Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
A Mageia le se tagadhatná, hogy a Mandriva-ból faragták. F2-vel kiválasztom hogy magyar legyen, cserébe csontra fagy.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
" debugolni kell, turkálni a prefix könyvtáraiban (ezektől R=1 user sikítófrászt kap)"
Általában attól kapnak sikítófrászt, hogy meg kell mozdulni, és valamit el kell olvasni. Ha ezeknek windózon nem megy valami "addig b*gatom amíg jó nem lesz" alapon, akor is hozzád mennek segítségért.Mutogatni való hater díszpinty
-
MASSlag
tag
válasz
FeketePok #332 üzenetére
Én kifejezetten linux párti vagyok, de ezek közül nagyon sok csak egy szűk réteg számára alternatíva.
Ezért tartok még mindig fönn egy windowst.1. Ezek a tervező programok, arra jók, hogy valaki otthon a garázs projektjéhez tudjon összedobni egy műszaki rajzot amit odaad a maszeknak. Pl.: Nincs parametric modelling, sheet modelling, vem, pluginek NC eszközökhöz vagy akár olyan egyszerű feature-ök, mint loft vgy sweep stb. A legfontosabb pedig a professzionális support hiánya.
2-3. Ezek szintén otthonra jók, vagy még oda sem mindenkinek. A GUI kevésbé barátságos, technikailag óriási elmaradásban vannak. A GIMP effektjei kanyarban sincsenek a Photoshop OpenCL effektjenek.
4. A steam AAA játékkínálata jelenleg a bányászbéka valaga alatt van.Wine, Play on Linux alatt a sok játék/program beüzemelhető, de nagyon gyakran előfordul, hogy debugolni kell, turkálni a prefix könyvtáraiban (ezektől R=1 user sikítófrászt kap), és még ilyenkor is grafikai hibák vannak, vagy jelentős a teljesítményveszteség.
A tervezőprogramok (SolidWorks, Inventor, ProE, Creo) közül pedig egyik sem működik kielégítően wine alatt.+ Az egyik legnagyobb fájdalmam az Adobe Indesign hiánya, ami szintén nem megy wine-vel, korrekt linuxos kiadványszerkesztő sincs (Scribus, szintén amatőr használatra).
Van egyébként olyan terület ahol a linux erős. ű
A legtöbb profi 3D grafikai szoftvernek (Maya, XSI,Houdini) van linuxos portja, ráadásul a legtöbb filmes stúdió valamilyen spéci linuxot használ.
Hangtechnikában szintén ott van. A JACK audio szerver igen fejlett, és itt is vannak professzionális programok.
Valamint szoftverfejlesztés terén is erősen építenek a linuxra.[ Szerkesztve ]
A bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka
-
FeketePok
tag
Nem tudom egyalltalan miert vallaszolok egy windoz trollnak de tessek:
1.Tervezo programok-mondjuk ez eleg tag fogalom de gondolom CAD tipusu programokra gondoltal-Bricscad,QCad ,FreeCAD VariCAD,Open CASCADE
2Video szerkeszto programok:Avidemux,Cinelerra,Kdenlive,Kino,LiVES
3.Kepszerkeszto programok:Gimp,Shotwell,digiKam,Darktable,Fotoxx
4.Jatekok:lasd steam for linux,de megjegyeznem rengeteg jatek nsgyon jol futtathato wine vagy Play on linux alatt
Ami az elonyok es hatranyok ecseteleset illeti winfosnal is bevett szokas ecsetelni a rendszer gyengesegeit az a lirai tino Steve Balmer is ezt teszi menden alkalommal,foleg amikor macbookot tapos nyilvanosan,vagy windoz instalalasakor is boszen emlegetik a rendszer hatranyos tulajdonsagait a 20 percen keresztul futo slideshowban.egyes idiotak szerint:az Intel a CPU-k BMW-je
-
-
-
joecontra
addikt
-
-
attilav2
őstag
válasz
joecontra #324 üzenetére
Eléggé szivatós tud lenni egy memóriateszt, szerintem 99% hogy valamelyik ramod hibás. Az hogy debianban nem jön elő az nem jelenti azt hogy nem hibás. Lehet hogy a debian amúgy régebbi kernele és csomagjai nem címzik meg azokat a tartományokat ahol a hibák vannak.
