- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- OpenMediaVault
- Crypto Trade
- Linux kezdőknek
- Linux haladóknak
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem landolhatnak SpaceX rakéták a Bahama-szigeteken
- Facebook és Messenger
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
Új hozzászólás Aktív témák
-
alevan
őstag
válasz
Dr.FantastiK #30 üzenetére
Romániában haverom "menedzser asszisztens" (csikcska) lett egy magán építészeti cégnél. 5en dolgoznak a főnökkel ott (3 tervező (az egyik a főnök-menedzser), 1 építésmérnök és a haverom). Kezdőként havi 350€-t visz haza + céges autó + szinte korlátlan üzemanyag. És most vettek fel egy pályakezdő tervezőt + egy "informatikust" havi-havi 500€ kezdő fizetéssel. És az IT-snek csak a weboldallal kell foglalkozni, a rendszerek normális működésének biztosításával, a munkát segítő szkriptek írásával (és a számlák megírásával.....biztos hogy ne unatkozzon annyira
)
-
válasz
Dr.FantastiK #30 üzenetére
-
Dr.FantastiK
őstag
''
Az IT szektorban jelenleg 940 euró a nettó átlagbér, ez több mint kétszerese az országos átlagfizetésnek.
''nnnaa, itt orbitalis tevedes van keremszepen, mert vagy 150-200 ajro valojaban az atlagfizetes !!! kezbe.
ekkora fizetest esetleg egy Nagy vallalat igazgatojanak HA adnak !!
-
törölt tag
Normális képzési helyen, normális hallgató kiguberálja magának a hasznos tárgyakat, amik a szakmájához kellenek. A kötelező mellé. És mire végez, lesz egy jó elemző, analitikus gondolkodása, a problémákra elméleti szitnen is tud megoldást találni, nem csak x paraméterek adottsága esetén, esetleg gyorsabban, hatékonyabban- későbbi módosítások utána könnyebben elvégezhetők. Gépészmérnöki területen látom mit jelent egy nyitott szemlélettel elvégzett suli, nem puskázással teletöltve, kiegészítésekkel megtámogatva egy akár nyugati, de gyakorlatorientált képzéssel szemben is. A mindegy, csak legyek túl rajtával szemben pedig nem is érdemes mérni, mert nem fair.
-
-
válasz
fordfairlane #25 üzenetére
Én nem mondtam ennek ellenkezőjét, azt meg végképp nem, hogy nem tetszik, nincs vita.
-
fordfairlane
veterán
-
anulu
félisten
az ELTE-ről kivágtak (2x is...), utána döntöttem úgy, h inkább tanulok valami számomra érdekeset és hasznosat.
kb 8éve kerültem el egy multihoz (halászhálóval fogdosták az embereket, szóval, aki már látott számítógépet, azt felvették), L1-re. előtte is kisebb server építésekkel, karbantartással már foglalkoztam. aztán rájöttem, h tényleg érdekel, melón kívül is sok-sok órát beleraktam a tanulásba, önfejlesztésbe. jelenleg egy mutlinál dolgozom, senior adminként. nem mondom meg mennyiért... diplomám azóta sincs, 30+ vagyok kor ügyileg.
-
-
Pont ez a baj, hogy kb ez az egy ami alapján lehetne dönteni, de sajnos nem feltétlen megbízható, így csak szóbeli után lehet normálisan szanálni.
Simán vannak olyanok, akik önállóan tanulják meg az érdemi szaktudást (nem amit felsoroltál), nem kell egyetemi
motivációkényszer ahhoz, hogy valaki nekiálljon valami projektnek. És ez fordítva is igaz. Én azt vettem észre, hogy többség a elsunnyogja a csoportos projekteket, nem közösen csinálják meg, hanem vesznek közösen egy rekesz sört az egyik tagnak, aztán ő megcsinálja (majd közösen jól be****nak). Egyéni projekt is sokszor ugyanez, csak külsős ismerőssel csináltatja meg. S ez a valaki általában az, akinek az egyetemi kezdéskor már több éves tapasztalata van az otthoni projektekkel. -
strogov
senior tag
Ameddig nincs a CV-ben semmi addig mi alapján döntsön a felvételiztető? Nyilván 40 évesen senkit nem érdekel milyen főiskolát/egyetemet végzett az ember, de 25 évesen ez egy fontos szempont lehet. Már másik cikknél leírtam, hogy a CV hossza növelhető felsőoktatás nélkül is, de jellemzően aki nem végez el egy főiskolát az OS project-hez sem fog nyúlni.
Az, hogy valaki a szobájában windows-t/linux-ot installál nem tekinthető szakmai tapasztalatnak még akkor sem ha vírust is tud irtani, meg kódolt már 1000 sort tutorialból. -
-
Lewzke
őstag
Viszont a kezdő mérnökök/orvosok alig kapnak többet mint a minimálbér. Tanulsz 4-6 évet és nem tudsz családot alapítani csak 5-10 év múlva, jobb esetben, ha eléggé felnyalod magad a létrán. Ilyenkor ne csodálkozzanak, ha sátorfát bontanak.
-
-
válasz
fordfairlane #14 üzenetére
De hiába a magas IQ, ha egyszerűen nem neki való vagy felelőtlen őrült. Egy szám alapján nem lehet jellemezni az embert.
Ja ez kb az értelme. De ebből megint sem következik, hogy jó szakember, csak pluszpont egy azonos képességű végzettség nélküli emberhez képest.
-
fordfairlane
veterán
Meglepő, de például jó IQ teszt. Én is meglepődtem, hogy milyen korreláció van pl. a BME-s diploma, és a minimál IQ közt, de létezik, láttam pár statisztikát erről.
Másrészt aki végigvisz 3-4-5 évet, és megszerzi a papírt, arról feltételezhető, hogy terhelhető, jobban tűri a stresszt, és van kitartása.
-
válasz
fordfairlane #12 üzenetére
Diploma = megcsinálod azt is amit nagyon utálsz.
-
fordfairlane
veterán
-
Ezen nagyot néztem én is. Az itthoni képzések színvonalából kiindulva minden bizonnyal azért hagyják abba az egyetemet, mert értelmetlen. Nem azért van szakemberhiány, mert a cégek elvarázsolják az egyetemekről a hallgatókat, hanem mert az informatikus képzések színvonala nevetséges, sok a sallang, kevés a motiváció.
Aki több tudással indul egyetemnek, az idő előtt lelép onnan, aki kevesebbel, az elvégzi de csak kódgyártó droid lesz belőle, nem szakember. Illetve van a köztes, de az elég kevés. Ja meg a két szélsőség, az egyik zseni, de kirúgják, a másik meg iszonyat tehetségtelen, de elvégzi (magolás, puska). Előbbi az elég ritka, utóbbiból meg sajnos van bőven, s csak hátráltatnak ha velük kell dolgoznod.
-
Snoop-y
veterán
válasz
fordfairlane #5 üzenetére
Nem vagyok kepben a magyar viszonyokkal. Ez nettoban mennyi?
-
-
Snoop-y
veterán
"Az IT szektorban jelenleg 940 euró a nettó átlagbér, ez több mint kétszerese az országos átlagfizetésnek"
Ez romaniaban van?
Magyarorszagon mennyi az IT atlagber? -
anulu
félisten
megint ez az általános "informatikus"...
meglátásom szerint van jópár terület, amihez a felsőoktatás egy fikarcnyit sem tud hozzátenni, pl üzemeltetés. kell némi mázli, hogy az első helyre bekerüljön valaki, onnantól ha szereti és van tehetsége is hozzá, akkor önmagát fogja leginkább fejleszteni.
-
alevan
őstag
Ahhoz, hogy kolozsváron tanulj, vagy gazdag szülôk vagy munkahely kell.
Munka nélkül csak a feketepiacot fogják erôsíteni. (és persze az androidos fingós appok is százával fognak megjelenni...
-
Baggins86
aktív tag
jelenleg ugyanis az információtechnológia területén fennálló szakemberhiány miatt sok cég alkalmaz diákokat, ez viszont a képzés kárára megy, és emiatt sok fiatal be sem fejezi az egyetemet.
Tudom, hogy közhely számba megy a kérdés, de a papíron kívül ad valami pluszt az egyetem a versenyszférával szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
it Romániának a következő években egymillió szakemberre lenne szüksége.
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Peugeot, Citroën topik
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One mobilszolgáltatások
- Húsz százalékot ver az 5060 Ti elődjére?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- OpenMediaVault
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Intel Core i5 13500T - 14mag/20szál - TDP 35W - Eladó!
- ASRock RX 7800 XT 16GB GDDR6 Challenger OC - Új, bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- Samsung Galaxy S21+ 8/128 GB
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Csere-Beszámítás! Samsung Galaxy S24 Ultra 5G! 12+256GB Szürke
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest