Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Már nehalemből is készült 8 magos verzió is 2008-ban. * Sandyből meg 12 mag felett is.
  Lehetett volna 8 magosat kiadni mainstream asztali platformra már 10 éve is. Csak extrém rosszul skálázódott a tdp nagy órajelen. De ha nem is megyünk annyira vissza akkor már haswellnél is igazán jó volt a fogyasztás a 8+ magosoknál is. Akkor már szerintem megoldható lett volna. Csak hát ugye játékokat nem hatotta meg a 4+ mag akkoriban.
  Nálam a 12 magos 2673v3 105w tdp-vel kevesebbet eszik mint a 4 magos 88w-nak hazudott 4790K ami nem mellesleg szar trutymós volt a kupak alatt. Ég és föld a kettő, persze egyszálon a K-s erősebb de 4 mag ma már kezd kevés lenni.
  Szóval intel mindent megtett hogy lelassítsa akkoriban a fejlődést, ha nem lett volna a Ryzen akkor ahogy felettem menpee írta még mindíg 4 magos procik lennének és kemény 5%+ ipc lenne új szériánként. Meg persze még inkább elcsalt, hazudott TDP értékek. Bár ez esetén a mostani irány is szar a 65w-os i7-ekkel.
  Szóval ráfért az Intelre hogy most a Ryzen rendbe tegye a fejlődést. Túlságosan elkényelmesedtek, pedig megtehették volna nem 2017-ben hanem már elötte jópár évvel is azt hogy több magot pakoljanak asztali vonalon.
  DE! Hozzá teszem hogy a fejlesztők is kellenek hogy ezt a sok magot kihasználjuk.
  Hogy ez most kinek a sara az Intelé mert nem volt sokmagos proci vagy a fejlesztőké akiket a kiadó üt ver és félkész optimalizálatlan kódok kénytelenek kiadni...
  Az egyértelmű hogy a Ryzen kicsit begyorsította a lapos fejlődést amit Intelnek lehet köszönni Sandy Bridge óta.
  *és itt egybefüggő die-ról beszélünk, core2-nél lehetett ragasztgatni quadá vagy hexává szerver fronton is a chippeket egy ihs alá.
  Elméletben legózhatott volna 4 magosokból is többet egy lapkára költségcsökkentés céljából. Szerverfronton meg haswell óta imc-ből is több van a sokmagosoknál egy lapkán csak egybe van az egész. Csinálhattak volna EPYC szerű procikat már akkor.

  The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

 • válasz Shing #12 üzenetére

  Túl drágák a ramok, ha mindenki gépébe lenne 16gb legalább akkor ki is lehetne használni.
  Most jelenleg játékok is képesek lennének kihasználni, pl háttérben idle egy-egy menüt nézegetve töltögethetnék be mindet.
  De a windows már most kihasználja úgy ahogy file gyorsítótárazásra. Szóval csesze bele a ramba az egész játékot ha már van szabadon egy rakás.
  Pont most cserélek gépet, mígy a ddr3-as használt ecc reg ramok ára a nagytáblás milka csoki szintjén van (200-500ft/Gb) addig a ddr4 ecc reg meg Lindt csoki szintjén van azaz a duplája legalább.
  Hosszú távon jó lenne ha a sima asztali gépek is kezelhetnének szerverekbe való ramot, így pár év után is lenne hasznuk a szerverekből tonnaszám kidobott ramoknak és nem itthon jengáznék velük. :DDD

  The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

 • válasz Komplikato #19 üzenetére

  Prescott TDP-je 100w körüli volt ha jól emlékszem, de akkor még máshogy számolták a tdp-t.
  Egy mai i7 turbóval bőven túllépi a prescottot. (nyilván energiatakarékos kis terheléses módban tizedét sem eszi az i7-es) Akkoriban jóval kevesebbet fogyasztottak a gépek és kissebbek voltak a hűtők is, ahhoz képest valóban kályha volt a prescott de mai viszonylatban egy modern hőcsöves hűtő lehűtené normális sebességen viszonylag halkan.
  Akkori csúcs 6800 ultra is csak ~80w-os volt.

  [ Szerkesztve ]

  The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

 • válasz pokmky #37 üzenetére

  Lehet extrémeknél volt ilyesmi de nem írták rá a desktop felső kategóriára a negyed annyit TDP-t mit ami a valós.
  És notebookban sem 5 másodpercig ment a max órajel aztán thrortlig. Tény hogy voltak meleg és alul hűtött notik de nem célzottan tervezték a throtilingolásra a hűtést hanem csak simán szarul csinálták meg. pl Core2 nél a csúcs notiproci 35-45w körül volt, ma meg ráírják 15w-ra és ennek megfelelően kevés hűtést kap aztán lehet élvezni az 4ghz-et egy két másodpercig. Míg a régi core2-es pörgött 3ghz-et fixen ha elviselted a hűtés zaját. :DDD
  Meg az unlocos notiprocik, volt nekem is pár darab. x9100-as 3.6ghz-ra húzva Dell M6400-asba. Régi szép idők. Ma meg már szerintem socket sincs csak ráforrasztják a procit a lapra.

  snecy20
  Így van! Nálam 12 magos eszik 230w-ot komplett gép prime95-el. De ez még nem ok arra hogy az i7-i9-re 100w alatti tdp-t írjanak ha egyszer nem annyi.
  Mert akkor mi is az a TDP? Egyre kevésbé van jelentősége ha egyszer semmi köze a valósághoz.

  [ Szerkesztve ]

  The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

 • válasz pokmky #41 üzenetére

  Most egy kétprocis konfig elött ülök amiben csak egy proci van még csak.
  110w prime95 minden magra terhelve. 85w TDP-s proci (2620v3 6 mag 12 szál), szerver lap 4db 8gb-os rammal. Semmi low power ram, vagy alulfeszelés, minden gyári. 750w platinum táp ami ennyi fogyasztásnál szerintem szar hatásfokkal megy.
  Netezek 40-50w között. Játékok alatt bejön a videókártya fogyasztása is de nem hiszem hogy 12 szálat megenné sok játék.
  Most kiváncsi lennék egy mai i7-esre ugyan ennyi TDP-vel teljesen alapon, nem húzva csak totál default beállítással. Vajon az is ezt produkálja?

  Mert szerintem nem. Azaz lehet idle kevesebb lesz de max terhelésen nem hiszem.

  [ Szerkesztve ]

  The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

Hozzászólok Aktív témák