Szóval legalább minimum fél mapot pörgetni kell, és azt is ajánlják hogy mindkét modult külön külön is tesztelni kell.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
attilav2
őstag
válasz
CPT.Pirk #321 üzenetére
Én nem a Chakra hanem az Arch "telepítőjéről" írtam, konkrétan nincs neki, mindent konzolból kell csinálni.
A chakra telepítőjével nincs és nem is volt komolyabb gond.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
attilav2 #318 üzenetére
Azóta már készült egy még egyszerűbb telepítő, bár az akkori sem volt bonyolult, talán csak a particionálás volt kicsit félrevezető, de azon a részen is változtattak.
Telepítés után viszont nem sok beállítani való akadt, max amit a news rovatban írnak a weboldalukon, mint pl. most h. leváltották a bundle rendszert, ezek meg le vannak írva általában elég részletesen. - persze angol tudásra szükség van, de ez természetes az informatikában.
A systemd amúgy tényleg elég sokat dobott a sebességen, mindegyik gépemen érezhető volt a váltás után.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
-
attilav2
őstag
Chakra-t. [link] 1 éve próbáltam nekem bejött. A *buntu-k susek meg az ilyen agyon hype oltak elég lassúak.
Arch most a leggyorsabb és az talán a systemd miatt is van, igaz csak virtualboxban próbáltam, de ott is pillanatok alatt bootol és a kde is hipp hopp betölt.
A telepítése és a konfigurálása viszont egy kezdőnek vagy aki nem tudja jól értelmezni a wiki-t egy rémálom.
Csak a 2. próbálkozásra sikerült felraknom találtam egy magyar leírást ez és a wiki alapján már ment. Telepítés után a net felélesztése is érdekes volt, rá kellett googlezzak és kiderült hogy a systemd miatt a hálókártya neve megváltozott.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Friss KDE, Libreoffice, meg kapcsolódó progik, stb, aztán simán megvan a teljes rendszer csere. Amúgy amit írtam az a kitömörített mérete cuccoknak.
ntomka: többeknek volt gondja vele a kezdő topicban, bugosnak találták. Nem próbáltam, mert akkor már inkább Debian + backports.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Már mondtam párszor, én a Chakra pártján állok (Chakra project). Pár hetente van teljes rendszer frissítés 1 - 1.2 Giga méretben, továbbá kisebb frissítések gyakrabban, mégis megy hiba nélkül. Le is van írva a weboldalukon, hogy telepítsd egyszer, használd végig.
Továbbá magára az elvre is mondtam már jobbat a kiadási kényszeres Ubuntu modell helyett. Ez pedig a half rolling modell, amit a Chakránál használnak.
joecontra: mert még nem tették bele a bugokat!
-
-
-
Sir Ny
senior tag
,,Hopp, akkor ja. Kiírhatná a Canonical, hogy garancia csak az LTS-re van (ha igaz lenne
)"
vagy megnézhetnéd a dátumot és meg tudnád találni azt az ubuntut amire a kánoni aszondta hogy na, ezt jól összeraktuk, mehet a népnek. a 13.10 az kb debian SID bugmentességű.
(#298) hcl
,,Khm, nagyjából bármelyik Linux, ha nem borítod össze sajá magad. Nekem eddig mindegyik csak akkor halt be, ha én előidéztem. Verziófrissítés meg sehol nem kötelező."nyílván. Kollega szerint viszont az ubuntu nem ilyen, ez esetben mondania kéne jobbat, nemdebár?
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Debiant tudtam frissíteni, a Debian simán megtette a Dist-upgradet is, hiba nélkül. Ami nekem nem ment benne, az a squeeze backports tárolóból a 2.6.39-es kernel és az nVidia driver együttes használata.
Találtál már olyan disztrót, amelyet nem kell félévente újratelepítened? (vannak persze, koncepcionálisan a gördülő elengedés megosztások, illetve a szerver disztrók, ahol még csak az sem engedhető meg, hogy leálljon a rendszer, nem hogy újratelepíteni.)
- igen találtam, jelenleg is használom két gépen, barátom is a sajátján, de csúnya is lenne, ha egy half rolling disztrót valamiért újra kellene rakni. Ez annyiban rosszabb egy kezdő számára pl. az Ubuntu megoldásánál, hogy itt a fejlesztői közleményeket követni kell, mikor valamit módosítanak és nem csak sima updatek jönnek. Bár mondjuk mikor kijön az új verzió az Ubuntukból, akkor is érdemes elolvasni, hogy mi fog történni... Szal nem is rosszabb.Egyébként ahhoz képest hogy hányan használnak Ubuntut, még mindig nincs egy rendes Wikijük. Amúgy magával az Ubuntuval húztam pár évig, használtam mindegyik verzióját (nem csak lts-t), szóval tudnék mesélni, párszor meg is tettem már, de felesleges. Akkor szakítottam velük, mikor kijött az első Unitys kiadás, és bazi nagy fekete négyzetek voltak a Unity ikonjai helyett.
-
-
-
joecontra
addikt
Logokat néztél?
Arra nem marad időm mert amint megmutatkozik a jelenség, viszonylag rövid időm belül kivágom az illetőt.Mert nekem ilyen jelenség általában hw hibás gépen fordult elő (bár akkor meg ugye a Debian sem menne).
De nemcsak a Debian, Arch is volt egy ideig. Utóbbi csak LXDE felülettel mutatott ilyet (egyszer), GNOME ill. MATE felülettel az is stabil volt nálam.Üdv,
J -
-
joecontra
addikt
válasz
joecontra #267 üzenetére
Megkövetem az előttem szólókat. Az Ubuntu 13.10 tegnap lef*sta a bokáját.
Kinyitottam egy Firefox-ot és egy VirtualBox-ot erre megáll a kép (egérkurzor nem mozdul) majd szétesik.
Kitettem a szűrét.Rájöttem, hogy amely disztrók összecsuklottak nálam azok egy viszonylag összetett merevlemez igénybevétel közben (egyes programok megnyitása vagy 2 program majdnem együttes megnyitása) csuklottak össze.
Nem is kísérletezek többet, marad a Debian. Ilyet még nem produkált mióta megvan.
Üdv,
J -
rt06
veterán
igazabol az ubuntu-t sem kell, elviekben ott is megoldhato az /etc/apt/sources atirasaval, es egy apt-get update, majd apt-get dist upgrade kiadasaval
vagy pl a gentoo, amit hasznalok, nem hogy joval tobb, mint fel eves, de miota telepitettem, a komplett gepet is kicsereltem alatta mar (lemezeket tobbszor is tarhelybovites, raide-esites, meg lvm-esites miatt) - pedig ennel meg csak nem is olyan trivialis a dolog az egyeni kernel miatt
amig debian-om volt, azalatt sem kellett (sot, ott meg csak sources-t sem kellett atirnom, mert sid-eztem)es lehetne meg sorolni (erre irtam fentebb ezt)
[ Szerkesztve ]
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
-
Sir Ny
senior tag
válasz
CPT.Pirk #296 üzenetére
Találtál már olyan disztrót, amelyet nem kell félévente újratelepítened? (vannak persze, koncepcionálisan a gördülő elengedés megosztások, illetve a szerver disztrók, ahol még csak az sem engedhető meg, hogy leálljon a rendszer, nem hogy újratelepíteni.)
Amúgy itt egy jó cikksorozat az ubuntu frissítésekről, hogyan is néznek ki a gyakorlatban: [link]
De nem hiszem hogy nekem kéne linket hoznom az ubuntu bugos, ubuntu szar, ubuntu nemjó, ubuntut sokan használnak, ubuntu olyan mintawindows, faszagyerek vagyok etc. kijelentéssorozatokra.
(na jó, volt érved az ubuntu ellen, elismerem, debiant nem tudtad frissíteni. Csak szóltam, hogy ezt az értékéhez és relevanciájához képest megfelelő mértékben figyelembe vettem. Ha esetleg nem tűnne fel.)
[ Szerkesztve ]
-
-
Sir Ny
senior tag
válasz
CPT.Pirk #287 üzenetére
,,Én csak azt akartam mondani, hogy más disztrók meg tudják oldani a fiss de stabil csomagok kérdését."
...újratelepítés nélkül, ezt már mondtad. Akkor sem volt igazad, most sem lett. Ha van disztró, amely friss csomagokat kínál újratelepítés nélkül, és viszonylag problémamentesen, az az ubuntu,
#291:,,csak attól a cégtől meg úgy érzi az ember, hogy "a Linux Windowsát" használja."
újra kéne kalibrálnod magad.
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sok dolog tetszett benne (11.3-as verzió körül), de valahogy nem kaptam kedvet ahhoz az ághoz, aztán mikor a 2012-es egyik iso-t megnéztem, ott már minden zavaros volt, bonyolítottak egy sort a dolgokon, szóval nem mentem vissza rá.
-
Jaj, nekem is. Mondjuk régen használtam, akkor még nem volt túl jó a függőségkezelés, ezért mindent fel kellett pakolni, ami csak létezett
Ezért tartottam nagy, és túlburjánzott cuccnak.
Ennek ellenére különösebb gondom már akkor sem volt a Süsüvel.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#40553216 #289 üzenetére
Oké nem állítottam fel a kereteket a disztrók terén, de az Arch egy más tészta, ők túlzottan sietnek a csomagverziókkal. Amiket eddig láttam Arch alapú disztrókat, azok több időt hagynak a csomag tesztelésre. A Vboxban egyébként máshogy mennek a dolgok, mint élesben, ezt már sok esetben tapasztaltam, mind jó, mind rossz értelemben.
sh4d0w: csak attól a cégtől meg úgy érzi az ember, hogy "a Linux Windowsát" használja.
-
válasz
CPT.Pirk #287 üzenetére
Kollégám az otthoni gépén Sabayont rakott fel, frissítette rendszeresen... aztán az egyik frissítéstől úgy kakkantotta össze magát a cucc, mint a hasmenéses szamár.
Akkor már inkább egy olyan rendszer jöjjön, ami mögött ott áll egy cég, amelynek üzleti érdeke, hogy ne omoljon össze a rendszer.
https://www.coreinfinity.tech
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #287 üzenetére
Hát, ez azért eléggé fenntartásokkal állítható. Nekem Arch is kakkantotta össze magát, mármint a grafikus felület, és a Fedora sem a stabilitás mintapéldája. Azért van ott a RH meg a CentOS. Arch-csal nem volt kedvem túl sokat piszmogni, eleve VBoxban ment, így repült.
-
-
válasz
CPT.Pirk #285 üzenetére
Te nemtom. Én sokáig LTS-t használtam, az jó volt. Igaz, a gépem sok-sok éve változatlan. (Ok, egyszer cseréltem benne egy ramot, meg egy VGA-t, mert meghótt, de Nvidiát Nvidiára.)
