2019. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Patice


Patice
(PH! nagyúr)

Megfertőzhetők a PC-k az USB-n keresztül is.

És ezt a sebezhetőséget "ki kellett találni"?

Szerintem.

(#2) -RARA- válasza Patice (#1) üzenetére


-RARA-
(senior tag)

Ső usb-s egéren keresztül is vittek már be fertőzést nagy vállalathoz.

A 7. napon a mindenható megteremté az embert. A 8. napon az ember megteremté a mindenható Google-t.

(#3) Cifu


Cifu
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A cikk (és a címe) egy picit félrevezető nem? Itt nem "csak" a Thunderbolt jelenti a sebezhetőséget, hanem kvázi minden PCI-Express alapú eszköz. A berakott képen is látható, hogy akár egy PCI-Express hálókártya is lehet problémaforrás...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#4) Ribi válasza Cifu (#3) üzenetére


Ribi
(PH! nagyúr)

Sokkal ritkábban rak be valaki a gépbe egy pci-e cuccot, mint külső perifériát. Tunderbolt meg leginkább mekbuk miatt ismert elsősorban és abba se sok kártyát lehet rakni. Cikkben amúgy le van írva a pci-e is, de mondanám, hogy az pci-e-en keresztül szinte nyilvánvaló, hogy lehet fertőzni.

(#5) Robert07


Robert07
(fanatikus tag)

Ugye minden alkalommal, amikor valaki egy uj TB eszkozt csatlakoztat, azt engedelyezni kell hasznalat elott, anelkul nem mukodik. Tehat az nem tul valoszinu, hogy valaki egy felugyelet nelkuli laptophoz hozza tud ferni szimplan egy eszkoz csatlakoztatasaval, mert azt engedelyezni is kel, amihez meg kell adni egy felhasznaloi fiok jelszavat. Ha meg nincs jelszo a gepen, akkor oda TB sem igazan kell az adatlopashoz.

突き出る釘は打たれる。

(#6) azbest válasza Cifu (#3) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

ez pont ugyanannak hangzik, mint pár éve a legacy módú pci firmware-ek betöltése thunderbolton át némelyik macen. Ha boot közben be volt dugva, akkor szépen betöltötte a bedugott eszközről, ami aztán már akár a rendszer uefi-be is beette magát. Arra akkor letiltották a legacy támogatást, hisz nem használtak ilyen eszközöket macekben. Most nem találom a hacker konferenciás videót. De látom 2015-2016 körül is voltak hasonló sebezhetőségek.

Igazából egy displayport - hdmi adapter is lehet akár támadó eszköz, ha olyan okosítása van, hogy egy időre pci / pci express eszköznek hazudja magát, azt emuláljon valami mikrokontrollerrel, mielőt a normál funkciójára vált.

[ Szerkesztve ]

(#7) Lacc válasza Robert07 (#5) üzenetére


Lacc
(fanatikus tag)

A cikkben szereplő tanulmány 10. oldalán a jobb felső, első bekezdésben leírja - ha a Windows-ra gondolsz :).
(Egybként az elejétől el kell olvasni, hogy valaki megértse a stack műkődését)

Prompt = Windows-os figyelmeztető ablak.
"Windows: Windows currently uses a Thunderbolt prompt asits only defense against DMA attacks: an approved device hasfull access to all of system memory. UEFI firmware settingsallow TBT to operate in several modes – everything allowed;USB/DisplayPort only; always prompt the user; or ‘securemode’, which checks a token previously saved on the device. On our Dell laptop, the default firmware setting prompts for eachdevice. In Windows the user is prompted whether to disablePCIe access, allow only once, or accept and remember thesetting. The prompt gives the TBT device name, which can becontent-free (Figure 6), and does not represent the actual PCIe devices connected to the TBT bridge [21]. For a Thunderboltdock with a trojan PCIe device inside, the prompt is nodifferent. Additionally, replacing the PCIe board in an approved Thunderbolt device with a malicious one does not cause asubsequent re-authentication [21]. Since users become habituatedto prompts, and can be misled by the physical shape of thedevice, they can be tricked into accepting a malicious device".

Ez a mondat a lényeg " does not represent the actual PCIe devices connected to the TBT bridge ".

Szal, jah, céges laptop, nem macbook, hanem HP van nálam Thunderbolt3-an keresztül kapja az energiát a dokk egységből, és hiába ültem át másik dokkegységhez, egyszer beregisztrálta, és nem szólt sem a Windows, sem a Linux, hogy ez egy másik dokk egység (ezt féléve próbáltam ki utoljára), akkor a Linux nem is foglalkozott ilyesmivel, csak csatlakoztatta szónélkül ;]

Elmész laptoppal demozni egy céghez, ott egy projektort kapsz rádugod a mini-displayport-ra vagy thunderbolt-ra (lásd ezt a videót), te engedélyezed, demózod a cuccot amit kell, közben a "meghekkelt" projektor meg szépen elkezdi a te host laptopodon "túrkálni". Szal akikhez mentél demózni, azok addig kerestek a gépeden --> ipari kémkedés a leendő üzlettárs gépén. De nem csak TB-n keresztül érhető el.
Ezek a periféria technológiákon keresztül lehetséges a támadás (forrás ismét a cikkben linkelt tanulmány 3.oldal II.B szekció):
- PCI-e
- TB 1,2
- TB 3
- USB-Type-C
- IOMMU

[ Szerkesztve ]

(#8) Hieronymus válasza Robert07 (#5) üzenetére


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"Ugye minden alkalommal, amikor valaki egy uj TB eszkozt csatlakoztat, azt engedelyezni kell hasznalat elott, anelkul nem mukodik."

Nem ez a baj, illetve ez nem segít a bajon.
A baj akkor van, amikor egy preparált eszközt csatlakoztatnak a géphez. Megkapja a látszólagos feladatához szükséges engedélyt. Mellékesen meg tevékenykedik. Szélsőséges esetben, egy már engedéllyel eszközt is preparálhatnak vagy a gyártónál lopják bele a többlet értéket.

Nincs

(#9) bambano válasza Ribi (#4) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

figyelembe véve, hogy a notebookomon van mini-pcie csatoló, nem nyugtattál meg.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#10) Tigerclaw


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Valamiért olyan érzésem van, hogy nem véletlenűl léteznek ezek a biztonsági rések.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#11) vicze1


vicze1
(PH! nagyúr)

Azért nem semmi, hogy lassan 10éve melengetik fel újra és újra ugyanazt a DMA sérülékenységet... Ez megy már Firewire óta, mindig feltalálják a spanyol viaszt.
A PCIe sérülékeny és mindig is az volt és lesz, nem maga a TB3 vagy akármi ami PCIe-t használ.

(#12) Tetsuo


Tetsuo
(fanatikus tag)

Nekem az a furcsa, hogy erre még laikusként is gondol az ember, az Intelnél meg hogyhogy, csak megint "elfelejtették" a biztonságot...

(#13) Duracellm...


Duracellm...
(PH! kedvence)

Ezzel a cél az volt, hogy legyen egy híd, amivel a PCI-express sávokat a dobozon kívülre lehet vezetni?
Most, hogy a külön fizikai csatlakozót lecserélték egy univerzálisabb Type-c-re hogy nagyobb legyen a penetráció, biztonsági probléma lett, hogy ki vannak vezetve ezek a PCI-express sávok a dobozon kívülre, mert, boldog boldogtalan minden sz@rt rádughat?!

:DD

(#14) vicze1 válasza Duracellm... (#13) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Jup pontosan. :)
Szerencsére hogy ez egy teljes újdonság és soha senki nem csinálta még ezelőtt. :)

Windows 10-ben amúgy ezek a beállítások kellenek a védelemhez, nem árt ellenőrizni, hogy be van-e kapcsolva.
Illetve van pár GPO beállítás erre, de azokkal jobb vigyázni és tesztelni előtte, hogy nem okoz-e gondot az adott környezetben.

[ Szerkesztve ]

(#15) nexplo


nexplo
(fanatikus tag)

Ez jól hangzik:
""Általános védekezés egyébként az Thunderbolt letiltása. Ilyenkor ugyan maga az interfész használhatósága megszűnik, de az érintett USB Type-C port még működőképes marad csak éppen Thunderbolt képességek, illetve az erre vonatkozó sebezhetőségek nélkül.""
Még jó hogy esetleg használnád a thunderbolt-ot.... :DDD

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#16) moleculez


moleculez
(PH! addikt)

Az úgy megoldás, hogy nem dugdosok minden szart a gépbe pl?!

"Nem vagyok pesszimista. Az nekem úgysem menne...@abusalempictures

(#17) nexplo válasza moleculez (#16) üzenetére


nexplo
(fanatikus tag)

Akkor meg minek a gép? :F
Ez nem várható el minden felhasználótól szerintem.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

(#18) vicze1 válasza moleculez (#16) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Pl töltőt? :)

(#19) bambano válasza moleculez (#16) üzenetére


bambano
(Jómunkásember)

akkor, ha nem is hagyod felügyelet nélkül soha.

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#20) K0vasz


K0vasz
(fanatikus tag)

az enyém aztán biztos nem... nincs thunderbolt csatlakozóm

BA-DUM-TSS!

(#21) vicze1 válasza K0vasz (#20) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Nem kell Thunderbolt bármilyen kivezetett PCIe megteszi. Ha régi van rajta talán FireWire esetleg egy PCMCIA vagy rokonlelke. Igazából elég kicsi az esélye, hogy semmilyen kivezetett PCIe-d nincs.

(#22) Tetsuo válasza vicze1 (#21) üzenetére


Tetsuo
(fanatikus tag)

Akkor még mindig ott a Meltdown, Spectre és Forshadow. :))

(#23) vicze1 válasza Tetsuo (#22) üzenetére


vicze1
(PH! nagyúr)

Azok tök nevetségessek és használhatatlanok ehhez képest. Egy fullosan zárt laptop ezzel törhető, a felsoroltak csak ilyeszgetni jók másra nagyon nem.

(#24) nexplo válasza vicze1 (#21) üzenetére


nexplo
(fanatikus tag)

Ez alapján sok embert érinthet, mert szinte mindenkinek van ilyen. :W

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn! :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.