Új hozzászólás Aktív témák
-
VIC20
őstag
,,A csacskaságot mondjuk pont nem én állítom, de hát ugye kinek mi."
Párhuzam (nem geometriai értelemben!), irónia (nem írószer!)...?
,,Ezt egyetlen szóval sem írtam..."
Valóban nem írtad... csak ez sütött belőle.
Egyébként miért kellene cikkeket keresgélnem? Én csak leírtam a saját tapasztalatom. Ennyi. Ha elhiszed, elhiszed, ha nem, nem. Én elhiszem, hogy olyan szerencsés vagy, hogy veled nem fordult elő ilyesmi, nem vonom kétségbe az erre vonatkozó állításod.
Una: Hál' Istennek nem túl gyakori nálam sem, de előfordult (Pl. Galaxis Utikalauz, meg a Dirk Gently sorozat újabb kiadásánál, a régi Galaktikás kiadásnak lehet, hogy a fedőlapja már rongyos, de szétesni azt nem akar.). Szóval én ezt figyeltem meg.
[ Szerkesztve ]
-
lappa86
aktív tag
"Megadom magam: igen, a Föld lapos, a Nap pedig körülötte kering."
A csacskaságot mondjuk pont nem én állítom, de hát ugye kinek mi."És persze jobban tudod nálam, hogy nekem hány könyvem van, hogyan olvasom, porolom, olvasom őket, ja és persze, hogy hányszor költöztem."
Ezt egyetlen szóval sem írtam, csak közöltem, hogy én hogyan bánok a könyvekkel, és nekem bizony nem esnek szét. Szövegértés?Ha egyébként egyetlen cikket mutatsz (vagy bárki más, ez itt mindenkinek szól), ami a könyvek spontán széteséséről szól, a jelenség pontos magyarázatával, készséggel elhiszem, de hiába birkózunk ezen vagy húsz komment óta, ilyen eddig nem érkezett.
De ez itt már kezd nagyon off lenni, úgyhogy én ki is szállok. Cikket azért várok!
[ Szerkesztve ]
Always with the negative waves.
-
VIC20
őstag
Megadom magam: igen, a Föld lapos, a Nap pedig körülötte kering. Hiszen te mondod. És persze jobban tudod nálam, hogy nekem hány könyvem van, hogyan olvasom, porolom, olvasom őket, ja és persze, hogy hányszor költöztem.
Másvalaki tapasztalt már ilyet?
Tehát nem cérnafűzött, hanem egyszerűen csak ragasztott könyvekről van szó, amelyeknél az figyelhető meg, hogy az addig áttetsző és rugalmas ragasztó nem túl hosszú idő elteltével egyre sötétebb sárgává válik és elveszti a rugalmasságát, tehát mechanikai hatásra (pl. lapozás) egyszerűen eltörik, elmorzsolódik.
-
lappa86
aktív tag
Nem találkoztam még ilyen jelenséggel, mert nem létezik.
Nagyjából kétezerkötetes könyvtáram van és igen, esett már szét könyvem (kettő is!), de az egyik egy 50 éve nyomott Olcsó Könyvtáras könyv, amit utcai árustól vettem és szemmel láthatóan vagy huszonötször lett kiolvasva, a másik meg viharban szétázott a táskámban. (Mindkettőt megjavítottam btw, még a Librikben is lehet kapni könyvkötészeti ragasztót és vannak a youtube-on jó kis diy-videók.) Mondjuk én vigyázok a könyveimre, nem tépem szét a gerincüket, nem próbálok egy ezeroldalas ragasztott könyvet az asztal lapján szétfeszegetni, meg nem úgy porolom le a könyveket, hogy két kézzel megfogom az elülső meg a hátsó borítóját és kirázom belőle a port. Ja, és életem során eddig nyolc alkalommal költöztem, mindannyiszor jó sok könyvvel, és mégsem estek szét.
A polcon állástól semmilyen könyv nem esik szét, de még akkor sem, ha vigyázva forgatod őket. De ha nyüstölöd a könyveidet, akkor is megjavíthatók, míg mondjuk ötven év múlva nem biztos, hogy tudod majd olvasni az epub- vagy mobi-formátumban megvett könyveidet.
[ Szerkesztve ]
-
VIC20
őstag
3) Talán attól, hogy egyszerűen megszűnik az oldalak közötti kohézió? (Lebomlik/elfárad/mittomén micsinál a ragasztó.) Aztán ha leveszem, és kinyitom, minden lapozásnál el is válik az oldal. Ne mondd, hogy nem találkoztál még ilyen könyvvel. (A legbosszantóbb, ha olyan könyvről van szó, amit - ránézésre - igényesen készítettek el, jó minőségű papírra, szép kivitelben.)
-
lappa86
aktív tag
Ótejóég.
1) Hol írtam, hogy évente cserélgetik az e-book olvasókat?
2) Hol írtam, hogy papírkönyveket nem warezolnak?*
3) Mégis hogy hullana szét egy könyv álló helyzetben a polcon? MITŐL hullana szét?Miért érzed szükségét annak, hogy az érvelésedben szándékosan túlozz és elferdítsd a mondandómat?
* Itt akkora butaságot írtál, hogy erre kénytelen vagyok külön reagálni.
"nagyságrendekkel több papíron kijött kötetből készült fájt fogsz találni, mint lopott e-verziót" --> Talán mert nagyságrendekkel több papíron kijött kötet jelenik meg, mint e-verzió?Always with the negative waves.
-
SaGa59
őstag
Csak szólok, az e-olvasók vásárlói tipikusan nem azok, akik évente cserélgetik a kütyüt (a gyártók legnagyobb bánatára). Pont emiatt „temetik” évek óta folyamatosan mindenféle informatikai trend elemzők az e−tintás readereket, merthogy nem nő az eladásuk, sőt, inkább csökken, míg a mobiloké épp ellenkezőleg. Az ilyen elemzőkkel egyetlen gond van csupán: fogalmuk sincs az e-olvasók piacának működéséről. A bevált olvasóját senki sem fogja addig lecserélni, míg javíthatatlanul tönkre nem megy (nem szoktak, max az akkujuk elfárad, de ez cserélhető, vagy eltörik a kijelző, ha ráül a tulaj, na ez már baj). Ebben a kategóriában nem cserére buzdító szlogen az, hogy gyorsabb az új, mint a régi, mert a Kindle 3 óta (ami már hét éves) egyszerűen nem kell gyorsabb. Felbontásban is elegendő a 800x600, 166 dpi, olvasáshoz, itt nem okoz nagy nyálcsorgatást, hogy bezzeg az új már full HD, meg 8 magos, mint a telefonoknál. Nem kell. Az olvasás a türelmes emberek sportja, ha egy másodperc egy lapozás, hát annyi, papíron se gyorsabb. Az egyetlen probléma az szokott lenni, hogy a pdf alapú szakkönyvek elég bután néznek ki 6 hüvelyken, azokhoz már jó lenne egy 11"-es ketyere, de aki ilyenre vágyik, eleve ilyet vesz, azaz emiatt se cseréli le a régit. Vagy ha igen, a régi megy egy családtagnak, vagy tartalékba úti regényolvasónak.
A papírkönyvet pont úgy warezolják (sőt, meg inkább), mint az e−könyvet, nézz szét tetszőleges, könyvekkel is foglalkozó warez site-okon, nagyságrendekkel több papíron kijött kötetből készült fájt fogsz találni, mint lopott e-verziót.
Az e-bookok pontosan úgy néznek ki, ahogy a nyomtatott verziók, ha a kiadó igényes volt és nem letudta az egészet egy olcsó, fapados konverzióval. Sajnos a magyar könyvkiadás az utóbbi húszegynéhány évben katasztrofális minőségben tudott papír köteteteket is gyártani, van ami tényleg széthullik álltó helyben egy tetszőleges könyvespolcon is. Szerencsére a ’90-es évekre jellemző mélyponton már túl vagyunk, de a korábbi évtizedek minőségét és mennyiségét meg se közelítjük sajnos. Az újrahasznosított papírra nyomott könyvek a szakma legalja, minőségileg… Újrahasznosított papírból csomagoló anyagot és toalett papírt kell gyártani, nem könyv alapanyagot.
STALKER modok: https://drive.google.com/folderview?id=0B_PtTRL86S2UQllOam9MUWZ1ak0&usp=sharing
-
Apollyon
Korrektor
A hagyományos könyv és az e-könyv olvasók létezése nem zárja ki egymást. Mindkét formátumnak megvan a létjogosultsága. Én, mint e-book fan (ha lehet így nevezni) nem mondom azt, hogy szűnjenek meg a papír alapú könyvek, azonban jó lenne ha már lassan mindent digitalizálnának. A warezt nem a mi (legalábbis nem az én) dolgunk megoldani, az áfa csökkentés ezáltal a feltételezhető árcsökkenés is ezt a problémát igyekszik orvosolni.
Én a második könyvolvasómat használom, azonban még az első is megvan, azt asszony használja, én pedig azért vettem másikat mert kellett egy olyan, amiben van világítás is. Addig fogjuk őket használni amíg működnek, ez tipikusan egy olyan eszköz, amit felesleges cserélgetni.
Tény, hogy vannak nagyon silány minőségű olvasók, azokat nyilván kerüljük. Sajnos könyvekből is vannak elég rosszak, a ragasztott kötésűeket is el lehetne felejteni, a puhafedelű kiadásokkal együtt.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
lappa86
aktív tag
válasz janeszgol #32 üzenetére
Az e-magazinoknál botrányos a helyzet, sokkal rosszabb, mint az e-bookoknál. Mindegyiket csak a saját appban lehet olvasni, de hát azok az appok évekkel ezelőtt frissült, használhatatlan foshalom hulladékok, meg lehet nézni, hogy a dimag, az újsággosstand vagy a digitalstand appjai milyen értékelést kaptak play és app store-ban. A digitalstand az egyetlen, amelyik legalább fut böngészőből, de ahogy írtad, az se százas. Ami igazán felháborít az az, hogy minden mentésre vonatkozó kérdést azzal ráznak le, hogy "környezetvédelmi és szerzői jogi szempontból" nem lehetséges, de akkor az e-bookot miért lehet epub-ban vagy mobi-ban letölteni és magaddal vinni, az e-magazint meg miért nem szedheted le mondjuk pdf-ben vagy akármiben? Ha a warezt akarják megakadályozni, akkor használjanak drm-et (pl. az adobe megoldása egész jó), ne a saját foshalom appjaikat erőltessék.
[ Szerkesztve ]
-
janeszgol
félisten
En azt nem szeretem, mikor megszabjak, milyen programmal olvashatom a e-akarmit. Pl ezert nem fizetek elo a Chipre, Pc Worldre, mert a digistand app hulladek. Bongeszoben is elerheto mar a megvett cucc, de az se mindig szazas.
[ Szerkesztve ]
-
lappa86
aktív tag
Kevés olyan könyv van, amit az ember olyan sokszor elolvas, hogy szétesik. Egy könyvtári könyvet 20+ alkalommal is ki lehet venni, csak utána selejtezik le. És ha szétesik, attól még javítható, és legfőképpen olvasható marad (én ugye ezt a szót írtam neki eredetileg), meg lehet ragasztani, újra be lehet köttetni, stb. Viszont a kolléga azt írta, hogy a polcon megy tönkre a könyv, azt nem tudom hova tenni.
[ Szerkesztve ]
-
lappa86
aktív tag
#23: "Ugyan már, elég sok mai könyv a szobában a polcon tönkremegy, és akkor még nem volt leöntve, vagy megtépve, amit mellesleg egy normálisabb telefon vagy tablet ugyanúgy kibír."
Ezt azért remélem nem gondoltad komolyan. Mégis hogy megy tönkre, mi megy tönkre? Kiesnek belőle a betűk, vagy koromfeketévé változnak a lapok, vagy mifene? Elismerem, hogy írtam olyat, amibe bele lehet kötni, na de pont a tartósságba?#24: Örülök neki, te egy tudatos fogyasztó vagy, aki nem cseréli le a kütyüjét a mindig újabb kütyüre. Sajnos a környezetemben nem ezt látom, de mindenképpen pozitív, hogy vannak ilyen emberek is.
#25: Az újrahasznosítás nem megoldott, az elektronikai hulladék gyakorlatilag teljes egészében szemétlerakóba kerül. Az erdőterületek minden EU-s országban nőnek, Magyarországon is, az tévhit, hogy a kitermelés volumene nagyobb, mint a fapótlásé. Abban amúgy igazad van, hogy nincs egyik vagy másik, mindkettőnek van létjogosultsága (például nagyszülőnek nagy betűmérettel sokkal jobb Kindle-ön olvasni), de mivel mindenki az e-readereket dicsérte, hát jöttem ellenvéleményként.
-
laci1892
őstag
Hm.. belátom abban igazad van a bányászat környezeti nyomása valóban nem elhanyagolható tényező sőt... elég komoly problémát jelent...Mindamellett hogy ezen fémek újrahasznosíthatóak, a műanyaggal együtt. Míg egy papír könyvnél az újrahasznosítás során is rengeteg vizet használnak el, addig digitális társánál nem szükséges.
Másfelől tök jó hogy ültetünk új fákat... Csak jelen pillanatban a kitermelés folyamata nagyobb..
Más!
Sokan rossz oldalról közelítik meg a kérdést Szerintem. nincs vagy ez vagy az. A digitális könyv olvasó nem valószínű hogy a rendes könyvek létjogosultságát
Megkérdőjelezné.. mind inkább arról van szó hogy szélesedik az olvasó szokásaink.[ Szerkesztve ]
-
Khan13
senior tag
Az érveléseddel csak annyi a probléma, hogy összemostad az e-könyvet az olvasóval, és te az utóbbit vetetted össze a papíros könyvvel, ahol szintén akadt pár csúsztatás. Pl. tartósabb? Ugyan már, elég sok mai könyv a szobában a polcon tönkremegy, és akkor még nem volt leöntve, vagy megtépve, amit mellesleg egy normálisabb telefon vagy tablet ugyanúgy kibír. Egy könyvet többen használhatnak, csak nem egyszerre, egy e-könyvet pedig egyszerre bármennyien (létező dolog az e-könyv kölcsönzés).
Ha nekem eleve van egy telefonom vagy tabletem, amit másra is használok, akkor azzal már eleve csapást mértem a természetre, így ha ezeken olvasok, és nem papíros könyvet akkor mégis ez a jobb, nem? Itt persze bele lehetne keverni azt is, hogy árammal megy, aminek az előállítása megint csak lehet káros.
Egyelőre nyilván kevesebb e-könyv van, mint nyomtatott, de itt felhozható lenne a film és zeneipar vagy a játékok, ahol szintén megtörtént a váltás.
Magyar kiadású magyar e-könyvvel is a hazai ipart támogatod. A warezolás rendben van, de a nyomtatott könyvekből sem látnak sokat a szerzők. Ha lenne rendes elektronikus forgalmazás épeszű árazással, az elég sokat segíthetne. Nincs szállítás, raktározás, nyomtatás, stb, csak van, ha kell.
Mondom ezeket úgy, hogy egyébként nagyon szeretem kézbevenni a könyveket! -
lappa86
aktív tag
Ööö, a ritkaföldfémek bányászata mennyire környezetbarát? Vagy a kidobott e-readerek hulladéka?