Most 10.10 van fent még, pár napig. Utána csak LTS. Ha nem cserélgeted a hardvereket, akkor egyszer kell belőni.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Még Debianon próbáltam portolt kernelt a backportsból, de akármit is csináltam, mindenképpen a monitoron a kép összement a negyedére, képtelenség volt megoldani, vissza kellett térnem a normál kernelhez. Ha már ott nem ment a dolog, akkor Ubuntutól nem várok ezen a téren sokat...
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
-
greenity
senior tag
-
nextman
aktív tag
Vmware alternativa van Linuxon?
Melyik szoftverboltban telepitheto? -
Én sem szeretem upgradelni. Azaz a sajátomat nem, mert azt pár év alatt összetúrom, és inkább tiszta rendszert teszek. De pl. anyám gépén, a kölcsönadós-nyúzós laptopjaimon már nem egyszer frissítettem, azok majdnem alaptelepítésűek.
[ Szerkesztve ]
-
Sir Ny
senior tag
,,szerintem meg ubuntut hasznalni baromsag, hogy aztan cserelgethesd felevente, vagy ha lts-ezel, akkor ketevente (vagy harom, tudja a fene) - legalabbis erosen ketlem, hogy a tobbseg dist-upgrade frissit"
? azt hiszem valamit nagyon keversz. Léteznek olyan disztrók, amelyeket cserélgetni kell, mert az upgrade általában nem jól működik, de az Ubuntu egész véletlenül nem ilyen.
-
-
ntomka
nagyúr
Nem mindegy ki mit használ, amíg elégedett vele?
ツ Headphones on - World off
-
joecontra
addikt
Látom, barom vagyok.
Csak megjegyzésként: nekem a 12.04 LTS nem jött be, viszont a 12.10 (ezzel kezdtem az ismerkedést a Linux-szal) tetszett és a 13.10 sem rossz.
Biztos bennem van a hiba.Amúgy Debian mellett van, nálam ő a nyerő (most MATE felülettel). Bizonyára szubjektív meglátás, de szerintem a Debian szebb képet ad mint az Ubuntu.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
-
-
rt06
veterán
szerintem meg ubuntut hasznalni baromsag, hogy aztan cserelgethesd felevente, vagy ha lts-ezel, akkor ketevente (vagy harom, tudja a fene) - legalabbis erosen ketlem, hogy a tobbseg dist-upgrade frissit
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
http://cdimage.ubuntu.com/daily-live/current/ nem varázslat
- De ilyesmit használni olyan, mint IE6-al netezni. Igazi férfi dolog!
[ Szerkesztve ]
-
-
joecontra
addikt
Lehet, hogy mondasz valamit.
Amúgy jellemzően bizonyos alkalmazások indításakor fordult elő.Arch + LXDE esetén csak a Firefox indításakor. Linux Mint-nél legutóbb pedig a Firefox és VLC kivételével szinte mindegyiknél pl. Banshee, Pidgin.
Beáll a kép, teker a lemez majd szétesik a kép.Most Ubuntu 13.10-ről vagyok, eddig még nem tapasztaltam anomáliát. Igaz, még nem régóta megy.
Üdv,
J -
-
-
joecontra
addikt
Egyetértünk, nekem is egyből a VRAM hiba jutott eszembe. Viszont plusz pont a Debian-nak, hogy vele nem sikerült ilyen hibát produkálni.
Mindegyik másik kipróbált disztróval igen:
Viszont az Ubuntu ma is dick volt: feltettem Debian mellé. Fel is ment szépen, Unity is megy akadás mentesen stb.
Szoftverközpont-ból tettem fel egy zárt NVIDIA drivert meg egy flash plugin-t, erre reboot után a bejelentkező képernyőn túl nem enged még Vendég munkamenetben sem. Ment is rá a gyalu.
Amúgy 13.04 az illető.Üdv,
J -
-
bizke
csendes tag
Netbookra (Acer AO725) Ubuntut vagy Lubuntut érdemes telepíteni? Jelenleg Windows 7 van rajta. Gyorsabb lenne a Linux ezen a gépen?
-
-
ddekany
veterán
válasz
joecontra #233 üzenetére
Sokan meg úgy érzik hogy rohadtul hozzá nem értő és igénytelen ami a legtöbb disztó alatt megy ilyen téren... Felhasználóként aki olyan, azt nem érdekli, de viszont aki nevesebb disztrót készít, nem kéne ennyire beleszarnia. Mellékesen én csak felmertem sorolni a "Debian beállítási útmutató" pontok közt ennek beállítását, csak aztán jöttek az értetlenkedő reakciók, stb.
[ Szerkesztve ]
-
csizs
aktív tag
Amióta elindult a cikk feltettem az ubuntu-t, bár előtte is használtam már, de kezdem megszokni. Néhány paparncsot is ismerek és szeretnék még többet sudo
1x éve a prohardveren!
-
joecontra
addikt
Most húztam fel MATE külsőt egy Debian Standard-ra.
Üdv,
J -
törölt tag
válasz
joecontra #233 üzenetére
Részben jogos. Bár ha belegondolsz, rokon téma a nyomtatott minőséggel. Hogy milyen nyomorult nyomtatott cuccokat bírnak kiadni, azt jól jelzi, hogy ilyen nyomorultságok miatt keletkezett a LaTeX.
Ha ez valakit nem zavar, azzal nincs baj. Mert akit zavar, az úgyis tesz róla, hogy jó legyen. Pl. Steve Jobs kalligráfiát tanult, gondolom, véletlen, hogy az OS X-en szépen jelennek meg a fontok. -
greenity
senior tag
válasz
joecontra #220 üzenetére
Én ugyan nem vagyok teljesen szűz a témában, mert volt már linux (ubuntu 12.04 talán utoljára) a gépemen, de most megint ott tartok, hogy kéne az új gépre linux, egyelőre bepróbálkozom a debiannal meg gnome-al, aztán kiderül a dolog
Ami még piszkálja a fantáziámat az a zenwalk... de az utolsó próbálkozás (2.5 éve) a 2-s billentyűm elvesztésébe került"Egy mosolynál jobb a több"
-
-
joecontra
addikt
Csak én érzem úgy, hogy túl van lihegve ez a font rendering téma?
Üdv,
J -
ddekany
veterán
válasz
#40553216 #231 üzenetére
Akkor amiatt sincs az eltérés... Tehát következőnek nyilván azt kéne megnézni, hogy FF/IceWeasel-en kívül már hibás a font renderelés nálad vagy sem. De most ilyen szinten ez már erősen off kezd lenni. A lényeg annyi volt, a hogy a Debián útmutatóba, ha valaha keletkezne ilyen, egy pont a font renderelés javításának mikéntje. Mert mint mások képein látható volt, van ahol még mindíg szar. Ill. nálad is annyiban, hogy subpixel AA-t nem használ.
-
-
Gondolom az is elrejti a régebbi kerneleket a boot menüben. Kikeresel egy régebbi kernelt, és bebootolsz vele. Ha jó a háló, akkor a /etc/defaults/grub -ban, már nem tudom pontosan melyik konfigfile-ban, beírod, hogy a lista melyik elemét bootolja alapból. Aztán ha lesz még kernelfrissítés, akkor felteszed az újat, és megnézed, jó-e azzal a hálót.
-
-
-
joecontra
addikt
A Linux Mint nekem nagyon bevált (sok videót megnéztem rajta), amíg nem kezdődtek a restart gondok.
Most Debian + GNOME van. Itt a telepítésnél (nálam) arra figyeltem fel, hogy ha előbb Live módban indítom és onnan kezdeményezem a telepítést, akkor eldobálja a hálózatot az install folyamat közben (ami kínos tud lenni, mert pl. nem települ a GRUB).
