Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • azbest

  nagyúr

  "még mindig félnek sokan feltenni, holott már van vele 5 évnyi tapasztalat."

  Ez így nem igaz. Attól, hogy nem változtatják a windows nevét és a számát, még nem ugyanaz a windows van 5 éve. Valójában már a 10edik major verzió jön ki hamarosan, mindegyik olyanváltoztatásokat hozott, ami eltört kompatibilitást szoftverrel és hardverrel.

  win7 kapcsán az lehet még érdekes, hogy az embedded változatnak 2021 októbeéig van kiterjesztett támogatása. Céleszközökön lehet az fut.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  valamelyik extra 3 éves supportot használó nagy cég rendszergazdája majd a 3 évben kijött frissítésekről csinálni fog havi pakkokat és kiteszi...

  Xp esetén meg a registrybe beírták, hogy embedded verzió és kapta tovább a security update-ket 2019 tavaszig. A 7 esetén is él tovább még másfél évet az ebmedded :)

  Ettől függetlenül, aki nem akar váltani, az valószínűleg úgyis használni tudja még sokáig. Ha naprakész egyéb biztonsági szoftverei vannak (tűzfal, vírusirtó, böngésző....), akkor nagyban csökken a nem közvetlenül internetről elérhető hálózaton lógó gép. Ahogy Xp is még sokáig elvolt, főleg az újabb rendszerekre írt szoftverek, újabb apik támogatása és a régi marginális rendszerek külön támogatásának elmaradása miatt kopnak ki azoknál, akik a végsőkig kitartanak.

  Amikor meg valami minden windows érintő, durva sebezhetőség derült ki, akkor volt, hogy az ms kiadta a nem támogatott rendszerekre is a fixet.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  és ezzel meg is érteztünk oda, hogy mennyire értelmetlenek a "win10 márpedig jó" jellegű kommentek, amikor a tucatnyi win10 változat más-más feature és kompatibilitás, valamint kezelőfelület paraméterekkel jellemezhető. Nagyon nem mindegy, hogy az első három év változatait vagy az utóbbi két év változatait hasonlítjuk a 7-hez vagy épp az ltsb változatokat.

  Meg ahhoz, hogy az ltsb privát használata is egy kerülőút, mert szinte biztos, hogy nem neked szánták és nem is feltétlen van rá licenszed. Maga az, hogy kerülőutakat kell használni és verzióról verzióra változott, hogy mit tehet meg trükközés nélkül a felhasználó, ha csak biztonsági frissítéseket akar egyelőre.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  mert már alapból elé volt téve valami, amit megszokott és bár teljesen mindegy lenne, hogy mi van előtte, sikítófrászt kapnak az emberek, ha picit is valami máshogy van, mint ahogy megszokták.

  Szóval nem úgy indult, hogy ők windowst akarnak. Lett egy gép vásárolva, amin vagy volt előtelepített windows vagy jött pistike és feltette az ultimate pirate edition-t, mert pistike "ért hozzá".

  Mentalitásbeli problémáról van szó, sokan nem értik azt, hogy a világ változik és nem fog miattuk minden örökké ugyanolyan maradni. És csak önző elképzelés az, hogy majd a világ mindig a lemaradókhoz kellene alkalmazkodjon bármi áron.

  Múltkor volt egy találó történek egyik topicban:
  "10 évig vatta új kora óta egy szekrényben állt ... leírták 0ra és anya elhozta
  nálunk az a "szokás" amíg működik használjuk ... és anya megsértődne h az ajándékát semmibe veszem ... na értitek ... ez van ezt kell szeretni"

  Nem értik sokan, hogy a technikai dolgok úgy is tudnak amortizálódni, hogy közben fizikailag teljesen újak. Mint a műholdas set top boxok anyámnál, amit nem dob ki, pedig nincs már a világon olyan műsorszórás, amivel kompatibilis lenne. Szóval sokan nem értik, hogy "amíg működik, addig nem cseréljük" nem úgy működik egy technikai eszköznél, mint egy hokedlinél. A működés nem annyiból áll, hogy létezik, hanem a világ többi részével még használható.

  A félreértések elkerülése végett a win7 elavulása majd még ezután jut oda fokozatosan, hogy használhatatlan legyen hétköznapi dolgokhoz. Tanulni mindig kell, legfeljebb az önző ember várja el azt, hogy mindenki hozzá alkalmazkodjon.

 • azbest

  nagyúr

  Visszaolvasva valószínűleg nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy nem windows vs linux vitáról van szó. Hanem arról, hogy egy hétköznapi ember nem akar windowst, nem akar linuxot. Azt sem tudja miért kell az. Ő facebookot akar, macskás videókat akar vagy adóbevallást leadni akar.

  Valaki egyszer elétett valamilyen oprendszert, nagy duzzogva elkezdte használni és mivel nem volt más választása, azt a két dolgot megjegyezte, hogyan kell elindítani a neki kellő dolgot. Ugyanúgy vinnyog akkor is, ha windowsból kell másikat használnia, mintha windows helyett kellene mást használnia, ha észrevesz különbséget.

  Azok, akik öncélúan fröcsögnek egyik vagy másik rendszer felsőbbrendűségéről külön állatfajhoz tartoznak :) Sokszor túlzott önbizalom és tévesen megítélt ismeretszint áll mögötte. Ugyanis egyik sem a legjobb. Normális esetben a feladathoz kell eszközt választani - de akinek kalapács van a kezében, az mindenütt szöget lát.

  Az is egy külön történet, amikor jogos problémákat hoznak fel bármilyen rendszerrel kapcsolatban. És egész messzire tud ez vezetni, nem csak technikai, hanem gazdasági vagy korrupcionális vonalon is. És persze mindennek van ára, van aki az idejével fizet, van aki pénzt áldoz rá, más meg a becsületét.

 • azbest

  nagyúr

  a mém azért vicces, mert pont arról szó, hogy élettartama végére ért a win7 és erre bedobják kb a tipikus válaszokat
  - goto win10
  - marad win7 még
  - goto linux

  Az első kettőre oda-vissza megy némi vitatkozás általában a fejlődésről, örökös támogatási igényről meg egyebekről... linux kapcsán meg kitör a hisztéria, tisztára, mint a topic :DDD
  Monty Python is eszembe juthatna :D

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  Nem lepődök meg. Sok ember nem tud elvonatkozni a berögződéseitől. Bárki bármi opciót feldob, akkor személyes támadásnak veszik, mintha el akarnák venni tőlük a játékukat.

  A hasonlatban legfeljebb az autómárka lenne jó párhuzam. Linux alatt sem kell megosztanod a gépedet másokkal, nem ül melléd vizeletszagú, mosdatlan részeg ember.

  Mindenkinek az elvégzendő feladatához vagy tevékenységéhez kell választani eszközt. Kinek a lambó, kinek a szuzuki. De lambónál sem mindegy, hogy sportkocsi vagy kombájn. A lényeg, hogy a diszkóbamenetel előtt le kell akasztani az ekét, meg ki kell pakolni a zöldséget a merci csomagtartójából.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák