Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gmaci78

  tag

  Nem rossz, de szerintem jobb lenne egy olyan konferencia, hogy hogy lehetne megőrizni az informatikusokat a szakmában és megbecsülni, vagy valami hasonló.

  Én már 17 éve tolom az ipart munkailag, egyébként meg már kb. 28 éve mindent egybevéve.
  Nem mondom, hogy húde profi IT szakember vagyok (aki ilyet mond magáról, az nem igazi informatikus), de azért indultam annó ebbe az irányba az életemben, mert volt/van hozzá valami affinitásom és tehetségem, ami csak úgy van, nem a tanulás miatt.
  Szeretem/szerettem az informatikát, lényegében ez az életem és még így 28 év után is még ott van/lenne valahol bennem ez az érzés.

  Viszont!!!
  Miért ölik ki az emberből (legalábbis itthon) ezt a szeretetet? Veszik el az ember kedvét az egésztől?
  Szerintem ez a nagy buktatója és veszte jelenleg a szakmának az én jelenlegi tapasztalataim szerint.
  Jópár IT szakemberrel találkozok napi szinten és sajnos azt tapasztalom, hogy a nagy része "kiég", megutáltatják vele a szakmát. Csak most fejből 4-5 IT szakembert tudok a környezetemben, akik pár éven belül szakmát váltanak, mert nem akarják tovább csinálni/nézni azt ami ma informatika néven megy (legalábbis ebben az országban).
  Ez a szomorú szerintem. A tényleg jó szakemberek szakmát váltanak, vagy inkább mennek külföldre dolgozni, mert itthon elég siralmas az IT környezet (összefoglalva). :O

  És most lehet sárral dobálózni, ez az én véleményem, tapasztalatom. Remélem ennyire nem siralmas a helyzet mindenhol és más jobb példákat tud mondani.

 • electrodoki

  aktív tag

  A sok "KÓKLER"-ről nem is beszélve. Mert lássuk be, ma már aki fel tud rakni egy wint az informatikus, és qrva okos.. Már bocsánat. És felrak még 63 olyan programot, ami szétvágja a rendszert... És lássuk be, ezekkel van tele a szakma!

  [ Szerkesztve ]

  "A lét határozza meg a tudatot! Ha megiszom a lét, elszáll a tudat!" /Hofi Géza/

 • kovsol

  félisten

  Kíváncsi lennék az IT melyik területén dolgoznak ezek az IT szakemberek akik inkább váltanak.

  May the Force be with you - facebook.com/KovsolPhoto

 • electrodoki

  aktív tag

  Jogos kérdés :D

  "A lét határozza meg a tudatot! Ha megiszom a lét, elszáll a tudat!" /Hofi Géza/

 • gmaci78

  tag

  Változó. Van köztük programozó, szerver üzemeltető, rendszergazda is.

 • gmaci78

  tag

  Sajnos van sok olyan is.

  Mondjuk én sosem a végzettséget és az iskolát néztem, hanem, hogy valaki tényleg tehetséges az IT-hoz, vagy sem. Első munkahelyemen nekem kellett interjúztatnom és eldöntenem, hogy kit vegyen fel a cég mellém, amikor már sok volt a meló. Egy régen könyvelő, de aztán frissen másoddiplomázott srác mellett döntöttem, mert ugyan tapasztalatlan volt még, de láttam benne, hogy megvan benne az IT-s "véna".
  Jó döntés volt, a srác rendes, tisztességes és nagyon jó szakember lett.
  Szóval nemigazán a suli számít az életben. És sajnálnám ha a hasonló szakemberek elkopnának a szakmából.

  De aki lehúz 15-20 évet a szakmában az ezzel tisztában van.

 • kymera

  senior tag

  Szerintem az egyik fő probléma a bérezés :(((

  1151,AM4,1366,2011, - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

 • Oryctolagus

  tag

  Én akár ingyen is eljárnék dolgozni egy olyan céhez ahol informatikussá válhatok.
  Nekem már most is bőven elég volt 6 év 12 órázás váltott nappali, éjszakai.
  Szeretnék informatikus lenni, de nem tudom hol kezdjem.

  Per aspera ad astra.