Ezért egyből az Install-t kell választani. Személy szerint a Graphical install-t preferálom. Ha egyből ezzel indítok, szépen lemegy a telepítés és mindenki örül. De főleg én.
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
nextman
aktív tag
válasz
joecontra #220 üzenetére
Nagyon jo, latszik minden rendszernek megvan a maga baja.
Jol osszefoglaltad. En Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Lubuntuval probalkoztam, miutan mindegyiket feladtam, jott a Linux Mint. Par napig tok jol ment, erre most elkezdi bontani a halokapcsolatot 10 percenkent.
Nekem az a gyanum, hogy nem szabad frissiteni ezeket a rendszereket, ha egyszer mukodik.
Tok jol ment, csak idegesitett, hogy van mar 192 frissites, es alul mutatja az ikon.
Feltelepitettem, erre azota szakadozik a net kapcsolat -
joecontra
addikt
válasz
greenity #217 üzenetére
Én is Ubuntu-val kezdtem.
Azóta pedig volt már
Kubuntu: telepítés utáni első boot alkalmával beállt mint a szög és összecsíkozta a képet
Xubuntu: Szoftvercenterből feltettem a flash plugint, majd indítottam a Firefox-ot és szög effektus csíkos képpel
Linux Mint 13 MATE: ezzel nem volt baj, de egyszer csak képtelen lett a korrekt reboot-ra. Leállt a rendszer, de elfelejtett felállni. Ment a gép, ventik pörögtek, monitoron meg "no signal" felirat.
Linux Mint 15 MATE: ennél már nem tapasztaltam a reboot gondot, viszont reboot után mindenből kettő volt a tálcán és amikor eltüntettem az egyiket ment a másik is (pl. óra, menu gomb), majd ez is összecsíkozta a képet
Arch + LXDE: jó volt, jó kis 50 MB körüli RAM fogyasztással. De a Firefox indítása közben ez is úgy csinált mint a szög és becsíkozta a képet.
Arch + GNOME: ez már jobb volt, a Firefox is működött ahogy kell, de másnapra eldobta a hálózatot és sajnos nem tudtam vele mit kezdeni. Egy MKV fájl lejátszása közben ez is befagyott. Igaz, többször soha de a hálózati gondok miatt dobtam.
Most Debian van, volt már LXDE és XFCE felülettel most GNOME van. Eddig bejön. Valamint a hír igaz: tényleg kőstabil, még nálam is
. Nem tudom miért, de szebb képet ad mint az Ubuntu (+ variánsok) vagy a Linux Mint.
Felbűvöltem rá egy Firefox 23.0-t és egy VLC 2.0.8-t. Szóval eddig ő a favorit.Jól belelendültem
.
Ezek az én tapasztalataim, másnál a fent sorolt disztrók gond nélkül mehetnek.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
-
Syl
nagyúr
válasz
greenity #217 üzenetére
Én is azt választottam (12.04 LTS). Sokan szidják, mint a bokrot, nekem mégis tetszik a unity. Minden hardveremet hibátlanul kezeli. Tökéletes. És persze semmi dual boot. Csak virtualboxban van másik OS.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
kovgab
tag
azért kíváncsi lennék a jelenlegi kezdő linuxosok választására, mondjuk az első próbálkozásra
Ká Úr
-
ddekany
veterán
válasz
#40553216 #212 üzenetére
"Semmit nem raktam rá, alapbeállításon megy."
És akkor amit mások(?) küldtek Debianosat és Charkra-sat az meg miért hibás? Lehet pl. hogy az FF belül más font renderelést használ mint a rendszer többi része? (Eleve... alap Debianon nincs is FF, csak IceWeasel, és nem tudom az FF behúz-e esetleg valami függőséget ami pont ezt javítja.) Van itt kavar rendesen.
"Két kép, ahol egyszerre van a Win IE és a Deb FF."
Ja, hát itt ez IE továbbra is gyengélkedik, és most esik le technikailag mi ott a "más" mint szokott: az újabb IE Direct2D-s font renderinget használ, nem a szokásos ClearType-ot. És a kettő közül egyiken sincs subpixel AA! Ilyen kis betűnél azért valószínűleg sokat dobna rajta.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Semmi kicsinyítés. Böngészőn belül az adott oldal nagyítása FF: ctrl+'+', IE: a menüből 133%, hogy széltében kitöltse a képernyőt. Így a szöveg egyforma méretű a két böngészőben.
Semmit nem raktam rá, alapbeállításon megy. A korábbi három és az utóbbi kettő kép közül is az első a Debian. Egyformák, nem volt állítás köztük. Nem ugyan abból a teljes képernyős mentett képből vágtam ki másképp, hanem két külön képernyőkép mentést csináltam. Utóbbiakon ezért van csak szöveg. Mert az számít, itt.
Két kép, ahol egyszerre van a Win IE és a Deb FF. Az első az eredeti, a második az előbb említett szélig húzott nagyítás. Mindkettőn egyforma (nagy) a fontméret, az utóbbin az FF-en elérhető legnagyobb.
-
ddekany
veterán
válasz
#40553216 #210 üzenetére
"Szóval nem a mentett képet nagyítottam. Nem kellene, hogy ez befolyásolja."
Én arról beszéltem, hogy a felső nagy képet kicsinyítetted talán.
"A szöveg közti képeket nézted, vagy megnyitod külön?"
Megnyitom külön fülön.
"A felső a Debian."
És ráraktál valami font konfigurálást, vagy mire fel az eltérés az eddigiekhez képest?
"Alsó Win 8.1 IE asztali, hogy ugyanakkorára legyen nagyítva."
(Hogy ugyan akkorára legyen nagyítva?
) Amúgy nem tudom hogy Windows ezek közül bármelyik, mikor nem subpixel AA-sak. Megőrült az IE, vagy monokrómra konvertáltad feltöltés előtt a képeket? Win-es FF-ben milyen? Csak mert subpixellel élesebbek lennének a betűk, Debián alatt is.
-
törölt tag
Az átméretezés pusztán annyi, hogy a 16:9-es képernyő széléig nagyítom a szöveget a böngészőben, mert így messzebbről lehet olvasni. Szóval nem a mentett képet nagyítottam. Nem kellene, hogy ez befolyásolja.
Fentebb másnak az volt a baja, hogy kicsi. Az eredeti méret volt.
A szöveg közti képeket nézted, vagy megnyitod külön?
A felső a Debian.
Alsó Win 8.1 IE asztali, hogy ugyanakkorára legyen nagyítva.[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
válasz
#40553216 #206 üzenetére
"Az első Debian Firefox, XFCE."
Meglehet, bazi nagy betűknél mint ez, sokkal kevésbé számít a hinting meg AA minősége.
Ember... ha átméretezed, akkor mi maradna a font renderingből? Amúgy ez meg is magyarázza a hibás sötétségeket (vastagodásokat): a képátméretezők 99%-a nem gamma helyes. Ez pont u.a. a baki, mint amit az alap Linuxos AA csinál, bár fotóknál nem igazán számít, betűknél meg de.
-
-
Zoli0726
aktív tag
Nem, mind a 3 rendszeren ugyanazok a fontok vannak feltelepítve. Linuxra is fel van téve az összes windows font a windows/fonts mappából. De ha nincs, az eredmény akkor is ugyanez. Egyébként az előző hamilton 3-as tényleg nem egyszerű, de a 3. kép nem azonos nagyításon készült, szóval csalás.
Új hozzászólás Aktív témák
it Linuxból mindig van még egy. A mostani összeállításban szereplők már fenntartásokkal ajánlhatóak kezdőknek, de a vállalkozóbbak ezekkel is próbát tehetnek.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- A legolcsóbb árak! Jogtiszta Windows operációs rendszerek számlával!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest