Hirdetés
- A Microsoft és az OpenAI felhős üzletének megszüntetését kérte a Google
- III. Károly az Apple-höz, a ChatGPT az iPhone-okra érkezik
- A Google is erőművek mellé akarja az AI-t kiszolgáló adatközpontjait
- Nyomoznak a Google és a Meta titkos reklámszövetségéről
- Itt az OpenAI újítása, mindent eláraszthatnak az AI által gyártott videók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Csizmás
titán
ennyi
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
azbest
félisten
-
zhagyma
őstag
Megérdemelte.
-
kiskaktusz
addikt
„A szoftverek túlságosan fontosak ahhoz a modern világban, hogy ne nyílt forrásúként fejlesszék őket”
Annyi
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
BigManus
addikt
Nem sajnálom Tőle. Nagyszerű alkotást szabadított ránk...
Nem a győzelem a részvétel hanem a fontos...
-
anulu
félisten
válasz kiskaktusz #4 üzenetére
valóban: . ekkora baromságot leírni. ez előtt meg kell hajolni!
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
Sweet Lou 6
addikt
Kiérdemelte.
sweetlou6.wordpress.com
-
raper
senior tag
Volt egy plakát régebben amelyen ez állt: "Fikázni könnyebb, mint alkotni."
Ez az ember elkezdett valamit, amely hasznos, széles körben elterjedt dologgá nőtte ki magát. Ezért a finnek úgy gondolták, hogy megjutalmazzák. ( Véleményem szerint is megérdemli, ami szubjektív. ) S Ő úgy gondolta(ja), hogy mindezt nyílt forráskódban teszi. ( Feltételezem erre írtad a "baromságot" ) Nem kell vele egyetérteni.
Baromságok előtt meghajolni?
-
Honkydoo
őstag
Gratulálok!
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
leslieke
Jómunkásember
Gratulálok!! Megérdemelte!
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
nincskanál
tag
Itt volt az ideje már.
De talán jelent is ez valamit. Éspedig azt, hogy a linux elfoglalta a helyét, megkerülhetetlenné vált, és most már el is ismerik. Annyira ott van a tudatban, hogy a megrögzött windowsosok is legalább hallottak már róla. Meggyőződésem, hogy pár éven belül annyi linuxos gép lesz forgalomban (a telefonokat nem is számítva), mint windowsos. Azt gondolom, mint az életben oly sok mindennél, itt is van egy kritikus tömeg, amikor megállíthatatlanul, robbanásszerűen megindul a folyamat. Elég csak az androidot megnézni. Ha jó a körítés, akkor terjed, mint az influenza. És szerintem közelítünk a kritikus tömeghez. Persze tévedhetek is, mert ember vagyok. De azt hiszem, nem tévedek.
-
kiskaktusz
addikt
Valóban? nézz meg egy linux "családfát" és nézz utána, mi mindenen fut a linux valamely verziója.. És ez csak annak köszönhető, amit idéztem.. El kéne kicsit gondolkodnod, nem?
[ Szerkesztve ]
"Don't try to understand women... ...women understand women and they hate each other."
-
Vukmir
aktív tag
És ez ha jól tudom nem is a teljes..
(#14) nincskanál: De ausztrália kancsó! Csak az a jó ami nem nyílt! Nehogy már tudjuk mivan a háttérben
[ Szerkesztve ]
"Ha egyvalaki szenved téveszmében, azt őrültségnek mondjuk. Ha sokan, azt vallásnak." Robert M. Pirsing
-
Narxis
nagyúr
-
Namelesske
addikt
Megérdemelte.
Ha érdekel amiket csinálok: shorturl.at/inoxV
-
Pano
addikt
Gratu, tényleg megérdemelte.
Vajon Linus melyik disztrót használja privátban?
(csak vicceltem, gondolom saját, egyénileg megírt rendszere van)[ Szerkesztve ]
Körülbelül 36-ot?!
-
ntomka
nagyúr
Jó kérdés. G+ -os hozzászólásai alapján most vándor életet él, amióta megjelent a Gnome 3. Ubuntut sosem használt, a Gnome 2-t favorizálta, a 3-astól herótja van, az OpenSuse-t meg tiltólistára helyezte.
Az is lehet, hogy Arch-ot használ épp.[ Szerkesztve ]
ツ Headphones on - World off
-
ddekany
veterán
Rossz visszavágás... pont ez a hátulütője a nyíltságnak, hogy a racionálison túl nő a variációk száma.
Amúgy Linus elsősorban a kernelt készítette ill. tartja karban. (Meg persze összedobott ilyan "apróságokat", mint a "git", stb. Tud a csávó.) Legalább ennyire fontos az összes többi komponens, ami a GNU OS része... Ha nem lett volna Linus, valószínűleg akkor is lenne Linux, bár nem úgy hívnák. (Mert valahogy sikerült a köztudatban az egész OS-t elnevezni a kernelről... érdekes.)
-
ddekany
veterán
válasz nincskanál #12 üzenetére
"Meggyőződésem, hogy pár éven belül annyi linuxos gép lesz forgalomban (a telefonokat nem is számítva), mint windowsos."
Ha minden routert meg hasonlót beleszámítasz, na meg a szervereket, akkor ez már most így van. Ha a PC-ket nézed, akkor meg valószínűleg soha nem lesz így, de pár éven belül biztosan nem.
-
anulu
félisten
örülök, hogy támadási felületet adhattam mindenkinek. azt, h idióta vagyok, tudom, csak pls ne terjesszétek.
egy fél szóval sem Linus érdemeit csorbítottam, pusztán a kijelentése az, amitől röhögőgörtcsöt kaptam. ezek szerint pl az Autodesk nincs tudatában a szoftvere fontosságának, hogy a tervezőrendszereit nem open-source-ként adja mindenkinek a kezébe? vagy az Adobe? esetleg a Corel? netalán a Starwind?
az ivóvíz is fontos, mégsincs ingyen. az egyik legfontosabb, amit az életben eddíg megtanultam, az az, hogy semmi az ég világon nincs ingyen.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 14Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB
-
anulu
félisten
ahelyett, h lenne 3-4, azt ennyi. valaki, aki személyeskedés nélkül el tudná nekem magyarázni, hogy miért jó kis(?)millió változat, annak nagyon örülnék. akár privátban is jöhet. az, hogy az egyikben "a" rls van benne, a másikban "c" de mellé +2 akármi van csomagolva számomra nem érv. csak áttekinthetetlen lesz az egész.
-
törölt tag
a szabad (open) és az ingyenes nem azonos fogalmak.
#27: miért baj, hogy sok változat van? nem kötelező azokat használni. ha valakinek más igényei vannak, akkor összedobálhat magának megfelelő rendszert. például csak olyan egyszerűen is akár, hogy azokat a cuccokat csomagolja a telepítőbe, ami neki kell, és nem tesz lesz ott feleslegeseb több giga printer meg vga driver, meg mittomén.
emellett pedig van 3-4 mainline változat, amiet nagy cégek támogatnak, és ők diktálják bele a tempót.hogy On is legyen: tényleg megérdemelte Linus!
[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
nem jó, de nem is rossz.
átlag, Linuxot már látott júzernek meg majdnem édesmindegy, mert minimális az eltérés köztük, a mindenki által használt programok minden repóban benne vannak.
a végfelhasználó szempontjából meg aztán végképp f*szmindegy, mert ő a programokat használja és nem az op.rendszert.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
őstag
PH nagyúr?
Szerintem csak egy irigy troll... -
gybazsi
senior tag
Innen is gratulálok neki.
"az LFA a LegFaszább Autó rövidítése" - Bazsó Gábor (Totalcar)
-
Tomi_Sci
őstag
Le a kalappal
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
julius666
addikt
Ha jobban megnézed az ábrát rengeteg a cél-specifikus (mondjuk valami beágyazott rendszer jellegű) oprendszer benne. Ezeknek igenis van értelme.
Ha a kérdésed arra utalt miért van kismillió desktop disztró, az már jó kérdés. Abban hogy a szoftverkészítő cégek többsége erősen kerüli a linuxot meg hogy a driverek elég problémásak, az bizony erősen benne van hogy jóformán több a disztró mint a user.
-
-
ddekany
veterán
válasz #16820480 #28 üzenetére
Ezért ez a változatosság nem olyan kis ártatlan dolog... Főbb komponensek körül sincs konszenzus, mint hogy melyik csomagkezelőt kéne használni, melyik DE-t, stb. Ha meg ugyan azt a komponenst használja két disztró, akkor a konfig fájlok helye más, meg persze maguk a beállítások gyakran komoly ok nélkül. Ez komplikálja az ember (főleg a fejlesztők/rendszergazdák) életét, és szétforgácsolja a fejlesztők erőforrásait. De amúgy én erre úgy nézet, hogy valamit valamiért. Ha valami nagyon szabad és nyílt, tehát nincs központi vezérlés, annak előnyei mellett ez a hátulütője. Csak ugye nem pont a hátulütővel kellett volna visszavágni. Mert az a disztó fa simán "Mi a ...???" reakciót vált ki mindenkiből akiben ez még nem ülepedett le.
-
Namelesske
addikt
+1
(#28) sheratan
"a szabad (open) és az ingyenes nem azonos fogalmak."Akarod mondani a Free Software és a Free Softver a szabad és ingyenes nem azonos fogalmak.. Az Open teljesen mást jelent. Lehet Open nem szabad szoftver is. Sőt fizetős is lehet Free Software.
Ha érdekel amiket csinálok: shorturl.at/inoxV
-
dabadab
titán
Soha nem értettem, hogy miért jó neked az, hogy azonnal megjelensz mindenféle linuxos meg open source topikokban és betrollkodsz valami marhaságot.
Neked nem jó, mert látszik rólad, hogy olyanról beszélsz, amihez nem értesz.
A fórumnak nem jó, mert a trollkodás nem tesz jót neki.Akkor meg?...
Ha nem értesz valamit, akkor kérdezd meg rendesen, kapsz rendes választ.
(#37) Namelesske: ez a free / open eszmefuttatásod elég zavarosra sikerült
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Vladi
nagyúr
Mi pedig örülünk, hogy ide jöttél trollkodni egy olyan topikba, ahol az emberek a tiszteletüket és örömüket fejezik ki.
Ide jöttél, trollkodtál egyet, megint, megint nem értjük minek?
(#38) dabadab:
Én tudom, de ha leírom, akkor banolnod kell.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
törölt tag
ha már felhozták a főzős példát, szerintem elég jól szemlélteti a témát. kb olyan ez, mintha mondjuk a lecsót csak készen kaphatnád meg. kolbásszal meg szlonnával, meg csípőspaprikával. és nem tudsz belenyúlni, mert már össze van főzve, pedig a csípős helyett az enyhébb ízű vagy édes jobban ízlene. vagy nem szereted a szalonnát, de így legfeljeb kipiszkálni tudod csak. ellenben ha van egy recepted/elképzelésed, akkor az alapanyagokbl összeteheted magadnak is, pont úgy, ahogy ízlik. nem véletlen főznek a legtöbben maguknak, mert egyrészt gazdaságosabb, és finomabb is sokszor. aki pedig nem tud főzni, annak ott a menza még mindig
én örülök neki, hogy nem csak egy DE létezik. mi lenne, ha eldöntenék, hogy márpedig csak gnome van és pont. ha most nem jön be a gnome3 alá betolt gnome-shell, akkor megszívtad. ez történik amúgy most kicsit a metro UI esetében is. nem nagyon van alternatíva, nem tudod kiszedni, lecserélni. én amikor kijött a unity, akkor átváltottam gnome-shell-re, amikor az sem jött be, akkor kde-re. és ugyanúgy tudom használni a gépem, mert van választás. metro UI esetén mi a választás? használod a régit. ez volt az XP esetében is, remek eredménye volt, hogy 11 évvel kiadás után is jelentős felhasználói bázisa van.
-
anulu
félisten
ezúton kérek mindenkitől elnézést, ha az értetlenkedésem trollkodásnak tűnt volna. kisdobos becsület szóra mondom, h nagy ívben elkerülöm a Linux témákat innentől. viszont a véleményemet az rendszerről és a disztribek katyvaszáról továbbra is fenntartom. valamint Linus iránti tiszteletemet is.
-
jFox
addikt
Nagy gratula Linus-nak. Nem keveset tett le a asztalra, amiért mind hálásak vagyunk. (Már aki ismeri/használja/szereti a Linux-ot.) És nem baj az, hogy ezt az el anyagiasodott világ is elismeri.
És, hogy hozzá szóljak a mellék témához is:
Nem baj az ha sok distró-van. Ezt úgy hívják, hogy a választás szabadsága. Aki használ valamilyen distró-t biztos kipróbált egy jó párat mielőtt letette a voksát valamelyik mellet. (Erre egyébként már rájött az M$-is. Nézd csak meg Win7-ből hány változat van. )A receptes hasonlat nagyon jó. Nagyon jól példázza a GPL-t. Használhatod, megváltoztathatod, megoszthatod.
A nagy szoftvercégek meg nem azért nem adják ki open a szoftvereiket mert "buták", hanem teljesen másról szól az ő történetük. Üzleti vállalkozások akik ebből remélik a profitot.
mod: ja és aki azt hiszi nem használ egyáltalán linux-ot az téved! Hacsak egyáltalán nem internetezik. Ugyanis az internetet kiszolgáló szerverek jelentős részén is valamilyen Linux fut.
[ Szerkesztve ]
--==<< ...csütörtökön a lényeg, hogy egyet alszom és péntek! >>==--
-
ddekany
veterán
"És nem baj az, hogy ezt az el anyagiasodott világ is elismeri."
Mondjuk pont azért elismert, mert üzleti szempontból hasznos... Kismillió termék és szolgáltatás épül rá.
"Nem baj az ha sok distró-van. Ezt úgy hívják, hogy a választás szabadsága."
A "Linux" platform rakás helyen nem egységes, és sokszor nem azért, mert az egyik megoldás lényegesen jobb adott szituációban mint a másik, hanem egyszerűen mert mindenki a saját kis szekerét tolja. Ezt mert úgy hívják, hogy fragmentáció. De mint mondtam, ez a szabadság hátulütője, az előnyei mellett.
"Nézd csak meg Win7-ből hány változat van."
A Win esetén a változatok közt annyi a különbség, hogy a kisebbhez képest engedélyeznek plusz szolgáltatásokat. Tehát az a rész ami már a Win7 Starterben benne van, tök ugyan úgy működik az Enterpriseban is. Ha viszont két Linux disztrót összevetünk...
-
Solten
őstag
Saor Alba
-
VIC20
őstag
Nem Steve Jobs kapta?! Hááát, az meg hogy lehet?! Őrület, mit meg nem engednek maguknak egyesek!
-
attila9988
őstag
ahelyett, h lenne 3-4, azt ennyi.
Ebből is látszik, hogy te igazából nem érted ezt az egész opensource dolgot....
Itt nem arról van szó, hogy van egy termék aminek az egyes részeit más más fejleszti, mint mondjuk egy nagyvállalati software csomag esetében (pl windows), hanem arról, hogy sok egymástól független project van, amiket felhasználva te létrehozhatod az igényeidnek megfelelő software csomagot, ha akarod.
Ha nekem van egy hardware eszközöm amihez kell egy beágyazott megoldás, akkor linux -ból/bsd -ből,/akármiből megcsinálhatom magamnak, és nem fogja nekem senki azt mondani hogy "dehát már van valami ehhez hasonló". És? Mi van akkor ha nekem az nem felel meg? Nem is mondhatja nekem hogy ne úgy használjam a rendelkezésre álló eszközöket, ahogy én azt akarom.Az asztali disztribúciók esete is hasonló. Hogy miért jó hogy sok van? Mindenkinek másért. Ha valaki elkezd egyet, arra oka van. Ha akarom használom, ha nem akarom nem.
A kérdésed egyébként a másik oldalról nézve is értelmetlen, hiszen hogy mondod meg az összes felhasználónak és fejlesztőnek a világon, hogy ne ne hozzon létre új fejlesztői csoportokat adott feladathoz mert már van valami olyan? Sehogy. És nem is kell. Mert ha ők majd valami jobbat csinálnak, akkor azt mások is átveszik majd. Ettől fejlődik az egész. Nincs központi kontroll csoport, aki azt mondja hogy nem kell a gtk, mert van qt. És ez így van jól.
„Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)
-
jFox
addikt
Na de Window$-ból is azért lett több féle, mert rájöttek, hogy ha csak egy változatot adnak ki amiben minden benne van és jó drága akkor az átlag júzer nem fogja megvenni az otthoni gépére. Inkább csináltak "lecsupaszított" verziókat, amit olcsóbban adnak mint a full verziót, de otthoni, kisebb üzleti felhasználásra pont jók. Tehát itt is arról van szó, hogy a júzer választhat, hogy neki mire van szüksége.
A Linux-nál is így van ez. Ha specifikus feladatra kell (pl. tűzfal, router, médiacenter, szerver, stb.) arra vannak specifikus verziók, ha desktop-nak kell, na abból van igazán sokféle, de az alapja mindnek a linux kernel. Tehát az alap parancsok ugyan azok, csak a körítés lehet más, egy-két egyedi programmal, megoldással ami valakinek vagy bejön vagy nem. Erre mondod, hogy fragmentált. De továbbra sem értem, hogy miért baj ez? Esetleg a supportnál lehet probléma, de olyan distró-t kell választani aminek van jó támogatottsága, és a közösség is favorizálja és akkor ez sem gond.[ Szerkesztve ]
--==<< ...csütörtökön a lényeg, hogy egyet alszom és péntek! >>==--
-
Ha valaki, hát ő megérdemli.
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile 2
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- World of Tanks - MMO
- Külpolitika
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest