Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kopi31415

  félisten

  válasz borg25 #10 üzenetére

  Téves, van ott is fázisváltás is. Jó régóta.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Kopi31415

  félisten

  válasz borg25 #14 üzenetére

  Szerintem ne erőltesd, mert egyre nagyobb ökörségeket mondasz.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • rednifegnar

  tag

  válasz borg25 #19 üzenetére

  hat ha nyaron is max 11-13 az ingadozas akkor plane nem sokat lehet ezen nyerni, mert gondolom mire eleri a minimumot addigra hajnal lesz, utana meg rohamosan melexik.

  A camera does not make art, the artist makes art.

 • Chea

  csendes tag

  válasz borg25 #19 üzenetére

  A hőszivattyúk (így a hűtőgép) működési elvét is a fordított Carnot körfolyamat írná le a legjobban, amiben igenis megtalálható a speciális közeg fázisváltása: gáz-kondenzátor-folyadék-elpárologtató-gáz.
  A befektetés megtérülési rátája pedig sokkal jobb, mint a banki 3%-os hozam hosszú távú lekötésre ,ezért nagyon gyorsan eláshatják a felfedezőt valamelyik hulladékudvarban :) . Inkább tűnik valami "kommunikációs főiskola" szakdolgozatának, és rajtunk röhögnek jó nagyot.

  [ Szerkesztve ]

  This ain't no technological breakdown, oh no, this is the road to hell...

 • CzGöbe

  tag

  válasz borg25 #19 üzenetére

  Abban tévedsz, hogy ezekben a folyamatokban tényleg a fázisváltáson van a hangsúly, nem pedig az egyesített gáztörvényen. Mégpedig azért, mert sokkal több energia kötődik meg/szabadul fel, halmazállapot- azaz fázisváltáskor. (Azért nem levegővel járatjuk ezeket a gépeket, hanem mindenféle káros freonokkal, mert azoknak van meg az a tulajdonsága, hogy a környezetünk hőmérséklete körül is akár megtörténik a fázisváltásuk.)
  "A gőz állapotú munkaközeget egy kompresszor összesűríti és keringeti a rendszerben, ennek folyamán felmelegszik a munkaközeg, mely ezután egy kondenzátornak hívott hőcserélőben lehűl és lecsapódik. A kondenzátorban hőjét átadja a fűtendő helyiségnek, majd a folyékony halmazállapotú, mérsékelt hőmérsékletű csapadék nyomáscsökkentő berendezésen áramlik át, mely fojtószelep, kapilláris, esetleg hőhasznosító szerkezet, például turbina lehet. A nyomáscsökkentő berendezésen átáramló nagyrészt folyékony munkaközeg egy másik hőcserélőbe, az elpárologtatóba jut, ahol a hűtőközeg elpárolog, miközben hőt vesz fel a környezetből. Ezután a hűtőközeg visszajut a kompresszorba és a folyamat ismétlődik." @wikipédia: Hűszivattyú
  Ne érts félre, én is nagyon szívesen feltörölném a fizika terem padlóját Kopi31415 tenyérbemászó képével a stílusa miatt, de ha még egyszer elolvasod, amit írt, van igazság is benne, ahogy neked is van igazad abban, amiket írtál.
  Mindig meglep, de mindig örülök neki, ha ilyen témájú cikkek is felkerülnek egy online informatikai magazinra, de azt sosem várom, hogy két informatika iránt érdeklődő idegen egymásnak ugorjon, pláne egy olyan témában, ami egyiküknek sem a szakmája, így nem is rendelkeznek megfelelő rálátással a teljes képre.
  A többieknek -akik nem fizikusok és nem épületgépészek- pedig csak annyit ajánlanék, hogy mielőtt kérdeznének valamit, tekintsék meg a videót vagy a fejlesztés weboldalát és ha nem tudnak angolul, vagy nem értik a termék működését, netalán a lényegét, szívesen válaszolok a feltett kérdésekre!
  Nem tudom, hányan látták például ezt a képet:

  #Amíg a föld kerek, mindig lesznek rockerek, de mivel a föld ovális, éljenek a techno partyk tovább is!

 • Kopi31415

  félisten

  válasz borg25 #19 üzenetére

  Fázisváltáson alapulnak a mai hűtők, nem gázok állapotváltozásán. mindent összemosol megint, ész nélkül, teljesen feleslegesen.röviden fogalmazva komplett tudatlanság amit csinálsz, valahol, valamikor valamit olvastál, a 90%-át elfelejtetted, majd most akarod felhozni, hogy villogj, milyen kurva okos vagy vele.

  Nézz meg egy gőzkörfolyamatot, vesd össze egy gázkörfolyamattal, melyik mekkora energiát képes szállítani!

  "Azt is beláttam, hogy az országos meteorológiai szolgálat is hülyék gyülekezete. (vagy sorositai) Ilyet írni nem is értem:

  Magyarországon a napi hőingás évi változása igen jellegzetes, legkisebb (4-6 °C) a legrövidebb nappalú és legborultabb decemberben, míg a hosszú nappalú és csekélyebb felhőzetű nyári hónapokban a minimális ingásnak több mint a kétszeresét (11-13 °C) tapasztalhatjuk."

  Innentől kezdem javasolni, hogy tipli vissza általános iskolai alsó tagozatba az értő olvasás skill alapszintű elsajátításáért, ugyanis a téli hőmérséklet ingadozást nem is említettem, hanem a nyári 35 fokos kánikulára reflektáltam, összevetve a tavaszival. Ahhoz pedig a télinek semmi köze. Ahogy a nyári ingadozás mértékét sem vitattam.

  Hogy is mondják? Nekifutásból öntökön rúgás, szép kísérlet volt!

  #25: Mondd már meg, kell forralnod a vizet, hogy elforrjon az edényben, ha már elérte a 100°C-ot, vagy magára hagyhatod és nem marad hátra víz? A hűtőben ha a hűtőközeg energiát vesz fel a halmazállapot változáshoz, mégis honnan a francból tudná azt elvonni, ha nem a hűtendő közegtől?

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • Scalpel

  senior tag

  válasz borg25 #26 üzenetére

  Nem feltétlen Neked szól kizárólag, csak nálad landolt az ujjam a 'válasz' gombon. Elbeszéltek egymás mellett, ugyanis mindkettőtöknek igaza van. Te olyan folyamatokról beszélsz, amelyek ZÁRT rendszerre vonatkoznak, tehát nincs külső energiabevitel illetve a rendszer által végzett külső munka. Ő olyanokról, ahol meg van. Így viszont igaz lehet, hogy hidegebb dologgal melegítek magasabb hőmérsékletű dolgot, mert valamilyen külső energiabevitellel aktívan mozgatom a hőenergiát akár a hidegebb pontból a melegebbe, lásd az emlegetett hőszivattyú, alias klíma, hűtőszekrény... így lehet télen a 0C alatti hőmérsékletű levegővel, vagy a 5-10C-os kútvízzel fűteni és való igaz, hogy a 4C-os akármi melegedni fog a párolgó 10C-os másik anyagtól, amelynek így még csökkenti is a párolgását ha magára hagyjuk őket, passzív rendszerként.

  A cikkhez:
  Van egy fotó, amin rajta van mire van szabadalmi kérelmük: egyedi szerkezeti kialakítás és a szabályozó algoritmus a vezérlésben. By the way a honlapon fenn van, hogy paraffint (min rendelés 1t) és hasonló szobahő körül halmazállapotváltó anyagokat használnak. De az egész koncepció sem új, lásd Rockefeller center és a jég, nagyon jó cikk róla, igaz a jég csak hűtésre..
  Ez nem új, csak üssétek be a googleba, hogy heattank heat storage PCM...
  [link]
  [link]
  [link]
  [link]

  Szóval nekem kicsit kezd tele lenni a hócipőm a startup kultúrával és az innovációnak hívott nesze, semmi új, de jól hangzik hypepal és a hozzátartozó clickbait "ismeretterjesztő" újságírással. Nyomja már meg valaki azt a piros gombot...

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés