• gabor7th

  őstag

  "Ugyanakkor, egyes IoT alkalmazásokban (pl. a fent említettekben) a biztonság hiánya fizikai és anyagi károkhoz vezethet, adott esetben emberéleteket követelhet. Ezekben az alkalmazásokban tehát meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a költségek és a rendszer által nyújtott biztonság szintje között. "

  Ez az ami nem fog sikerülni. A Windowst hány éve fejlesztgetik pl. és a hibák sose fogynak el. És pont ezért se lesz igazából annyira elterjedt az IoT legalábbis hosszú távon, mert túl sok kárt fog okozni, ami mellett az előnyei, ami normál működés közben meglenne elhalványul (otthon is és az iparban még inkább). Ha -amint írja a cikk -ember életek vesznek majd oda akkor az emberek el fogják kerülni; szerintem ez fog várni a az önvezető autók olyan verziójára is ami felhőkhöz, meg internethez lesznek kötve. És szívni fogunk, mert a magyar kormány erre tesz, Szijjártó szerint éppenséggel ezen múlik majd a magyar gazdaság sikere.

  [ Szerkesztve ]

  A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu

 • bambano

  Jómunkásember

  "Az ipari folyamatokat vezérlő beágyazott számítógépek, szenzorok és aktuátorok összekötése és internetre kapcsolása lehetővé teszi a masszív adatgyűjtést, a különböző forrásból származó adatok korrelációját és olyan adatelemzési feladatok végrehajtását, amelyek segítségével jobban optimalizálhatóvá válnak a gyártási, a beszállítási és a karbantartási folyamatok.": mi a búbánatnak kapcsolna bárki is internetre folyamatvezérlő számítógépet? Mert az, hogy hálózatra kapcsolják, oké, de internetre...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Timer

  őstag

  Már az utolsó lézervágó is internetre kapcsolódna, ha hagynánk. A gyártók a távmenedzsmenten felül biztosítanak a gépekhez olyan kiértékelő rendszereket, amikből legyűjthető gépidő, állásidő, jó ég tudja mi még. Ezekre az adatokra meg szüksége van Dezsőnek, a termeléstervezőnek, aki azt nagyon szeretné tudni, hogy Józsi, a CNC májsztró mennyi időt tölt répázással a munkaidőben az effektíve fizetett tevékenysége helyett. Persze ahhoz már nem fülik a foga, hogy a saját székére is rakjon egy szenzort, meg hogy letiltsa magát a facséról, plusz Micikéről, a csöcsös diszpécser lányról.

  B*zis az IoT? Az. Ahogy az egész ipar 4.0 is az, ami a szememben csak egy szép nagyra fújt marketing bullshit, amit megint el lehet adni a vezetőknek, és amivel még egy szép nagyot lehet szorítani az egyszerű munkás tökein.

  [ Szerkesztve ]

  Oneplus voucher: https://www.oneplus.com/hu/invite#IVSOIN6M7WGPUJG

 • bambano

  Jómunkásember

  semmi gond nincs azzal, hogy az adatokat gyűjteni és elemezni akarják.
  azzal van óriási gond, hogy közben elhiszik, ehhez publikus internetre kell kapcsolni a lomokat.

  miért nem lehet a gyártósori iot intraneten? pláne szeparált intraneten? feltételezem, szabad szemmel messziről is jól látható összegbe kerül a gyártásautomatizálás. tehát azt az elemző szoftvert, amivel statisztikázzák az adatokat, már fillérekbe kerülne odaadni a vevőnek és letenni a gyártósor mellé. vagy ha már ennyire fafejű a gyártó, akkor miért nem vpn-en megy be a gyártói cloudba az iot is, meg a lekérdező rendszer is?

  de minek engednék ki internetre?

  nagyon úgy érzem, hogy pár flancos buzzword miatt mindenkinél elmentek otthonról...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Timer

  őstag

  "nagyon úgy érzem, hogy pár flancos buzzword miatt mindenkinél elmentek otthonról..."

  Pont ezt írtam le feljebb én is, csak bővebben. Semmi értelme ennek az egész baromságnak. Mindenki éppen ott akar hatékony lenni, ami éppen nem rajta függ. Erre a legegyszerűbb mód, ha a gép mellett álló egységsugarú Józsit szorítják és számoltatják el addig, ameddig már sz@rni sem tud menni anélkül, hogy annak nyoma ne lenne az ERP-ben. Undorító. És, külön kiemelném, hogy ez nem csak multi cégeknél van így, nagyon nem, hazai középvállalattól származik a saját tapasztalat is.

  Hogy miért nincs dedikált intra, meg VPN, meg bármi security megoldás? Mert az pénzbe kerül! Ahogy a többi is, csak a securiy oldalról maximum a helyi IT tud mesélni (akiknek ugye élből nem hiszünk, hát a b*zik csak a pénzünket költenék minden szirszarra!), másrészt az nem növeli a termelékenységet meg a hatékonyságot. Az nem érv, hogy megáll minden, akkor sz@r lesz a palacsintában, mert nem volt még ilyen, ugye. Oldjátok meg valahogy a vezényszó, azé' vagytok. Pénzbe ne kerüljön, persze. Tudod, csak a szokásos.

  [ Szerkesztve ]

  Oneplus voucher: https://www.oneplus.com/hu/invite#IVSOIN6M7WGPUJG

 • shortcutme

  tag

  > miért nem lehet a gyártósori iot intraneten?

  A stuxnet óta tudjuk, hogy ez sem nyújt teljes védelmet.

  Stuxnet reportedly ruined almost one fifth of Iran's nuclear centrifuges. Targeting industrial control systems, the worm infected over 200,000 computers and caused 1,000 machines to physically degrade.

  It is initially spread using infected removable drives such as USB flash drives, which contain Windows shortcut files to initiate executable code. The worm then uses other exploits and techniques such as peer-to-peer RPC to infect and update other computers inside private networks that are not directly connected to the Internet

  Sajnos az IoT biztonság a rengeteg gyártó egyedi megoldása miatt eléggé kilátástalan és a robbanásszerűen növekvő elterjedtség miatt rémisztő is.

  Mai vicceskedés:
  Hackers are taking over Chromecasts to promote PewDiePie’s channel

  itt lehet követni élőben a scannelést: https://casthack.thehackergiraffe.com/

  Múlt hónapban ugyanez a hacker:
  Someone Hacked 50,000 Printers to Promote PewDiePie YouTube Channel

  Elmondása szerint:
  "The most horrifying part is: I never considered hacking printers before, the whole learning, downloading and scripting process took no more than 30 minutes.”

  [ Szerkesztve ]