Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Frawly

  őstag

  Stancológépen maradhat is a Win7, mivel nem mentek vele netre. De ha netre is mennétek, akkor sem éri meg röhögve kifizetni a 350 dollárt. Nem az összeg nagysága miatt, hanem hogy nem tart örökké, nyertek most vele 3 évet, de mi lesz 3 év múlva? Megint ott fogtok állni, ahol a part szakad, sőt, akkor a stancológép gyártója, látván, hogy még jobban meg lesztek szorulva, inflációra, meg mindenféle más kifogásra hivatkozva már nem 800 ezer forintot fog kérni a szoftver átírásáért, hanem 1,6 milliót.

  A MS már 2015 óta figyelmeztetett mindenkit, hogy 2020-ra, a mai nappal megszűnik a támogatás. Szóval eddig is volt a cégeknek 5 éve, hogy valamire váltsanak. Most nagy keservesen lesz megint 3 év haladék. De amelyik cégnek nem volt elég 8 év halogatás, annak szerinted mennyi időt adjanak még? 10-100 év? Aki eddig nem váltott, nem fog váltani soha, ezért nincs értelme ezeknek a hosszú támogatási időknek sem. Aki rugalmatlan, beleragad egy rendszer egy adott verziójába, mert nem nyitott szoftverrel és nyílt standardokkal kompatibilis eszközt, szoftvert vesz, az megérdemli, haljon éhen. Én a MS helyében ezt a 3 éves haladékot sem adtam volna, és a Win7-re a kiterjesztett támogatást sem. Ez csak a lustákat, váltani képteleneket hivatott kiszolgálni, de őket meg minek?

  Egyébként ez a PH cikk nagyon felületes, mert nem elég az, hogy valakinek Pro meg Enterprise Win7-ese legyen, hanem az is kell, hogy mennyiségi licences, és ilyen csak nagy cégeknek, nagy szervezeteknek van. Magánember nem vehet ilyet, így bukta a Win7 frissítéseit is. Másrészt ez a fizetős, 3 éves support nem is warezolható majd le, mert új Windows termékkulcs kell hozzá, új aktiváció, tehát nem az lesz, mint az XP esetében, hogy csak egy Registry hack és már menni is fog ingyért.

  Amit el tudok képzelni, hogy valamelyik extra 3 éves supportot használó nagy cég rendszergazdája majd a 3 évben kijött frissítésekről csinálni fog havi pakkokat és kiteszi álnéven torrentre, mert találnak valami trükköt, amivel feltehető minden Win7-re. De megint hangsúlyozom, hogy csak 3 évig lesz megint haladék, aztán sokan 3 év múlva ott állnak, ahol a part szakad, mert ha 5 év alatt nem váltottak másra, akkor az a +3 sem fog már semmin segíteni, csak egy újabb időhúzás.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Ez mind szép és jó, örülök, hogy találtál magadnak alternatívát a Win10 ellenében. De a Win8.1 is már csak 3 évig lesz támogatott, és ahhoz ilyen fizetős extra support sem lesz. Tehát 3 éved van, hogy felkészülj egy váltásra, és ne ragadj bele egy régi rendszerbe. Próbáld megoldani addig ezeket a problémáidat Win10-en. Nem szabad ezt a 3 évet időhúzásra használni, nézelődni kell alternatívák és megoldások után.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Nagyon szépen összefoglaltad a lényeget. Nem a rendszer számít, hanem a felhasználó, a hajlandóság, és azok a szoftverek, amikre tényleg szükség van. Aki csak böngészik, meg filmet néz, annak bőven jó akármilyen rendszer, nem kell Windows, kiváltható bármivel, Linux, BSD, MacOS, vagy egy tablet, esetleg okostelefon.

  A szoftver, amire tényleg szükség van: ez nem azzal egyenlő, hogy a felhasználó eldönti, hogy neki csak az XY jó, mert mondjuk ×4r a GIMP, csak a PS a király. Nem ezt értem alatta, hanem olyan szoftveres megoldásokat, amiknek EGYÁLTALÁN nincs alternatívája valami másik platformon.

  Amit érteni kell: Win7 alá is visszaportoltak már egy csomó Win10-es feature-t, telemetria, aggreszívebb frissítések. Plusz a Win10 hardverigénye nem sokkal nagyobb a Win7-nél. Csak a kinézete, meg a felhasználói felület miatt nem érdemes leragadni egy régi rendszernél, egy OS sokkal több, mint egy felület vagy egy kinézet. Persze egyetértek, a Win7 felülete, dizájnügyileg, beállítások tekintetében nekem is mindig jobban bejött, mint a Win10, de ezt el kell tudni engedni. Nem ez számít, hanem hogy azok a hardverek és szoftverek legyenek támogatva, amit az ember használ és a rendszerre is legyen olyan támogatás, hogy a lyukakat befoltozzák rajta. Igazából praktikusnak kell lenni, nem szentimentálisnak, nem szabad márkahűségből leragadni egyféle megoldásnál, hajlandónak kell maradni az újabb dolgok megtanulására.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Erre külön válaszolok. A Linux elterjedését nehéz mérni, ezért az egyes oldalak és piackutatások statisztikái is össze-vissza szórnak. Van, amelyik 6,3%-ot regisztrál, igaz az egy kockáknak szóló oldal, ahol nagyobb a linuxosok részaránya már a várakozás szerint is. Ennek az az oka, hogy eleve már az nem reprezentatív, ha csak a böngészésre használt gépeket nézzük. Meg sok Linux disztró és Linux alapú OS elég különböző mód, faramuci, vagy túl általános neveken azonosítja magát, és emiatt néhány Android meg ChromeOS kliens is tévesen ennek regisztrálódik, mikor ezeket a legtöbb mérés igyekszik különválasztani. Másrészt egy rendszer használhatósága nem a %-ról szól. Ha csak a % számítana, akkor a legyeknek lenne igazuk, hogy tömegesen rárepülnek a kulára is.

  Tapasztalatom szerint a Linux elterjedtsége desktopon kb. 5% körül lehet. Persze ez is csak formai vita, hogy 1 vagy 2 vagy 5%, mert mint írtam, a használhatóságot nem ez határozza meg, meg az 5% is igazából olyan alacsony, hogy fizetős piacot senki nem fog rá alapozni, de még 10%-nál sem számít egy rendszer hű de elterjedtnek.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Én találkoztam már Win10 fannal, facepalmoztam is miatta rendesen. Én sose szerettem, de a windowsok közül egyiket sem, de a Win8-10-et meg különösen utálom is, a legtűrhetőbbnek meg az NT4-et tartottam anno, de azért sem rajongtam sose. Windowst általában úgyse azért használnak az emberek, mert fanjai, hanem mert azon futnak a nekik szükséges alkalmazások és driverek. Amolyan monopol kényszerhelyzetet teremt. Aki komolyan akar windowsosni, fetrenghet nyugodtan mindenféle pótmegoldással, Win7 Posready, meg Win8.1, meg 2023 ESL jobbra-balra, hosszú távon úgyis csak a Win10-re lehet építeni, mint egyetlen alternatívára, 2023 után más választása senkinek nem lesz. Ezt a békát le kell nyelnie mindenkinek, akinek valóban Windowsra van szüksége. Akinek meg nincs szüksége rá, az váltson Linuxra.

  Szerintem egyik OS-nek sem éri meg a fanjának lenni. Az OS csak egy alap, aminek a háttérben kell maradnia, láthatatlanul, és probléma nélkül kell futtatnia a szükséges alkalmazásokat.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Igen, ez már a Win7-8-on is így volt, hogy új gépre nem a helyreállító partícióról kell felhúzni a gyári rendszert, mert az tele van szutyokkal, hanem a stock MS-os legfrisebb lemezképet kell felhúzni tiszta telepítésben (tehát nem upgrade vagy ilyesmivel). Ez nagyon sok problémától kímélheti meg az embert. Dettó ugyanez a legjobb megoldás, ha valami nagyobb, verzióváltó évszakos frissítés miatt kell szívni, ilyenkor is sokszor egyszerűbb és gyorsabb egy vadiúj stock rendszert felhúzni, ami már tartalmazza a kérdéses frissítést, a meglévő rendszeren a hibás frissítés akár több órás rollback-je néha csak időpocsékolás.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  95-ben az Apple Mac nem volt opció. Sok embernél akkor még elvárás volt a DOS-os szoftverek futtatása, meg játékok, amiben a Mac akkor sem állt jól. Emulátorozni lehetett volna, de az akkori max. ~100-150 MHz-es CPU-k meg a 16-64 MB RAM-os konfigok nem voltak elég táposak ehhez. Már pedig csak az emulátor jött szóba, mert a Mac-nak egyik alkatrésze se volt PC kompatibilis, a proci nem x86 volt még akkor, hanem PowerPC, IDE helyett SCSI meghajtók, stb.., meg drága volt már akkor is, szóval egy egész más világ volt, más pénztárcára szabva, külön ökoszisztémaként úgy elkülönítve, hogy PC-vel még véletlenül se legyen kompatibilis. Így se cégeknek, se magánembereknek nem jött szóba.

  [ Szerkesztve ]

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Ez nem Linuxtól függ, hanem hogy Linuxon konkrétan milyen grafikus felületet használsz. Minden ilyen felületnek meg szokott lenni a weboldala, vagy weboldalai, ahol témákat lehet hozzá vadászni, lehet őket böngészni, népszerűség, pontozás alapján tallózni.

  Azt írtad, hogy Linux Mint-et használsz, de tudni kéne azon belül is, hogy milyen grafikus felülettel, Cinnamont, Mate, vagy mi?

  Linux alatt a PowerDVD-t felejtsd el sürgősen. Van egy csomó jobb natív linuxos lejátszó, először próbálgasd végig azokat a grafikus Szoftverközpontból.

  [ Szerkesztve ]

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Egyetértek, nem felesleges. A Gnome kulcstartót ki lehet kapcsolni, de meghajtók csatolásánál meg szoftver frissítésénél, csomag felrakásánál nem viccből kér jelszót a rendszer. Hiszen ha nem kéne jelszó, akkor egy rosszindulatú kód bele tudna gányolni a rendszerbe, felcsatolna álcsatolásokat, amivel kikerülne binárisokat, meg telepítgetne magának rendszergazdai joggal a rendszerbe mindenféle keyloggert, kémszutykot, és a felhasználó még csak nem is lenne értesítve. Így meg legalább az ilyen aljas próbálkozások fennakadnak egy engedélymegtagadós hibaüzeneten, meg jelszókérő ablakon, senki nem tud a user engedélye és hozzájárulása nélkül odarondítani a rendszerbe, meg magát önállósítani.

  Ja, én is tudom, hogy kényelmetlen, f4× akar állandóan jelszót gépelgetni, mikor az ember nem azért él, de a kényelem és a biztonság egymást kizáró fogalmak. Ugyanez van titkosításnál is.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Ez hányas Xubuntu volt, hányas Skype, melyik TeamViewer verzió? Utóbbiból a natív linuxos változatot tettétek fel? Ezeket az említett szoftvereket csomagkezelővel raktad fel a hivatalos tárolókból?

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Egyetértek vele, 1-2 évente jobb újratelepíteni a Windowst, ha az ember napi szinten használja. Ez nem azt jelenti, hogy kell, szükséges, inkább csak biztonsági játék, egy sor szívástól megkíméletheti magát az ember. Nem igaz, hogy valaki 2 évente nem tud rászánni egy napot az újratelepítésre. Ha más nem arra is jó egy újratelepítés, hogy az ember az általa használt programokból is friss verziókat tegyen fel.

  Veled viszont abban értek egyet, hogy ezeket a CCleaner meg egyéb csudapuccereket nem kéne mindenáron erőltetni, mert legalább annyit árthatnak, mint amennyit segítenek. Ez független attól, hogy újratelepíti-e valaki a Windowst vagy nem. Nekem is volt már gépeken 7 éves XP meg 5 éves Win7 telepítésem anno, amit újratelepítés nélkül használtam.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  A Win10-nél nem csak a bootidő hosszabb, hanem nagyon lemezintenzív OS, kell alá az SSD. A MS ugyan erről hallgat, de HDD-ről kínszenvedés használni, akkor is, ha csúcs i7-i9-Ryzen van a gépben meg 8-32 GB RAM. Ugyanis a HDD lesz a szűk keresztmetszet, csak darálni fog állandóan a rendszer alatt, óriási lagokat okozva, lényegében majdnem teljesen használhatatlan tőle a gép. Ezen egy legolcsóbb, pendrive árában megkapható 120 gigás SATA SSD is rettenet sokat segít, egy normális gépen 10 mp. alá szorítható vele a Win10 bootideje, kikapcsolt Gyorsindítással is.

  Viszont ha SSD van alatta, akkor egy Atom-os vagy egy régi C2D-szintű gépen is elfutkos tűrhető sebességgel a Win10. Tehát ez esetben igaz, hogy azon az SSD-s gépen, amin elment a Win7, azon a Win10 sem fog sokkal rosszabbul futni. Kicsit több RAM kell neki, de nem vészes, +1 giga talán, ha a gépben 4 GB-nál kevesebb RAM volt. A 4 GB ma már eleve minimum, a 8 meg ajánlott.

  Persze a Linux ilyen szempontból is jobb, baromi gyors a boot, nem tekeri állandóan a lemezt. SSD Linux alatt is jól jön, de HDD-ről is elég tűrhetően fut, a modernebb, nem töredező fájlrendszerek és az agresszív kernelcache miatt még az XP-Win7-nél is gördülékenyebbek lesznek a lemezműveletek Linuxon. Egyébként az NTFS már egy elég elavult, nagyon töredező fájlrendszer. Nem is csoda, mert már 27. évét nyomja lefelé, és ugyan fejltesztettek rajta az idők folyamán, adtak hozzá feature-öket, de sebességben, hatékonyságban nem volt fejlődés. És az ReFS sem jobb, mert annak is épp úgy NTFS az alapja. A MS az a mákja, hogy bejöttek az SSD-k, elérhető áron, azokon a fájlrendszerek meg a töredezés nem számítanak, így az elavult szutykuk nyert időbeli haladékot.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

Hozzászólok Aktív témák