 • Szmeby

  tag

  Kezdésnek tűzz ki egy célt. Az informatikus elég tág fogalom. Specializálódj. Leginkább abba az irányba, ami érdekel.
  Azt nem is értem, hogy valaki miért akar informatikus lenni, számomra megfoghatatlan, hogy az mit is csinál. Jól keres, de ennél többet nem tudnék mondani róla, csak egy gyűjtőnév. Remélem nem csak a pénz számít, hanem ott van a hivatástudat is. Anélkül nem biztos, hogy jó lesz. :)

  És az angol nyelv! Nem kell, hogy el tudj társalogni a szőlészet rejtelmeiről, de a szakmai részt érteni kell. Angol szavakat gépelsz, angolul vannak a könyvek, a szoftverek, a leírások, a stackoverflow :), a tréningek, nagy valószínűséggel angolul beszélsz a munkatársakkal is.

  Pl. ha szeretsz programozni, akkor tanuld meg. Válassz egy nyelvet, aminek az alapjait megtanulhatod. A java relatíve könnyen tanulható, és jelenleg elég népszerű. Vagy pl. a python még könnyebben - bár igazán nagy rendszert még nem láttam pythonban írni, inkább prototipizálásra, vagy kisebb nagyobb komponensek megírására használjuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy másra nem lehet.
  Ha jól megy a matek elvont fogalmakkal, kipróbálhatod a scalat is. Bár az összes nyelvnél alapvető fontosságú a jó absztrakciós készség, egy kicsit kattantnak kell lenni itt is, na. :)
  Ezer meg egy nyelvből lehet választani, nézelődj. Mert a legfontosabb, hogy ha egyet ismersz, majdnem ismered az összes többit is. Szerintem egyet érdemes nagyon mélyen ismerni, és még párat felületesen, úgy egészséges.

  Persze még a szoftverfejlesztés is egy borzasztó nagy terület, azon belül sem árt specializálódni. Érdekel-e a felhő, az IOT, robotika, AI, CRM, bármi; telco, banki, egészségügyi, közmű, webshop, stb vonalon mozognál; inkább vállalati rendszereket írsz vagy felhasználói programokat, mobil appokat, mindegyikhez kicsit más ismeretek szükségesek.

  De ha közelebb érzed magadhoz a frontendet, akkor told a javascriptet. Az alapok után áttérhetsz a frameworkökre, abból is csillió létezik.
  Erre és az összes többi nyelvre is igaz, hogy miután megtanultál működő kódot írni, meg kell tanulnod szép, igényes kódot írni (design patterns, clean code). Mert hiába működik valami, ha arra ránézve senki sem érti, mit csinál. Brutális módon lelassítja a fejlesztést a tákolmányok megértése, és mindenki szív miatta. Ha megtanulsz szép kódot írni, megkockáztatom, hogy egyből átlag feletti programozó leszel. Sajnos. :(

  Minden fejlesztőeszközből létezik ingyenes, a nyelveket, frameworköket folyamatosan promózzák, hogy az övékét válaszd, ezek is ingyen elérhetők. Itt ott találni ingyenes tanfolyamokat, főleg alapozó bevezető témákban (coursera, edx, codeschool, udacity, pluralsight, codecombat, stb), Dunát lehet rekeszteni ezekből is. De vehetsz könyvet is, a megfelelő topicban tuti tudnak ajánlani neked 1-2 jó könyvet. Aztán gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.
  Próbálkozhatsz mentor kereséssel, bár szerintem nagy mázli kell hozzá, hogy találj valakit, akinek lesz erre ideje. Ismerős körökben nagyobb eséllyel találsz. Vagy akár többen összeállva, csoportosan megtanulni valamit, könnyebb, mint egyedül.

  Persze megpróbálkozhatsz azzal is, hogy beadod az önéletrajzod egy rakás céghez 0 forintos fizetési igénnyel, ha valóban ezt akarod. Szerintem ugyan egy minimális szakmai tudás is sokat dob az esélyeken, az a legfontosabb. Mert mi van, ha kiderül, hogy neked ez a billentyűpüfölés és a folyamatos problémamegoldás mégsem jön be. Egy húzósabb nap végén mit nem adnék egy jó kis kikapcsoló árufeltöltős melóért... :) De aztán rájövök, hogy az se jobb, csak máshogy szar. :D
  A papír (diploma) is csak annyit ér, hogy bizonyítja, fogtál már billentyűzetet, többet sajnos nemigen.
  Az emberi tényező is sokat számít, hogy szeresd csinálni, akarj tanulni (életed végéig). Enélkül nincs értelme. És ezt releváns szakmai tapasztalat híján erősen hangoztasd is az önéletrajzban. ;)
  A napokban pont láttam, hogy egy cég gyakornoki programot hirdet. Ugyan nem ismerem, de egy kis hobbyprojekt alapú otthon szerzett tapasztalattal is be lehet talán kerülni. Mert miért ne, hiány van wazze! Főleg aprópénzért cserébe. 3 év gyakorlat egy cégnél vs 3 év főiskola... mindenki tudja, melyik értékesebb... nagyságrendekkel.

 • Oryctolagus

  tag

  Ez igen!

  Köszönöm, hogy ennyi mindent leírtál!
  Egy félévig jártam egyetemre(volt programozás is c ben, papírra kellett leírni a vizsgán a forráskódot, egy hiba=1, ez a tárgy ment a legjobban mindig sikerült, bár csak első féléves anyag) aztán abba kellett hagynom még bérletre sem volt pénzem. :v
  Most tudnám magamat finanszírozni, bár sok idő eltelt.
  Nagyon jó ez a gyakornoki program dolog, tájékozódni fogok az elvárt minimumról ami ehhez szükséges.
  Igen nagy téma ez és belegondolni is szörnyű, hogy egy pár végzős középiskolás már most többet tudhat nálam.
  Jelenleg egy nyelvvizsga projekt van folyamatban amivel szeretném megméretni magamat.
  Elég kitartó vagyok még a tanuláshoz, stb.?
  Azt tudom hogy időm, legalábbis szabadidőm van.
  A hozzászólásodat elmentem, mint szent ige!

  [ Szerkesztve ]

  Per aspera ad astra.

 • Szmeby

  tag

  Igazán nincs mit. Örülök, ha valamit segített az "igém". :D
  Meg ha már ismered a cét, akkor nagy baj nem lehet, hasonlóan szívatós feladatokra majd állásinterjún is számíthatsz. De annál rosszabb nem lesz. :)

  Közben megtaláltam azt a "gyakornoki" programot. Persze felületesen néztem meg, mert nem pont az, amire tegnap emlékeztem belőle. Ennek ellenére biztos akad idősebbeknek is ilyesmi, ha nem az epamnál, hát akkor máshol.
  Hajrá, a tanulás nem életkortól függ. Csak akarni kell.

 • Oryctolagus

  tag

  Például, ha az IT Services Hungary-ál szeretnék dolgozni akkor melyik lenne az informatikának az az az ága amivel érvényesülhetnék?
  Tudom nincs egzakt válasz, mert nagy sok a feltétel, de azért mégis, pusztán a beszélgetés kedvéért.

  Per aspera ad astra.

 • Szmeby

  tag

  ITSH-ról hallottam jót is rosszat is. Itt is az van, ami máshol: attól függ, milyen projektre kerülsz. Lehetnek kellemes körülmények, vagy konstans szívás.

  Na de hogy melyik ágával érvényesülhetsz, azt én nem tudhatom. Egyrészt bármelyikkel, mellényúlni nemigazán lehet, másrészt leginkább azzal, ami téged érdekel.
  Én java fejlesztő vagyok, ezt ismerem, bárkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, mást nem is tehetnék. :)
  Bár az Oracle-nek vannak szemét húzásai, de azért remélem, még elég sokáig népszerű marad a java.

  Mondhatnám, hogy legyél platformos, ha szeretsz a hardverrel foglalkozni, meg virtualizációval, szívesen írogatsz shell scripteket, de nem mondom, mert marhára nem értek hozzá... ha nem megy a szerver, odamegyek egy platformoshoz és megkérem, hogy kapcsolja már fel, vagy csináljon már egy virtuális gépet nekem, mert valamit kipróbálnék... és akkor megcsinálja. Ennyi a rálátásom más területekre. :)

  Ami meg a programozást illeti, ha valakit a c vonz, vagy a c# meg a windóz, nem fogom lebeszélni róla, ízlés dolga. Ahogy az is, ha valaki a fiatalabb programnyelvekkel szeret kísérletezni. Vagy épp például a matuzsálem korú cobolt szereti. Mellesleg azt hallottam - pusztán a beszélgetés kedvéért -, hogy brutális hiány van cobol fejlesztőből, és azon kevesek, akik értenek hozzá, folyamatosan mennek nyugdíjba. :D
  Namármost a bankok mindent megadnának egy csillogószemű fejlesztőért, aki hajlandó lenne kitanulni egy holt nyelvet. Csak hát ez rizikós, mert oké, hogy most fájdalmas lenne átállni egy másik (modern) rendszerre, de mi van, ha x év múlva megteszik. A fejlesztő meg ott marad a használhatatlan tudással. Cserébe viszont valószínűleg örömmel tanítanak ki, és jól meg is fizetnek.
  Ez például tipikusan az, amit egy középiskolás sem ismer, még hírből sem. :)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák