Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Az e-book-használók például szignifikánsan gyengébben teljesítenek a könyvolvasóknál akkor, ha eseményeket és helyszíneket kell idővonalon elhelyezni."
Ez mondjuk magában furcsa, mert az e-book kb. semmiben nem különbözik a papír könyvtől, csak kisebb. Mármint a legtöbb gagyi e-book kisebb, mint egy A/5, és pl. én megnövelem a betűméret is, így kevesebb információ fér ki - ez utóbbi okozhat ilyesmit, de még így is fura, hiszen lineárisan olvasol mindenhogyan.
Ja, meg az e-bookban lehet keresni, szóval ha vissza kell nézni valamit, az is könnyebb.Íráshoz nyilván jobb a papír, azt nem tudom, ki gondolta, hogy érintőn kell írni tanítani.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Hunguardian
csendes tag
Ennek a vizuális memóriához lehet inkább köze, azért tudnak kevésbé hatékonyak lenni azok, akik korábban többnyire a papíralapú olvasnivalót használták. Viszont a fiatalabb generációk már lehet, hogy idővel áthidalják majd ezt a korlátot akik kevesebb kézzel fogható könyvet és újságot lapozgatnak, és inkább az információ tartalomra lesznek figyelmesek, mintsem a formára, amin olvasnak. Megjegyezni, memorizálni az olvasott információkat, akkor lehet igazán, ha a megfogalmazás olyan minőségű, és tartalmú ami megüti a mércét. Az írók, újságírók, és a tartalomközlök oldalán sajnos egyre jobban tapasztalható a szakbarbárság, és az igénytelenség, aminek nem a digitális technika egyre erősebb hegemóniája elsősorban az oka, hanem a felgyorsult információáramlásra adott szakmai felkészültség, és alkalmasság hiánya. Nem beszélve arról, hogy az oktatásban teret kapó tankönyvírók, és mainstream közírók nem szakmai, hanem többnyire politikai beágyazottságuk alapján kapják a megrendeléseket, és ezzel olyanokat szorítanak háttérbe, akik sokkal alkalmasabbak lennének az adott téma színvonalas, és alapos szakmai igényességgel végzett feldolgozására.
[ Szerkesztve ]
Üdvözlettel, Hunguardian.
-
szaszayanou
aktív tag
-
válasz szaszayanou #3 üzenetére
Háááááát
E-bookot is tudsz kézzel lapozni (elhúzom az ujjam), de a könyv vastagsága inkább macera volt nekem mindig is.Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
Új technológiák használatát nyilván új módszerekkel kell oktatni is. Ha az oktatás nem lép szintet, akkor nem lehet kihasználni a fejlettebb technológiákban lévő előnyöket.
A láncfűrész hatékonyabb a hagyományos fűrésznél, de amikor hagyományos módon oktatták a használatát, akkor a faiskolai diákok szignifikánsabban gyengébben teljesítettek vele a tesztek során.
De aztán jött egy tanár, aki oktatta a diákoknak azt is, hogy hogyan kell beindítani a láncfűrészben a motort
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
törölt tag
Ez nekem is megütötte a szememet. Saját tapasztalat alapján a könyv, ebook sokkal jobb, mint az "LCD". Viszont, hogy az ebook és a könyv között miért lenne eltérés, azt nem értem.
Amúgy elmondom én mire gondolok. Meg kellene nézni a módszertant. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy a vizsgált minta nem csak abban különbözik, hogy ki milyen platformot használ oktatásra.
Szerintem ahol jobbak az anyagi lehetőségek és/vagy komolyabban veszik a tanulást. Ott sokkal inkább megveszik a fizikai könyvet, mert hogy lássuk be a papír drága. A tablet és az ebook már nem luxus cikk. leszedni valahonnan a könyvet a gyereknek PDF-ben olcsóbb, mint megvenni a Hamlet-et a boltban.
Innentől kezdve a jobban felszerelt és jobb körülményeket biztosító iskolában jobb a teszteredmény. Mellékesen ott sokkal inkább el van látva a gyerek fizikai könyvekkel. Nyilván Európai szinten nézve, hasonló anyagi szintek esetén.[ Szerkesztve ]
-
moleculez
veterán
Belementem a témába pár éve: Vizuálisan nagyon hasonló az élmény, azonban vannak tulajdonságok amiket az ebook nem tud visszaadni. Ilyen pl a a papír anyaga, illata, textúrája, a könyv súlya, etc. Ezek a tanulás során a hátterében adnak hozzá extra kontextust, amit olvasás során nem figyelünk meg, nem vesszük észre. Plusz a fizikai birtoklása egy könyvnek bizonyos érzelmi kötődést vált ki. (itt nem irodalomról van szó, hanem tankönyvekről)
Az ebook felhasználók amivel játszani tudnak (a funkcionális előnyök, mint pl keresés, kiemelés) az a környezeti változók. Pl hol olvassa, melyik napszakban, mi szól a háttérben.
Valami olyasmi van a háttérben, hogy a tanulási folyamat során az agy próbálja kötni valamihez az új infót mindenképp, de nem egyszerű a mechanizmus.
Amúgy nekem (így 30 évesen újra iskolapadban) az vált be, hogy könyvből tanulok, de digitálisan jegyzetelek (iPad), és oldok meg problémát.
Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!
-
ledgeri
nagyúr
Ez a kutatás picit olyan, mint mikor az olajcégek csinálnak környezeti hatáskimutatást... Talán mást kérdeznék meg... aki egy lépéssel kívülállóbb...
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Gargouille
őstag
Nem lehetséges, hogy akik papír könyvet olvasnak, azok eleve sokkal többet olvasnak és művelődnek (mondhatni "klasszikus könyvmolyok")? Mert ha jól értem a "kutatást" akkor szerintük ha papíron olvasom el ugyanazt a szöveget, amit az ebookon, akkor majd jobban megértem?
Most kedvet kaptam és lehet én is csinálok egy kutatást, amiben majd kimutatom mondjuk, hogy akik armani öltönyt viselnek, azok sokkal egészségesebbek mint akik olcsó piaci ruhákat. Azt persze nem teszem hozzá, hogy valószínűleg sokkal gazdagabbak így jobb minőségű ételt fogyasztanak, jobb orvosi ellátást kapnak, egészségesebb környezetben élnek stb. csak húzok egy egyenes vonalat az öltöny márkája és az egészség közé.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Tigerclaw
nagyúr
Nem is csoda. Nalunk az e-learning es az e-learning tananyagok fejlesztese kb. sehol sem jar a hagyomanyos iskolai oktatast tekintve. A kormanynak szerintem szandekaban sincs ebbe az iranyba menni. Max kitolnak egy parmilliardos alibi projektet a 4ig-nek, majd sosem hasznaljak semmire.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Gargouille
őstag
Én nagyjából tízen éves korom óta minden este 1-2 órát olvasok, így alszom el (enélkül már nem is megy). Ez már kicsit több mint 30 éve így megy, és egészen 10 évvel ezelőttig csak papír könyveket olvastam, nagyon nagy könyvtáram volt. Aztán áttértem ebookra, sok-sok könyvet azon is elolvastam ami megvolt papíron is, meg persze számtalan másikat is. Én nem érzek szignifikáns különbséget a kettő között, pedig mind a kettővel van évtizedes tapasztalatom.
A papír könyvnek valóban van egy hangulata, illata, de ez szerintem az égvilágon semmit nem tesz hozzá a szövegértéshez, maximum akinek bejön, annak kellemesebb élmény maga az olvasás.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
vicze
félisten
"Nyomda- és Papíripari Szövetség" azt mondja a papír jobb. Wow sose gondoltam volna.
-
Hát a fene tudja, nekem ezek egyáltalán nem hiányzonak, de persze a tudatalattihoz nem férek hozzá
@Nilnaurion : Szerintem a jobban felszerelt iskolákban használnak inkább digitális eszközöket... És ott vannak a jobb képességű tanulók is általában. Mindenképpen fura.
@Gargouille : Hasonlóképp, időtartamok is stimmelnek
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
joey04
titán
Nem tudom mennyivel könnyebben maradnak meg a dolgok, de sokkal jobb élmény számomra rendes papíron olvasni az biztos.
-
Tigerclaw
nagyúr
Egyre tobbszor azt veszem eszre, hogy olcsobb az Amazonon a konyv mint az e-book verzio.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
-
Gargouille
őstag
válasz Tigerclaw #15 üzenetére
Ezt én sem tudtam nagyon hova rakni, és ez már a kezdetek óta így van. Még az e-könyvek előtti korszakban, amikor a könyvek magas árát kellett indokolni, akkor rendre arra hivatkoztak, hogy a papírgyártás, nyomdaköltségek, szállítás, tárolás stb. ezek indokolják, hogy ennyibe kerül a könyv, hiszen ezek hatalmas költségek. És valóban. Aztán jöttek az ebook-ok és meglepetésre ugyanannyiba került az e-könyv mint a papír, pedig se tárolási költség, se szállítás, se nyomda se semmi. Persze megmagyarázni mindig mindent meg lehet, biztos már erre is megvan a bullshit.
Viszont tény, hogy az ebook-okkal lehetőség lenne a papír alapú könyvek számát radikálisan csökkenteni, ami mondjuk környezetvédelmi szempontból mindenképp előnyös lenne. Bennem sokszor megfordult, hogy például az iskolai tankönyvek nagy részét is simán ki lehetne váltani vele és akkor még az is remekül megoldott lenne, hogy ha év közben kell valamit változtatni vagy pótolni a tankönyvben, akkor egy csapásra megoldható újranyomtatás, meg fénymásolt A4-es lapok nélkül is, meg a 25 kilós gyereknek sem 15 kilós táskát kellene cipelnie.
-
kilua
senior tag
A bolt szabadulni akar akkor ugyanolyan olcsó mint digitális akcióban + egy fizikai formátumot ha akarod simán eladod használtan ha már nem kell, míg egy digitálisat csak accountal együtt lehetne.
A lényeget tekintve fizikai formátumnál le kell gyártani a lemezt/könyvet raktározni kell stb. Digitális cuccnál 15-30% megy a platformholdernek amiből fenntartja a szervert hogy elérhesd amit megvettél illetve fejleszt is a legtöbb -> a végeredmény ugyanaz.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest