Hozzászólok Aktív témák

 • vicze1

  nagyúr

  "Az ARM esetében valóban nehéz ügy a Linux"
  Nem az mivel szinte minden ARM HW Linuxot futtat így, pár nagyon ritka példát kivéve 100%-os támogatás van. Mivel Linuxot futtat az alap eszköz így bináris driver szinte mindig beszerezhető.

  Még egyszer megpróbálom leírni a problémát. A Linux kernelbe csak GUN licence alatt szereplő driver kerülhet, minden más vagy megoldja a disztró készítője, vagy megoldod te. Mivel a adott HW drivere zárt, és a gyártó "tulajdona" egyéni licence feltételekkel, így ritkán kerülhet bele bármilyen disztróba. Itt most elsősorban olyan dolgokról beszélgetünk, hogy GPS, szenzorok, érintőpanel, ujjlenyomat olvasó, amik általában elég zárt dolgok.
  Egy Linux disztró készítése nem úgy működik, hogy letesztelik X ezer HW-n és a gyártókkal együttműködve minden működőképesre próbálnak csinálni, mint Windows esetében, hanem pár ember a saját eszközein leteszteli és ami működik azt megoldják. Ilyen az open source világ semmire sincs garanciád, mert 1-1 projektet(Linux komponens, driver akármi kisebb részegység) általánosan 1 ember készít és ha ő abbahagyja akármilyen oknál fogva, lehet imádkozni, hogy valaki átvegye, aki ugyan azt a minőséget nyújtva talán.
  Tehát nem mostohán van kezelve, hanem a közösségre van hagyva, és a közösséget pont ennyire izgatja a téma.

  Nézd meg mi történt a csodás Ubuntu Touch-csal, pontosan a kompatibilitásba halt bele az egész rendszer mert akkora erőforrást felemésztett volna, hogy különböző HW-on működésre bírják, főleg x64-en, hogy inkább elállították.
  A másik probléma az, hogy egyik Linux felület sincs felkészítve az érintéses bevitelre, még ha vannak nagy ikonok, meg bökhető izék, a programok már nem támogatják. Van egy marék program talán, de széles körű támogatás annyi pénz és idő befektetés lenne, hogy még a Canonical se bírta.

  Amúgy a legjobb touchscreen támogatást a Chrome OS-től fogod kapni, ráadásként Android Appokat is kapsz és már úton van a Linux appok támogatása is. Így tabletre szerintem az a legjobb alternatíva. Legtöbb HW-t az fogja megfelelően támogatni.

  (#14) azbest: Igen olyan is van, de ezekben az esetekben, a boot logo megmaradt pl. a háttérképen, de nem látszott az előtte futó appban(???), de olyat is láttam, hogy a terminál kontúrjai halványan ottmaradtak, vagy a loginscreen 1-1 eleme. Nekem csak a HW hibát kellett kizárom, mikor sírtak miatta, úgyhogy tovább nem foglalkoztam vele.

  (#18) lev258: Windows alatt pontosan ugyan az ki tudod olvasni egy HW elemről mint Linux alatt, még a felvetést se értem, hogyan nem lehetne. :F

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák