Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Egyre inkább igaz ez sajnos, desktop Linuxok is mennek egy home user irányba, ez meg a klasszikus Linux kedvelőknek nem tetszik. Másrészt meg ezt eredményezheti, amit Startup kolléga is írt, egyszerű Windowsos felhasználó is akár egy az egyben felrakva simán tudja használni otthoni célokra Win helyett. Ez meg jó. ;)

  Dagonya

  akkor kapsz egy site-ot három, azaz 3 linkkel; 19.10 64bit, 18.04 lts 64bit, 18.04 lts 32bit. ahhoz

  Ez a baj, hogy nem ismered, így leszeded a legfrissebbet, ami kifejezetten tesztelés céljára van, sok csomag/program még ezen verzióhoz nincs vagy erősen insabil verzió. De jó, hogy leírtad, mert így teljesen érthető a helyzet. Mivel az Ubuntu weboldalán nem volt 10 perced tájékozódni, mert egy teljesen új oprendszernél minek is......pedig ezt a minimális tájékozódást nem kéne kihagyni senkinek. :N

  Megnéztem a Skype oldalát, egyetlen .deb verzió van a Microsoft-os oldalon, az tuti, hogy nem jó a legfrissebb Linux verziókhoz. Mondjuk erről talán nem a Linux tehet. Max akkor, ha azt is megveszi az MS. ;]

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Ezért jó, hogy van többféle disztró is. A home userek vszínűleg mint-et fognak használni. A cinnamon környezen igen felhasználóbarát. A tapasztaltabb felhasználóknak meg ott az ubuntu, debian, stb.

 • Már megérte, hogy itt írogattunk a Linuxokról, kipróbáltad és bejött. Örülök neki, hogy Faterodnak simán kezelhetőnek bizonyult így is, a Cinnamon felület tényleg olyan, hogy Wineseknek is teljesen megfelelő, magam is tapasztaltam jó párszor, hogy aki leült a gépem elé otthon, elvolt órákig vele úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy Linuxot használ. Végül is ezek a modern DE-s desktop Linuxok erre vannak, amire egy átlag otthoni felhasználónak kell egy PC.

  Az előnyök, amiket leírtál, valóban feltűnnek mindenkinek, aki kicsit is odafigyelve kipróbálja valamelyik valóban könnyen kezelhető disztrót, a driverek megléte, az online védelem feleslegessége, rendszer erőforrásainak optimálisabb használata........

  Emellett az is igaz, ha viszont nem megy minden, mint a karikacsapás, akkor már nyűgösebb tud lenni a helyzet. De szerintem ha gondok vannak, akkor az egyszeri Wines user sem oldja meg a gondokat csak úgy hipp-hopp. De Linuxon kell ilyenkor kutakodni kicsit. A Kezdő Linuxos topik a megmondhatója, hogy van ilyen is. ;]

  Egyszóval saját 6 éves laikus tapasztalatom alapján nem tartottam életszerűnek, amit írt a kolléga, de most már legalább értem mi lehetett a probléma. :U

  (#502) Startup

  Tényleg rengeteg disztró van és az Ubuntu is ugyanolyan felhasználóbarát, csak ott az alap DE nem WIndows-os klasszikus elrendezésú, hanem inkább MaC-es a Gnome felület. De ott a Mate felület vagy a KDE is, ami szintén klasszikus elrendezésű. Ezek közül ha valaki valamelyiket kipróbálja elsőre, lehet azt mondja, hogy ez a legjobb neki. Az egyik könnyedebb erőforrás használó, bár mostanában egyre inkább jellemző lett ez a DE-kre(böngésző úgyis elvisz minden erőt magával), a KDE meg egész deepkonfig DE, aki erre vágyik, annak ez jön be.

  Debian meg kicsit tanulós, nem igazán kezdőknek javasolt.

  Ubuntunál figyelni kell, hogy LTS legyen a letöltött disztrtó, mert a 19.10 és a fél évvel azelőtti . 04-es tesztelésre van. A Mint-nek minden alverziója(19, 19.x-ek) Ubuntu LTS alapú, ezért is szerencsésebb nagyon kezdőknek.

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Annyi probléma van csak még mindig a linuxal, hogy én mondjuk ha problémába ütközök, megoldom. Magamtól is sok mindenre rájövök, meg ha nem, megtalálom a megfelelő információforrásokat. Viszont nagyon sok ember erre nem képes. És hát olyan, aki a windows nyűgjeit helyre tudja pofozni, majdnem minden ember környezetében van. Linuxnál ez már nem olyan egyértelmű. De ez már olyan dolog, ami a linux esetleges terjedésével orvosolódik.

 • A home userek vszínűleg mint-et fognak használni. A cinnamon környezen igen felhasználóbarát.

  Egyébként ezt még lehet ám árnyalni, mivel a Debian/Ubuntu/Mint vonal mellett ott van még a rolling rendszerű Arch alapokra épülő sok igen népszerű Archklón, Manjaro és társai, ezekre ugyanazok a DE-k vannak, szóval sok kezdő ezeket próbálja ki és egy Manjaro KDE is piszok jó disztró! Ha még nem linkeltem volna itt :

  Linux a mindennapokban: Manjaro KDE

  Van ez a YT csatorna is, a Linux Mind, érdemes nézegetni a videóik között, bár mára kicsit elmentek nem kezdő irányba, de a videók jó része teljesen érthető laikusok szamára is szinte.

  (#504) Startup

  Na ez vitathatatlan, nincs mindenkinek a szomjédjában egy vérpistike, aki meghekkeli a rendetlenkedő Linuxát. ;]

  Mondjuk én a 6 év alatt nem túl sok segítségkérést kaptam azoktól, akiknek Mint-et raktam a gépére, aki meg sűrűn kér, hogy ezt oldjam meg, nála ugyanilyen rendszerességű volt a Wines help is. Emiatt is akartam mihamarabb minden ismerősömet, rokonomat átállítani, mert a Winhez már nem értek.

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • dagonya

  aktív tag

  azért hoztam direkt ezt a példát, mert valahol itt még első linuxozós lendületből az volt írva (lusta vagyok kikeresni hol) hogy ma már a linux nem az mint régen, hogy különböző disztrókkal kell vesződni, meg terminálba kalapálni, hanem annyira kezes desktop verziók vannak, hogy aki nem ért hozzá észre se veszi hogy nem windowson van. a "programok is ugyanúgy települnek, csak klikkelsz a weboldalon és voila! next>next".
  kicsit direkt adom elő hülyeként, pusztán azért hogy rávilágítsak mennyire nem így van. ez most kettőből két gép volt, igazából tökmindegy, épp volt egy szabad délelőttünk ezzel bohóckodni. máshol gyönyörően mennek linuxok, például pont teamviewerrel, meg még minden egyéb szarral is. azért is mondom, hogy semmiképp nem konklúzióként vagy általánosításként szánom.

 • Ez pedig igaz, ég és föld a mai desktop Linux meg a régebbi Linuxok, én raktam fel 6 éve Debian Wheezy-t és azóta is folyamatosan követem a fejlődést.

  Kár ezen mélázni, mert akinek egy desktop Linux telepítése megoldhatatlan feladat lenne, mondjuk idős néni, annak pontosan ugyanolyan nehéz lenne bármilyen Windowst is felraknia.

  Linuxból nagyságrendileg több választható élő verzió van és valóban sokkal egyszerűbb progamot telepíteni, ha az fenn van saját tárolóban, mint ugyanezt Windowson lehetett(Winx-et nem ismerem), a külső programok felrakása is elég sok módon történhet, épp tegnap este volt a Kezdő topikban egy Samsung multifunkciós nyomtató driverének a felrakása kérdésként. Itt forrásból kellett telepíteni, ami pár sor terminalból, de a .deb csomagfájlok valóban pár kattintásra feltelepülnek.(forrásból nehézkes kezdőnek telepíteni, ez igaz) - Nekem meg qrva nehézkes volt mindig Windowshoz drivereket vadászgatni és telepítgetni. És rohadt hosszú idő, míg ennek az említett nyomtatónak a driverét felrakni 1 perc, ha tudod, mit hogyan....

  Azzal, hogy kiválasztottál egy még mindig nem ismert verziójú disztrót, amire ha rákérdezel a Kezdő topikban, mondtuk volna, hogy ne a tesztelésre kiadott verziót válaszd.....és kiválasztasz egy Microsoft-os programot, amiből a MS tutira nem csinált az általad telepített disztró verziójára friss kiadást, mivel az nem is végleges kiadás amúgy. Szóval szerinted ezzel valamit bemutattál. OK. :C

  Te megállapítottad, hogy az általad kipróbált valamilyen Linux nem működik jól a Microsoft programmal, Startup kolléga meg Win helyett felrakott egy stabil kiadású Mint-et és meg vannak vele elégedve.

  Te azt akartad bebizonyítani, hogy nem úgy van ám az, Startup azt akarta, hogy legyen egy működőbb oprendszer a Faterja gépén. Látod ebben is jó a Linux, azt kapja mindenki, amit elvár tőle! :D

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Csak mint referencia, a Win7 leváltásához gyenge gépen:

  Van egy régebbi gép, Amd A6-5600K, 4GB ram, 1TB 7200-as HDD. Win7-tel egész normálisan ment, elfogadható 1 perc körüli bootidő mellett. Most le lett frissítve Win10-re, a bootidő így 2 perc lett, ekkor jutott el a Dropbox az "up-to-date" állapotig, aztán még kicsit tekert a hdd. Más program nem volt rajta, ami indulna magától, a korábban használt Avira antivírust is lecseréltem a W10 beépített megoldására.

  A lassúság megoldására vettem bele egy 240-es SSD-t, arra átklónoztam a gépet így 55 másodperc körül van a boot idő.

  Azt szokták mondani, hogy "amin elment a Windows7, azon a 10-is elmegy", ami általában igaz is, csak kérdés, hogy érdemes-e. Persze a fenti gépben a következő szűk keresztmetszet a 4GB ram, de böngészni, skypeolni meg word doksikat szerkeszteni így is megfelelő, ebbe az FM2-es platformba meg már nem feltétlen érdemes több ramot venni...

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Frawly

  őstag

  A Win10-nél nem csak a bootidő hosszabb, hanem nagyon lemezintenzív OS, kell alá az SSD. A MS ugyan erről hallgat, de HDD-ről kínszenvedés használni, akkor is, ha csúcs i7-i9-Ryzen van a gépben meg 8-32 GB RAM. Ugyanis a HDD lesz a szűk keresztmetszet, csak darálni fog állandóan a rendszer alatt, óriási lagokat okozva, lényegében majdnem teljesen használhatatlan tőle a gép. Ezen egy legolcsóbb, pendrive árában megkapható 120 gigás SATA SSD is rettenet sokat segít, egy normális gépen 10 mp. alá szorítható vele a Win10 bootideje, kikapcsolt Gyorsindítással is.

  Viszont ha SSD van alatta, akkor egy Atom-os vagy egy régi C2D-szintű gépen is elfutkos tűrhető sebességgel a Win10. Tehát ez esetben igaz, hogy azon az SSD-s gépen, amin elment a Win7, azon a Win10 sem fog sokkal rosszabbul futni. Kicsit több RAM kell neki, de nem vészes, +1 giga talán, ha a gépben 4 GB-nál kevesebb RAM volt. A 4 GB ma már eleve minimum, a 8 meg ajánlott.

  Persze a Linux ilyen szempontból is jobb, baromi gyors a boot, nem tekeri állandóan a lemezt. SSD Linux alatt is jól jön, de HDD-ről is elég tűrhetően fut, a modernebb, nem töredező fájlrendszerek és az agresszív kernelcache miatt még az XP-Win7-nél is gördülékenyebbek lesznek a lemezműveletek Linuxon. Egyébként az NTFS már egy elég elavult, nagyon töredező fájlrendszer. Nem is csoda, mert már 27. évét nyomja lefelé, és ugyan fejltesztettek rajta az idők folyamán, adtak hozzá feature-öket, de sebességben, hatékonyságban nem volt fejlődés. És az ReFS sem jobb, mert annak is épp úgy NTFS az alapja. A MS az a mákja, hogy bejöttek az SSD-k, elérhető áron, azokon a fájlrendszerek meg a töredezés nem számítanak, így az elavult szutykuk nyert időbeli haladékot.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Linux Mint topik, hasonló történet.
  Abban is hasonló, hogy a kolléga is a megoldást kereste, nem azt akarta bizonyítani, hogy mégsem működik, csak hablatyol itt a sok hülye Linuxos. ;)

  (#509) Frawly

  Minap olvasgattam a WD Blue 3D webshop oldalán a hozzászólásokat, háááát nincs pofám beírni a szerintem egyre gyengébb bootidőmet, tekintve, hogy ha nálam feláll az asztal 6s alatt, akkor az azt jelenti, hogy már nem töltődik még 4-5 valami a háttérben, de ezt ott úgysem hiszem, hogy akarnák érteni. :)

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • galocza

  aktív tag

  kiváncsi lennék, mire jutottál volna uezekkel a gépekkel és win7-tel 8).

 • arnyekxxx

  addikt

  Érdekes. Asszony levetett laptopja (fusi esprimo T7300 2GHz laptopproci 3GB ddr2 ram 150GB laptop HDD, a gépet 2009-ben vásároltuk, a proci 2007-ben került piacra) W10LTSBx64 -vel 1 percen belül eljutok oda FullShoutdown után, hogy fut a gitárerősitőszimulátor programom. 12mp mire a gép a bioson átjut és elindul a W betöltése.

  HybridShoutdown után 40mp ugyanez (a bios 12mp-e akkor is megvan).

 • E.Kaufmann

  őstag

  Mondjuk LTSB nem ér :), Win10 home és pro a sok vackával biza sokat tököl még egy friss laptop hdd-jéről is. Most vett valaki ilyet a pink bandától. Nézegettem neki, de tanácsomra visszavitte. 4 óra alatt nem bírt egy teljes updatet lenyomni. Mondjuk HDD is sokféle van. Ötezerhanyas rpm vinyók alapból nem ajánlottak még W7 alá sem, és voltak dinamikus rpm-ű még lassabb változatok is.

  [ Szerkesztve ]

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Talán ott volt különbség, hogy nem új telepítésű W10 lett, hanem upgrade W7-ről. De utána meg volt csinálva a lemez takarítás és a defrag is. Az egész C meghajtón mindössze 30GB foglalt hely lett a végére, és abban már benne volt minden telepített program is, szóval azt sem lehet mondani, hogy valami meghízott volna.

  Nem tudom, talán az FM2-es APU nem fekszik annyira a W10-nek. Eléggé alkalmazás függő, hogy a Bulldozer architektúra hogyan tetszik neki... Azt se mondhatom, hogy gagyi hdd lett volna a gépben, mert 7200-as fordulatú, 64MB cache-es Seagate Barracuda volt.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • arnyekxxx

  addikt

  ebben valami ócska, hordozható tokból kiszedett (anno az usb része haldoklott) a hdd, nem hinném, hogy különösebben teljesitményre optimlizálták kiskorában.

 • elessar

  csendes tag

  Tanácsot, szakértés kérnék. Rokon konfigja:
  Alaplap: ASUS P8H61-M LX
  CPU: Intel Celeron CPU G530 @ 2.40GHz
  Memória: GOODRAM 4 GB DDR3
  HDD: Seagate Barracuda ST3500320AS 500 GB SATA
  ODD: Optiarc DVD RW SATA
  Táp: HKC SZ420R 420W
  Megnyugtattam, nem kell aggódnia a Win7 hiszti miatt, még egy ideig tudja használni.
  Lenne értelme upgadelni Win8-ra; 8.1-re; 10-re, vagy nagyon döcögős lenne?
  Esetleg SSD-vel, +memóriával bővítve?

 • Szirtimorc

  aktív tag

  8.1-t használok, a 7 stabilabb volt. 4 giga rammal én maradnék a 7-en.

 • #04824576

  törölt tag

  Kezdeném a végével. Egy SSD minden gépbe abszolút megéri. Akármilyen a többi komponens, és akármilyen oprendszer van rajta. Manapság egy ~120Gb-os SSD-t ~6.000 Ft körül vesztegetnek, és észrevehető gyorsulást hoz bármilyen konfigon.
  Úgy kell megcsinálni, hogy az SSD-re megy az oprendszer, meg a telepített programok, játékok, minden mást meg a HDD-n tárol, és akkor lesz elég tárhelye is.

  Attól függetlenül, hogy a Celeronok nagyon nem túl izmosak, a G530-nak el kell bírnia a windows 8.1/10-et. De egyébként igazad van, a windows 7-el sem lesz gondja. Hacsak a Microsoft nem kezd mindenféle felugró ablakokkal bombázni, hogy "mindenképp frissíts, mert már nem támogatjuk", akkor ugyanúgy tudja használni, mint eddig.

  Végül, de nem utolsó sorban, ha a váltás mellett dönt, megpróbálkozhattok egy Linux Mint-el is. Kisebb a gépigénye, mint a windows-oknak, eléggé hasonlít rájuk, hogy a kinézetét bárki megszokja. Gyak. a beállítások menüje még egyszerűbb, mint a windows 10 "csodálatos" gépháza. Előtelepítve van rajta képnézegető, PDF olvasó, zenelejátszó, filmlejátszó, office, és egy wine telepítés után szinte bármilyen windows-os programot ugyanúgy tudsz rajta telepíteni, mint windows-on. Simán duplakatt az exe-re, és elindul a telepítő. A szinte itt azt jelenti, hogy eddig csak néhány olyan program nem indult nálam, amit úgysem fog használni. Már csak azért sem, mert ilyen gyenge gépen windows-on sem mennének.

  Szerk.: Egyébként ha mindent alapértelmezetten hagytok, akkor next -> next -> next módszerrel bárki fel tudja rakni a linuxot, de magát a telepítést/beállítást érdemes olyanra bízni, aki otthon van a linuxokban, hogy finomhangolva is legyen.

  [ Szerkesztve ]

 • E.Kaufmann

  őstag

  Integrált videót használ? Ha igen, akkor nem biztos, hogy előnyös a váltás, szvsz, a következő Haswell generáció integrált videó meghajtója már elég jól össze van hangolva Windows 10-el, de az is el van hanyagolva. Ha van rendes GPU, akkor előre a Windows 10-re, természetesen valamelyik jóárasított licenccel (Sov24, Lisengo, stb), de halkan súgom, ha egy jogtiszta Win7-en elindítasz egy Win10 upgradet, lehet meg fogsz lepődni a licenc státuszon...
  A modern app-ok elég jól kigyomlálhatóak powershell alól, persze külső progik nélkül sosem lesz Windows 7 kinézete, de egy közelítő Enterspájz LTS(B/C) állapotot el lehet érni minimális modern appal, a gépházat is meg lehet szokni, de igazából egyszer belövöd a dolgokat és utána nem is kell bajlódni ezzel. A beépített vírusirtó mellett igazából más vírusirtóval se kell bajlódni, ha a Windows Update rendesen müxik.

  PS: Elvileg ha helyben upgradeled az adott gépet, akkor vissza lehet állni egy hónapig Windows 7-re, tehát lehet próbálkozni (óvatosabbak meg úgy is leklónoznák a meghajtót, frissítés nélkül), de teljes újratelepítéssel gyorsabb szokott lenni konfigtól függően a Windows 10, mint upgrade után.

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • elessar

  csendes tag

  Tényleg, azt kihagytam, valóban integrált a videó.
  Kösz a segítséget, és nektek is : Szirtimorc és Startup

Hozzászólok Aktív témák