Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • btprg

  tag

  Nehéz lehet megtalálni az egyensúlyt a szülőnek, hogy a gyerek ne "maradjon le" a többihez képest, viszont ne is váljon egy agyatlan faszbuk droiddá már 3 évesen... Nagybátyámék mesélték, hogy az unokatesómnak mikor lett ilyen telefonja (kb. 8 évesen), el kellett rakni a telefont éjszakára. Ha be volt kapcsolva akkor éjfél utánig ott csipogott állandóan a sok IM miatt, amit az osztály chat csoportba küldözgettek az osztálytársai, akikre a szülők nem figyeltek annyira.

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • Simba86

  senior tag

  Öcsémék ezen mennek keresztül a most 4 éves gyerekkel...

  A készsége már kisebb korban kialakult, emlékszem, amikor kétéves korában a vadiúj 102 centis tv-ről hitte azt, hogy az is érintős :D (szívbajt kaptam akkor :D )

  Nehéz dolog tényleg az egyensúlyt megtalálni, mert rengeteg hasznos dologra használhatók az okoseszközök, viszont, ha egyszer rászabadulnak a fb-ra, akkor nincs visszaút, ez tuti...

  Siemens C35-> Siemens MT50-> Motorola E398-> SE K750i-> Nokia 6220 Classic-> ZTE Blade-> SE Xperia Mini Pro-> Samsung Galaxy S Advance -> Sony Xperia SP -> Huawei P8 Lite -> Xiaomi Redmi Note 4 -> Xiaomi Redmi Note 6 Pro

 • laleh

  addikt

  Pedig az FB-ra szerintem idővel rá lehet unni.

  Ha fontos, inkább telefonon: 06302832078 Apple garanciális ügyintézés -> törött iphone Apple Watch

 • #36031232

  törölt tag

  Ha így haladunk, 15-20 év múlva a szemész sikerszakma lesz.

 • jerry311

  veterán

  Unokahúgomat 2.5 éves kora körül vicceltem meg egy NoPhone-nal.
  Kézbe vette, megpróbálta nyomogatni, majd közölte, hogy lemerült. :DDD

  https://www.facebook.com/RailwayRelay/ - League of Legends: spambox

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  A gépek hibrid háborúja az emberiséggel szemben... Még nincs is AI, a legkisebb korosztályt máris függővé tették, leginkább a hülye szülőknek köszönhetően. És ez nem a "romlott nyugat", hanem a "családbarát Mo", ahol az anyukák 3 évet kapnak, hogy a csemetéjüket nevelgessék.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • justmemory

  aktív tag

  Szerintem a függés a gyerek természetétől is függ, noha nyilván sokat jelent az is, hogy a szülő miként áll hozzá.
  Nálunk a nagyobbik elmúlt 3 éves, és azt kell mondjam, hogy noha volt idő, mikor napi szinten elkérte anya telefonját játszani, mára már teljesen beleunt; valamelyik nap is a földön találtam meg a telót, amint éppen valamelyik játék még futott rajta. Ő inkább fogócskázik, legózik - főleg; ez utóbbit imádja -, vagy fakockákból épít valamit a kertben, stb. Pedig bőven volt olyan, hogy mi is kénytelenek voltunk azért odaadni neki a telefont, hogy "csak foglald el magad". Még a TV vagy a számítógép sem köti le annyira; a mesék közül is azokat szereti, ahol "építenek" vagy bemutatnak valamit. Viszont az mókás, hogy a mai napig azt hiszi, hogy a számítógép is "érintős" - igen, itt az asszociáció erősen látványos tud lenni :)
  A lényeg, hogy nyilván a szülői mintát fogják elkezdeni követni, hiszen alkalmazkodni akarnak az őket körülvevő környezethez. A mikrót már kb. 2-2 és fél éves kora óta tudja használni (milyen sorrendben kell a gombokat megnyomni); az időt még nyilván segíteni kell meghatározni és beállítani, de amúgy teljesen jól tudja (már a kisebbik is tudja másfél évesen, hogy azok a gombok jók valamire és micsoda hangjuk van).

  --- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

 • ddekany

  addikt

  Mennyire lesz vajon kirekesztett mostanság egy kisiskolás Mo-n, ha nem aktív FB-n vagy egyéb szociális vackon? Mert egyrészt megkímélné ettől az ember a gyerekét (főleg amíg nem elég érett, hogy a dolgokat a helyén kezelje). Másrészt viszont, ha ma már az osztályon belüli klikkek kialakításában fontos szerepet játszanak ezek, könnyen pont azért kerülhet rossz helyzetbe, mert nincs FB-n meg a többin. Főleg a gyerekek eléggé igénylik, hogy legyenek barátaik, na meg eléggé megsínylik, ha az társaik csesztetik őket.

  [ Szerkesztve ]

 • strogov

  aktív tag

  Nálunk a 2 nagyobb már túl van azon, hogy fb klikk érdekes legyen, a kicsi meg még nincs olyan korú. Egy ismerős családban sokáig (tavaly előttig) tiltották az okostelefont az akkor már felsős gyereknek. Nem volt benne az fb csoportokban nap közben, úgyhogy arra ment haza sokszor, hogy őt beszélték ki. A gyerekek nagyon szemetek tudnak lenni azzal aki nincs ott. Annyira megviselte, hogy el akart menni az osztályból. Most van telefonja (alsó kategóriás), és minden szép. Tanulmányi eredménye is javult (majdnem kitűnő).
  Úgyhogy lehet önérzetes szülőt játszani, de sajnos nagyon megszívhatja a gyerek emiatt.

  Azt se lehet előre tudni, hogy milyen irányba visz valakit egy eszköz. Középső gyerek (16) állandóan lol-ozik, nagyobb (21) meg állandóan fb-n pötyög. Kicsi (4) meg azt is elfelejtette, hogy van tablet. Tv elé se lehet csak úgy leültetni. Most amikor jobb idő van esti mese helyett kérte, hogy maradhasson kint játszani. Középső amikor kisebb volt a monoszkópot is nézte ha bekapcsolva maradt a tv.

  És az ilyen "függésből" sem lehet következtetni, hogy később mi lesz. Unokatestvérem lánya órákig nézte a tvt amikor kicsi volt úgy, hogy majdnem beleesett a képcsöves tvbe. Most egyrészt semmi baja a szemének, másrészt kitűnően elvégezte az orvosit és gyermekorvos.

  Azt viszont tudomásul kell venni, hogy a gyerekek másolják a viselkedés mintát. Úgyhogy ha anyuka állandóan a telefonon lóg akkor ne csodálkozzon ha a gyerek is ezt szeretné csinálni. Arról nem is beszélve, hogy mennyire álszent viselkedés tiltani valamit amit a szülő állandóan csinál.

 • erer1000

  őstag

  LOGOUT blog (1)

  rendesen ki lesz.

  már nálunk is rendesen baszogatták a másikat olyanért is mert fosszarhugy mobilja van, nincs Bluetooth? csak infra? ilyen apróságok miatt is.
  2004 ben voltam elsős, 5. 6.ban már mindenkinek volt mobilja, és ez ment.

  úgyhogy ha egy gyereket már megpróbálnak vissza tartani a mobil+közösségi oldalaktól, az alól nagy esélyel kirúgják a lábakat manapság...

  inkább oda adni, és megpróbálni felhívni a veszélyforrásokra a figyelmet, vagy hasonlók.

  ma pl tinderen futottam bele ilyenbe

  ja hát 18 :) aham ja.

  ha valaki nagyon akarja, így is be tudja nézni hogy hol tartózkodik a kisiskolás tinderes.

  kíváncsiság rész:

  kipróbáltuk, különböző városban 4 haverom, én egy 5. városban.
  egy ismerős tinderes profilját körbe küldtük egymásnak, és mind az 5en felírtuk a koordinátánkat, és a km-re meghatározott távolságokat

  utána google maps-al távolság párokat felvettük, és egy kis idő múlva utcára meg tudtam mondani hol van a cimbora, akinek a tinder profilját néztük. és tényleg abban az utcában volt akkor...
  :B :B

  Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

 • Fred23

  veterán

  Nem az okoseszköz a hibás, ha a gyerekből fb függő lesz. ;)

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  A 2éves és a 12éves között van néhány galaxisnyi különbség, 10éves kora környékén (ami azért már nem kisiskolás kategória) rendes okostelót adnék a gyerkőcnek. Nem feltétlen a kibeszélőshow miatt, hanem mert az élet jelentős része interneten történik, vonatjegyet tud vele venni, menetrendet tud nézni, stb-stb.

  A biztonsági dolgokat persze át kell beszélni előtte, hogy pl netes pornót ha már a hormonok miatt muszáj, legalább ne a net legsötétebb vírusgazda helyeiről szerezze be, és vadidegenekkel akkor se álljon le társalogni, ha azok 15évesnek adják ki magukat...

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • #36031232

  törölt tag

  Nem akarlak elkeseríteni, de nyugaton még rosszabb a helyzet. Minél nagyobb a vásárlóerő, minél nagyobb a szabadság, annál jobban ki vannak téve az emberek a "divatnak". Ha a magyar kormány (tökmindegy ki van hatalmon) próbálna korlátozásokat bevezetni, kapnák a nyakukba tüntetéseket a netes zombiktól. Jelenleg a reklámokkal és a csordahatással nem lehet mit kezdeni. De ez régen is volt, a 90' évek második felében a discman és a bizö cipő/deszkás cuccok voltak a menők. Picit később meg az, hogy van-e mobilod ? Ma meg okostelefon, insta/fb acc stb. és jól tudjuk mi lesz azokkal, akik a körön kívül maradnak..

  erer1000:Ez kamu profil, de a mai gyerekek szexuális élete is megérne a misét és hogy befolyásolta ezt a különböző messenger alkalmazások.. Én 13 éves koromban redalerteztem, tekkeneztem meg fociztam a haverokkal..

  Fred23: A szülők már rég elvesztették ezt a csatát. Még akkor is lehetetlen küldetés az egész, ha az egyik szülő háztartásbeli és a másik munka után sokat foglalkozik a gyerekkel. Én egy ismerős párnak segítettem belőni a netet, hogy este 21.00-8.00 között blokkolva van jó pár oldal a gyereknek, köztük a fb. Gyerekük lelkileg kikészült, mert elkezdték a suliban kikezdeni, mert nem vesz részt az esti dumálásokba stb. Mondanom se kell, fel kellett oldani a tiltást.

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Nyugaton vagyunk, fiatalúr 5éves - se neki, se az ovistársai többségének nincs okostelója/tabletje.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • tomazin

  veterán

  Hanem ki? A szülő? Mit tud tenni egy szülő a fenti problémával, hogy az ő gyereke lesz azért szivatva, mert nincs fb-n?
  Tudna tenni, ha többi szülő is felelősségteljes lenne és nem engedné, hogy az életük minden mozzanatát ott éljék/dokumentálják. Mert gondolom mindenki nagyon büszke arra, amit gyerekfejjel hülyeségeket csinált.

 • Fred23

  veterán

  & tomazin:

  Igen, szerintem ez a szülő felelőssége. Nekem nincs fb-om, ettől függetlenül nem zavarna, ha a gyerekemnek lenne -amennyiben az nem válna életének aránytalanul fontos részévé. Azon meg nekem kellene ügyesen munkálkodni leginkább, mégpedig főként ideológiai neveléssel. Egyébként szerintem talán ott kezdődik a baj, hogy a gyerekek túlszocializáltak lettek, és túlságosan függ az önbecsülésük másoktól; ezen viszont jó szülők alakíthatnak. A magam részéről inkább szeretnék egy kicsit antiszociális, köpök a többiekre típusú gyereket, mint egy sérót zseléző, instagram pózert. Mivel nekem is van egy aszociális oldalam, azt hiszem, tudok majd hatni a gyerekemre szokatlanabb módokon is. Azoknak persze tényleg nagyon nehéz dolga lehet, akik mindenben a fullra normálist keresik, és a gyereküket egy ideális mintapolgár képére szeretnék formálni. Az én gyerekem inkább legyen iszonyatosan kritikus mindenkivel szemben, legyen egy nagy adag egészséges önzés benne egészséges célokkal karöltve (tudjon leszarni sokakat!), stb.

  [ Szerkesztve ]

 • ddekany

  addikt

  5 évesen még nem tudnak írni/olvasni... Amint tudnak, gondolom megváltozik erősen a helyzet, országtól függetlenül (ahol nyugati civilizáció van, persze).

 • ddekany

  addikt

  Majd emlékezz, mikor szülő leszel... ;) Persze, elvileg a szülő nagyon nagy részben felelős. Csak ugye, hacsak nem szakmád, olyan sokat nem tudsz gyakorolni gyermek pszichológia területén... 10 gyerek és sok olvasás után már biztosan sokkal ügyesebben menne. Aztán még ott van az, hogy egy idő után a gyerek a legtöbbet a társaival, ovónőkkel/tanárokkal van. A társai meg az a csorda, amibe illeszkedni próbál... Szóval, ja, sok szerencsét. A gyakorlat azt mutatja, hogy leginkább utólag lehet okosnak lenni, főleg meg hasonló neveléssel két gyerek egészen más irányba tud menni.

 • rii

  nagyúr

  itt már a szülő - szerintem - tehetetlen ... a gyerekek nem szeretnek kilógni a sorból ... sőt ...voltaképp a felnőttek se ....

  volt egy tesz, 4 résztvevő volt egy csoportban, 3 beépített, és 1 teszt-alany ... a 3 beépítettnek megmondták, h a kérdésre mindig melyik rossz választ kell adni ... a tesztalany eleinte még ( gondolom ő volt a kérdezésben az utolsó ) a jót választotta, de idővel azonosulni akart a társaihoz, és ha a 3 előtte levő rossz választ adott, akkor inkább ő is ...

  "A valóságot figyelmen kívül hagyhatjuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóság figyelmen kívül hagyásának következményeit." - (Ayn Rand)

 • Peppa

  tag

  A megoldást olyan szülői közösségre épülő iskola rendszerben látom, akik egyetértenek ezekben az elvekben és nem viszik be a gyerek életébe és az iskolába a star warst, meg a tabletet.
  Ezt én eddig a Waldorf intézményekben láttam (saját szememmel) megvalósulni, még ott is iskolája/óvodája válogatja, hogy ez mennyire igaz a valóságban, de azért alapvetően így működik.

  [ Szerkesztve ]

 • Synthwave

  HÁZIGAZDA

  Elég szomorú, hogy itt tartanak manapság a szülők - tisztelet a kivételnek. Foglalkozni kell a gyerekkel, nem egy képernyőre bízni a nevelést. Könyvek? Képregények? Igazi játékok? Homokozó? PC is lehet, csak netkapcsolat nékül..

  Azt senki ne akarja nekem bemagyarázni, hogy egy 5-12 éves gyereknek valós szüksége van bármilyen okoseszközre.

  [ Szerkesztve ]

  SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

 • kolopele

  addikt

  Szerintem neked nincs gyereked, ezért nem vagy tisztában azzal hogy ma már a tanár is sokszor csak annyit mondd hogy keressétek meg a neten.............Nem sok idő kell már és a könyvek is digitális formában lesznek csak elérhetőek. Ebbe az irányba megyünk, lehet ezt szeretni vagy sem. Az én gyerekeimnek is van mindenük, tablet, számítógép, okostelefon, de ez nem egyenlő azzal hogy nincs velük foglalkozva. Mondjuk az is igaz hogy nem is vihetik magukkal az iskolába egyiket sem, otthon meg olyan hogy Facebook ismeretlen a számukra, és az is marad amíg csak meg tudom oldani (10 évesek).

 • Synthwave

  HÁZIGAZDA

  Azt hiszem, elbeszélgetnék azzal a tanárral egy szülői értekezlet alkalmával. Elég szégyen, hogy már a pedagógusok is letudják ennyivel, miközben meg tizenévesek között lassan stigma lesz, ha nem vagy pszeudó-analfabéta.

  PC az oké (net nélkül..), sőt, meg merném kockáztatni, hogy kell is. Nekem is volt 10 éves koromban (előtte meg NES), pedig az nem tegnap volt, meg nem is tegnapelőtt. Ellenben a 10 éves gyerekeknek minek okostelefon, ha nem vihetik az iskolába? Meg úgy en bloc minek..

  SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

 • erer1000

  őstag

  LOGOUT blog (1)

  pc net nélkül? csak játékra mondjuk?

  nálunk 2005 től van net. 8 éves voltam akkor, és miniclip-en vagy hol játékra használtam akkor még
  kb 2007től használtam MSN-t. amikor azért ültünk le este a gép elé hogy MSN-en beszélgessünk, stb. miért baj ez? :D
  volt egy windows 98 as laptopom, 166MHZ-es cpu val, éppen ment csak, de MSN ment vele. este titokban 10-11ig simán ment a dumálás.

  hátrány? 9 óra helyett 8óra alvás

  előny? szociális élet , baráti kapcsolatok erősítése

  megérte így 11 évvel később vissza tekintve? -igen

  van sok minden, amit a tanár se tud, és nem rendezi le hogy elkezd kamuzni valamit, vagy lecseszi a gyereket hogy kuss, ülj le, hanem felvállalja hogy "nem tudom, otthon nézzétek meg neten"

  én pl végig kíváncsi természet voltam, vagyok, és sokszor volt hogy olyat kérdeztem órán, amire nem tudta a választ, és én is kaptam ilyen választ, hogy nem tudom, nézd meg neten.

  mit tegyen ilyenkor a tanár? :D

  [ Szerkesztve ]

  Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

 • kolopele

  addikt

  Nem fogod elhinni: fényképezni meg játszani:) Legutóbb pl. a rallyt vették fel videóra. Ez van, nincs ebben semmi káros ha észnél van a szülő.
  Net nélkül ellenben elég nehéz lenne pl. zenét hallgatniuk a Youtube - on vagy pl. egymással játszani mondjuk a Minecraftot.

 • erer1000

  őstag

  LOGOUT blog (1)

  például :)

  #23
  vagy míg nem volt net mindenkinek, addig az akkor vicces "mémek" bluetooth, infrán vándoroltak osztályról osztályra, évfolyamról évfolyamra.

  most egy 5-6. as, 12-13 éves gyereknek otthon gép internet nélkül, iskolában mobil nélkül, kb egy hatalmas kézifék lenne egy autópályán.

  nem csak a poénos dolgok elmaradása miatt, meg a neten át kommunikálás hiánya miatt (amit nem is mindig lehetne nagyon személyesre átvinni fiatalon, mert a barátok barátnők bejárósak egyre többször, és nem tudnak bent maradni, stb), de kb elvágnád a zenéktől, kivéve ami otthon emgvan cd-n..

  a mai világ egyik legjobb dolga az internet ha jól használják

  a tiltás nem mindig jó megoldás, csak mert bezzeg annó azt hiszed minden jobb volt, nélküle is

  Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

 • rii

  nagyúr

  " .... a tiltás nem mindig jó megoldás, csak mert bezzeg annó azt hiszed minden jobb volt, nélküle is .... "

  a chat-ben nincs hangsúly, hanglejtés ... személytelenebb kommunikáció a chat, arról nem is beszélve, hogy akivel chat-elsz, az lehet mellette még mással is chat-el ...

  .... ha találkoztál valakivel a 90-es években akkor nem nézegette a telefonját 10 percenként, nem csipogott bele a dumálásba az okostelefon ....

  szóval igen .. régen minden jobb volt ... emberibb
  amibe most vagyunk: cyberkultúra

  "A valóságot figyelmen kívül hagyhatjuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóság figyelmen kívül hagyásának következményeit." - (Ayn Rand)

 • erer1000

  őstag

  LOGOUT blog (1)

  könyvekben, novellákban, regényekben is megoldották valahogy hogy érthető.

  chatben a szmájlik segíthetnek ebben valamennyire.

  igen, személytelenebb, nem vele szemben ülsz. de jobb a kevés mint a semmi. nem?
  nem mindig lehet délután kint maradni, vagy felhívni a másikat órákig.

  én barátnőmmel 2 évig távkapcsolatban voltunk, hétvégén találkoztunk, hétköznap meg fb, viber kombóval megoldottuk , és nem egy teljesen közömbös, kb gépi chat volt az. csak mert hanglejtés, hangsúly nincs benne, még lehet bőven információ tartalma.
  mint pl a könyvnek :)

  akik nem vállnak rabjává, azok ma sem nyomkodják 2 percenként egy személyes beszélgetés, vagy bármilyen személyes találkozó, esemény alatt.

  [ Szerkesztve ]

  Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

 • kolopele

  addikt

  Kétségtelen hogy kevésbé személyes ez a mostani világ, pl. én ma sem szeretem azt ha a rokonok, barátok születésnapkor, stb. sem képesek egymást felhívni hanem írnak egy üzenetet. Jó dolog a net, ez kétségtelen, de tudni kell használni.

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  Egy 6-8évesnek csak ne mondja, hogy keresse meg a neten... Mondjuk az 5-12 korosztályt már nagyon nem venném egy kalap alá, legalább 3 teljesen különböző korcsoport. Egy 10évesnek nyugodtan mondhatja már persze, hogy töltse le netről/nézze meg yútúbon a házihoz passzoló videót.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Synthwave

  HÁZIGAZDA

  Telefonon játék? : /

  Nem tudom, nekem sikerült huszonévig offline is zenét hallgatni, 256 / 320 kbps, *.wav, FLAC. Vagy éppen közvetlenül kazettáról / bakelitről / CD-ről. :)) A YT hangminősége úgyis elég vacak, meg aztán, ha már YT-ozik, fog nézni mást is - és bár vannak nagyon jó videók mindenféle témában, rengeteg olyan is van, ami hosszútávon nem feltétlenül van pozitív hatással egy éppen bimbózó pszichére. Hacsak nem ülsz állandóan a közelében.

  Tandem játékra ott a LAN vagy 2 playeres konzol - sokkal feelingesebb is, legalábbis szerintem.

  #27 kolopele: Nekem az a kedvencem, amikor vagyunk mondjuk négyen, egy asztalnál ülünk, négyzetesen vagyok nagyobb kocka, mint a másik három együttvéve és mégis csak az én kezemben nem látod azt a nyomorult okostelefont - ha éppen nem telefonálok -, míg a többiek csőlátásban csak azt tuszkolják hányásig, vagy a szakadvány közösségi médiát vagy pedig valami fulligénytelen, gyökkettő játékot. Ahelyett, hogy szocializálódnánk. Egyszerűen gusztustalan és sajnos nem elszigetelt eset.

  [ Szerkesztve ]

  SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

 • kolopele

  addikt

  Egy 10 éves gyereket még nem érdekel olyan szinten a zene hogy leüljön egy milliós cucc elé és végig hallgasson egy lemezt pazar minőségben. Egyébként figyelem őket mikor itthon vannak (meg én is), de lassan már ugye buli, haverok, fanta........Úgysem tudsz 100% - ban hatni rájuk a későbbiekben, örülhetsz ha 90% - ban sikerül :) Amúgy meg azt én is ki nem állhatom pl. amikor jön egy ismerős egy évben egyszer-kétszer külföldről és beszélgetés közben is a telefont nyomkodja.

  [ Szerkesztve ]

 • erer1000

  őstag

  LOGOUT blog (1)

  többségnek még 18éves koráig is bőven elég a yt-ról mobil hangszóróval, vagy valami hordozható hangfallal minőség.

  nagyon kis réteg audiofil csak. :)

  ühüm, oké tegyük fel lehet offline zenét hallgatni. 10 éves gyerek honnan szerezze be?
  minden új slágerért küldjön el téged lemezt venni, úgy hogy 1-2 havonta új slágerek vannak?

  vagy vegye fel kazira a rádióból amikor éppen az szól? kérlek, komolyan mondom... fejtsed ki bővebben, mert ez így nagyon önsanyargatóan hangzik..

  lan tök jó, mi is sokszor összeültünk 4-6an hogy akkor egy aoe2 vagy cod lan vagy bármi, tényleg net se kellett olyankor.. csak ehhez gépet cipelni, ahhoz szülők, autóval furikázás. időpont egyeztetés hogy mindenki (szülőket is beleértve) ráérjen, nincs-e a vendéglátó családban valami olyan fontos dolog amiben + pár lurkó zavarna, stb
  így pár havonta össze tudnak ülni

  vagy pedig pár havonta összeülnek, de amúgy az esős időben amikor amúgy se lehet mást csinálni, mint bent lenni, a házi is megírva, minden kész, felmennek netre, és ott multiznak gamerangeren át + teamspeak, és nem kell semmi egyeztetés, cipekedés, kellemetlenkedés szülőknél, vagy hasonló.

  meg lanpartynak úgy van értelme ha sok órás maraton, stb.
  de rengetegszer az embernek csak 1-2 óra kedve van. ekkor teljesen fölösleges lenne a hercehurca. net be, játszanak, net ki, meg a dolgára

  kérdés: van gyereked?
  illetve hány éves vagy? :) csak hogy be tudjam lőni mikor voltál kb a szóban forgó korban

  [ Szerkesztve ]

  Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

 • kolopele

  addikt

  Az én gyerekeim is beülhetnének a direkt zenehallgatásra elkészített zeneszobába, és valóban olyan minőségben hallgathatnák a metal zenét amiről sokan csak álmodoznak (nem beszélve a több mint 5000 CD lemezről meg a kb. 1000 vinyl - ről, szóval választék az lenne), de még ennyi idősen nincs türelmük hozzá, jobban szeretik nyomkodni az egeret a gépnél. Mondjuk nem is bánom annyira, mert ez a szoba magamnak lett kialakítva :D

 • Fitzgerald

  veterán

  Kemény. 17 évesen vettem az első hülyetelefonomat saját pénzemből, ennek közel 20 éve. Én még szerencsére nem a droid generációba a születtem.

 • kolopele

  addikt

  Mert szerinted én abba születtem? Hétfőnként még adás sem volt, amerikai filmekről már nem is beszélve, számítógépek meg okostelefonok hol voltak még akkoriban. Megváltozott a világ, még akkor is ha nem kizárólag előnyére, ezt el kell fogadni, változtatni úgysem lehet rajta.

 • Synthwave

  HÁZIGAZDA

  Nem tudom, én 6 évesen is jobban szerettem, ha Szokol rádió helyett Hi-Fi szólt, a fadobozos Teslakkal - nem kell ehhez audiofilnek lenni.

  Gondoltam, zenét akar hallgatni, nem "slágereket". ;] Amúgy meg igen, kap lemezt. Néha. Vagy szól és kapja FLAC-ban. Vagy válogat apuka orbitális mennyiségű audio fájljából és akkor biztos nem valami ostoba, tingli-tangli limonádé visszhangzik majd a fülében. ;] Egy (átlagos)10 éves gyereknek semmi keresnivalója az interneten imo.

  A LAN-ról; testvérpárról volt szó. Nem hiszem, hogy a szülőkre sok egyeztetés vagy hurcolkodás várna. )

  Nincs gyerekem. Férfiként viszonylag nehéz szülni, a tudomány állása meg még nem tart ott, hogy osztódással szaporodjak. )

  Régen voltam abban a korban. Sajna. Az első gépem 8 évesen egy NES volt, 2,5 évvel később meg jött a PC egy 2nd hand 386DX40 / 4MB SIMM / 512KB Trident / 80 MB Conner / 14" analóg Supercom SVGA formájában.
  Szóval az internet létrejötte előtt, amikor megszületett, ill. akkor, amikor hazánkban a 9600 baudos betárcsázás igen nagy kiváltság - és anyagi teher - volt. Aztán midőn már valóban kellett egy telefon, akkor kezdett lassan beszivárogni az ISDN.

  [ Szerkesztve ]

  SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

 • DigitXT

  nagyúr

  Egy (átlagos)10 éves gyereknek semmi keresnivalója az interneten imo.
  Na igen. Abból is van gond, hogy ha már ott van, azt hiszi a véleménye fontos is...
  Vagy ha már "névtelen", akkor mindenkinek (következmények nélkül) beugathat.:D
  Nem volna hülyeség, ha a nethez vmi jogosítvány kellene, mint az autóvezetéshez.
  Legjobb tudomásom szerint bizonyos oldalakon kiskorú nem is regisztrálhatna, de
  azt simán kikerülik egy kamu születési dátummal, aztán mehet a menet. Érdekes.

  https://www.youtube.com/user/RKbodyfitness

 • janeszgol

  veterán

  Az első bekezdésednek kicsit olyan szaga van, hogy (illik szagos példát írnom): ha én az első 10 évemet pottyantós budin töltöttem, akkor másnak is ott kell 10 éves koráig, hogy meg tudja becsülni az angol vécét. De ne! Az régen volt, a ma meg ma van.
  Annyit kell elérni a gyereknél, hogy bizalommal legyen a szülő iránt, ezáltal ha valami kellemetlen, netán veszélyes esemény történik, tudjon róla a szülő. Ez a legfontosabb, a többi csak ezután jön. (Amúgy én semmi furát nem látok abban, ha összejön egy gyerekhad és a telefonon lévő játékokkal szórakoznak. Az is lehet közösségi élmény és az is. Régen mi volt? - Jajj már megint régen! - Átmentünk haverhoz, ott volt a PC, egy valaki játszott a többi meg nézte és közben dumáltunk. Ezt úgy is meg lehet csinálni, ha mindenkinek kezében ott az okoseszköz.)

  erer1000: +1.

  Windows Phone és Nokia/MS Lumia telefonok forever!

 • kolopele

  addikt

  Attól hogy férfi vagy még lehet gyereked, én is az vagyok mégis van kettő, ez nem kizáró ok :)
  Azért azt tanácsolom neked várd meg amíg lesz és eléri a 6-7 éves kort, utána visszatérhetünk a témára. Lehet, akkor már a tanárok is robotok lesznek :DD

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog

  "Facebook's Statement of Rights and Responsibilities require users of the social network to be at least 13 years old (and even older, in some jurisdictions)." (gugliban első találat "facebook age limit" keresésre) - sztem ez így rendben is van.

  Egyébként igen, az elmúlt 2-3év főleg oroszországból induló álhír-troll-pszichopata (utóbbira: kékbálna öngyilkos-őrület) kampányai és persze a "hagyományos" internetes bűnözés (zsarolóvírusok, spammerek, adathalászok) is felvetik az azonosítás kérdését.

  Persze a modern világban nagy kérdés, hogy ki is marad anonim valójában, amikor a hárombetűsök és rendkívül "érdekes módon" a kiadómaffia hiphopp megtalál, ha valami nekik nem tetszőt lépsz a neten. Azt persze nagy ívben leszarják, ha egy kórháztól kizsarolsz 500 bitcoint.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Synthwave

  HÁZIGAZDA

  A hasonlatot megfordítva használtad; szerintem a YT-nak több köze van a pottyantóshoz, mint az audio CD-nek / FLAC-nek.
  A gyerekkorom, mint pottyantós? Soha el nem cserélném a mai gyerekek / fiatalok ugyanezen időszakára. Még viccnek is rossz.

  A baj ezzel a túl nagy kényelemmel szerintem a következő; az emberek igénye a színvonalra csökken, mondhatni meghasonlik, mert teljesen elárasztják őket a mindenféle, gyakran szűretlen tartalmak, amik ráadásul még karnyújtásnyinál is közelebb vannak. Gagyi játékok, gagyi zenék, gagyi videók. Nyilván nem csak ilyenek vannak, de a viszonyítási arány mérleghintája nagyon nem az igényes szórakoztatás felé billen.
  Egyrészt természetesnek veszik, ha valami egyszerűen tré módon szól, tré módon néz ki, az lesz a standard. Ócska streameket néznek Blu-ray / DVD helyett, hiába van nagyobb kijelzőjük, akkor is telefonon ülnek végig olyan filmeket, amik 100 %-ra megérdemelnék a nagy képátlót - így az élményfaktort mészárolják le, nem kicsit.
  Másrészről, ha valami tartalom a birtokukba kerül, jellemzően nem becsülik meg annyira, hiszen csak négy kattintás, nem? Nem fizettem érte (ha igen, azt is humorosnak találom; mármint digitális letöltésért fizetni, úgy, hogy semmi kézelfogható nincs a birtokomban, ennek tetejében pedig még az is megeshet, hogy netkapcsolat-függő az elérhetőség, még a vásárlás után is), nem volt kitartó vadászat, információmorzsák csipegetése, nem volt valóságos katarzis, amikor végre rátehettem a kezem.

  Időközben elvesznek az álmok és teljesen demisztifikalizálódnak azok a(/z akár teljesen "egyszerű") a dolgok, amiknek inspirálólag és felemelőnek kellene hatniuk. Szerintem.

  ------------------------------------------------------------------------

  (#40) kolopele: Szerintem érted te, hogy mit írtam.

  SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

 • btprg

  tag

  Azt hiszem jól összefoglaltad.

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • rii

  nagyúr

  " ... Az régen volt, a ma meg ma van. ... "

  és?
  példa:
  régen jobb volt, mert nem volt annyi autó bp-en, hogy férni se lehedt tőlük a járdán se, hogy állandó a dugó, és kva nagy szmog van

  de attól még hogy azt mondod a ma van ma, attól még a fentebb felsorolt negatívumok nem szünnek meg létezni

  "A valóságot figyelmen kívül hagyhatjuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóság figyelmen kívül hagyásának következményeit." - (Ayn Rand)

 • rii

  nagyúr

  " .... igen, személytelenebb, nem vele szemben ülsz. de jobb a kevés mint a semmi. nem? ... "

  inkább a semmi mint a silány

  "A valóságot figyelmen kívül hagyhatjuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóság figyelmen kívül hagyásának következményeit." - (Ayn Rand)

 • JoshaJosh

  csendes tag

  Épp nemrég olvastam II. Rákóczi életéről, 12 évesen a nevelője könnyek közt talált rá. Megkérdezte miért sír, rámutatottt a térképre, amelyen Erdély volt és elmondta, hogy hiányzik neki az otthona és aggasztják a hírek, amiket onnan kap.

  A mai 12 évesek meg az okoseszközeikkel, amiekt hazsnálhatnának jóra is, meztelen képeket küldözgetnek magukról, 12 éves kislányok 50 éves pedofilokkal udvaroltatnak maguknak, szivárvány profilokat csinálnak, "kommentbe a korod, aki megjelölne dugna veled" posztokra kommentelnek a 10 évesek....

  Senki se veszi észre, hogy degenerálódik az ifjúság??? Pontosan az USA majom szintjére süllyedünk lassan mi is.

Hozzászólok Aktív témák