Hozzászólok Aktív témák

 • sutszi

  addikt

  Megosztó ez a színváltás... Amúgy a vonalvezetés sem klasszikus Thinkpad. A forrasztott memória egy elmebetegség. Ráadásul, jobb oldalra tenni a LAN és a HDMI csatlakozókat nem tudom kitalálta ki de az minden csak nem ergonomikus...

  Az egyedüli pozitívum a kijelzőopciók változása a korábbiakhoz képest.

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • Ed_007

  aktív tag

  Hja, már ez sem a régi.
  Összeválogattam egy normális konfigot, közel háromezer EUR lett.
  Menjenek a p...ba! A fele is sok lenne érte (azt még megadnám.)

 • yodamastah

  őstag

  Nincs színváltás, ebből van klasszikus fekete is. Ez csak egy plusz opció. Az ezüst nekem sem kéne.

  LAN és HDMI valószínűleg kevesebbet van használatban egy ilyen - ultrabook jellegű - gépen. Ha otthon rá akarod dugni egy monitorra, hálóra, egérre, printerre... stb akkor célszerű dokkolót használni, 100x kényelmesebb mint dugdosni ki be a sok perifáriát. T470s tud dokkolni az alján.

  Vonalvezetése nem klasszikus, de nagyon elegáns és jó kiállású gép lett. A forma, a súly, a méret nagyon közel van 3. generációs x1 carbonhoz. Ha ugyanebből klasszikus kell, ott a T470.

  LANról amúgy még annyit, hogy ezen legalább van LAN csati, nem úgy mint az X1 carbonon. Az már olyan vékony hogy nem fért el.

  "Az egyedüli pozitívum a kijelzőopciók változása a korábbiakhoz képest."

  Az előző modell (T460s) ugyanígy minimum fullhd ips volt. A különbség az, hogy a tesztek szerint a t470s-ben jobb minőségű panelek kerültek. A t460s-nél elég sok probléma volt az ips panelekkel, attól függően hogy melyik gyártóé volt benne.

  És ami a cikkből kimaradt. A gép szerelhetősége kiváló. A billentyű csere pár perc, a hátlapot levenni fél perc és mindenhez nagyon jól hozzá lehet férni.

  Ja még a cikkhez. Alapból 2 akkuval jön a gép, összesen kb 50wh és mindkettő beépített. Cserélhető nincs.

  [ Szerkesztve ]

  projektor.hu

 • vicze1

  nagyúr

  Hát aki 10 évvel le van maradva, vagy aki leragadt a promó képnél annak lehet újat mondtál, de az minek néz Thinkpadet?
  Ez pontosan ugyan az mint a T460s + USB-C. Ez a T sorozat legvékonyabb modellje, egy rendes ultrabook. Ha féltéglát akarsz ott a Txx0p.

  @yodamastah: Két aksi van már mindegyik nem p-s T-ben a x40 óta.

  Ami nagyon bosszantó és rettentő zavaró, a jobb oldalon középre rakott USB-C port, mivel a meghagyott Slim port ellenére USB-C töltővel jön. Minden teszt ezt hozzá fel első kritikának, és így szinte kötelező Slim töltőt venni hozzá, illetve thunderboltnak használhatatlan a port igazából az elhelyezés miatt megintcsak, na meg még egy igazán elfért volna, mert az X1-en mocsok jó a 2 thunderbolt csati, már csak a dokkolót kéne kínszenvedésnek hozzá a Lenovo.

 • -Skylake-

  őstag

  "meghagyott Slim port ellenére USB-C töltővel jön."

  na mondjuk ez meleg. eszembe se jutna, hogy nem slimportos a tolto hisz ott a csati, igy viszont a gep leguniverzalisabb portja meg nem hasznalhato gyakorlatilag semmire...

  [ Szerkesztve ]

  "Nem nézem le a funkcionális analfabétákat. Ezt kikérem magamnak." Abu85

 • sutszi

  addikt

  (#3) yodamastah : Rendben, a megfogalmazásom nem volt túl egyértelmű. Akkor pontosítanám. Ezzel a szürke színnel bután néz ki szerintem. Ezt simán leírhatom, mint ahogy valaki leírhatja, hogy neki tetszik... Ráadásul ehhez a témához elég konzervatívan állok. A fekete mindig is elegánsabb lesz mint a szürke...

  A dokkoló tök jó dolog... De ne kezeljük törvényszerűen kötelezőnek. Amiket leírsz azok egyértelmű előnyök. De ez így kicsit értelmetlen is. Ez nem egy docking only gép. Gondolom azért rakták rá a portokat, hogy használjuk. Akkor gondolniuk kellett volna erre, hogy valaki ott fog egerezni... Simán csak meggondolatlanság részükről vagy baki. Érdekes, hogy több generáción felül tudtak kerekedni ezen és jobbra tudták tenni a LAN-t is és a VGA/HDMI/Displayport együtteseket.

  Különös, hogy a Carbonnal hasonlítod. Talán ez a baj, hogy ez gép nem kéne, hogy Carbon legyen...De úgy tűnik sokan arra akarják tolni. Ennek T470s-nek kellene lennie nem egy identitászavaros Carbonnak.

  (#4) vicze1 Bocs, hogy leírtam a véleményem... ami le van maradva tíz évvel a te szemszögedből. De ez mégis hogy függ össze, azzal, hogy Thinkpadet nézek vagy sem? :F

  Én úgy vagyok vele, hogy már kezdem érezni a T420 határait és jó lenne lecserélni, de az újabb szériáknál nem látok mást csak kompromisszumot mindenhol... De a többi márka esetén sem jobb a helyzet.

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • yodamastah

  őstag

  Valóban fura hogy X1 carbon akar lenni, de nekem pont ezért jön be a t460s/t470s. Az aktuális X1 karbonnal nem egyezik már, az könnyebb vagy 20 dekával és kisebb lett az egész gép.

  Ezüst nekem sem tetszik, nem kéne.

  Vincze1:

  Tudom én ohgy dupla akkusak jó ideje. A cikk sugallja azt, hogy alapból 1 akkuval jön, és lehet hozzá még egyet csatlakoztatni hátul. De alapból két akkuval jön, és nem lehet cserélgetni a hátsó akkut..

  Az usb-c valóban gáz helyen van :(

  [ Szerkesztve ]

  projektor.hu

 • hallador

  addikt

  - ; Bocs nem neked akartam írni.

  [ Szerkesztve ]

  [ Debian Stretch; Linux Mint , Ubuntu 19.10; Fedora 31, OpenSuse Leap 15.1]

 • LGLuke

  őstag

  Pontosan ez jutott nekem is eszembe:
  nekem T460s van, jelenleg is arról írok, és hát ez tulajdonképpen annyival több, hogy USB 3.1 Type-C is elérhető, illetve megjelentek benne a 7. generációs Intel Core i processzorok.
  Mivel a 7. generáció sebességfölénye szinte elhanyagolható és sok esetben a 15 W TDP lesz a szűk keresztmetszet, így igazából csak egy kötelező ráncfelvarrás.
  Egyébként személy szerint én nagyon szeretem ezt a gépet, kellemes csalódás. (Használtam és van HP UltraBook, ProBook, Dell Latitude és megállja a helyét mellettük, szerintem itt már csak az ízlés dönt, mindegyik kiváló masina.)
  Annyit hoznék fel hibának, hogy a Dell Latitude E7470 gépemben pl. cserélhető mindkét modul, tehát nincs forrasztva, ami szerintem nagy előny, így akár 32 GB is elérhető, ha szükséges lenne, ráadásul memória hiba esetén nem kell alaplapot cserélni.A másik pedig a billentyűzet világítás, ugyanis a Dell-nél ha kikapcsol a világítás, akkor a beállításoknak köszönhetően vissza is kapcsol, ha a billentyűzethez, vagy egérhez hozzáérsz. A Lenovo esetében, ha elalszik a gép vagy bármi oknál fogva kikapcsolt, akkor neked mindig manuálisan a hotkey kombóval kell visszakapcsolnod, ami idegesítő és ezt BIOS-ból lazán meg lehetne oldani.

 • hallador

  addikt

  Mondjuk a Lenovo jó letolta a minőség érzetet, az olcsósítás szép dolog, de ebből is látszik, hogy a userek nem annyira érdeklik ezt a céget. Az már csak egy dolog, hogy a Lenovo szerelhetősége lassan krimi, de még a memóriát is rá forrasztják, hogy tuti alaplapot kelljen cserélni, ha a memória összeszarja magát. Az hagyján, de a 2,5"-os hard drive sem fért el benne, mert az "természetes", ugyanakkor azt nem értem gondolom egyedül vagyok, mert a közszféra "szakértői" lehet azt sem tudják mi az az nVME, vagy mi az a forrasztott memória, de azért a Dell, HP, Toshiba miért tudja megoldani úgy, hogy ne b@***0n ki a felhasználóval, a Lenovo ennyi pénzért meg "business" gépet ad amennyiért más tényleg azt ad.