Akkor pár érv a papírkönyv mellett, mert sajnos az még nem érkezett a topikba:
1) Szép. Kezedbe tudod fogni, gyönyörködni tudsz benne, kiteheted a polcodra, egyedi illata van. Az e-bookok ellenben pontosan úgy néznek ki, ahogy az e-readered.
2) Ellenálló. Akkor is olvasható marad, ha elejted, leöntöd, megrágja a kutya.
3) Időtálló. Formátumtól és adathordozótól független, száz év múlva sem kell átkonvertálgatni, akkor is el tudod olvasni.
4) Nagyobb választék. Még mindig csupán a papírkönyvek töredéke jelenik meg elektronikus formátumban.
5) Ajándékba/kölcsönbe/örökbe/el/satöbbibe adható.
6) Környezetbarátabb. Egy átlagos, teljesen újonnan legyártott papírkönyv CO2-kibocsátása 7,5kg, egy átlagos e-readeré 168kg, ami azt jelenti, hogy 23 könyv fölött az e-reader CO2-kibocsátása kisebb. És nyilván itt a topikban mindenki sokkal többet olvas 23 könyvnél. (Hm, hány generáció is jött ki eddig a Kindle-ből, vagyis hány évente kell 23-nál több könyvet olvasni?) DE!
a) A papírkönyv szinte 100%-ban újrahasznosítható és újabb papírkönyv (vagy legrosszabb esetben WC-papír) gyártható le belőle, az e-reader meg szinte 100%-ban elektronikai hulladék.
b) A papírkönyvek gyártása azzal a pozitív externáliával jár, hogy erdőket kell ültetni. És ezeket az erdőket nem tarvágással pusztítják ki, hanem a fákat pótolják, fontos biológiai életközösséget teremtve.
c) Egy könyvet egynél jóval több ember használ, gondoljunk csak a könyvtárakra vagy a másodpiaci értékesítésre.
d) A ritkafémföldek bányászatát már meg se említem, mert arról írnék vagy öt oldalt. : )
7) Papírkönyvet bonyolultabb warezolni, ezért az írók/kiadók/egyéb ipari szereplők nagyobb eséllyel kapják meg a munkájukért járó pénzt.
8) És nem beszélve arról, hogy magyar nyelvű papírkönyv vásárlása esetén a magyar ipart támogatod (mert Magyarországon nyomtatják, ugye), e-book esetén meg a kínait.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
engem mindig meglep, hogy a könyveléssel foglalkozó jogalkotók milyen kirívóan idióták tudnak lenni...
ha letöltöd az ekönyvet, magas áfa, ha fizikai hordozón adod, alacsony áfa...szerintem eljutottunk oda, hogy ma már minden erővel támogatni kellene azt, aki hajlandó olvasni, ezért a könyv és az ekönyv áfája lehetne nyugodtan nulla. különös tekintettel arra, hogy amennyire nem olvasnak az emberek, kevés áfa bevételtől esne el a kormány.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
gabor7th
addikt
A többieknek meg köszönöm a választ.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
-
Apollyon
Korrektor
Attól még hogy online vásárolod a könyveket, még lehet offline használni a készüléket. Legalábbis a Kobo-t biztosan Konkrétan én tavaly óta nem voltam vele online, mert jött hozzá 4-es verziójú frissítés, ami nekem nem tetszik, így ki is töröltem belőle a wifi jelszavakat hogy ne frissítsen
Számítógépre lemented a dolgokat, és onnan a Calibre programmal olyan formátumban másolod fel, amivel kompatibilis az olvasó, legyen bármilyen ebook formátumú a forrás.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
Apollyon
Korrektor
Ha nem is fontos a háttérvilágítás, akkor is érdemes olyat venni ami tudja ezt funkciót. Az e-ink kijelző a papírnál ugye érezhetően szürkébb, és még relatíve normális fényviszonyok között is besegít a háttérvilágítás és kényelmesebb olvasni.
-
laci1892
őstag
Igazából ha veszel egy wifi képes ( E-ink) e-bookot már meg is tudtad oldani a felhő kérdést. Kindle touch ( ez a sima alapmodell) pl tartalmazza. Momentán azért tudom ezt ajánlani.. Mert ha nem kell neked háttérvilágítás semmi extra egyéb, akkor relatíve kedvező áron hozzá jutsz. Nagy előnye az anyaghasználat. Korrekt cucc. Hátránya a relatíve kevés formátum támogatás, de ha ez fontos akkor egyértelműen Kobo.
-
-
gabor7th
addikt
Köszönöm a válaszokat. Nekem még nincs ilyen és inkább könyvtárból veszek ki könyveket ha lehet. Amúgy ha veszel egy művet erre az olvasóra, akkor letöltödik egy állandó tárba a készülékre, vagy az ő szerverükön van a mű és jogod van hozzáférni? Valahogy eltünhet az e-bookról is a cucc, ha azon van rajta, akkor letölthetem díjmentesen újra?
-
Khan13
senior tag
"ugyanakkor a digitális könyvek bármilyen fizikai adathordozón való értékesítésekor megengedett az ilyen áfa alkalmazása"
Normális, kérem? Pont az a lényeg, hogy ne legyél hordozóhoz kötve, hanem bárhol, bármikor be tudd szerezni, és azon olvasd, amin akarod (pár esettől eltekintve). Amúgy meg fizikai adathordozó minden számítógépben lévő háttértár, és mivel gyakorlatilag minden elektronikus eszköz, amit olvasásra használunk számítógép, így köszönjük szépen, mindenhol érvényesíthető a kedvezményes adó...
(#1) gabor7th:
Főleg nagyobb méretű könyveknél sokkal kényelmesebb, hogy egy jóval kisebb eszközön tudom hordozni, nem kell helyet foglalnia, és nincs plusz több kg a táskámban. Előnye még, hogy amíg a telefonomat elég szűk helyen is elő tudom venni, hogy olvassak, akár még a buszon állva is, addig egy könyv esetében már jóval kötöttebbek a lehetőségek. Illetve egyszerre bármennyi lehet nálam, így ha épp máshoz van kedvem, akkor mást tudok olvasni. Illetve ahogy (#2) Apollyon is írta, nem hátrány, hogy van háttérvilágítás és hogy többhöz férsz hozzá.
Hátránya az, hogy ha szereted a könyveket eredeti formájukban, mint én is, akkor más az élmény, illetve nem tudod kitenni a polcra. Na meg ha lemerül az eszköz, akkor nincs olvasás. -
Apollyon
Korrektor
Ideje volt, legalább ennyi. Azért az ebook-ok előállítása és terjesztése is olcsóbb(-nak kellene lennie), mégis sokkal drágább az ekönyv, ergo nagyobb haszon. Papír könyvet meg már nem szívesen veszek.
(#1) gabor7th: Amióta van könyvolvasóm, sokkal többet olvasok. Kényelmesebb, pl. gyenge fénynél, vagy sötétben is probléma nélkül tudok olvasni, mivel van háttérvilágítás, ez papírkönyvnél nincs. Olyan címek is vannak, amiket papír alapon már nem értem el stb. Ha valamilyen kütyüre, akkor erre érdemes költeni.
[ Szerkesztve ]
-
gabor7th
addikt
Akinek van... kinek hogy jön be az e-könyv és milyen hátrányai vannak?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell 5500 Laptop 15,6" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 16Gb/256GB SSD/HDMI/USB-C/CAM 1Év Gari 27% Áfás!
- Ayaneo Pocket S android kézikonzol
- HP 640 G4 Laptop 14" FHD/i5-8Gen/MS Office/DDR4 8Gb/256GB SSD/HDMI/CAM/Wifi 1Év Gari 27% Áfás!
- AirPods 4 sima és aktív zajkioltásos - bontatlan, 1 év Apple garancia
- Apple MacBook Air 13" M2 Chip 8GB 256GB (MLY33MG/A) - bontatlan új - 1 év Apple garancia