- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Videó stream letöltése
- Trump miatt fejezhette be sokszínűségi programjait a Meta és az Amazon
- OpenMediaVault
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Hálózati / IP kamera
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Synology NAS
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- AliExpress tapasztalatok
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Ő a su = superuser = root kontextus analógiájára a hypervisorra gondol, jól vélem? De az más dolog, nem néztem utána, de a virtualizációhoz van köze, ha jól emlékszem korábbi halvány ismeretfoszlányaimra.
Tehát nem hinném, hogy a root felett állna.[B]
Polesz:[/B] naaagy köszönet ezért, fel sem tudod mérni, mennyit jelentett nekem ez a két-három sor...
HGyu
[ Szerkesztve ]
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
Ehhez a csomagkezelős vitához annyit szólnék hozzá, 3 éve Mandrivásként, hogy mostanság, Ubuntu kipróbálásomkor láttam, a grafikus csomagkezelő Synaptic kb. annyiban tér el a korábbi Rpmdrake-től, hogy máshogy néz ki a fejléce, meg kicsit az ablakelrendezés. Még kezelni is ugyanúgy kell. Az azért furcsa, szokatlan, hogy nincs külön user + root, hanem a user a root.
Másrészt pedig (hogy csak Mandriva-Ubuntu vonalon mozogjak) nem teljesen tök mindegy, hogy azt írom-e be a konzolba, hogy
urpmi -paraméter csomagneve
vagy azt, hogy
apt-get -paraméter install csomagneve?
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
ngabor2
nagyúr
csak akkor, mikor a vallás döntött. de most szabaccság van e téren, mindenki olyan disztrót használ, amihez hozzáfér
igaz, valamikor az elején 2 órámba telt, hogy 1 sid-es csomag függőségeit kitakarítsam egy korai ubuntuból, mert az a csomag speciel nem a "szeretünk, barbi!" kategóriába tartozott.
-
dabadab
titán
Biztos bennem van a hiba, de nem ertem, hogy mit szeretnel.
Ha a "kapott javitas" alatt a debianek altal eszkozolt valtoztatasokra gondolsz (amik a forras melle jaro .diff.gz-ben vannak), akkor azokat az apt-get source felrakja (vagyis a kicsomagolt valtozat eleve patchelt).
Ha kulos forrasokobl szarmazo patchekre gondolsz, akkor ott tenyleg csak a patch program hasznalata marad.(Ja, es ha sokat foglalkozol debianos forrasokkal, akkor lehet, hogy erdemes megnezni az apt-src programot.)
DRM is theft
-
zoltanz
nagyúr
Szerintem a Debian akkor is ua maradna. Ha esetleg már nem támogatnák az Uborkát max névváltás lenne mit tudom én Sivatagi Vadászvöcsök Edition pl.
-
Cathfaern
nagyúr
"Ha a debianba belekerül minden, amitől az ubuntu most hú de jó, akkor a debian is hú dejó lesz átlag usernek"
Ez tény, de kétlem, hogy bele fog kerülni.Azt, hogy egységes a csomagkezelő nem tudtam, elég rég láttam nem deb alapú linuxot
Többi részben meg tulajdonképpen egyetértünk. -
bambano
titán
válasz Cathfaern #31 üzenetére
Átlag user, mondjuk Bikkfakezű Tódor, onnan tudja, hogy buguntu vagy debian, hogy honnan töltötte le az iso-t. Utána kell neki egy csiricsáré képernyő, ahol kettőt klikkel, beírja a root jelszót meg a gép nevét, és kész. Azt akarja, hogy működjön a rendszere.
Átlag usert nem az fogja felizgatni, hogy rpm vagy deb vagy buguntu, hanem az, hogy milyen elektromos csellentyűcske van a telepítőben meg utána a munkaasztalon. Ha a debianba belekerül minden, amitől az ubuntu most hú de jó, akkor a debian is hú dejó lesz átlag usernek. Nekem nem, de ez egy másik kérdéskör.
Annál is inkább érdektelen átlag usernek a csomagformátum, mert egyre több disztróban használnak frontendet a csomagkezelőhöz és ez egyre gyakrabban ugyanaz az apt vagy synaptic mindenhol, legyen alatta deb vagy rpm.
Az az elenyésző kisebbség, aki érdemben felfogta a különbséget a deb és az rpm között, az meg úgyis megtalálja magának a kiskapuját, hogy olyan disztrója legyen, amilyet szeretne.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Cathfaern
nagyúr
Ugye azt nem gondoltad komolyan, hogy egy ubuntun nevelkedett ember (márpedig arányaiban nézve nagyon sok ilyen van), csak csettint egyet és áttér debianra? A dolog technikai hátterében igazad van, de messze nem csak azon múlik ez. Más disztróval ugyanez a helyzet, aki ubuntun nevelkedett, annak egy pl. rpm alapú disztrib kb. olyan, mint ha teljesen új operációs rendszer lenne.
-
-
Ez igaz, azonban az Ubinak jót tenne, ha fizetős vásárlói is lennének. A wikipedia is átáll Ubuntu szerverekre, de supportot ők sem vesznek a Canonicaltól. Mark Shuttleworth a múltkor kijelentette, hogy még 3-5 évig biztosan szponzorálja anyagilag a céget, de addigra nekik is markánsan jelen kell lenniük a linuxos szerverek piacán, különben megy az egész a levesbe.
https://www.coreinfinity.tech
-
zoltanz
nagyúr
Inkább össze kéne tartani, monjuk szerintem az Ubi népszerűségére egyik kiadás sem jelent "veszélyt". Megasztán jönnek majd az egyre profibb BSD kiadások amik nagyon vonzóak lehetnek.
-
Sianis
addikt
-
bambano
titán
Mire nem találsz programot deb esetén? deb-et szabvány unixos eszközökkel kezelni lehet, minden txt-ben van hozzá, nem úgy, mint az rpm-nél.
Olyan progi, ami mindkét (meg még másik két) formátumot ismer, alien a neve.
-
Depression
veterán
'linuxosok harca' itt a topicban. :-)
Most komolyan: Linux világban (főleg a hírben szereplő szerverpiacon) mennyire hajlandóak váltani arról, ami jól működik, és bevált? Ott azért nincs meg az a kisérletezős hajlam, mint mondjuk otthon.
Inkább off-ba teszem, mert öreg vagok én már ehhez, és nem is értek hozzá.Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott koton.
-
bambano
titán
válasz VaniliásRönk #9 üzenetére
Ezt kifejthetnéd bővebben. De legyen benne, hogy melyik disztró mennyire lfs kompatibilis, mennyire svr4 kompatibilis, stb. stb.
-
ngabor2
nagyúr
válasz VaniliásRönk #9 üzenetére
ja... ezt már észrevettem, változatlanul semmit nem adnak ki, hacsak annyit is, de hozzácsapnak, hogy milyen deb verziózámú a cucc érdekes egy csapat, de legalább stabil, amit kiadnak. nem mintha a többi instabil lenne.
-
bambano
titán
Ha megnézed a linuxos világban előforduló kezdeményezéseket, a redhatnak van diktátor stílusú hozzáállása. Kb. azt mondják, én adtam el a legtöbb linuxot, tojok mindenki másra, nem a farok csóválja a kutyát. Az általuk patkolt kernelekben szokott lenni a legtöbb kavarás...
-
-
ngabor2
nagyúr
onnan egyelőre macerás. linuxról linuxra váltás sokkal fájdalommentesebb, csak legyen hajtóerő.
a suse-t én se igazán kedveltem meg, bár az volt az első linuxom. aztán jött néhány kitérő után a deb, most meg az ubi. nem vagyok biztos benne, hogy csípőből vissza tudnék térni a suse-ra, igaz, nem is tervezem.
-
-
bambano
titán
Ez egy idióta lépés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hisense LCD és LED TV-k
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPad topik
- Autós topik
- iPhone topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Ford topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 49WQ95X-W Super Ultrawide Gamer Monitor! 49"/5120x1440/Nano IPS/144hz/G-sync-Freesync/Type-C/HDR/
- RTX 2070 Super/i5-9600K konfig
- Eladó Surface Pro 5 - hibás, de működő akksival (gyári Windows-al)