  A hülyének is megéri, meg annak is, akinek nem számít a pénz. Legalább most jöhet a sok nagyon "hozzáértő" hogy ez mekkora durva jó gép ez, az ám.... ;]

  (#4) vicze1

  Szerintem, az még el is megy egy asus, apple, dell xps konzumer eszköznél, hogy mindent forrasztunk, aztán 1 év múlva veszünk másikat, de a egy rendes ultrabook. ami business, az nem itt kezdődik. Hanem a Latitude 74xx, és a HP EliteBook-nál indul. Azért nehogy már cserélni egy fél gépet, mert mindent forrasztottak. Ez messze van a rendestől. Ez azoknak a nagyvállalati ügyfeleknek rendes, akik 3 évente kukázzák a gépeket, na ez nem Magyarország, meg ott esetleg, mint a magyar közbeszerzés, mire b@***uk el a lét, na vegyünk Lenovo-t, mert az "ThinkPad", gazsi is megmondta a nagykerben, hogy ez mekkora f@sz@ cucc..., meg amúgy is maradt a stadion büdzséből...

  Szerintem, ez nem annak a kérdése, hogy ki mennyire van elmaradva a 10 éves "féltégla" vagy nem, az, hanem aki kicsit értelmesebb, az rájön, hogy, ha mindenért szervizt kell kiáltani, akkor az messze van a business-től.
  Ez nem neked szólt csak megjegyzésvolt.

  [ Szerkesztve ]

  [ Debian Stretch; Linux Mint , Ubuntu 19.10; Fedora 31, OpenSuse Leap 15.1]

 • yodamastah

  őstag

  T460s tdp limitje 25w. gondolom a t470s ugyancsak 25w.

  projektor.hu

 • buvartacsko

  addikt

  "de még a memóriát is rá forrasztják, hogy tuti alaplapot kelljen cserélni, ha a memória összeszarja magát."

  2005-ös gyártású X41-emben is van forrasztva memória. köszöni szépen jól van :)

  "Szerintem, az még el is megy egy asus, apple, dell xps konzumer eszköznél, hogy mindent forrasztunk, aztán 1 év múlva veszünk másikat, de a egy rendes ultrabook. ami business, az nem itt kezdődik."

  3. éves MacBook Airem köszöni szépen jól van, nem halt meg benne semmi ami oda van forrasztva, és eszem ágában sincs lecserélni még egy darabig mert kiszolgál.

 • yodamastah

  őstag

  " Az már csak egy dolog, hogy a Lenovo szerelhetősége lassan krimi, de még a memóriát is rá forrasztják, hogy tuti alaplapot kelljen cserélni, ha a memória összeszarja magát. "

  "Mondjuk a Lenovo jó letolta a minőség érzetet..."

  Te fogtad már ezt a gépet kézben, hogy minőség érzet problémád van vele? Elmúlt 20 évben csak thinkpadjeim voltak, most is van 6, és nem hogy gyengébb, inkább kiemelkedően jó a t460s/t470s minősége. Teljes magnézuim ötvözet ház. Nem műanyag a palmrest, karbon a fedlap, kézben fogva teljesen korrekt minőségű a gép. Mindemellett az T470s pár dekával könnyebb a 2x3 cellás akkuval mint az X270 a 2x3 cellás akkuval.

  Forrasztott memória gáz, de inkább azért, mert dualban nem tudod hajtani csak ha ugyanakkora memóráit raksz mellé.

  De hogy a memória hiba esetén mi van. Nem vagyok szervízes, szóval nem tudom hogy a memória hiba ilyen gyakori probléma lenne? Én még nem találkoztam ilyennel, pedig jópár thinkpad átment a kezemen. Az persze előfordult hogy valaki hulladék memóriát rakott bele és azzal baj volt, de ez más ugyebár.

  2.5ös SSD nem fért bele mert vékony. Ez egy könnyített, vékonyított modell. A kompromisszumok nagy része emiatt van. Pl a dupla beépített aku is emiatt lett benne. Ha kell a jobb bővíthetőség, ott a T470 vagy T470p.

  "Lenovo szerelhetősége lassan krim.."

  Szedtél már szét T460s/T470s-t? Egyáltalán nem gáz a szerelhetősége. A legtöbb cucc kicserélhető percek alatt, rommá lehet szedni 1 csavarhúzóval és egy műanyag pöcökkel. Kijelző csere pár perc... Ez nem X270 ahol a billentyű csere fél óra szerelés.

  "Ez azoknak a nagyvállalati ügyfeleknek rendes, akik 3 évente kukázzák a gépeket, na ez nem Magyarország..."

  "meg amúgy is maradt a stadion büdzséből..."

  Gratulálok, a Thinkpad pr cikk mellett 10 hozzászólás kellett ahhoz hogy eljussunk a stadionozásig.

  Lehet hogy Magyarország nem az a hely ahol 3 évente kidobálják a thinkpadeket, de örülj neki hogy európában sok helyen ez a trend. Ugyanis ennek köszönhető hogytöredék áron hegyekben állnak az alig használt kiváló állapotú T és X thinkpadek a használt notebook piacon.

  "a Dell, HP, Toshiba miért tudja megoldani úgy, hogy ne b@***0n ki a felhasználóval, a Lenovo ennyi pénzért meg "business" gépet ad amennyiért más tényleg azt ad."

  "A hülyének is megéri, meg annak is, akinek nem számít a pénz. Legalább most jöhet a sok nagyon "hozzáértő" hogy ez mekkora durva jó gép ez, az ám.... ;]"

  Ezt most nem értem a gép attól lesz Business, és jó ha nincs ráforrasztott memória?

  Nem mondom én sem vagyok teljesen megelégedve az iránnyal amit a Lenovo vett az elmúlt 10 évben, de ez a gép szerintem nagyon jól sikerült. Igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy azért tetszik ennyire, mert pont passzol az én igényeimhez.

  [ Szerkesztve ]

  projektor.hu

 • buvartacsko

  addikt

  halladornak a következő márkák számítanak business kategóriába: hp, hp, hp, hp, hp, hp, egy kis dell, nagyon ritkán meg még a toshiba is. :) minden más szar, remélem tudtam segíteni, hogy megértsd miért jár trollkodni a thinkpad szálakba. :)

 • #20691712

  törölt tag

  Amugy arra kivancsi lennek az ilyen fikabajnokoknak milyen cuccuk van.
  Meg "nem kene mert nem tetszik a szine" duma.
  Aha.
  Gondolom akkor nem a zs nincs meg ra.
  Nem jo a szurke ezert inkabb hasznal valami 6-7-8-x eves cuccot mert nincs olyan ami tetszene.

  Anyam, osszeszarom magam, de komolyan.
  Ennyi bohocot...

  [ Szerkesztve ]

 • buherka

  addikt

  Ne írjál ennek a hallador troll faszinak.
  Ha van itt ThinkPad bemutató, vagy hír....Ő azonnal megjelenik és szénnéfikázza.

  Szerintem valaki fizeti ezt a mukit hogy lehúzza a márkát.

  Ha válaszol, akkor nagyságrendileg irtó lekezelő és sértő tud lenni. Felesleges leállni vele vitatkozni.

  Okos ember a más kárán tanul, a buta a sajátján, a hülye a sajátján se.

 • sutszi

  addikt

  Cserélj gatyát akkor mert bűzlesz...

  Fentebb már volt róla szó, hogy van fekete is...Nem ez a lényeg. Hanem az irány, és a hozzáállás amit több évtized után változtatnak meg...

  Használtam anno T530-at majdnem két évig. Nem volt jó. Baromi kényelmetlen volt. Nagyon nem jött be az újfajta billentyűzet.

  A másik vitától meg elhatárolódom.

  Másokat nevezel bohócnak de még olvasni sem tudsz rendesen... Van aki gondolkodik is mielőtt vásárolgat... Nevetséges ez a viselkedésed.

  [ Szerkesztve ]

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • buvartacsko

  addikt

  Az irány nem jó, de sajnos kötelező. Ha nem ebbe mennek el, akkor lemaradnak. Bár már én is inkább választanék Dell Latitudeot mint a Lenovo Thinkpadet. (most jelenleg inkább dell xps 15 infinity edget) Szvsz a Lenovonak kb nem is létezik szép terméke. Elég sok TP-m volt és van is, de azt hiszem már kinőttem ezt. Többek között azért mentem el a MacBook irányába, mert egy ideje nincs ThinkPad amire szívesen adnék pénzt. Szomorú de ez van, mindenesetre hála istennek nem bántam meg a váltást.

  [ Szerkesztve ]

 • hallador

  addikt

  3. éves MacBook Airem köszöni szépen jól van, nem halt meg benne semmi ami oda van forrasztva, és eszem ágában sincs lecserélni még egy darabig mert kiszolgál.

  Ja apple meg a garancia inkább hagyjad, mert tudom, hogy nincs apple cikk ezért ide jársz trollkodni, de beszélj a tesztelőkkel, hátha lesz egy kettő, mondjuk a 10*esen túlárazott fejhallgatókon felül szerencsére nincs apple cikk, mondjuk miről lenne? Nem? De legalább megnyertünk téged...

  halladornak a következő márkák számítanak business kategóriába: hp, hp, hp, hp, hp, hp, egy kis dell, nagyon ritkán meg még a toshiba is. :) minden más szar, remélem tudtam segíteni, hogy megértsd miért jár trollkodni a thinkpad szálakba. :)

  Az, hogy most ezeket írtam, és csak ezeket tudtad felsorolni abból is látszik mekkora apple troll vagy, aki most a business topikokban portyázik apple cikk hiányában... A fujitsu-t kihagytad, ja azt nem írtam most honnan is tudnád? gyenge, gyenge, mint az apple x86 üzletága mostanában...

  Nyilván meg tudod magyarázni, hogy a forrasztott cuccok mennyivel jobbak, mint a nem forrasztottak, ez ilyen apple-s, a steve mondta akkor úgy van, ha nem akkor is...

  Szvsz a Lenovonak kb nem is létezik szép terméke. Elég sok TP-m volt és van is, de azt hiszem már kinőttem ezt.

  Ez mindent elmond a hozzáértésről, a válasz apple ;]

  (#15) bulletstorm

  Mondom:

  HP NX7400, Lenovo TP T61, HP ProBook5310, Dell Vostro 1015, HP ProBook 6460, Dell Latitude 5430, HP EliteBook 820G1, Lenovo ThinkPad T440, Dell Latitude 5440, 5470.

  Gondolom vágod melyik mire jó, melyik mit tud, és miért érdemes megvenni? , melyik mit és hogyan tud, de ilyen magyarosan írtál valamit, mert az olyan buvártacskós...

  "fikabajnokok" fogalma nálam a tapasztalat, nálad mi is?

  [ Szerkesztve ]

  [ Debian Stretch; Linux Mint , Ubuntu 19.10; Fedora 31, OpenSuse Leap 15.1]

 • hallador

  addikt

  Szerintem:

  Nem vérre menő vitát akartam, csak azért ez nálam kivágja a biztosítékot. És nem is arra ment ki, hogy most lehúzzak bármit is, de ez a véleményem...

  Nem mondom én sem vagyok teljesen megelégedve az iránnyal amit a Lenovo vett az elmúlt 10 évben, de ez a gép szerintem nagyon jól sikerült. Igaz ehhez az is hozzátartozik, hogy azért tetszik ennyire, mert pont passzol az én igényeimhez.

  Fogtam a kezemben ezeket a gépeknek az elődjét (460s), amikor újak még nagyon is jók, nekem akkor van problémám velük, amikor 1 - 1,5 évesek lesznek, csak a családban lévő T440-ből kiindulva hatalmas csalódás volt az egész. Szét nem esett, de nyeklik nyaklik, egy Dell Vostro szintjét hozza a gép, vagy egy HP ProBook 400-as sorozatét, ami ezért nagy baj, mert az említett gépek fele annyiba kerülnek.
  A T4/550-es széria egy határvonal volt, érezte a Lenovo is a T4/5xx felett egészen visszaállt az a minőségérzet, amit már mondhatni 1 - 15 év után sem úgy fog viselkedni mint a T440, bár ezt még nem tudjuk.

  A szerelhetőség szempontjából, az már eleve nem szimpatikus, hogyha sok csavarral lehet csak memóriát, vagy hdd-t cserélni. Sajnos ma már kb a Fujitsu oldja csak meg így a dolgait, a HP sem ma már, mert ott is eltűnt a csavarmentes alkatrész csere.

  Ugyanis ennek köszönhető hogytöredék áron hegyekben állnak az alig használt kiváló állapotú T és X thinkpadek a használt notebook piacon.

  Hát sajnos ezek a ThinkPad-ek újonnan nagyon szépek, de 2 - 3 évesen...

  Ezt most nem értem a gép attól lesz Business, és jó ha nincs ráforrasztott memória?

  Attól nem, de az nem egy jó dolog, ha mindenért szervizt kell kiáltani, azért azt ne mond, hogy ez olyan jó dolog, hogy egy nagy multinál nem tudják cserélni a gép alkatrészeit, csak a szerviz. Ez nem annyira business szemlélet...

  Egy dologra reagálnék amit írtál tényszerűen:

  De hogy a memória hiba esetén mi van. Nem vagyok szervízes, szóval nem tudom hogy a memória hiba ilyen gyakori probléma lenne?

  Ez eléggé függ attól is mire használom a gépet, ha a memóriát eléggé használom, akkor az melegedni fog, a jobban felépített gépeknél a memória is hűtve van külön, itt ez lehetetlen, mert alaphelyzetben is melegíti az alaplapot, ami sok minden, de nem jó.

  A másik:
  Forrasztott memória gáz, de inkább azért, mert dualban nem tudod hajtani csak ha ugyanakkora memóráit raksz mellé.

  Ez a Broadwell után nem igaz, mert az intel kifejlesztett egy Intel® Flex Memory Access nevű technológiát, ami már 2004-ben rendelkezésre ált a NetBurst architechtútás asztali processzoroknál, de notebookoknál, csak 2009-ben hozták be, és populárisan csak a Broadwell-től vezették be,
  Ennek kettő módja van a szinkron, és az aszinkron mód, ha két külön méretű, sebességű, márkájú memóriát teszel bele, akkor a Flex Memory ezt képes kezelni, igaz vannak játékszabályok, de képes dualban működni, és ki is tudja használni azt, ha lassabban is álalában.

  ----

  Ez sajnos megint a szokásos magyar szervizes mentalitás, amikor is valamelyik nagykerben gazsika kitalálja, hogy ez így van, de hogy utánanézzen valaminek, az már nem, ez a memóriadolog is ilyen, igaz "fikabajnonok" vannak, meg búvárok is, Az utolsó bekezdés nem neked szólt, csak magánvélemény.

  [ Debian Stretch; Linux Mint , Ubuntu 19.10; Fedora 31, OpenSuse Leap 15.1]

 • vtommy

  aktív tag

  Nem értem, hogy miért nem lehet kicsit elfogadni, hogy milyen irányba halad a technológia, és, hogy szükség van a folyamatos zsugorításra, kompaktabb megoldásokra. Szinte már várom, hogy belépek egy új noti-teszt komment szekciójába, és a top-3 kommentben ott figyel a forrasztottramegyszÄr ... :F

  Rengeteg ultrabookban van fix memória, milliónyi külföldi fórumon vagyok jelen, de én még olyannal nem találkoztam, hogy 1, 2, 3 év után menne a sírás, mert elfüstölt a ram..

  A 2015-ös X1C-m megjelenés óta van meg, van, hogy másfél hétig folyamatosan megy, alvó-állapot 80%-ban, amúgy nagy felbontású Photoshop fájlokkal, videókkal, zeneírással van terhelve, akár párhuzamosan több feladat is egyszerre, mégsem halt meg 2 évesen..
  Forrasztott ram = kevesebb nyák, egyszerűbb konstrukció, erre nem is gondol senki?

  Nem csatlakozok be a korábbi kommentekbe, de az említett dolgok mellett azért azt is gyakran észreveszem, hogy aki legjobban osztja az észt egy 10x éves gépet használgat, mert akkor bezzeg még volt neve a thinkpad-nek, meg így, úgy, amúgy.. ez van :))

  [ Szerkesztve ]

  iPhone X Space Grey // ThinkPad X1 Carbon 3rd 512GB PCIe // PS4 PRO -> tommy_v08

 • buvartacsko

  addikt

  igen, de itt mindenki epic-mega-giga csillagközi vállalatoknál dolgozik, ahol ám vPro meg egyéb ilyenek mindenképpen kellenek, hiszen hallador is legalább 5000 gépet menedzsel egyszerre. és hát ott sokkal gyakrabban meghal biztosan a forrasztott ram, mint a ne forrasztott ram. :D

  hallador: mégis mi a gondod az apple garanciával? sajnos én nem ismerkedtem meg vele a 3 év alatt, de a lenovo szervizét már nagyon jól ismertem, mert mindegyik thinkpadem legalább 1x járt ott, az általad sorolt T61 4x is. az X200amba negyedjére sikerült kijelzőt cserélnie a kiérkező szervizesnek, hiszen csodatévő next biznisz déj garancia volt rajta ami ezen a szar meken nincs, de így is 1 hónap volt mire olyan kijelzőt, meg úgy egyáltalán KIJELZŐ érkezett a központi szervízből.. szerencsétlen macbookon is van 3 év gari de minek...

  apple topic van elég, csak itt évente nem 40-50 gépet ad ki egy gyártó feleslegesen. :)

 • sutszi

  addikt

  Szerintem nagyon rövid távon gondolkodsz és nem összefüggéseiben látod a dolgot. Van egy alig kétéves géped. Még van rá garancia is... Nem érzed még a súlyát, hogy probléma lehet van védőháló...

  De garancia után 1 héttel vagy fél évvel ha betojik a memória akkor mit fogsz csinálni? Vagy kifizeted a szerviznek az alaplapcserét vagy veszel egy másik gépet. Na ezt hívják úgy, hogy gazdasági totálkár. Míg másoknak elég ha cseréltetik / cserélik a rossz modult. Egy esetben van kivétel ha tiltható az alaplapra forrasztott memória... Akkor még tudod használni arról az egy modulról... Van most ilyen opció a biosban?
  Itt jön a második probléma. Pont annyi memória volt a gépedben ami a feladatod elvégzéséhez kellett. A kieső mennyiség miatt most problémába ütközöl. Ráadásul a cserélhető modul felső határát is elérted... Na akkor megint ott vagy, hogy nem tudsz dolgozni mert lesántult a gép... Vehetsz donorgépet, vagy újat... vagy anyagi lehetőségeidhez mérten valamit... De elég ha csak nagyobb erőforrás igényű alkalmazást kell használnod hirtelen. Elérted a bővítés határát. Veszel egy új gépet? Mert mást nem nagyon tehetsz...

  A processzoroknál már korábban is volt ilyen, de ott relatíve kicsi a meghibásodási arány. Azt hiszem nem kell bemutatni az Nvidia-s T61-es problémakört. Amikor minden gépe egy időzített bomba volt. Volt ami 2-3 évig bírta, volt amelyik 5-öt is megért...
  Nézzük kicsit mi lesz a jövőben. A memória chipek kapacitása egyre sűrűbb lesz. Így oda jutunk, hogy eleve forrasztott memória lesz csak, és nem lesz slot. Nincs rugalmas utólagos bővítés. A vásárláskor kicsengeted már előre a későbbi bővítés árát. Ami általában mindig jó nagy összeg lesz lehúzással. Mindezt lehet indokolni a vékonyítással, csak az a gond, hogy egyelőre a fizikát próbálják megerőszakolni. Nem állnak azon a szinten a hűtési megoldások, hogy vékonyabb gépet építsenek. Már most is throttlingolnak a gépek... Érted már ez önmagában is nevetséges, hogy vettél egy processzort, és nem tudod használni mert alultervezett a hűtés...Szóval eleve hibás az érvelés, hogy a vékonyabb gépek miatt nem tesznek két foglalatot, hiszen már a mostani gépvastagság is problémás...
  Akkor most gondolj arra, hogy a jövőben egy ilyen géped rohad le egy fontos munka kellős közepén.

  Egyébként a gépek összetettsége fokozódik a méretek csökkentésével. Nem lesz egyszerűbb a konstrukció. Ezt nem tudom miből vetted.

  Abszolút nem értem ezt az érvelést a régi gépek ellen. Vegyek egy gépet ahhoz ami egyszerű érzékszervek és gondolkodás útján is megállapítható?! Mész az autópályán és jön egy kanyar. Ki tudod találni mi lesz ha nem fordítod a kormányt? Na, ugye...

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • yodamastah

  őstag

  Miért vagy ennyire kihegyezve a memóriára? Az alaplapon egy csomó minden tönkremehet ami miatt kuka az egész alaplap. TOvábbra is kérdéses számomra hogy ettől reális ennyire félni? Ennyire sok a hibás thinkpad alaplap? Oké vannak szériahibák, de ez gondolom nem annyira tömeges jelenség.

  Egyébként ha már összefüggésben és hosszútávon nézzük... a legnagyobb bukta a gépen úgyis az értékvesztés lesz. Egy T470s kb 480e ft-tól indul. Van rá 3 év gar, mire ez lejár, ér a gép mondjuk 130 ezret.

  Na most ha beszarik az alaplap 4 évesen akkor, vesz bele ebayen 50-ért egy alaplapot, vagy fogja és eladja az egészet alkatrésznek pár 10esért. Itt lehet bukni egy 50-100 e ft-ot. Közben már bukott az eredeti árán 350zret. És ugyebár ez az értékvesztés az teljesen biztos, az alaplap megdögés meg messze nem.

  5-6 éves korára meg kb a nullára mégy az értéke. Egy T420 ér most 50-60 ezret kb. Itt már senki nem izgul mekkora bukta lesz ha megdöglik az alaplap. Alig ér valamit az egész gép. Az meg hogy 5-6 évente vegyen az ember egy notebookot annyira nem irreális szerintem. (sőt szerintem az sem irreális hogy 3 évente)

  Amúgy a tizenéves thinkpadjeim is működnek mintha mi sem történt volna. Bár ez nem jelenti azt hogy a mostaniak is menni fognak 10 év múlva...

  [ Szerkesztve ]

  projektor.hu

 • sutszi

  addikt

  Csak azért írtam a memóriáról, mert végig lehetett vezetni az összefüggéseket. Meg erről volt szó a hozzászólásban amire válaszoltam. :)

  Az értékvesztés végigvezetése korrekt. Így belegondolva az anyagi oldalon annyira nincs nagy fájdalom...

  "Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • LGLuke

  őstag

  Igen, a memória problémával én is egyet értek. Saját helyzetem: nekem kell a 16 GB-t virtualizáció miatt. Nos a 4 GB alaplapra integrált megoldás mellé (T460s) kénytelen voltam egy jóval drágább 16 GB-os modult venni, mivel a 8 GB-t nem volt elegendő, bezzeg, ha mindkét modul cserélhető, akkor eleve 2x8 GB dual channel kittel megoldható a dolog, ami performanciában is jobb, mint most az aszinkron memória méret miatti dual channel mode. Ez pl. az egyik Latitude E7470-es gépemben jobb. Ezt mondjuk elvárnám business kategóriában. Consumer kategóriában annyira nem vészes az integráltság, mert nem olyan gyakran főnek már meg a modulok, ráadásul, 4, 12, 20 GB is bőven elég, egyedül gamer kategóriánál lehet gond, ott meg úgy sincs UltraBook a hűtés miatt, így bőben elfér a 2 modul. Azért nem gondolnám, hogy bármilyen probléma lenne a mostani ThinkPad-ekkel. Ízlések és pofonok miatt pedig kár egymásnak esni.

 • QwErTy42

  addikt

  A márka megoldja magának...

  ...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...

 • Reggie0

  nagyúr

  Elarulom, meg gep sem kell ahhoz, hogy egyszeru mernoki- es termeszettudomanyos torvenyszerusegek menten vegig tudd gondolni, hogy ez miert problema. De gondold vegig csak forditva: ha hazalopsz egy atombombat, masnaptol atomtudos leszel? Nem, naugye. Ezt a birtokos baromsagot el kene felejteni. A mernokoknek sincs meg a gep mielott megtervezik es megis vegig tudjak gondolni, hogy mit miert akarnak.

  [ Szerkesztve ]

 • Ed_007

  aktív tag

  Abszolút nem műszaki és pláne nem kocka párom régebben 420-t használt a cégénél, most pár hónapja 460-at.
  Magától mondta (nem kérdeztem), hogy mintha a régebbi gépe jobban összerakott lett volna. Bent megbeszélték, a kollégái is így vélik. Az új gépek érzésre nem tűnnek valami nagyon strapabírónak, ráadásul a 420 billentyűzetét is kényelmesebbnek találta.
  Szomorú, mert egyébként Lenovo fan voltam, vagyok, a régebbi gépeik miatt.
  A világ változik, a dicsőség elmúlik (főleg, ha pénzügyesek pórázán lógó b@lf...k tervezik a gépeket).

 • hallador

  addikt

  igen, de itt mindenki epic-mega-giga csillagközi vállalatoknál dolgozik, ahol ám vPro meg egyéb ilyenek mindenképpen kellenek, hiszen hallador is legalább 5000 gépet menedzsel egyszerre. és hát ott sokkal gyakrabban meghal biztosan a forrasztott ram, mint a ne forrasztott ram. :D

  Az, hogy neked a technológiáról a trollkodáson felül halvány lila fingod sincs az jól látszódik. De ha másnak van, az nem azt jelenti, hogy te okos vagy, hanem azt, hogy nem. Ez a te bajod. Nem másé... Érted ugye? Ez ilyen magyaros, ha te nem értesz hozzá, akkor a másik se értsen...

  hallador: mégis mi a gondod az apple garanciával? sajnos én nem ismerkedtem meg vele a 3 év alatt, de a lenovo szervizét már nagyon jól ismertem, mert mindegyik thinkpadem legalább 1x járt ott, az általad sorolt T61 4x is. az X200amba negyedjére sikerült kijelzőt cserélnie a kiérkező szervizesnek, hiszen csodatévő next biznisz déj garancia volt rajta ami ezen a szar meken nincs, de így is 1 hónap volt mire olyan kijelzőt, meg úgy egyáltalán KIJELZŐ érkezett a központi szervízből.. szerencsétlen macbookon is van 3 év gari de minek...
  apple topic van elég, csak itt évente nem 40-50 gépet ad ki egy gyártó feleslegesen. :)

  balblablabla... :)

  [ Debian Stretch; Linux Mint , Ubuntu 19.10; Fedora 31, OpenSuse Leap 15.1]

 • janeszgol

  veterán

  Most pont ilyenen írok. Bitang jó és minőségi laptop. Ebben 7. generációs i5 van, 16 giga rammal és természetesen SSD-vel, dupla akkuval. Állati jó noti, kár hogy céges.

  A női nemnél csak a női igent szeretem jobban. / Intel is dead. nVidia targeted - AMD | Akinek nincs a háztartásában minimum egy Lumia, az annyit is ér - Lázár után szabadon

Hozzászólok Aktív témák