Hirdetés

 • julius666

  őstag

  ja, kár hogy nem teammunkáról volt szó, hanem ország vezetéséről.

 • gtasystem

  őstag

  na igen, az élet veszélyes ezért legjobb ha mindannyian otthonmaradunk és várjuk a halált.. :U
  nagyjából ennyire értelmesek ezek a "tanulmányok"
  és megnézném hogy kik azok a "szakértők" akik ezeket a tanulmányokat írták..
  gondolom arra nem is gondoltak hogy esetleg nem csak 1 karizmatikus vezető van a csapatban..
  szerintem folyamatosan kevered a diktátorral azért nem érted..

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • WonderCSabo

  félisten

  Charisma (Greek "kharisma," meaning "gift," "of/from/favored by God/the divine") is a trait found in persons whose personalities are characterized by a personal charm and magnetism (attractiveness), along with innate and powerfully sophisticated abilities of interpersonal communication and persuasion. One who is charismatic is said to be capable of using their personal being, rather than just speech or logic alone, to interface with other human beings in a personal and direct manner, and effectively communicate an argument or concept to them.

  [ Szerkesztve ]

  - Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

 • Wolverine

  félisten

  Ami még mindig nem egyszemélyi munka egy parlamentáris demokráciában, és Magyarországon sem volt az az utóbbi 20 évben. (több-kevesebb kivétellel)

  "I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

 • fordfairlane

  veterán

  Vezetestechnikaval foglalkozo tanulmanyok egyertelmu negativumkent emelik ki azt, hogy egy karizmatikus vezeto mellett altalaban nincs lehetoseg arra, hogy kifejlodjon egy olyan ember, aki a vezetovaltas utan atvehetne a csoport iranyitasat, es egy ilyen helyzetben egy csoport altalaban osszeomlik.

  Nem vállalatvezetésről beszélünk, hanem a nagypolitikáról, egy ország vezetéséről. Nem láttam még olyan olyan tanulmányt, amelyik alátámasztaná a nem karizmatikus vezetők sikerességét a politika színpadán. A politikában megszokott, hogy az utódlás párton belüli kisebb érdekcsoportok egymás közti harcában dől el, ahol a korábbi vezető és támogatói által alkotott csoport sokszor összeomlik, nem pedig valami barátságos hátbaveregetős/kineveléses örökléssel. A politika ilyen műfaj.

  A nem karizmatikus politikai szereplőket a tehetségesebbek sokszor lenyomják retorikában, a média segítségével a választások során. A nem karizmatikus politikusok külső problémák esetén könnyebben veszítik el támogatottságukat akár a választók, akár a tagság, akár a kormánytöbbségnél. Külső problémák pedig rendszeresen előfordulnak, de ha úgy tetszik, 20 évente van valami krízis is. Dotkomlufi, ingatlanlufi, pénzügyi lufi pukkad ki, olajválság üt be, vagy egy háború nem úgy alakul, ahogy azt eltervezték, satöbbi.

  x gon' give it to ya

 • fordfairlane

  veterán

  Kiváló eredményekkel büszkélkedhet ez a rendszer, igazán kár lenne elrontani azzal, hogy nem a megszokott szakértőkkel, a megszokott szisztémában üzemeltetjük. :DDD

  Ma sem egyszemélyes a politika, pedig szerintem karizmatikus a kormányfő.

  A politikában kétfajta fő szerep van. Van az apa és az anya típusú személy illetve politikai stílus. Amikor jól megy, akkor az anya típus kerül előtérbe, amelyik mindent megad a népnek, amikor gáz van, akkor a szigorúbb apa kerül megválasztásra, aki kemény kézzel tesz rendet. Most egy ilyesfajta ciklus elején tartunk. Aki mindkettőt el akarja játszani, az könnyen hiteltelenné válhat.

  [ Szerkesztve ]

  x gon' give it to ya

 • shev7

  veterán

  "nem csak 1 karizmatikus vezető van a csapatban.."

  Persze, mert a ketto mindig jobb mint az egy... ket karizmatikus ember egy csapatban tipikusan a ket dudas esete.

  "szerintem folyamatosan kevered a diktátorral azért nem érted.."

  szerintem nem veletlenul: "In politics, charismatic rule is often found in various authoritarian states, autocracies, dictatorships and theocracies. In order to help to maintain their charismatic authority, such regimes will often establish a vast personality cult, which can be seen as an attempt to gain legitimacy by an appeal to other forms of authority."

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • bambano

  titán

  Úgy érted, nem tudod, hogyan lehet úgy értelmezni, ahogy több szakember is?
  itt van egy tanulmánykezdemény, ami tanulmánynak gagyi, de van benne pár irodalmi utalás:
  "A „charisma” görög szó eredeti jelentése: kegyelmi ajándék. A Bibliában olyan transzcendens forrásból származó felhatalmazást jelent, melynek révén egy személy természetfeletti testi és szellemi adottságok hordozójává válik. Az ily módon, isteni küldetésre kiválasztott vezér uralmát, eme adomány (a „karizma”) jóvoltából gyakorolja.

  A vezérkultusz kialakulásával, a vezető csoporton belüli szerepével több tudományág foglalkozott már, vizsgálva a kérdést tömeglélektani, pszichoanalitikus és csoportdinamikai szempontokból is.
  Az egyik első szerző, aki a tömeglélektanról írott művében behatóbban foglalkozott a vezetői karizma eredetének kérdésével, Le Bon volt. Szerinte a vezér karizmáját elsősorban nem a személy egyéni adottságai, hanem a szituáció kölcsönzi. Az irányításra váró, vezető akarat nélkül tehetetlen, de cselekedni vágyó, a felgyűlt energiák levezetését szorgalmazó tömeg szükségképpen maga fölé fog emelni valakit, akinek engedelmeskedhet. Ez a helyzet jellegéből adódó sajátosság. A vezető személye itt másodrendű kérdés.
  Le Bon írása motiválta Freud Tömegpszichológia és én-analízis című munkáját, melyben, a szerző a hívek azonosulási vágyából vezeti le a vezér hatalmát. Az ő megközelítésében nagyobb hangsúlyt kap a vezető személye, aki mérhetetlen önszeretete révén, a társas szükséglettől független, s így képes arra, hogy önálló akaratát a tömegre kényszerítse.
  A karizmatikus uralmi forma meghatározásánál Weber részletekbe menően foglalkozik a „karizmatikus vezér” fogalmával. Ő olyan vezéralak megtestesülését érti ez alatt, aki személyes adottságai révén bírja az alattvalók odaadását és bizalmát. Az ideális karizmatikus uralkodó figurája olyan határozott, erőskezű és következetes egyszemélyi vezető, aki a nép megbecsülését és elismerését élvezve, mégis a népakarattól függetlenül, önállóan kormányoz.
  Durkheim a hatalmat is, mint társadalmi tényt kezeli, amelynek kényszerítő ereje magától a néptől származik, attól azonban függetlenedett, önálló akarattal rendelkező entitás. A vezérszerep a kollektív tudat egyik terméke, amelyben a közösség saját ideálképét mintázza meg, s mint tökéletes létezőt, óvja, féli és imádja. Ilyen formán a pozícióval járó hatalom kevéssé függ az egyéni karizmától. "
  [link]

  "A karizmatikus vezető

  * Nem lehet előre jelezni, kiből lesz ilyen vezető
  * Nem lehet ilyen vezetők „előállítani”
  * Megjelenhet mind jó, mind rossz értelemben

  (pl.: Churchill versus Hitler)
  * A karizmatikus vezető olyan tekintélyt gyakorol az emberek felett, amely megbénítja követői kritikai képességét, csodálattal és tisztelettel tölti el őket.
  * Elbűvölő ereje azon alapszik, hogy félelmet és szeretete ugyanúgy sugároz, anyai és apai tulajdonságok ugyanúgy megtalálhatók benne.
  * A csoport előtt utat nyit a közös regresszió számára
  * Az emberek tudatossági foka csökken, gondolataik, érzéseik egy irányba fókuszálódnak
  * A bűnbakképzés: a csoport a külső valóság kellemes oldalát vetíti a vezetőre, így a vezető a csoport számára a jót képviseli, kellemetlen érzelmi és gondolati tartalmakat egy másik személyre vagy csoportra, a bűnbakra hárítja.

  [link]

  Én ezekben a szakirodalmi hivatkozásokban semmi pozitívat nem látok.

  Egy dolgot el kell ismernem: találtam olyan karizmatikus vezetőt, akiről nem tudok rosszat mondani, de ezt inkább szabályt erősítő kivételnek tekintem, mint szabálynak.

  Az előtted szólók a saját véleményüket foglalták össze, amivel lehet vitatkozni.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  "Ma sem egyszemélyes a politika, pedig szerintem karizmatikus a kormányfő.": pontosan ez az ő és a mi személyes tragédiája/tragédiánk.

  Mivel karizmatikus vezető, amely pedig krízishelyzetben jön létre, ezért nevezik forradalomnak azt, ami sima egyszerű országgyűlési választás volt.

  "Aki mindkettőt el akarja játszani, az könnyen hiteltelenné válhat.": a karizmatikus vezető attól függően mutatja feléd apai vagy anyai arcát, hogy mit akar nálad elérni. Hiteltelenné válhat? egyetértek.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • WonderCSabo

  félisten

  Milyen tragédiánk?

  - Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

 • fordfairlane

  veterán

  pontosan ez az ő és a mi személyes tragédiája/tragédiánk.

  Mondom én, hogy saját politikai véleményedet próbálod tudományosnak látszó köntösben eladhatóvá tenni. Számomra elég egyértelmű, miről szól ez az egész antikarizma építgető kommentfolyam.

  [ Szerkesztve ]

  x gon' give it to ya

 • shev7

  veterán

  hat ha te ugy erzed, hogy egy demokratikus uton megvalasztott kormanyfonek szuksege van egy NENYI-hez hasonlo onigazolasokra akkor fura elkepzelesed van egy demokratikus allam vezetojerol. Pont az ehhez hasonlo dolgokrol beszelunk mikor azt mondjuk, hogy egy karizmatikus vezeto az nem feltetlenul jelent jot...

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • gtasystem

  őstag

  "nem véletlenül"
  na látod ebben egyetértünk.. :)

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  en leirtam, hogy szerintem miert nem jo ha egy vezeto karizmatikus. De egyikotok sem irta le miert jo egy csoportnak / cegnek / orszagnak ugy altalaban ha karizmatikus a vezetoje.

  Ja igen, irtatok, hogy karizmatikus szemelyiseg tud valasztast nyerni, de azzal nem vagyunk kisegitve. Szoval miert jo neked, nekem vagy akarkinek ha karizmatikus a vezeto?

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • D1Rect

  félisten

  Mert képes embereket összefogni, és közös cél érdekében munkára sarkalni.

  "Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

 • julius666

  őstag

  jól beletrafáltál, végre kibújt a szög a zsákból
  sztem holnap lesz itt egy kis nagytakarítás

  :DDD

 • bullseye

  addikt

  "Vezetestechnikaval foglalkozo tanulmanyok egyertelmu negativumkent emelik ki azt, hogy egy karizmatikus vezeto mellett altalaban nincs lehetoseg arra, hogy kifejlodjon egy olyan ember, aki a vezetovaltas utan atvehetne a csoport iranyitasat, es egy ilyen helyzetben egy csoport altalaban osszeomlik."

  de remélem pozitívumként említik azt is, hogy ha a vezető normális, akkor a csoport sokkal hatékonyabban dolgozhat a vezetésével, a váltásig...

  'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

 • bambano

  titán

  Teljesen rendben van, hogy számodra egyértelmű valami, csak a világ rajtad kívül eső része nem osztja ezt a véleményt.

  Egyébként ha nem személyeskedésnek próbálnád felfogni ezt az egészet, eszedbe juthatna, hogy bizony ezt a vitát egyszer már lefutottuk itt és ugyanez volt a véleményem, pedig akkor még más szelek fújtak.

  Na mindegy, nem hányom tovább falra a borsót, mert előbb-utóbb takarítás lesz itt alapelvek megsértését emlegetve...

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bullseye

  addikt

  ha ismered a West Winget, képzeld el, hogy Bartlet lenne a (miniszter)elnökünk a hazai jelöltek helyett. Na ezért jó...

  'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

 • gtasystem

  őstag

  azért mert mi nem azt bizonygatjuk hogy a karizmatikus vezető pozitív..
  én is pont azt írtam hogy ez tulajdonképpen lényegtelen..mi nem az ellenkezőjét bizonygatjuk annak amit te állítasz.

  de ha csak úgy általában kérdezed, egy pozitív karizmatikus vezető pont az a személyiség amire egy lerobbant lepukkant országnak szüksége van.legyen ez erkölcsi vagy anyagi lepukkanás mindegy.gyors, mélyreható, érdemi változásokat csak ilyen vezető tud elérni.

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  ha vegigolvastad volna amit irtam, akkor feltunt volna, hogy ezt le is irtam....

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • shev7

  veterán

  es ezt nem is vontam ketsegbe. Sot ki is emeltem tobbszor is, hogy krizis helyzeteket hatekonyan egy karizmatikus vezeto tud kezelni. De miert? Pont azert mert a hatalma szemelyi kultusz-szeru dolgon alapul, nem kerdojelezik meg a donteseit, igy gyorsan/hatekonyan tudja a problemakat kezelni. Ezekre a dolgokra nem krizishelyzetben nincs szukseg... leirtam mar, de leirom megegyszer: karizmatikus vezetot nem kerdeojeleznek meg a beosztottai, igy nincs visszacsatolas, ha rossz iranyba indul el, akkor tragedia a vege.

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • julius666

  őstag

  Ja igen, irtatok, hogy karizmatikus szemelyiseg tud valasztast nyerni, de azzal nem vagyunk kisegitve. Szoval miert jo neked, nekem vagy akarkinek ha karizmatikus a vezeto?

  Ő képviseli a népet, ő a REKLÁMARC.
  A rossz reklámarc pedig hiteltelen, kevéssé megbízható(nak tűnik).

  Amúgy a karizma igencsak jól fog jönni a különböző tárgyalásoknál is.

  A programot - még egyszer - úgysem ő dolgozza ki (persze nyilván nagy beleszólása van, végülis ő dönt, de nem ő találja ki), szóval a kormányfőnek felesleges nemzetközileg elismert közgazdász szaktekintélynek lennie (ártani persze nyilván nem árt). Az hogy hogyan beszél, milyen a kiállása fontosabb.

 • gtasystem

  őstag

  Ezekre a dolgokra nem krizishelyzetben nincs szukseg...

  dehogynincs..
  csak nem azoknak akik "egy időre" elfogadják azt a vezetőt.. :)

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  ezt kifejtened? nem teljesen ertem mire gondolsz...

  bar tovabbra sem ertem, miert lenne szukseg nem krizishelyzetben olyan vezetore, aki megkerdojelezhetetlen...

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • gtasystem

  őstag

  a gyors hatékony problémakezelésre mindig szükség van, még ha nincs krízishelyzet akkor is.
  és én pozitív karizmatikus vezetőről beszélek ami szerintem fontos különbség..

  speciel a mi esetünkben pedig az nem hiszem hogy menni fog, hogy jó most van egy kis gond jöjjön a "diktátor" aztán amint rendberakott mindent azaz van pénz, hepi minden, akkor napszemüveg felugrik és megint jöhet a bratyi-haver-mutyi-lopika..az újbóli lezüllésig..szóval ennek szerintem nem sok értelme van..de ez nem pol-topik..meg megyek szunyálni.. :)

  szerk:mondom hogy kevered a diktátorral.. :) jó éjt

  [ Szerkesztve ]

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • bullseye

  addikt

  végigolvastam, feltűnt, afféle lábjegyzet volt két hatalmas veszély között egy csipet pozitívum. Én viszont fontosabbnak tartom a pozitív lehetőségeket.

  a visszacsatolási hiány, meg diktatúra, meg kultusz kérdésben meg Clinton jut eszembe, aki karizmatikus is volt, sármos is, ozt mégis mit szívott a nőügyeivel, a saját oldalától is kapott szépen akkortájt. persze ők elnézők voltak, de látták, tudták, mondták.

  hogy ontopic is legyek, remélem OV feljön, és kifejti a véleményét :)

  'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

 • fordfairlane

  veterán

  Pont az ehhez hasonlo dolgokrol beszelunk mikor azt mondjuk, hogy egy karizmatikus vezeto az nem feltetlenul jelent jot...

  Hanem rosszat. Oké, nekünk annyi, nincs krízishelyzet, hanem a krízishelyzet nélkül kaptunk valahogy-valahonnan-valamiért egy karizmatikus vezetőt, aki majd maga fogja a krízishelyzetet okozni. Szegény Dajkó Pali ennek a levét issza már most, amikor nem kap válaszokat a kérdéseire. Ti aztán tudjátok csűrni-csavarni, hogy aztán csak az legyen a nagybetűs igazság, amiben ti hisztek. A NENYI tegyen nektek keresztbe a legjobban hosszú életetek során, ezt kívánom.

  x gon' give it to ya

 • julius666

  őstag

  hogy ontopic is legyek, remélem OV feljön, és kifejti a véleményét :)

  Csodálom is h még nem jelent meg.
  Mert ugye mindannyian tudjuk, hogy 0-24 a ph-s fórumokon lóg.
  3 célt tűzött ki az életében: családalapítás, miniszterelnökség, és a 'Jómunkásember' rang elérése a PH fórumán, így, ebben a sorrendben.
  :DDD :DDD :DDD

 • fordfairlane

  veterán

  "3 célt tűzött ki az életében: családalapítás, miniszterelnökség, és a 'Jómunkásember' rang elérése a PH fórumán, így, ebben a sorrendben."

  Dehogyis, mindent ő irányít, a tudta nélkül az egész államigazgatás egy lépést sem tesz. Kizárt, hogy ne az ő keze volna pl. a kormányszóvivői ügyfélszolgálat bunkó reakciójában. Tehát ezért tud az esetről. A fórumokat biztos, hogy nem nézi, ugyanis még a villanykapcsolót sem tudja használni, annyira köztudottan technikai analfabéta.

  [ Szerkesztve ]

  x gon' give it to ya

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  A bloghu egyik blogján anyáztuk egymást Oszkó Péterrel... Mármint az ex-pénzügyminiszterrel. (Akkor még nem volt ex.)
  Mondjuk OV kapcsán nem fenyeget ez a veszély - bár a megbízhatósági profilja érdekelne :D :D

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • shev7

  veterán

  "aki karizmatikus is volt, sármos is"

  Mi koze a kettonek egymashoz? A karizmatikus miota kulso tulajdonsag? Szerintem ti a karizmatikust nagyon keveritek azzal hogy "jol nez ki"...

  Sarmos... reklamarc... egyik sem feltetele annak hogy valaki karizmatikus legyen...
  [link] az itt emlitett ujkori karizmatikus vezetok kozul egyikre sem mondanam ra, hogy azert "valasztotta" oket a nep mert olyan helyes pofijuk volt...

  gtasystem: "kevered a diktátorral.."

  hat mivel definicio szerint karizmatikus vezeto foleg diktaturaban, autokracaiaban talalhato meg, ezert nem gondolnam, hogy "keverem". Karizmatikus vezeto szemelyi kultuszt epit maga kore. Pont ettol lesz karizmatikus vezeto...

  "aztán amint rendberakott mindent azaz van pénz, hepi minden, akkor napszemüveg felugrik és megint jöhet a bratyi-haver-mutyi-lopika..az újbóli lezüllésig.."

  A karizmatikus vezetonek nem a mutyi az ellentete, szoval ez nem tudom, hogy jon ide. Foleg, hogy egy karizmatikus vezetes alatt ugyan olyan jellemzo a mutyi, hiszen az elegedetlenekedoket valamivel el kell hallgattatni... ajanlom figyelmedbe Gabon tavaly elhunyt karizmatikus vezetojet...

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • gtasystem

  őstag

  Mi koze a kettonek egymashoz?

  az hogy a karizmatikus vezető szuggesztív magával ragadó személyiség aminek igencsak van köze a sárm-hoz..

  abban a "definícióban" pedig felhívom a figyelmedet a "főleg" szóra..
  és azért mert "főleg" ott fordul elő az nem jelenti azt hogy eleve diktátor lenne, mert akkor ezzel az erővel a hal is vizinövény mert főleg vizinövények között fordul elő.. :)

  Karizmatikus vezeto szemelyi kultuszt epit maga kore.
  a karizmatikus vezető pont nem ettől lesz karizmatikus vezető..
  a mondat így helyes:' a negatív karizmatikus vezető (diktátor) személyi kultuszt épít maga köré.
  azaz kevered a karizmatikus vezetőt a negatív karizmatikus vezetővel(diktátor) mint ahogy leírtam már párszor.. :U

  az uccsó résznél írtam hogy speciel a mi esetünkben
  úgy jön ide.nálunk sajnos pont ez az ellentéte.

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  "az hogy a karizmatikus vezető szuggesztív magával ragadó személyiség aminek igencsak van köze a sárm-hoz.."

  A gond ott van, hogy a karizmatikus nem ezt jelenti... nezz utana a dolgoknak. Attol hogy te ugy gondolod, hogy ezt jelenti meg nem lesz igaz..,

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • gtasystem

  őstag

  nem, szerintem a gond ott van hogy nem bírod elviselni hogy nem jól tudod a dolgokat..
  pont úgy mint bambano
  éppen ezért neked kellene utánanézned és nem mindenféle szedett-vedett forrást idézgetni csak azért hogy igazold a téves elképzelésedet.. :U

  én így látom.. ;)
  de akár be is teheted a 'többnyire' szót a mondatomba ha úgy neked jobb.. :)

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  hat ha neked neves szociologusok munkai szedett vedett forrasok, akkor egeszsegedre. De veled ellentetben en legalabb hoztam forrasokat, te 0-t. Amig nem tamasztod ala a velemenyedet forrasokkal, addig ne velemenyezd az enyemeimet.

  De hogy ramutassak mennyire hibas az az elkepzelesed, hogy sarmos = karizmatikus illetve hogy mi is a kulonbseg a karizmatikus vezeto es a diktator kozott:

  sarmos karizmatikus vezetore nagyon jo pelda Kim Dzsong-Il. (Oke mostmar 70-eves, de fiatal koraban foleg koreai szemmel igenis sarmosnak szamitott) Karizmatikus vezeto? Nem kerdes. Orszagaban olyan szemelyi kultuszt epitett fel, hogy szinte istenkent tisztelik.

  Ellenpelda Hitler. Karizmatikus vezeto volt? Ketseg sem ferhet hozza. De hogy sarmos lett volna. Haaat, nem hiszem hogy tul sok embernek jutna a sarmos szo hallatan Hitler az eszebe.

  Jogos a kerdes, vannak-e nem karizmatikus diktatorok. Egy jo pelda erre Brezsnyev. Hatalma kozel sem azon alapult, hogy o lenne nepe kivalasztott embere, a nep nem koveti feltetel nelkul, donteseit megkerdojelezik, hatalmat eroszakszervezetekkel tartja fenn.

  Nezzunk egy nem diktatort: itt van Angliaban David Cameron... Sarmos? Valoszinuleg igen, legalabbis nagyon sokan ezt allitjak rola. De hogy karizmatikus vezeto lenne? Egyaltalan nem az. Hatalma sem partjaban sem az orszagban nem azon alapul, hogy o valami kulonleges kepesegekkel megaldott ember lenne, akinek minden szavat feltetel nelkul kovetni kell. Nem probal meg a tevedhetetlen szerepben pozolni, sot.

  Egy dologra szeretnek meg visszaterni. Emlitetted, hogy kulonbseget kell tenni negativ es pozitiv karizmatikus vezeto. Ha jol sejtem ezt a fogalmat te talaltad ki allitasaid alatamasztasara es forrasokkal kevesse tudod igazolni...

  Az hogy valaki negativ vagy pozitiv szemelyiseg, azt nem a tettei dontik el, hanem a tortenelem. Minden karizmatikus vezeto meg van rola gyozodve, hogy o egy kivalasztott, a feladata, hogy a nepet elvezesse a szebb jovobe. Hitler is igy gondolta, kozben csinalt par dolgot ami miatt most elegge negativ figura a tortenelemben. Mert mi az allaspont most? Drezda es a tobbi nemet varos terrorbombazasa amiben szazezrek haltak meg csak egy szukseges rossz volt. Ha forditva tortennek az esemenyek, es Hitler nyeri a haborut elkepzelheto hogy az o tetteit tekintenenk most szukseges rossznak, es Churchill lenne a fogonosz, artatlan emberek szazezreinek legyilkolasa miatt.

  Szoval nem ugy tortennek a dolgok mint a szerepjatekokban, hogy a diktator alignmentet valaszt maganak, es azt mondja, hogy en most Chaotic Evil diktator leszek. Minden karizmatikus vezeto lawful goodnak indul. Aztan ha kesobb tettei nem lawful-ok, majd hozzaigazitja a torvenyeket, hiszen neki mindig igaza van...

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • gtasystem

  őstag

  hsz első része:
  ez mind nagyon érdekes de én ilyet nem mondtam hogy sármos = karizmatikus.
  ezért ez az egész hsz első része sima handabandázás semmi más.. :U

  hsz második része:
  Az hogy valaki negativ vagy pozitiv szemelyiseg, azt nem a tettei dontik el
  szerintem ez hibás érvelés, pont a tettei döntik el, beszélni sokmindent lehet de a tettek mutatják meg a valóságot..(pl Chavez)

  Minden karizmatikus vezeto meg van rola gyozodve, hogy o egy kivalasztott, a feladata, hogy a nepet elvezesse a szebb jovobe.
  ez sem igaz, nem tudom ezt honnan veszed

  Aztan ha kesobb tettei nem lawful-ok, majd hozzaigazitja a torvenyeket, hiszen neki mindig igaza van...
  továbbra is kevered a két dolgot, nem tudsz különbséget tenni a két típus között..ilyet egy diktátor tesz..

  szerintem próbálj meg különbséget tenni pozitív és negatív karizmatikus vezetők között úgy talán menni fog..

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • azbest

  nagyúr

  szóval akkor most azt próbáljátok eldönteni, hogy melyikőtök a karizmatikusabb? ;]

 • shev7

  veterán

  "de én ilyet nem mondtam hogy sármos = karizmatikus" vs. "az hogy a karizmatikus vezető szuggesztív magával ragadó személyiség aminek igencsak van köze a sárm-hoz.."
  akkor dontsd el mirol beszelsz... most igencsak koze van hozza, vagy semmi koze nincs hozza. Amig te magad sem tudod eldonteni mi az allaspontod addig csak handabandazol...

  "szerintem ez hibás érvelés, pont a tettei döntik el"

  Azzal mindenki egyetert, hogy Churchill karizmatikus vezeto volt. De mivel sokszazezer artatlan embert megolt, es a tettei alapjan iteled meg, akkor a te definiciod szerint o micsoda?

  "Minden karizmatikus vezeto meg van rola gyozodve, hogy o egy kivalasztott, a feladata, hogy a nepet elvezesse a szebb jovobe.
  ez sem igaz, nem tudom ezt honnan veszed"

  Definicio alapjan a karizmatikus szemely olyan tuladonsagokkal rendelkezik amik ot kivalasztotta teszik. De ha ugy gondolod nem igy van szivesen latok forrast az ellenkezojere...

  "szerintem próbálj meg különbséget tenni pozitív és negatív karizmatikus vezetők között úgy talán menni fog.."
  Probald meg megerteni, hogy nincsenek olyan kategoriak, hogy pozitiv es negativ karizmatikus vezeto. Minden karizmatikus rendszernek alaptezise, hogy az "alattvalok" feltetel nelkul hisznek a vezerben, a vezer megkerdojelezhetetlensegeben. Demokraciaban a vezeto nem lehet megkerdojelezhetetlen, ezert demokraciaban ha hatalomra is kerul ilyen szemely azt mindig krizishelyzet szuli, es nem is turik meg sokaig a hatalomban (lasd Churchill)
  "Charismatic authority is not based upon externalities like traditional or legal authority, the bond between the authority figure and followers is highly emotional in nature. There exists a devotion on the part of the followers which stems from an unwavering trust — often blind and fanatical."

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • shev7

  veterán

  egyertelmuen o, legalabbis a karizmatikus vezeto jegyeit hordozza magan, ervelni kevesse probal, nem erzi szuksegesnek nezopontjat forrasokkal alatamasztani, sot ha olyannal talalkozik ami az o nezopontjaval ellentetes azt szedett vedettnek minositi. Pont igy viszelkedik egy karizmatikus vezeto is. Nem erzi szukseget annak, hogy bizonyitsa, hogy igaza van, mivel amit o mond az egyfajta kinyilatkoztatas, igy szuksegkeppen igaz.

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • Tim82

  nagyúr

  Ellenpelda Hitler. Karizmatikus vezeto volt? Ketseg sem ferhet hozza. De hogy sarmos lett volna. Haaat, nem hiszem hogy tul sok embernek jutna a sarmos szo hallatan Hitler az eszebe.

  Történelmileg bizonyított, hogy - mondjuk így - sok akkori német nőnek volt az ideálja. Nem véletlen, hogy hivatalosan csak életének utolsó napjaiban volt hajlandó feleségül venni Eva Braunt, hiszen esett volna a népszerűsége és támogatottsága a német nők körében, ha korábban megházasodik. Lehet, hogy diktátor és tömeggyilkos volt, de a népszerűséget fontosnak tartotta. :K

  Szóval az egy dolog, hogy nekünk, az utókorban élőknek eszünkbe nem jut róla, hogy "sármos" lett volna.

  [ Szerkesztve ]

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - 2x2 GB noti DDR3 RAM eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • gtasystem

  őstag

  az 'igencsak köze van' az nem '='-t jelent..ha értelmezési gondjaid vannak akkor nem fogunk tudni értelmesen vitatkozni.. :U

  ez a 'sokszázezer ártatlan embert megölt' pedig elég fura felfogás, mert akkor ezekszerint minden katona gyilkos és börtönben a helye..piszkosul nem mindegy hogy szórakozásból küld valaki katonákat a halálba, vagy a haza védelmében..úgyhogy ezt szerintem gondold át mégegyszer..

  "Minden karizmatikus vezeto meg van rola gyozodve, hogy o egy kivalasztott, a feladata, hogy a nepet elvezesse a szebb jovobe.
  Definicio alapjan a karizmatikus szemely olyan tuladonsagokkal rendelkezik amik ot kivalasztotta teszik.

  a második mondatból nem következik az első, a definícióiddal pedig eleve gondok vannak..

  most mondjam el megint hogy nézz utána és ne komolytalan forrásokból idézgess? :F

  Minden karizmatikus rendszernek alaptezise, hogy az "alattvalok" feltetel nelkul hisznek a vezerben, a vezer megkerdojelezhetetlensegeben.
  már megint kevered a diktátorral ennek a mondatnak akkor van értelme ha kicseréled a karizmatikust diktatórikusra, így nem látom értelmét hogy tovább vitatkozzunk feleslegesen..ez így sima általánosítás.. :U

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  "piszkosul nem mindegy, hogy szórakozásból küld valaki katonákat a halálba, vagy a haza védelmében..úgyhogy ezt szerintem gondold át mégegyszer.."

  Ugy latom tortenelmi ismereteid kisse hianyosak... Nem a katonakrol beszelek. Nem az halalba kuldott angol katonakrol, vagy az angol katonak altal legyilkolt nemet katonakrol.
  A nemet polgari lakossagrol beszelek. Azokrol az artatlan emberekrol akik meghaltak Drezda es a tobbi nemet varos terrorbombazasaban. Ha esetleg lusta lennel utananezni. A nyugati front mar osszeomloban volt, a nemetek folyamatosan vonultak vissza, egyertelmu volt hogy a haborut megnyerik a szovetseges erok, semmi szukseg nem volt Dresdaban (ahol nem is allomasozott jelentos katonai ero) akkora meretu pusztitast vegezni.

  "már megint kevered a diktátorral ennek a mondatnak akkor van értelme ha kicseréled a karizmatikust diktatórikusra, így nem látom értelmét hogy tovább vitatkozzunk feleslegesen..ez így sima általánosítás.. " leforditsam magyarra az idezet forrasokat? Megint lekomolytalanozod a forrast amit ideztem, de te megint nem hoztal semmit erveid alatamasztasara. Azt mondod, hogy nezzek utana, en megtettem, ezt talaltam, ha te is megtetted, es mas eredmenyre jutottal oszd meg velunk. Amig ezt nem teszed addig csak hasbol dobalozol olyan dolgokkal amikrol azt hiszed igazak, de allitasaidat azon kivul hogy "Marpedig te rosszul tudod nekem van igazam" semmi massal nem tudod alatamasztani, igy azok csak lognak a levegoben.

  Meg ugy alapvetoen hulyeseg amit irsz: azt mondod hogy az allitas igaz lesz ha kicserelem a karizmatikust diktatorikusra, hat nezzuk: "Minden diktatorikus rendszernek alaptezise, hogy az "alattvalok" feltetel nelkul hisznek a vezerben, a vezer megkerdojelezhetetlensegeben." Tenyleg ugy gondolod hogy ez igaz. Tenyleg ugy latod, hogy minden diktatorikus rendszerben az alattvalok feltetel nelkul hisznek diktatornak? Tenyleg azt allitod, hogy nem volt egyetlen olyan diktatura sem ahol a hatalom fenntartasahoz nem volt eleg csupan a diktator szemelye, hanem azt megfelemlites aran ertek el? Ha igy gondolod tenyleg felesleges tovabb beszelgetnunk, mert a vegkovetkeztetes ugyanaz mint az elejen, tortenelmi tenyeid hianyosak, valamint fogalmad sincs mi a kulonbseg egy karizmatikus vezeto altal iranyitott rendszer es a diktatura kozott.

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • julius666

  őstag

  Pontosan ezt akartam írni én is.
  Amikor végigparádézott valahol, aznap a fél város utána bugyit mosott és nem azért mert összecsinálták magukat félelmükben az emberek. Bizonyos szempontból ő volt az első "sztár".

  Szóval nem igazán jött be ez a példálózás.
  Különösen humoros, hogy még mást vádol "történelmi hiányosságokkal".

  [ Szerkesztve ]

 • gtasystem

  őstag

  ez már tényleg kezd sima személyeskedéssé válni..

  tehát szegény német polgárok akiket a gonosz gyilkos Churchill lemészárolt, ahelyett hogy hagyta volna lemészároltatni magát és a londoni polgárokat hitlerrel akiket a szegény német polgárok küldtek a nyakára.. :U
  értem..
  így már mindjárt világos.
  azért úgy megoldottad nagyon a II-ik világháborút.. :F

  azt írtam így van értelme..mondom hogy értelmezési gondjaid vannak..ha nem tudod mit írtam olvasd el mégegyszer, és nem mondass velem olyan dolgokat amiket én nem mondtam..

  Tenyleg azt allitod, hogy nem volt egyetlen olyan diktatura sem ahol a hatalom fenntartasahoz nem volt eleg csupan a diktator szemelye, hanem azt megfelemlites aran ertek el?

  ilyet én nem mondtam mint ahogy az előtte levőket sem, ezeket te találod ki, szóval így tényleg nincs értelme vitatkoznunk.. :U

  meg van dolgom is..

  [ Szerkesztve ]

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  "tehát szegény német polgárok akiket a gonosz gyilkos Churchill lemészárolt, ahelyett hogy hagyta volna lemészároltatni magát és a londoni polgárokat hitlerrel akiket a szegény német polgárok küldtek a nyakára.."

  Csak ismetelni tudom magam, nezz utana a drezdai esemenyeknek. Elegge vicces azt kijelenteni, hogy ha nincs Drezda bombazasa akkor a nemetek lemeszaroltak volna egesz Londont... A kerdes tovabbra is all. Azt allitod, hogy mindenkit a tettei alapjan itelunk meg, akkor ennek fenyeben milyen ember is Churchill?

  "azt írtam így van értelme.."
  Itt is all tovabbra is a kerdes, ha a mondat a karizmatikust diktatorikusra cserelve nyer ertelmet akkor azt allitod, hogy igaz ez a mondat:
  Minden diktatorikus rendszernek alaptezise, hogy az "alattvalok" feltetel nelkul hisznek a vezerben, a vezer megkerdojelezhetetlensegeben.

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • gtasystem

  őstag

  Elegge vicces azt kijelenteni, hogy ha nincs Drezda bombazasa akkor a nemetek lemeszaroltak volna egesz Londont...
  hol jelentettem én ki ilyet? :F
  ez csak a te következtetésed nem az én kijelentésem..ilyet én nem írtam, nem mondtam szóval ne mondass velem olyan dolgokat amiket én nem mondtam..hányszor ismételjem magam? :F

  ha a mondat a karizmatikust diktatorikusra cserelve nyer ertelmet akkor azt allitod, hogy igaz ez a mondat:

  ez is butaság már ne is haragudj de az 'így nyer értelmet' nem azt jelenti hogy 'igaz'..mondom hogy értelmezési gondjaid vannak és ezt próbálom nem személyeskedésből mondani de elég unalmas hogy magamat kell ismételnem, és most bocs de mennem kell majd később még benézek..

  http://db.tt/fdsEa7Ff <--itt regisztrálj és nem bánom meg..:-)

 • shev7

  veterán

  A Drezdai bombazasra valaszoltad ez cinikusan:
  "szegény német polgárok akiket a gonosz gyilkos Churchill lemészárolt, ahelyett hogy hagyta volna lemészároltatni magát és a londoni polgárokat hitlerrel "
  Ez a mondat szamomra azt jelenti, hogy ha azokat a szegeny drezdai nemet polgarokat nem meszarolja le, akkor a nemetek meszaroljak le oket. Mashogy erted? akkor ird ugy, ahogy erted.

  " 'így nyer értelmet' nem azt jelenti hogy 'igaz'.." Abban azert megegyezhetunk, hogy ha valami ertelmet nyer, akkor annak van ertelme. Szoval akkor ennek a mondatnak van ertelme?
  Minden diktatorikus rendszernek alaptezise, hogy az "alattvalok" feltetel nelkul hisznek a vezerben, a vezer megkerdojelezhetetlensegeben.
  Mert szerintem ez a mondat igy hulyeseg, igy szamomra ertelme sincs.

  "és ezt próbálom nem személyeskedésből mondani de elég unalmas hogy magamat kell ismételnem"
  Nem kene magadat ismetelned, ha az allitasaidat ala tudnad tamasztani valamivel, nekem a szedett vedett forras is jo, csak ne abbol alljon az erved, hogy igaz, mert te ugy gondolod. Nem szemelyeskedesbol, de attol, hogy valamit sokszor elmondasz meg nem lesz igaz.

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''

 • Tim82

  nagyúr

  Megint csak bocs, hogy közbeszólok, de az is többszörösen be van bizonyítva történészi oldalról, hogy pont Drezda bombázása a háború szempontjából felesleges és értelmetlen volt. Addigra már rég eldőlt a világháború kimenetele, csak az nem, hogy mikor fog véget érni. Ráadásul nem volt annyi hadiipari gyár a városban, ami indokolta volna 144 ezer német állampolgár gyújtóbombákkal való megsütését. A Londont érő német bombázások ennél sokkal kevésbé voltak egyébként hatékonyak.

  "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - 2x2 GB noti DDR3 RAM eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

 • shev7

  veterán

  "Megint csak bocs, hogy közbeszólok, de az is többszörösen be van bizonyítva történészi oldalról, hogy pont Drezda bombázása a háború szempontjából felesleges és értelmetlen volt."

  Valamit felreerthettel. Pont ezt mondom en is, es pont olyan ertetlenul allok gtasystem reakcioja elott mint te.

  [ Szerkesztve ]

  ''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''