórumokon ha szóba kerül a linux akkor a linuxos fele elkezdi agyatlannak beállítani azokat akik nem az ő szeretett oprendszerüket használják...pl. "hülyéknek ott a windows" stb. Ez egy idő után fárasztó. Főleg azért mert mikor az ember rászánja magát és kipróbálja akkor elkerekedik a szeme hogy ekkora rakás @-ot hogy nevezhetnek akár oprendszernek is. Ha valaki használja valamelyik linux disztribet anélkül hogy másokat ócsárolna, vagy másoknak kárt okozna, azzal az ég világon semmi bajom nincs, nyugodtan. Sajnos azonban a linux felhasználók egy része azzal kompenzálja a frusztráltságát hogy minden szir-szar miatt hetekig kell fórumokat kotornia hogy a windows felhasználók szellemi képességeit kérdőjelezi meg, minden alap nélkül persze. Kíváncsi leszek tehát hogy ezek a károk mikor kerülnek kompenzálásra, és ezek levonódnak-e abból az összértékből amit az okosok kiszámoltak a cikkben.
-
floatr
veterán
"az én kedvencem már vagy 15+ éve elérte a legnagyobb sikert" -- ohh valóban, én is használtam, de koszos lett tőle a kezem. Igazából a legnagyobb sikert akkor érte el, amikor sikerül valahogy elérnie, hogy megússza darabolás nélkül. Szerintem az a legnagyobb sikere; a modern piacgazdaság azóta is ámul.
"a tied ugyanezen idő alatt csak apró örömöket szerzett magának." -- nyilván kifejtenéd bővebben, de szerintem a "kedvencem" köszöni szépen elvan már jó ideje.
"Egy kicsit gondolkodj már el azon, h a "sorozat gyártott" szellemi termékeket nem egyedi érték szerint adják." -- he? Épp Vladi számolta ki -- hibásan
-- mennyibe kerülhetne a fed9 (ugyebár vannak közös komponensek más disztrókkal is)
"tehát míg linuxnál mindig az apró összetevőkről beszélünk és a párhuzamos fejlesztésekről (mint pl disztribek vagy épp a guik), addig windowsnál mindig a különböző évekre elkülönülő egymást követő verziókkal jöttök." -- nyilván nem egyszerű érteni, de: van ugye a kernel, ami mellé minden disztribútor azt tesz, amit jónak lát, mert van bőven választási lehetősége. Mivel egy adott feladatra rengeteg eszköz közül lehet választani, egy-kettőt becsomagol, ami a felületes szemlélőnek "felesleges" "párhuzamos" fejlesztés, valójában versenyképes alternatívák.
Ugyanez a win esetében ugye központilag leszabályozott, így semmi másról nem beszélhetünk, mint -- adott esetben párhuzamos -- verziókról. ééted, mi?Meglepő módon a jómunkásemberek a disztribúció jellemzői alapján is tudnak választani maguknak, de ez is becsapós ám: hasonló a helyzet, mint az autógyártásban. Bár azt mondják mindre, hogy autó, választhatsz hogy melyiket szeretnéd inkább. Az csak a KGST idején volt, hogy 5 változat volt csak, illetve különböző évjáratok.
Ellenben most veszel pl egy mitsubishit renault/volvo/ford alkatrészekkel. "Mennyi sok felesleges párhuzamos fejlesztés"Kemény dolog ez a nem központosított fejlesztési modell...
-
ngabor2
nagyúr
és akkor most megkérdezem: te használsz linuxot, hogy ezt ennyire tudod, vagy láttál már olyat, aki hallott olyanról, akinek ilyen problémái vannak?
itt most te is ugyan azt teszed, amit kifogásoltál: a linux-felhasználók egy részét frusztráltnak, a linuxot (úgy egészében, mindenféle verzió és disztrib-megkülönböztetés nélkül) nagy rakás ...-nak nevezted. mennyivel vagy jobb?
ne válaszolj, mert ebből is flame lenne.
[ Szerkesztve ]
-
-
bambano
titán
Mindkettő. A legkirívóbb példa a felhasználói környezet meg az irodai csomag. Anno volt sok szép grafikus felület, de azok nem voltak integráltak, mert nem volt hozzá eszközrendszer, hogy integráltak legyenek. Elkezdték faragni a KDE-t, de a kde alapjának számító qt libraryt ronda licensszel adta ki a Trolltech. A linuxosok másik fele meg azért, hogy ne függjenek egy pénzessé tehető licensztől, összedobta a gnome-ot. Ma is él mindkettő. Azért feccöltek egy halom munkát a gnome-ba, hogy ne lehessen megfogni őket egy pénzes licensszel.
Ez valahol jócskán pazarlás, valahol meg csúcsteljesítmény. A gnome belseje egyébként elég szép munka, olyan dolgokat is megoldottak benne, amit máshol nem kellett, pl. ha hálózaton bejelentkezel egy szerverre gnome alatt, a terminálodon megkapod az alkalmazások hangját.
Szóval a gnome léte egy szép példa az open source felfogásra (és közben pazarlás). Az, hogy legalább három irodai csomag van linuxra, az már marhaság, jobb lett volna egybetolni az energiákat.
szerk: #8 a párhuzamos fejlesztések nem vesznek teljesen kárba, mert versenyt csinálnak, ami a nyertesnek is jó. Ha nincs mivel versenyezni, eltunyulsz, lásd internet explorer 6. Az user szempontjából van előnyös része is, ha van választási lehetőséged.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Egy-egy disztrib kifejlesztése nem annyira nagy durranás és energia, főleg, ha azonos csomagkezelőre alapoznak. A hardver detektálást és a telepítő felületet szokta feltalálni minden disztrib kiadó, mint a spanyolviaszt, ez egy relatíve kicsi része a cuccnak, a benne levő szoftvereket csak lefordítani és becsomagolni szokás, ami megy automatikusan. Úgyhogy egy redhat után suse-t fejleszteni két-három ember pár havi munkája, nem egy nagy tétel.
A cikkről annyit, hogyha szétnézel a neten, az alapjául szolgáló cikk szerzőjének elég sok írása előkerül. Az a fajta figura, aki mindig feltalálja a meleg vizet és jó nagy marketing zajjal reklámozza saját magát
Node néha el kell férjen egy kis linux reklám is a nagy ms marketing gőzhenger mellett...
Szerk: #17: a hatékonyság az relatív. Pl. a Ferrarinál sokáig volt, hogy volt az első autó, akinek nyerni kellett, meg volt a második, amelyikben folyamatos versenytesztek futottak. (Ez okozta azt az időnként vicces helyzetet, hogyha valami új fejlesztéssel nagyon betaláltak, akkor Irwine rommá verte MS-t (ez egy másik ms
) a pályán, egyébként meg rendszerint külön kategóriában mentek.) Emellett még volt a Ferrarinál házi tesztelő pilóta és házi gumitesztelő (!) pilóta is, mindkettő versenyszintű. Ők pl. papíron csak veszteséget termeltek, de ez kellett ahhoz, hogy a nyertes megoldást megtalálják. Kell pár elbukott linuxos projekt ahhoz, hogy kiderüljön, mi a jó. De gondolom ez megvan az ms-nél is, mert ha nem lenne, nem létezne service pack.
[ Szerkesztve ]
-
totyax
aktív tag
és akkor most megkérdezem: te használsz linuxot, hogy ezt ennyire tudod, vagy láttál már olyat, aki hallott olyanról, akinek ilyen problémái vannak?
És te használtál már vagy láttál már? Attól hogy ott virít a nagybetűs MODERÁTOR a neved alatt azt hiszed szimplán hülye mindenki aki rajtad kívül megnyilatkozik?
De hogy ne maradj válasz nélkül képzeld láttam, és képzeld használtam is. Másokról? Mindenki csak a saját nevében.
itt most te is ugyan azt teszed, amit kifogásoltál: a linux-felhasználók egy részét frusztráltnak, a linuxot (úgy egészében, mindenféle verzió és disztrib-megkülönböztetés nélkül) nagy rakás ...-nak nevezted. mennyivel vagy jobb?
Kifejezetten azok lettek megszólítva akik folyamatosan szidalmazzák a windows felhasználókat, te ilyennek érzed magad? Ha nem akkor tulajdonképp mi a probléma?
Ha a károkozások ki lennének fizetve ez csökkentené azt az értéket amiről a cikk ír, tehát a mondandóm idevág. Éppúgy ha pl karambolozol az autóddal ugyan a biztosító fizet, de ha sokszor, akkor megemelkedik a biztosítási díjad, mert büntetlenül nem lehet másoknak tartósan kárt okozni, az inga előbb-utóbb visszaüt. -
Jól van, jól van. Lehet kicsit túlzó a számításom, de milyen jól hangzik 11K usd-nyi zseton.
1/10-e sem kevés.
FTeR:
Nem csak eladási érték létezik, hanem használati érték.
Másik: nem a te erőforrásaidat "pazarolták". Akkor meg? Mire a felháborodás? Azt csinálnak a jómunkásemberek az idejükkel, cégek a pénzükkel amit akarnak. Linuxot akarnak. Részemről köszönöm nekik.totyax:
Ha megbocsátasz, csak ennyit reagálok erre:Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
-
-
bambano
titán
Az baj veled, kedves kvázi tag, hogy nem ismered az itt megszólalókat. Ha ismernéd, tudnád, hog Ngabor2 linuxot használ. Ha ismernéd a topikok történetét illetve ha te beszélni madzsar, tudnád, hogy a linuxosok nem szoktak windowosos usereket kritizálni, legjobb esetben is windowst szoktak kritizálni. Az is a gond, hogy te nem emlékszel olyan beszólásokra, hogy a linux piaci részesedése csak mérési hiba, stb. stb.
Illetve, ha pontosítani akarok, a legtöbb linuxos még csak nem is a windowst szokta kritizálni, hanem a microsoft üzleti praktikáit. NAGY KÜLÖNBSÉG. De te is az ihletőim közé kerültél...
-
bambano
titán
Ja, és azt kérném, kedves kvázi tag, hogy ne flamelj, nem szeretném, ha miattad becsuknának egy normális, vitatkozós topicot.
-
Azért én nem nevezném pazarlásnak. Ha hasznos, akkor meg főleg nem.
Elég nehéz lenne néha összeboronálni projekteket. Meg a céljuk is más néha.
Ablakozónál maradva, a gnome és az xfce azért más célra jött létre. Ezért szerintem nem pazarlás. Kell a választási lehetőség.Viszont a 2 3d sektop (compiz és beryl) az pazarlás volt. Össze is vonták őket.
Mi előre tudtuk hogy ez lesz Ebédre hízott patkány Gyere siessünk Indul az expressz Nézzük meg Milyen a Balkán
-
FTeR
addikt
a teljesítmény az, h 10+ éve 90% fölött tartja a részesedését. de mégha alá is esik, az akkor is az osx érdeme lesz és nem a linuxé.
a linux kicsin öröme az, h most már komolyan veszik (még a netbookokat is alá tervezték, eredetileg). egyébként meg hibahatár alatt stagnál a részesedése. még szerver oldalon is megakadt 15% környékén, pedig sokkal nagyobb helyzeti előnyből indult.pl windows 2 éves fejlesztési költsége mondjuk 2 milliárd. ekkor te bemész a boltba és megveszed 30 ezerért. vagy egy könyvet sem 2-5ezerért ír meg egy író, mégis annyiért adják.
szemben pl egy festménnyel aminek már eszmei értéke van (ezért a sorozat gyártás). szemben egy fizikai termékkel, aminek gyártási költsége is van (ezért a szellemi). nme mintha egy tv-nél ki kéne fizetni a 10 éves technológia fejlesztést (igaz hightechnél azért legalább 1 évig irreális árat kérnek).továbbra sem érted, h mi a bajom azzal, h win verziókat vetsz össze disztribekkel. nincs olyan összehasonlítási alap, ahol suse = xp és redhat = vista.
-
philoxenia
MODERÁTOR
A Linux óriási hátránya is az ingyenesség a népszerűség szempontjából, hiszen ami ingyen van az biztosan nem jó, gondolják az egyszeri emberek. Esetleg, ha volna crackelt Linux, meg üldöznék a júzereket.....
Hogy lehet valami értékes, ha nem lopják és nem hamisítják?
Általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
ngabor2
nagyúr
a személyeskedést abba lehet hagyni.
használok linuxot. és használok wint is.
a többire inkább nem reagálok.
FTeR: egyébként meg hibahatár alatt stagnál a részesedése. mármint az eladott, dobozos verziók mennyisége az eladott win-verziókhoz képest. a szabadon letöltött másolatokat elég macerás mérni, pláne pontosan mérni.
az összehasonlításhoz meg az kellene, hogy a winnek is legyenek disztribúciói, ami ugyebár csaknem nonszensz. mint ahogy az "egy linux - 1 verzió" központosítás is az. ha azt mondod, hogy disztribeket ne egy verzióhoz hasonlítsunk, akkor mondd meg, hogy mit mihez?
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
A gnome az nem ablakozó. A párja meg nem az xfce, hanem a qt/kde
Ennélfogva valóban más céllal jöttek létre. Viszont a gnome létrejötte egyértelműen azért történt, hogy a kde-ben felhasznált qt lib ronda licensze ne legyen akadály. A qt azért kapott évek múlva open source-re hajazó licenszet, mert rájöttek a trolltechben, hogy ha nem cserélik, eltűnnek a süllyesztőben.
-
FTeR
addikt
a service pack nemtom hogy jön ide, inkább a ms research való a párhuzamba. a felvetésem csak anniy volt, h ms-nél ezt is beleszámítják a költségvetésbe, míg jelen becslésből ezen rész nemes egyszerűsíéggel kimaradt.
a kérdésem továbbra is az, hogy akkor most vmi szellemi értéket mértek vagy befektetett munka költségét.azt kétlem, h novellnél arra várnak, h megjelenjen egy redhat, majd áthúzzák. inkább arról van szó, h mindkettő mint vmi párhuzamos világegyetemben elvégzi ugyanazt minimális különbséggel.
a cikkes felvetésed nemtom minek szól. szal szted a linux alap cucca kamu vagy az abból levont következtetés vagy mi?
(btw, ferrari épp most marketingelt ms-el
)
-
FTeR
addikt
legújabb linux disztribeket lehet hasonlítani a legújabb winhez.
a probléma azzal van, hogy a tisztelt kollégák fejében ez rendszeresen kavart okoz. nyilván az kavar be, h 1-1 win verzió külön életet él és ms egyszerre 3 verziót is támogat, szemben azzal, h fél év után kinyírják a régebbi verziót (nemrég volt nagy hír,h redhat üzleti ügyfeleknek új verzió után 1 év haladékot ad), ami szinte össze sem hasonlítható egy win életciklusával (xp-ről nem is beszélve).
az a legdurvább, amikor egy régebbi wint vetnek össze "nehezebb" disztribekkel (mint debian, volt rá példa).a részesedést lehet ugyanúgy mérni, mint a böngészőket...
ellensúlyozásnak meg ott van, h rengeteg linuxos gépet azért adnak el, mert üres gépet nem lehet/illik. -
floatr
veterán
"a teljesítmény az, h 10+ éve 90% fölött tartja a részesedését" -- és ezt sajnos nem honorálták kellőképpen a bírósági ítéletben...
"de mégha alá is esik, az akkor is az osx érdeme lesz és nem a linuxé." -- deeeehogy, ironikus módon az is a ms érdeme
"hibahatár alatt stagnál a részesedése" -- gondolom ez a korábbi okoskodás fejlesztett változata
"még szerver oldalon is megakadt 15% környékén, pedig sokkal nagyobb helyzeti előnyből indult." -- erre meg az előzőre is keserves tapasztalatból azt tudom mondani, hogy a consumer-idiotizmus kemény meghatározója a piacnak. Általában egy cégnél nem a szakma dönt a platformok közt, és az asztali felhasználásnál is sokkal nagyobb szerepet játszik a játékplatform, meg a zoffisz."pl windows 2 éves fejlesztési költsége mondjuk 2 milliárd. ekkor te bemész a boltba és megveszed 30 ezerért" -- hagyjuk már ezt a széllelbélelt igazságot, senkise kért 10 rugót a linuxért, pusztán szemléltették a kevésbé fogékonyak számára -- láthatóan hiába -- hogy ennyibe kerülne egy disztibúció nulláról való kifejlesztése zárt fejlesztési modellben egy cég számára.
"továbbra sem érted, h mi a bajom azzal, h win verziókat vetsz össze disztribekkel. nincs olyan összehasonlítási alap, ahol suse = xp és redhat = vista." -- felesleges párhuzamos fejlesztésekről volt szó, mire én jeleztem h a különböző disztribúciók közti különbség nagyon nem 11mrd, hanem töredéke, és nem felesleges, mert választhatod/megkapod. Ellenben az 1-2 éven belül bedöglött win verziókkal, amiért ráadásul örömmel fizetett a júzer.
-
fordfairlane
veterán
Az értékbecslés megbízhatóságától függetlenül hatalmas teljesítmény, hogy közösségi alapon szerveződve idáig eljutott a Linux. Én ugyan nem nagyon használom, csak szerverek konzolján találkozok vele, de egyértelműen jó hatással van a pénzes szoftverekre is az ingyenes vetélytárs, még azokban az esetekben is, ha nem érik el a pénzes szintjét.
[ Szerkesztve ]
x gon' give it to ya
-
bambano
titán
úgy jön ide a service pack, hogy a windowsokban is van olyan, hogy beleraknak az első kiadásba egy megoldást, ami a tesztlaborban jónak bizonyul, de később kiderül, hogy a tömegeknek jobb kellene. Akkor csinálnak a problémára egy másik megoldást, beteszik az sp-be és kiadják. Azt akartam ezzel mondani, hogy van párhuzamos fejlesztés az msnél is, ott sem mindig az a megoldás nyer a végén, amit elsőre próbáltak.
A dolog úgy működik, hogy a novellnél meg a redhatnál is a disztribben levő cuccok igen magas százaléka külső forrásból jön. Még akkor is, ha gyakran kapnak pénzügyi támogatást a külsősök. Ami tisztán novell vagy redhat és specifikusan az, az nagyon kevés kód, azon a szinten hiába pazarlás a kódismétlés, nem oszt, nem szoroz.
A cikkes felvetésem arról szól, hogy nem a linux, nem az alap cucc, hanem a fickó a kamu, aki az eredeti cikket megírta
Kicsit olyan, mint Daniken, hogy egyszer részegen hazament, hozzávágta az asszony a teflonsütőt, és ebből írt egy 600 oldalas könyvet, amiben két mondat újdonság volt, az is a pofájába csapódó teflonsütő által okozott vízió, a többi körítés.
btw: az az ms marketing elég rosszul sikerült... legalábbis az indexes meg a totalcaros gyerekek eléggé feketeöves fikázógépek, őket azért ennyivel nem lehet lekenyerezni
-
dark100
aktív tag
-
leviske
veterán
Nem értem, hogy minek lép be egy fanatikus windows használó linux topikba... utána pedig sír a szája, ha ugyan ezt meg teszi egy fanatikus linux-os.
Bár meg jegyzem, hogy a linux-osok több érvet szokta felsorakoztatni, mint csak azt, hogy: " én windowst használok! életemben láttam már egy linux distri-t, de nem tetszett. nem windows! pedig az aztán az os."
-
"h mindkettő mint vmi párhuzamos világegyetemben elvégzi ugyanazt minimális különbséggel."
Nem egészen. Úgy tudom mindkettő fejleszt pl. a kernelbe. Azt mindkettő felhasználja. De vannak saját cuccaik, amit nem vesz át a másik.
-
FTeR
addikt
monopolos dologba most nem folyok bele.
tény, h ms nélkül már nem lenne alma. az viszont érdekes kérdés, h az,h ms-nek megvan az osx-es termék kínálata mennyivel járul hozzá, h usában már 10% körül kavar osx.
próbáltam irónikus lenni. nem ismerem a hibahatárt, de legutóbbi felmérés szerint nem érte el az 1%-ot (itt is volt róla cikk). az volt a nagy érdem, h .35%-ről .64%-re duplázott.
ezzel nem értek egyet. egy olyan piacról van szó, amit a unix uralt. itt egyértelműen a linuxnak volt helyzeti előnye. ám az ms termék/szolgáltatás kínálat vagy ha jobban tetszik marketing többet ért.
az is egy érdekes vita kérdés, h kinek a feladata marketingleni a linuxot.konkrétan van olyan komment itt, h 11milliárdos sw csücsül a routerembe. erre írtam, h szellemi terméket másképp szokás árulni.
ám sajnos vannak emberek, akik nme képesek folyamatában vizsgálni egy vitát, csak az előző kommentig tart az emlékezetük.sehol nem mondtam olyat, h minden disztrib 11milld és még csak nem is a disztriobekről beszéltem eredetileg. asszem pont te jöttél azzal, h akkor a 98se/me/stb. is fölösleges fejelsztés, amiből kiindult a magyarázás. holott én arról beszéltem, h a sok kicsi(?) hozzá teszi a maga apróságát, miközben csak keveseknek térül meg ez valóban. amire egyébként voltak értelmes reakciók.
Új hozzászólás Aktív témák
it Egy kalkuláció szerint majdnem 11 milliárd dollárt. Legalábbis ha a közösség helyett egy szoftvercég rakná össze, ennyibe fájna a fejlesztés.
- Steam, GOG, EPIC Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- GTA V
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- Kormányos topik
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- Vicces képek
- Apple notebookok
- Call of Duty: Modern Warfare II (2022)
- Vírusirtó topic
- Milyen notebookot vegyek?
- További aktív témák...
- HP ProBook 650 G4 Notebook/Laptop, 15,6" FHD, I7- 8650U CPU, 8GB DDR4, 128-480GB SSD, WIN 10, Garanc
- Dell Precision 7510 Notebook/Laptop, 15.6" FULL HD, I7-6820HQ CPU, 8GB DDR4, SSD+HDD, 4GB VGA, WIN 1
- Dell Precision 7520 Notebook/Laptop, 15.6" FULL HD, I7-6820HQ CPU, 16GB DDR4, SSD+HDD, 4GB VGA, WIN
- Teljesen új Samsung S21 5G 8/128GB Dual Sim eladó
- Apple Watch Series 8 45mm Midnight GPS Cellular(e-sim) 2023.10.06.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: KIFÜ
Város: Budapest