Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • lev258

  veterán

  A tabletekkel jellemzően a 32 bites EFI-vel kezdődnek a gondok. A másik dolog, hogy nem igazán van lista arról, melyikben milyen komponensek (pontos típus) vannak.

  Ubuntu MATE 18.04, hobbi cayenne termesztő

 • gsmhuszarka

  csendes tag

  Sajnos sok szívás árán lehetséges..

  Én anno egy Allview winfos tableten próbáltam .. sajnos 64 bites rendszert felejtsd el ..32 bitest nagy nehezen sikerült rá erőltetni ..

  Én inkább Kodi-t raktam fel rá és ahhoz oldottam meg a drivereket :)

  Ha szerencséd van akkor találsz source kódokat linux driver alaphoz .. utána csak compile és kész.. de inkább maradj Windowsnál rajta :)

  :R

  Apple és nem Apple termékek szervizelésével/javításával foglalkozom :) When I wrote this, only God and I understood what I was doing Now, God only knows

 • azbest

  nagyúr

  Ha normál pécé alapokon megy, tehát a megszokott buszokon kapcsolódnak a különböző részei: usb, pci-e, soros port és társai, akkor valószínűleg sima ügy. Ha normál háttértáras, nem pedig emmc-s, az annyiból jó, hogy valsz nem lehet brickelni os telepítéssel. A boot kapcsán is sokkal simább, ha normál pécé. De nagyon egyszerű, egy pendrive-re felteszed a telepítőt és live módban elindítod. Mivel az ubuntut simán lehet, így a rá épülő mindtet is biztosan lehet. Ha normálisan használhatónak tűnik a pendriveről, akkor rendesen telepítve is esélyes, hogy jó lesz.

  Az esélytelen az, amikor kifejezetten tabletes procira épül, amiben sdio -ra van kötve a wifi és bluetooth, s valami spéci i2c kapcsolattam legy a touch, na az szívás. Azokhoz nincs rendes támogatás, a gyártó csak összegányolja hogy az ő rendszerével menjen, de mással csak sok munkával és kernelfejlesztési ismeretekkel érdemes nekivágni. A srácokkal ellentétben nem is a 32bites uefi a legnagyobb baj, mert ahhoz évek óta van olyan bootloader-grub, ami 32bites uefivel el tud indítani 64bites linuxot. A bugos, konfigurálhatatlan uefi-vel már inkább van baj :)
  Anno a chuwi hi8-ammal próbálgattam ubuntut [link], de több baj is volt vele. Nem tudtam a háttértárra feltelepíteni, mert a bugos uefi miatt nem látta a particiókat. Pendrive-ről live módban elment, de se touch se wifi nem ment persze úgy. Rendes telepítés nélkül meg esélytelen összekalapálni a hiányzó drivereket, már ha bárhol elérhetőek. Persze nem akartam elveszteni a gyári rendszert sem, mert nem voltam benne biztos, hogy egykönnyen újra életre kelthető lett volna.

  (#13) vicze1
  olyat már láttam, hogy a gép boot logója ott marad uefi módban, míg az oprendszer betöltő képernyője megjelenik, kicsit összekeveredve vele, de utána már minden tiszta :)

  [ Szerkesztve ]

 • lev258

  veterán

  Mint írtam, eleve nem könnyű kideríteni, hogy egy adott modellben pontosan milyen összetevők vannak. Másrészt, még ha nyilvános is lenne, arra nagyon figyelnek a gyártók, hogy ne (vagy alig) legyen dokumentáció hozzájuk. Így aztán szinte minden egyes komponenshez reverse-engineering módon kellene drivert írni (ha jogilag egyáltalán megengedett). A mobil piacon nagy hangsúlyt kap az "adott hardverre csak adott rendszer kerülhet" elv (csak azzal kap drivereket), ezzel is növelve az eladásokat. Rá vagy kényszerítve az új megvásárlására.

  [ Szerkesztve ]

  Ubuntu MATE 18.04, hobbi cayenne termesztő

 • lev258

  veterán

  1) Az X86-os eszközök piaca még elég kicsi (a PC-t leszámítva).
  2) A proci egy dolog, a többi komponens a kritikus. És egy tabletbe nem pont azokat fogják belepakolni, amiket a PC-be. Visszatérünk a dokumentáció és a reverse-engineering problémához.
  +1) Win alatt nem tudom, mivel lehet pontos infókat kiolvasni, de nem elegendő valamiféle gyártói megnevezés, a használt chip pontos típusa kell (vannak eszközök, amik ugyanazon név alatt futnak miközben teljesen más a beltartalmuk).

  Ubuntu MATE 18.04, hobbi cayenne termesztő

 • vicze1

  nagyúr

  "Az ARM esetében valóban nehéz ügy a Linux"
  Nem az mivel szinte minden ARM HW Linuxot futtat így, pár nagyon ritka példát kivéve 100%-os támogatás van. Mivel Linuxot futtat az alap eszköz így bináris driver szinte mindig beszerezhető.

  Még egyszer megpróbálom leírni a problémát. A Linux kernelbe csak GUN licence alatt szereplő driver kerülhet, minden más vagy megoldja a disztró készítője, vagy megoldod te. Mivel a adott HW drivere zárt, és a gyártó "tulajdona" egyéni licence feltételekkel, így ritkán kerülhet bele bármilyen disztróba. Itt most elsősorban olyan dolgokról beszélgetünk, hogy GPS, szenzorok, érintőpanel, ujjlenyomat olvasó, amik általában elég zárt dolgok.
  Egy Linux disztró készítése nem úgy működik, hogy letesztelik X ezer HW-n és a gyártókkal együttműködve minden működőképesre próbálnak csinálni, mint Windows esetében, hanem pár ember a saját eszközein leteszteli és ami működik azt megoldják. Ilyen az open source világ semmire sincs garanciád, mert 1-1 projektet(Linux komponens, driver akármi kisebb részegység) általánosan 1 ember készít és ha ő abbahagyja akármilyen oknál fogva, lehet imádkozni, hogy valaki átvegye, aki ugyan azt a minőséget nyújtva talán.
  Tehát nem mostohán van kezelve, hanem a közösségre van hagyva, és a közösséget pont ennyire izgatja a téma.

  Nézd meg mi történt a csodás Ubuntu Touch-csal, pontosan a kompatibilitásba halt bele az egész rendszer mert akkora erőforrást felemésztett volna, hogy különböző HW-on működésre bírják, főleg x64-en, hogy inkább elállították.
  A másik probléma az, hogy egyik Linux felület sincs felkészítve az érintéses bevitelre, még ha vannak nagy ikonok, meg bökhető izék, a programok már nem támogatják. Van egy marék program talán, de széles körű támogatás annyi pénz és idő befektetés lenne, hogy még a Canonical se bírta.

  Amúgy a legjobb touchscreen támogatást a Chrome OS-től fogod kapni, ráadásként Android Appokat is kapsz és már úton van a Linux appok támogatása is. Így tabletre szerintem az a legjobb alternatíva. Legtöbb HW-t az fogja megfelelően támogatni.

  (#14) azbest: Igen olyan is van, de ezekben az esetekben, a boot logo megmaradt pl. a háttérképen, de nem látszott az előtte futó appban(???), de olyat is láttam, hogy a terminál kontúrjai halványan ottmaradtak, vagy a loginscreen 1-1 eleme. Nekem csak a HW hibát kellett kizárom, mikor sírtak miatta, úgyhogy tovább nem foglalkoztam vele.

  (#18) lev258: Windows alatt pontosan ugyan az ki tudod olvasni egy HW elemről mint Linux alatt, még a felvetést se értem, hogyan nem lehetne. :F

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  "X86 esetén egyáltalán nem lenne nagy kunszt összehozni egy listát a kompatibilis eszközökről."

  éés kinek kellene ezt a listát összeállítani?
  - A distro karbantartóinak? Nem fognak venni több ezer laptopot ezét, hogy kipróbálják.
  - A felhasználóknak, akik vettek olyat? Legfeljebb, aki kipróbálta linuxszal, az jelezhet vissza. Esetleg gyűjthetnek adatokat a felhasználók beleegyezésével a használt hardverekről.
  - A gyártóknak? Hát, néha előfordul, hogy támogatják vagy esetleg linuxszal is kínálják a termékeiket, de inkább hallani olyan csúnyaságokról, hogy olcsóbban kapják a szoftverlicenszet, ha nem forgalmaznak konkurens rendszerrel gépet.
  - A microsoftnak kellene a win-es gépekről adatokat adni a linux fejlesztéshez? :DDD

  Amelyik gép úgy van megcsinálva, hogy cserélhető legyen az oprendszere, azokon általában jó eséllyel működnek is az alternatívák. Amelyik rendszerre pedig a gyártó úgy készítette a rendszert, hogy nem támogatott a rendszer cseréje, ott még egy win újratelepítés is brickelheti a gépet, nemhogy alternatív rendszerek telepítése. Azokhoz még win-re sem érhetőek el külön a driverek, legfeljebb segédprogrammal ki lehet exportálni, hogy frissítés vagy újratelepítés után legyen esély újra működésre bírni.

  Azért kis kereséssel akadnak kiinduláshoz oldalak:
  https://certification.ubuntu.com/desktop/
  https://community.linuxmint.com/hardware

Hozzászólok Aktív témák