Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • morgyi

  nagyúr

  válasz llaszlo #31 üzenetére

  Mondjuk onnan hogy gondolkodik, vagy volt már tapasztalata. Hozzám is jöttek már oda olyan kérdőívvel ami statisztikának készült, hogy jó hogy nem a szádba adja a választ a kérdés. Egy kérdést fel lehet úgy tenni hogy az egyik válasz felé tolja el a válaszadót.

  Na meg ha a tévénézési szokásokról érdeklődnek például magyarországon, viszont csak az értelmiségiekhez mennek oda akik jobbára nem néznek valóvilágot, éjjel nappal budapestet satöbbi, az szerinted mennyire reprezentatív? Amíg nem az ország teljes lakosságán néznek valamit addig egy statisztika bármilyen irányba torzíthat. Na meg elég fura szokott lenni mikor ha két statisztikai cég két totál különböző statisztikát állít fel ugyan arról a témáról.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz llaszlo #33 üzenetére

  Te meg akkor nem vagy tisztában a statisztika jelentésével.

  A statisztikát mind rontja egy hibás modell felállítása, mivel a statisztika nem vesz figyelembe mindent ezért az adatok kezelhetősége miatt tömörít, modellt alkalmaz. (erre példa egy hibás népességcsoport kiválasztása)

  Szintén ferdít, ha a nekünk nem tetsző adatokat elhagyjuk (ahogy a markegting szakemberek szokták is sokszor)

  meg még sok ilyen dolog van amit most nem akarok felsorolni, de van ide vágó wikis bejegyzés korrekt forrásmegjelöléssel, de mint tudjuk neked a wikipédia nem információforrás mert csak hazugságot tartalmazhat, holott egy statisztikával foglalkozó egyetemi előadáson ugyan ezek a problémák hangzanak el amit pont az ezzel foglalkozó szakemberek tartanak... de persze nekik is minek higgyem el?

  [ Szerkesztve ]

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz llaszlo #33 üzenetére

  Innentől pedig ignorálom mindenféle hozzászólásodat mert nincs hangulatom veled vitatkozni :)

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz llaszlo #36 üzenetére

  Most ezen mit? Azt kérdőjelezted meg hogy hülyék vagyunk a statisztikához, és számon kéred rajtunk, hogy ott dolgozunk-e. Mivel nincs arról adat, hogy milyen korosztályt kérdeztek meg, milyen végzettségű emberek kerültek számításba, valamint még az is számít egy közösségi oldallal kapcsolatban, hogy mennyire engedheti meg magának a munkahelye miatt hogy fent legyen. Ezekről nincs adat.
  Így ugyan annyi jogunk van nem elhinni amit a statisztika állít, (főleg úgy hogy inkább az embereknek az a tapasztalata hogy szeretnek ferdíteni a statisztikusok) mint hinni benne.

  A népszámláláson a lakosság nagyon kis része vallotta magát romának, ez egy hibás statisztikai kimutatást eredményez, holott a szememmel látom hogy többen vannak mint 315 000 fő.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • fordfairlane

  veterán

  válasz llaszlo #21 üzenetére

  Ehhez képest ezt a térhódítását a Facebooknak nagyon kevesen látták előre. Most, hogy megállt, persze jönnek a nagytudásúak, hogy ők megmondták. Nem mondtak meg ők semmit. Penge szokásos nagyképű észosztása számára tök ismeretlen témában abszolute megszokott, rutinszerű. Automatikusan skippelem.

  x gon' give it to ya

 • fordfairlane

  veterán

  válasz llaszlo #39 üzenetére

  Ez mindennél így van.

  Azért mondom, hogy ehhez nem kell ész. Nem azt kell tudni megjósolni, hogy egyszer vége lesz, hanem hogy mikor lesz vége, és mennyire tudja tartani a megszerzett pozícióit.

  [ Szerkesztve ]

  x gon' give it to ya

 • morgyi

  nagyúr

  válasz llaszlo #39 üzenetére

  Az utolsó hsz-em lesz a témában megígérem:

  Ő ezt írta:

  Többek között ezért tartom faszságnak ezeket a "x ezer ember reprezentálja a teljes ország lakosságának százalékos eloszlását" típusú marhaságot. Önmagában is torzít a statisztika valamennyit, de még tetézik azzal, hogy:
  - Hülyén vannak összeállítva a kérdéssorok, mintha a miért lényegtelen lenne.
  - Nem kérdeznek meg olyan embereket, akik vélhetően olyan irányba tolják a statisztikát, amit nem szeretnének.

  Erre te:

  Te honnan tudod, hogy hogyan készítik ezeket a felméréseket? Te is ezzel foglalkozol? Vagy csak kitaláltad, hogy az így biztos nem jó?

  Onnan találjuk ki hogy pl mikor mentem az utcán nem a mellettem haladó szakadt ruhájú szakmunkásokból állítottak meg egyet hanem engem. Addig amíg emberek választják ki hogy kiket kérdezzenek meg, és inkább húznak egy jól öltözött ember felé, ahelyett hogy egy szakadt ruhájú izzadt munkást is megkérdeznének nem reprezentatív a statisztika. Sokszor az utcán kérdezgetnek diákmunkások, gondolod hogy majd egy izzadt munkáshoz oda fog menni hogy percekig "élvezze" a társaságát? Nem látok bele semmit, látom hogy mi történik.

  A feltett kérdések is sokszor érdekesek, mint a sokat hangoztatott "Kell e élelmiszer áfa csökkentés"
  Az átlagember persze rávágja hogy kell, miért ne kellene, olcsóbb lesz minden, csak abba nem gondol bele senki hogy dehogy lesz olcsóbb, csak kevesebb bevétel jut belőle az államnak ami még nagyobb deficitet eredményez. De a statisztika eredménye az hogy az emberek szeretnének áfacsökkentést, ha közölnék velük hogy ennek mi lesz a következménye egyből nem szeretnének. Egy mondattal képes vagy megváltoztatni egy komplett statisztikát.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • morgyi

  nagyúr

  válasz llaszlo #46 üzenetére

  Nagyon tévedsz, de tudom a saját véleményeden kívül mindenkié hülyeség...

  Persze a netes felmérés más, a kutatásról szóló cikkekben annyi volt hogy a "megkérdezettek" ez bármi lehet, és engedd már meg hogy kételkedjek, te higgy benne vakon, ahhoz is jogod van, de egy értelmes hozzászólásod nem volt a témában azon kívül hogy kijelented hogy hülyeségeket magyarázunk és hogy túl sokat látunk bele a dolgokba. De gondolom te tökéletes vagy :D

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés