Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • tha_answer

  őstag

  Navegre.
  A (kulturalis) nyugat alaszkatol vlagyivosztokig tart. Csak egyutt van esely a micimackoi terrorallam ellen.

 • BB9000

  aktív tag

  Úgy hallottam, hogy valaki arról beszélt, hogy. . .
  Miért kell útszéli pletykákkal ijesztgetni a népet? Majd ha bejelentik, akkor lehet róla értekezni.

 • joey04

  titán

  helyes

  "Ha nem vennél a kezedbe gyorsabb telefont, akkor soha nem mondanád meg, hogy mennyivel gyorsabb telefonok vannak jelenleg a piacon."

 • Dißnäëß

  veterán

  Azt pedig nehéz megmondani, hogy Kína az intézkedések hatására nagyon lemarad (hiszen a legmodernebb chipek gyártásához állítólag nincsenek saját eszközei és tudása, ilyen téren csak az USA, Tajvan és Dél-Korea uralja a piacot)

  Behúzza Taiwan-t és az USA ezzel a lépéssel gyakorlatilag +1 ponton produkál nyomást Kínára, hogy lépje ezt meg. Mert a dollár érdeke a háború, még több konfliktus és harc.

  Ez a fegyverekről szól uraim, nem a chip-ekről.

  Venni kell továbbra is a dollárt, amíg vannak anyahajók meg csihipuhi.
  Ha meg a nukleáris tél jön, egy ideig majd kp-val fűtünk Lölö kályháiban, na mivanakkor. És csak utána hunyjuk le. :U

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • ElEvEn11

  senior tag

  Én nem bánom. Sőt! Fejlesszenek, gyártsanak sajátot. Úgyis annyira marha büszkék a 6000 éves kultúrájukra, hogy ki se látnak a nacionalizmusból, mint az oroszok kb. Aztán, ha majd a saját chipjeiket építik a haditechnikáikba és még úgy is fasza, akkor úgyis meghajol az egész világ is. De akkor virítsák Tajvan nélkül csókolom! ;) :))

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

 • Victorio

  aktív tag

  Mi az indoklás egy ilyen gazdasági hadviselésre?
  Egy darabig legalább próbálták valami látszat magyarázat mögé rejteni, pl kémkedik a hüvely, vagy valami hasonló konkrét bizonyítást sose nyert dologgal.

  De most már indoklás sincs. Csak annyi, hogy nem tetszik a pofád, megszankciózunk. És mindenki másnak is muszáj lesz ezt tennie, mert akinek ez nem tetszik azt is megszankciózzuk.
  Ez kb felér egy hadüzenet nélküli megtámadással gazdasági fronton.
  Ehhez mit szól a nemzetközi közösség? Az USA-nak lehet ilyet? Aki gazdasági vetélytárs az ilyen módszerekkel el lehet taposni? És ehhez mindenkinek tapsikolva asszisztálni kell?

  Az állatkertben azt, hogy "Az állatok etetése tilos!" soha nem az állatok írják ki.

 • csibe1

  addikt

  válasz Victorio #7 üzenetére

  Pontosan, az a piszok gyarmat világuralomra tör, és már egyre kevésbé titkolja; de a szankció még olcsóbb, mint a háború. Ameddig van aki bólogat nekik. :D
  Ennyire szeretnének balhét a kínaiakkal, hazai pályán Tajvan miatt? :F
  Akkor meg mi lesz ha nem szállítanak a kínaiak az amcsiknak?
  Honnan lesz új Iphone a népnek? :DD

  " Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

 • doooo

  addikt

  válasz BB9000 #2 üzenetére

  Ijesztgetni? Max a KKP-nek ijesztő ez (vagyis azon belül is az "örökös vezetőnek", Micimackónak), senki másnak...

  [ Szerkesztve ]

 • FattyDove

  senior tag

  válasz csibe1 #8 üzenetére

  Na mégis honnan? India, Indonézia, Vietnam, Fülöp-szigetek, Thaiföld satöbbi.
  Nagyon helyes, hogy szankcionálják micimackóékat.

  [ Szerkesztve ]

 • csibe1

  addikt

  válasz FattyDove #10 üzenetére

  Az amcsikra is ráférne pár szankció, mert nem ők a világ szentjei.

  " Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "

 • Meridian

  aktív tag

  Úgy látom igazi észlények vannak az USA vezetésében is. :D Rövidtávon oké, zavart okozhat Kínának, de gyorsan felül tudnak ezen emelkedni, már minden a kezükben van. Ugyanakkor nézzük meg az USA cégeket... már rövidtávon is brutálisan fájni fog ez nekik, hiszen csupán egy 1.3milliárdos piacot adnak fel (ami oké, sok a szegény, aki nem potenciális vásárló, de úgy egyébként viszont egy cirka 200 millió potenciális vásárlóréteg viszont biztosan van Kínában... /hasraütés szám, ezen ne rugózzatok/ ) . Tehát az azonnal fájni fog a összes érintet amcsi cégeknek. Ráadásul ezen felül ott van a bérgyártás is, akkor ez sem fog menni... mindent is Tajvan meg nem tud gyártani, a japán és amcsi munkaerő meg legalább 5x annyiba kerül még most is - mellesleg fogyatkozó létszámmal van.

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz Victorio #7 üzenetére

  Az USA-nak (Izraelnek) lehet ilyet. (Semmi antiszemitizmus, előre szólok az erre hördülő arcoknak. Országot írtam, aki az usákokat mozgatja).

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • Dißnäëß

  veterán

  válasz Meridian #12 üzenetére

  Tajvanon tech van, szerintem már rommá épültek be az ipari kémek oda Kínából, de ha a leg-leg-leg-cutting-edge-ebb motyó kell, és még nincs meg nekik, lerohanják.

  De leírtam korábban, nagyobb biznic a fegyver, a háború, mint a chip.
  Tényleg.
  Sajnos.

  SOKKAL nagyobb. :(

  Provokáció.
  :(((

  Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

 • FattyDove

  senior tag

  Na, úgy látom felerősödött a szél és megint összefújja...

 • doooo

  addikt

  válasz Meridian #12 üzenetére

  "de gyorsan felül tudnak ezen emelkedni, már minden a kezükben van"

  Te beszélsz észlényekről, majd leírsz egy ekkora, egetverő marhaságot?
  A nap vicce.
  Na mindegy, csak legalább szólj a kínaiaknak is (akik egyébként képzeld, elkezdtek fogyatkozni, és pár év múlva már rohamos lesz a tendencia :o tudom, újdonság neked, minden az, ha semmiféle valódi információ nincs a birtokodban, márpedig úgy tűnik nincs), hogy igazából gond nélkül belekezdhetnek a legmodernebb gyártástechnológia, azonnali (!) kiépítésébe, ne idegeskedjenek már rajta... biztos örülni fognak a bíztatásnak.
  Meg kicsit meg is lepődnek majd, főleg a mérnökök.

  Látom a KKP mellett bőszen kiállók (mert ugye ha van entitás, ami mellett érdemes kiállni, az pont ez az orwelli, végtelenül elnyomó, de ugyanakkor ingatag, komoly ellentmondásokkal és hibákkal teli rezsim az) pont akkora tévhittel vannak Kínával kapcsolatban, mint fél éve voltak Oroszországgal kapcsolatban... pedig olyan egyszerű kicsit "guglizni". Annyira könnyű tájékozódni.

  [ Szerkesztve ]

 • Joci10

  senior tag

  válasz Dißnäëß #5 üzenetére

  Nem unjátok még ezt az 'az USA a hibás mindenért, ők akarnak harcot mindenhol' mantrát? Tudom, ők sem szentek (nem is mondja ezt senki), de az ilyen konteókat nem itt kellene nyomatni. Arra ott van a politikai téma a megfelelő részben.

 • Somatom

  addikt

  LOGOUT blog

  válasz Joci10 #17 üzenetére

  Adott egy hír. Engem érdekelne, hogy tulképp mit szeretne elérni az USA a hírben taglalt szankciókkal. Sztem ez on topik.

  Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

 • Joci10

  senior tag

  válasz Somatom #18 üzenetére

  Engem is érdekel. De egyrészt ez a hír is egyelőre egy pletyka, másrészt meg a f@szom televan az olyan - akár hazai politikai nézettől függő - konteókon, amit a kolléga is felvetet (ami az olyan hülyeségeken alapszik, hogy az USA vitte be a háborúba az oroszokat, meg most a kínaiakat is háborúba akarja vinni). És ez már politika, akár on ehhez a témához, akár off (a 4iG-s híreknél is rengeteg esetben on lenne a politikai vonal, de ott is tiltva van, mert a politika alapból off minden témánál).

 • tha_answer

  őstag

  válasz Joci10 #19 üzenetére

  https://youtu.be/qciVozNtCDM

  Professor John J. Mearsheimer will discuss the current Russian invasion on Ukraine whilst exploring the potential causes and consequences of the crisis. In this lecture, Prof. Mearsheimer will aim to focus on both the origins of the war in Ukraine and some of its most important consequences. He will argue that the crisis is largely the result of the West’s efforts to turn Ukraine into a Western bulwark on Russia’s border. Russian leaders viewed that outcome as an existential threat that had to be thwarted. While Vladimir Putin is certainly responsible for invading Ukraine and for Russia’s conduct in the war, Prof. Mearsheimer states that he does not believe he is an expansionist bent on creating a greater Russia. Regarding the war’s consequences, the greatest danger is that the war will go on for months if not years, and that either NATO will get directly involved in the fighting or nuclear weapons will be used — or both. Furthermore, enormous damage has already been inflicted on Ukraine. A prolonged war is likely to wreak even more devastation on Ukraine. Prof. John J. Mearsheimer is the R. Wendell Harrison Distinguished Service Professor in the Political Science Department at the University of Chicago. Disclaimer -- The views and opinions expressed in this video are those of the speakers or authors in their personal capacity and do not necessarily reflect the official position of the Robert Schuman Centre or the European University Institute. Learn more about the Schuman Centre: https://bit.ly/3NEAzRl

 • Joci10

  senior tag

  válasz tha_answer #20 üzenetére

  Na, valószínűleg ezért szokták tiltani az ilyen politikai konteós nézeteket, mert ilyen viták lesznek belőle, ami most is beindult. De akkor már legalább legyen dolguk is a modiknak...

  Ezek az indokok már a legelső orosz propagandagépezetes indokok között voltak, amiket azóta már rég 'elfelejtettek' Moszkvában is. Másrészt több helyen, és több módon cáfolták (talán ezért lépett túl Putyin is villámgyorsan ezen az indokon - meg a többi azóta felhozott indokán is). Harmadrészt minden országban vannak konteósok, vagy oroszok által megvett politikusok. Aki lát, nem csak néz, az nagyon jól tudja, hogy az oroszok (vagy legalábbis Putyinék) legfőbb vágya újra a nagy Szovjetúnió. Ezért harcol már sok-sok éve, és foglalja el az adott területeket, akik nem hódolnak be nekik, vagyis nem az ő tányérjukból csemegéznek (pl. Csecsenföld). Ráadásul ugyanazt a sémát is használják sok helyen (lásd: Grúzia kontra Dél-Osztéia és Abházia, vagy Moldávia kontra Transznyisztria, illetve Ukrajna kontra Donbasz - nem véletlen, hogy az első kettő menekülne is az EU-ba az oroszok elől, mielőtt ott is nekiindulna a medve, és el nem foglalná őket is). Itthon is ment az orosz propaganda gépezet (és megy még most is), és mindig ugyanannál a pártnál.

 • tha_answer

  őstag

  válasz Joci10 #21 üzenetére

  A nagyhatalmak nagyhatalmakkent viselkednek. Az oroszok magukenak tudjak ukrajnat. De ha nem is lehet az ovek inkabb legyaluljak. Nem fogjak engedni h mase legyen. Az mas kerdes h ez helyes nem helyes moralisan, de ez van.

  Nezd csak, az osszes nagyhatalom igy viselkedik.

  ""If steps are taken to establish a de facto permanent military presence, power-projection capabilities, or a military installation, the delegation noted that the United States would then have significant concerns and respond accordingly," it said."

  https://www.sbs.com.au/news/article/us-warns-of-response-to-any-permanent-china-military-presence-in-solomons/0kvs8esxd

  Ps: egy kozel borostyanligas egyetem 80 fele jaro professzorat - akinek mar csak a korabol fakadoan - minden mindegy, leoroszberencezni mert nem ugy futyul....

  [ Szerkesztve ]

 • Somatom

  addikt

  LOGOUT blog

  válasz Joci10 #19 üzenetére

  Tény, hogy az USA nem ismeri el hivatalosan a Kínai Köztársaságot, de ennek ellenére fegyvereket ad neki és elvárja, hogy a Kínai Népköztársaság ezt eltűrje. Ő viszont nemzetközi vizeken blokádot vont egy mindenki által elismert, független ország köré, mert a ruszkik rakétákat telepítettek oda. A házelnök látogatásáról, és a Tajvani szorosba küldött hadihajókról nem is beszélve.

  Samsung Note 9 (8/512) Android 9, Tab S7+ 5G

 • bobalazs

  veterán

  LOGOUT blog

  válasz tha_answer #20 üzenetére

  Bírom ezt a faszit. Régebben is megnéztem pár előadását. Kösz a linket.

 • btprg

  aktív tag

  válasz tha_answer #1 üzenetére

  Pont leszarják a micimackói terrort, ha hasznuk van belőle. De a töméntelen kínai szar már a nyugati cégek működését veszélyezteti (amit persze maguknak köszönhetnek), szóval épp itt az ideje hogy minél jobban korlátozzák a kínaiakat, ha már volt annyi eszük hogy rájöttek hogy nem buli ha mindent a kínaiak gyártanak nekünk.

  Én ahol csak lehet bojkottálom a kínai árut.

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • dolon75

  aktív tag

  válasz btprg #25 üzenetére

  a pandémia alattba kínai áruk nem érkeztek, sok nyugati cég volt emiatt gondban.

  ha most USA szándékosan korlátoz kínai beszallítót, akkor ezek a nyugati cégek nem lesznek bajban?

  és mi minősül kínai terméknek? amit ott raknak össze, és egyben idejon? vagy már az is, aminek egy eleme kínai gyártmány?

  [ Szerkesztve ]

  War Pigs!

 • btprg

  aktív tag

  válasz dolon75 #26 üzenetére

  Talán kisebb bajban lesznek, ha előre fel tudnak rá készülni, és kiépítik a saját otthoni gyártókapacitást, mintha Kína a legrosszabb pillanatban egyszer csak beint. De ki tudja, nem vagyok gazdasági szagember.

  Számomra az minősül kínainak, amin rajta van hogy "Made in China". Elektronikus dolgoknál valószínűleg mindenben van kínai alkatrész, mert azok a legolcsóbbak, és a gyártók ezért azt választják. De például múltkor néztem ilyen konyhai eszközöket, a fakanalak közül volt magyar gyártmány is, meg kínai is, na ott szinte kizárt hogy a magyar az kínai import fából készüljön :)

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • dolon75

  aktív tag

  válasz btprg #27 üzenetére

  Kínai fakanál?! :Y
  mindig megdobbenek, hogy mennyi mindent megéri onnan idehozn.

  azt nem tudni, hogy Kína mikor intene be, ha egyáltalán...
  de ha USA beint nekik, akkor biztos, hogy visszaintenek. és miért várnák meg, mire a nyugati cég erre felkészül?

  ilyet józan paraszti ésszel is úgy teszünk, hogy előbb felkészülünk, és utána rúgjuk be az ajtót.

  War Pigs!

 • Colomb

  csendes tag

  válasz btprg #27 üzenetére

  Kicsit Off, de szeritem ide kivankozik, és talán jobban meg lehet érteni a Kinát fékező kontextust is.
  Ha Europa is előre fel tudott volna készülni, akkor ma nem lenne akkora bajban mint most van energia fronton.
  Tipikus ahogy elaltaták az országok félelemérzetét, az olcsó munkaerő (Kina) vagy adott esetben az olcsó energiahordozók (Orosz) terén.
  Majd oda csapnak ahol, és amikor igazán fáj. Nem véletlen a pandémia utáni lábadozó világgazdaságra mért csapás időzitése sem (az Orosz háborúval).
  Az oroszok brutál, tudatos kitartó akna munkával megfurták a Nabucco vezetéket, az egész déli áramlat azért kezdett el épülni, hogy ne lehessen szabadulni a medve ölelésétől.
  Detto ugyanez a Paks2 sztori, Németeknél északi áramlat 1, 2...
  A "joságos" Kína is addig tolná ezt amíg egyszercsak hirtelen arra nem ébredne a fél világ, hogy meghekkelték, lerohanták, elfoglalták, ellopták, mindenét...
  Ez ellen egyéni szinten (vállalatok) nem lehet védekezni, a cégek vezetése mindig is szük látókörü volt és lesz is, ami nem feltétlenül eggyenlő a tulajdonosi érdekekkel.
  Az embargót vagyis meghuzni a határt, hogy elég és ne tovább, csak állami szinten lehet megcsinálni és elinditani(és végre hogy elkezdték).
  Kicsit olyan ez csak, hogy maradjunk a háborús hasonlatoknál, egyéni szinten minden férfi elmenekülne (vagy a nagy többség) nehogy elvigyék katonának a frontra.
  Hiszen félti az életét,egzisztenciáját, családját... (egyéni szinten totál érthető dolgokat )
  viszont ha nincs katona akkor ugye automatikus halál és "ingyen" nyer az agresszor, és akkor azért veszik el ugyan ugy minden....

  A lényeg egyéni szinten nem minden döntés logikus vagy támogatandó, ennek ellenére szükséges, hogy elkerülhető legyen egy nagyobb probléma. Ezért vannak a szankciók...

  [ Szerkesztve ]

 • dolon75

  aktív tag

  válasz Colomb #29 üzenetére

  félelmetesek ezek a játszmák, miközben egy átlagos ember ilyeneket nem akar.
  csak valahogy "megtörténik" . :(

  [ Szerkesztve ]

  War Pigs!

 • tha_answer

  őstag

  válasz Colomb #29 üzenetére

  "Paks2"
  https://g7.hu/vilag/20220914/a-nyugati-vilag-ujra-az-atomhoz-fordulna-csak-elfelejtette-hogy-kell-eromuvet-epiteni/

  [ Szerkesztve ]

 • Darmol

  senior tag

  válasz Colomb #29 üzenetére

  "Az oroszok brutál, tudatos kitartó akna munkával megfurták a Nabucco vezetéket"
  Pont így. Egy nagyhatalom pont úgy viselkedik mint egy nagyhatalom. Nahát...

  "viszont ha nincs katona akkor ugye automatikus halál és "ingyen" nyer az agresszor, és akkor azért veszik el ugyan ugy minden...."
  Igen. Tipikusan az a helyzet, amikor bármekkora áldozat elfogadható a szent cél érdekében. Feltéve ha azt az áldozatot a szomszédnak kell meghoznia. Küldd már el magadat vagy a gyerekedet az oroszok ellen harcolni a nagyobb jó érdekében.
  "Az oroszok brutál, tudatos kitartó akna munkával megfurták a Nabucco vezetéket"
  Pont így. Egy nagyhatalom pont úgy viselkedik mint egy nagyhatalom. Nahát...

  #21
  Gratulálhatok? A prof. kb. ugyanazokat a nézeteket vallja mint Kissinger. Tudod miért jön mindenki Kissingerrel? Mert ő elég sokszor bizonyította, hogy tudja mit beszél.

  [ Szerkesztve ]

  A vérem piros. A sznoboké kék. Zöld a szörnyeké. avagy "Én annyira nagyon irigyellek téged, hogy beszélhetsz velem."

 • Colomb

  csendes tag

  válasz Darmol #32 üzenetére

  Most erre mit lehet mondani, látom megfogtad a dolog lényegét.
  Megprobálom megint hátha átmegy a dolog:
  a Nabucco-nak fontos szerepe lett volna Magyarország, sőt az egész közép-európai térség energiabiztonságának növelésében. Egy azerbajdzsáni eredetű gáz Bulgárián, Románián, Magyarországon keresztül jutott volna el Európába.

  Ezt ugye a kedves "nagyhatalmad" az Orosz titkosszolgálat hathatós munkályával kinyírta,
  ugye itt érezzük most, hogy ez nekünk nem volt jó!
  Továbbá ugye azt is érezzük, hogy ez a befolyásszerzés, manipulásás, hogyan tudott visszahatni ebben a térségben mindenkire, és miért a csapból is a "drága" Orosz testvérek megkérdőjelezhetetlen állsápontja folyik.
  A további gond ugye az, hogy ha már sikerült ezt a befolyásszerzés, Nabucco kaszálás, társadalom "hekkelés" hova fog kifutni ez az egész játszma.
  Meddig kell, lehet hagyni, hogy apránként felöröljenek?

  És ez az egész igaz kb. mindenre, hol van a határ ahol meg kell fordulni és azt kell mondani elég (a katonás példa egy szemléltető példa erre) és igen tökéletesen leirtad, miért nem lehet elvárni, hogy majd mindenki egyénileg hozzon ilyen döntést.
  Ezért nem te hozod ezt meg ... ;)
  És látod pont ezért jó, hogy elkezdenek valakik ebbe beleállni...

  [ Szerkesztve ]

 • tha_answer

  őstag

  válasz Colomb #33 üzenetére

  Latom megy az ertetlenkedes h a nep miert nem erzi magaenak a haborut.

  1. Kis nep vagyunk minek ugraljunk, az elmult 500 evben mindig rafaztunk.
  2. Amikor herszonban meghal egy magyar az trianon. nem az a kerdes h lett-e volna hatarhuzogatas mert a demografia miatt mnkeppen lett volna (aka nem szultek) hanem a nyugat sajat magukat szembekove szart az etnikai hatarokra, szinmagyar teruleteket csatolt el. a trianoni rendezes annyira nem tetszett sem az usanak sem a szunak hogy otthagytak mindketten a picsaba.

  Lehet az oroszokra fujni de vilagosnal a tabornokokat hagytak volna megszokni, illetve gorgeyt se engedtek kivegezni. De ezek lenyegtelen dolgok, az 1920as hatarhuzogatasnal nem az oroszok, nem az usa, de a nyugat volt az. es az hogy ma herszonban magyarok halnak meg, ennek a kovetkezmenye nem pedig 56nak. capsici?

  A vilagon barhol a nyugat erdeke mogott fel tudunk sorakozni, de ha a mi minimalis erdekunk nincs figyelembe veve pl maig foldeket koboznak el magyaroktol a benesi kollektiv bunossegre hivatkozva, akkor hajlamosak vagyunk leszarni es azt nezni ami: egy mindenetol megfosztott orszagnak leterdeke egy eroforrasokban gazdag szomszed. hogy ez ukrajna lesz vagy oroszok, nemigazan izgat minket.

  Energia kell, tenykerdes. Paks3 is kellene mar most.

  Az ukran emberekert maximalisan szolidarisak vagyunk. De az ukran allamisagert....

  [ Szerkesztve ]

 • Colomb

  csendes tag

  Nem tudom hogy, jön ez az egész Trianon ide,
  De barátom te tökéletes példája vagy, pont annak a befolyásolásnak, befolyásszerzésnek ami ebben az országban zajlik szépen apránként, és valahogy kidomboritod milyen jó fejek is ezek az Oroszok.
  Amikor elkezdesz arról beszélni, hogy ugyis kis nép vagyunk minek pattogni, mert egy "nagyhatalom" majd jön és ugyis elkaszál.
  Meg az Oroszok igazából milyen jófejek voltak, mert a szabadságharcnál Ők igazából elengették volna a tábornokokat nettó hazugság.
  Az Oroszok az Osztrák császár kérésére avatkoztak be, és egy ilyen beavatkozás soha sem érdek nélküli. Nem mellesleg ez a beavatkozás volt a mérleg nyelve ami eldöntötte az akkori erőviszonyokat,
  és egy vesztes háború útán ne legyenek kétségeid ki fogja megfizetni a hadisarcot.
  És az akkor sem az akkori magyarországnak kedvezett !!!
  Tehát nem nem köszönöm az Oroszoknak !!!
  Nem nem voltak jó fejek megint !!!
  Mint ahogy a történelem folyamán elég sokszor !!!
  És igenis érdeked neked is, hogy ne jöjjön vissza semmilyen nagyhatalom, és rohanjon le és szipolyozza ki az ott élők erőforrásait. Ebben a vonatkozásban pedig a történelem folyamatosan ismétli magát...és az Orosz érdekszféra peremén neked is sokkal jobban kellene tartanod attól, mi jön keletről mint ami Nyugatról.
  Nem is tudom épp mi az aktuális bullshit mikorra is fogjuk utolérni éppen Austriát?
  2030, 2040, 2050,....
  Miért is nem mikorra fogjuk utolérni Moszkvát???
  Jaj, hogy ez lehet nem véletlen nahát...

 • tha_answer

  őstag

  válasz Colomb #35 üzenetére

  Arra valaszolj legyszi hogyha trianonban tenyleg a wilsoni elvek szerint huzzak meg a hatarokat akkor most tobb vagy kevesebb magyar halna meg ukrajnaban? vagy a delszlav haboruban?

  Nemerted. Az hogy az osztrak csaszar behivta az oroszokat annak nincsenek akkora maig hato embereletekben mert kovetkezmenyei mint a hatarhuzogatasnak.

  Nezd csak: "Eperjesi István már a sokadik magyar srác, akinek véget ért a fiatal élete, pedig bizonyára nem ez volt az életcélja, fiatalon meghalni "

  Korabban leirtam, leirom most is: a trianoni targyalasokat otthagyta a picsaba mind az usa mind a szu, nem ok nelkul.

  az angolokhoz meg a franciakhoz menj ha bajod van azzal h miert nem erezzuk magunknak a haborut.

  Leirom megint: az h benesi kollektiv bunok alapjan maig vesznek el felvideken foldeket magyaroktol es erre egy budos krva szava nincs a "nyugatnak" akkor nem fogunk mi se szivessegeket tenni ugy hogy magunkat szivatjuk vele. Capisci?

  [ Szerkesztve ]

 • Colomb

  csendes tag

  válasz tha_answer #36 üzenetére

  Nem tudom ez mennyire tartozik ide, de gondolom tényleg öszintén szeretnéd megérteni a torténelmet:
  Trianon:
  Tudom, hogy már leirtad de ettől még nem lesz igaz.
  Az Oroszok nem azért nem voltak ott a tárgyalásokon mert jófejek akartak lenni a Magyarokkal.
  Ezzel azt a téves képzetet keltheted, hogy egyenrangú nagyhatalom voltak az USA-val vagy bárkivel.
  Nem nem voltak azok pláne nem nagyhatalom!
  Ezek az évek a Bolsevik Hatalomátvétel évei ahol nincstelen mélyszegénységben élő emberek éhséglázadásának élére állva Lenin kerül hatalomba.
  polgárháború, terror, a Cár kivégzése, és a bolsevik diktatura kiépítésének évei.
  https://en.wikipedia.org/wiki/February_Revolution
  Le sem üllhettek az asztalhoz és ez nagy különbség!

  Ez a terrora alapuló állam Sztálin alatt teljesedig ki és ez vezet az Ukrán-Orosz ellentét egyik forrásához, ahol több millióan halltak éhen.
  Mert az Oroszok az elfoglalt Ukrán területeken élöktől gyakorlatilag elvették minden élelmüket.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor
  (Ukrajna államisága nem eggyenlő Oroszországgal)!
  Egy dologban eggyetértünk a Trianoni "béke" szerződés igazságtalan volt, de nem csak Magyarokkal szemben hanem pl. a Németekkel szemben is, ahol olyan mértékű arany márka hadisarcot vetettek ki rájuk, hogy ez vezetett Hitler felemelkedéséhez és a második világháborúhoz.
  Ez egy valóban szüklátokörű korlátolt, és alapvetően nem tudom mi, düh vagy bosszúvágy vezérelte teljesen hibás nem objektív diktátum volt.
  Viszont ebből tanult a világ, és a Második Világháború után már nem született többé olyan békeszerződés amely csak tovább mélyitette volna a háború okozta sebeket.
  Inkább az újjáépitésre és valós békére törekedett (Marsal terv). Inkább adott és nem elvett, ami hatalmas szemléletbeli különbség.
  (ezt persze csak nyugaton mert Magyarország a szovjet érdekszférába szorulva, elutasította a Marsal-segélyt és inkább az Oroszoknak fizetett hadisarcot)
  Mivel a történelmet mindig a gyöztesek irják, és az I. világháborút lezáró nemzetközi szerződés nem lett egy olyan dolog amit az elmult több mint 100 évben tartosan sikerült volna modosítani. így erre ma nem hiszem, hogy ésszerü lenne építeni, hivatkozni, vagy mutogatni, ezt csak azok gondolják így akik szándékos hangulatkeltésre és hibáztatásra használják fel, mint a mai problémáink forrása ezzel elterelve a figyelmet a valoságról.
  Ezzel nem azt mondom, hogy helyes, és nem azt mondom, hogy igazságos szerződésnek tartom.

  [ Szerkesztve ]

 • Colomb

  csendes tag

  "ezt persze csak nyugaton mert Magyarország a szovjet érdekszférába szorulva, elutasította a Marsal-segélyt és inkább az Oroszoknak fizetett hadisarcot."

  Ezt a rész tegnap nem fejtettem ki már annyira, hogy ez mit is jelent. De ugye ez azt a terrot jelentette ahogy a szovjetek a megszállt területen kiépítik a rendszerüket, elcsalják a valasztast mindent ami mozdítható ellopnak. Ami, aki pedig marad azt totálisan kizsákmányolja. Ez az a korszak amikor mindenki retteg, mikor kit visz el az ÁVH... egy gyakorlatilag országos börtön, ez ugye 1945 után bő 10 éven belül 1956-hoz vezet. Ez után az Oroszok kicsit lazítanak és kevesbbet folytogatnak... (fentarthatóbb vérszívás korszaka). Amit így legutóbb bő 40 évig élveszhetett az ország...

  [ Szerkesztve ]

 • tha_answer

  őstag

  Jajj ne, kevered a szezont a fazonnal, tessek egy lenin idezet:

  "Vladimir Iljics Lenin: “Rájuk erőszakolták a békét, de ez a béke uzsorás béke, gyilkosok és mészárosok békéje… hallatlan béke, rabló béke…ez nem béke, ezek olyan feltételek, amelyeket útonállók késsel a kezükben diktálnak a védtelen áldozatoknak.”

  Forrás: https://korkep.sk/cikkek/tortenelem/2016/06/04/ismerte-ezeket-a-nyilatkozatokat-trianonrol/
  KÖRKÉP.SK"

  Zarjuk le. A szu nem irta ala a beketargyalasokat es nem azert mert nem tudtak leninek hanem mert nem akartak. Nem tart semeddig targyalodelegaciot kuldeni.

  Ez nem azt jelenti hogy josagos szu hanem csak annyit tesz: nem ok basztak ki velunk ugy hogy ma 2022ben kollektiv bunossegre hivatkozva koboznak el foldeket a felvideken a nyugat meg fule botjat nem mozditja, es eperjesi istvanok halnak meg herszonban. jelenido. Erted?

  Meg mindig nem sikerult valaszolni: ha nem azok a trianoni hatarok mint amik akkor kevesebben vagy tobben halnak meg?
  Szted?

  A hadisarcot elobb utobb ki lehet kohohogni, hatarhuzogatasokat nem lehet...

  Kedves Kollega!
  A tenyek azok ,hogy az hogy ma meghal egy magyar herszonban azt az usa kivetelevel a nyugatnak lehet koszonni. Az ,hogy ma kollektiven bunossegre hivatkozva vesznek el foldeket azt a nyugatnak lehet koszonni.

  Megegyszer: egy szovetsegi rendszerben minden tag erdeket figyelembe kellene venni. A wilsoni elvekre 100 eve szarnak.

  Nem kell nekem elhinned, puzser is trianont hozza elo hogy miert vagyunk kozombosek az ukran allammal szemben - ugyanakkor miert adunk meg "mindent" az ukran menekulteknek.

  [ Szerkesztve ]

 • Colomb

  csendes tag

  válasz tha_answer #39 üzenetére

  részemről itt a vége, mindenki levonja a maga tanúlságát... ez teljesen parttalan, bár neked sokkal több kérdésre nem sikerült valaszolnod, de ezért én nem vonlak felelőségre, te csak az aktuális itteni demagógot tolod. Ha sikerült talán kicsit tágitani a perspektivád lehet megért, de nem biztos. Troll sereggel szemben nehéz, ész érveket felvonultatni....
  Te lehet ebből élsz, én nem ennyi...

 • tha_answer

  őstag

  válasz Colomb #40 üzenetére

  Ha nem sikerul kulonbseget tenni akozott hogy az usa kivetelevel a nyugat kibaszasa jelenleg is embereletekben es vagyoni elkobzasokban merheto, amig a szu (igazabol mindegy miert) az usaval egyutt nem volt ott es nincs rajuk semmi neheztelnivalonk.
  De az a bagazs aki megengedi a kollektiv bunosseg elvet az ne akarja megmondani, hogy mi a moralisan helyes, mert nem tudjuk komolyan venni.

  Ez a valosag.
  Eperjesi Istvanok halala a valosag. Az anyjanak mond kerlek h nezze mas perspektivabol. ;]

  [ Szerkesztve ]

 • Joci10

  senior tag

  válasz tha_answer #41 üzenetére

  Csak egy nagyon apró dologra hívnám fel a figyelmed: ha önkényesen kiválasztunk a múltban egy pontot, és azt nevezzük el 'a hibás'-nak, attól még mindig a legutolsó lépcső lesz mindig is az, ami egy adott dologért felelős lesz.
  Konkrétabban: az adott 'magyar'-t lelövő a felelős a haláláért (ha volt előtte valami utasítás/parancs, akkor a felelősség osztódik); minden más csak mosdatás, és hibát másra kenés. Az, hogy mi történt Trianon-ban kb. annyira szól ebbe bele, mint hogy elkezdtük az I. világháborút (hiszen ha nem kezdjük el, akkor nem is lesz Trinanon sem - sőt, lehet, Oroszországot is lenyomjuk az Osztrák-Magyar Monarchiával). Vagy akár ugyanennyi erővel lehetne hibáztatni István királyt is, hiszen ha nem itt állnak meg, hanem továbbmennek nyugatra, akkor lehet, most mi vagyunk 'a nyugat'. De nem ezek a fő okok, és nem lesznek soha; hiszen nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha. Rengeteg elmélet létezik a pillangóhatásra, így ha minél korábbi változást ejtünk egy cselekménysorban, annál távolabb kerülhet egymástól a két vég, ugyanakkor az sem zárható ki, hogy egyforma lesz a végkifejlet.
  De a lényegre visszatérve: az, hogy most oroszok (illetve csecsenek, ...) ölnek magyarokat, az csak az oroszoknak (és csecseneknek, ...) köszönhető, akik területeket akarnak foglalni (most épp Ukrajnától) Putyin utasítására (aki kirobbantotta a háborút). Minden más csak kamu.

  Szerk: mintegy utóiratként: külön tetszik a szélsőjobbosok azon igyekezete, hogy az Ukrajnában élő magyarokra úgy tekintenek, mint 'magyarok'-ra. De csak akkor, ha valami miatt elő lehet őket venni a skatulyából, és lehet őket indokként valami/valaki ellen használni. Ha segíteni kellene nekik, akkor hirtelen már 'mocskos cig@ny' lesz. Vagy hasonló. Pl. ha segítettünk volna Ukrajnának a NATO-ba kerülni, akkor nem indul el az orosz offenzíva (mert akkor nem merte volna megtámadni Putyin). Ehelyett bosszúból inkább akadályoztuk őket (így szivattuk az ott élő magyarokat is - vagyis hozzájárultunk bőven ahhoz, hogy most ott magyarok haljanak meg). És még ez is sokkal közelebb van a valós megoldáshoz, mint Trianon...

  [ Szerkesztve ]

 • tha_answer

  őstag

  válasz Joci10 #42 üzenetére

  Tehat ha nem koti be magat vki a kocsiban es vetlen balesetben meghal akkor mar rogton semmi felelossege nincs hiszen nem o volt a hibas a balesetben, illetve nem az a gond hogy nem kototte be az ovet hanem h miert indult el kocsival. :DD

  A nagyhatalmak nagyhatalmakkent viselkednek. Jobb tudomasul venni. Nem moralizalnak, hanem a velt vagy valos erdekeiket nezik. Az orosz elit inkabb szetveri ukrajnat minthogy mase legyen.

  Nezd csak, az osszes nagyhatalom igy viselkedik:

  ""If steps are taken to establish a de facto permanent military presence, power-projection capabilities, or a military installation, the delegation noted that the United States would then have significant concerns and respond accordingly," it said."
  https://www.sbs.com.au/news/article/us-warns-of-response-to-any-permanent-china-military-presence-in-solomons/0kvs8esxd

  A magyar elit pontosan tisztaban volt mar a kiegyezesnel h addig lesz egyben az orszag ameddig lesz monarchia. vilaghaboru nelkul is szetesett volna.

  Senkit nem erdekel h pozsony vagy belgrad nem a mienk, de szinmagyar teruletek elcsatolasa akkor merteku alavalosag, a kollektiv bunossegre valo hivatkozassal a foldteruletek kisajatitasa a mai napig szo nelkul hagyassal egyutt hogy, hogy nemigazan erdekel minket egy minket terrorizalo allam lete vagy nemlete mikor 100 eve telibe vagyunk szarva.
  A haboru elol menekulokkel maximalisan szolidarisak vagyunk de nem fexunk keresztbe a precedensnek hogy masok lehetnek a hatarok. A kovetkezo 100 ev most dol el.

  [ Szerkesztve ]

 • Joci10

  senior tag

  válasz tha_answer #43 üzenetére

  A példádat nem értem, hogy jött ide. Én azt mutattam be, hogy a régmúltra mutogatni, mint kizárólagosan az az oka valaminek, hülyeség. Egy adott cselekmény bekövetkeztében sokkal nagyobb eséllyel esik latba az adott cselekmény előtti pár másodperc/perc/óra/nap eseménye/eseményei, mint egy 100 évvel ezelőtti 'valami'. De sebaj, széttrollkodni neked biztosan megérte. Mint ahogy minden más, általad most behozott téma is. Én erre az egy dologra reagáltam, mert megpróbáltam felhívni a figyelmedet a logikai tévedésedre. Trianonról pláne nem említettem semmit. Nem mondtam, hogy jó volt, csak azt, hogy arra mutogatva nem lehet "Eperjesi Istvanok halala"-ra következtetést levonni. De tőlem nyugodtan beszélhetsz a mai magyar fociról, csak annak sem lesz köze a témához.

 • tha_answer

  őstag

  válasz Joci10 #44 üzenetére

  "Egy adott cselekmény bekövetkeztében sokkal nagyobb eséllyel esik latba az adott cselekmény előtti pár másodperc/perc/óra/nap eseménye/eseményei, mint egy 100 évvel ezelőtti 'valami'."

  Tehat nem szamit hogy indulasnal nem csatolta be a biztonsagi ovet ha 100 kmer odebb belehal mert nem kototte be magat. Mar minden vilagos. :C

  Mi most itt azert tudunk itt irogatni mert jopareve ket ember talalkozott.

  Nem kizarolagosan az az oka. Mutattam peldat a mostra is.

  De le lehet. Ha karpatalja mo resze lenne, halnanak meg eperjesi istvanok? A kerdes koltoi.

  Van egy hatalmas kulonbseg: az hogyha karpatalja mo resze akkor mindegy hogy mit csinalnak ukrajnaban. Tehat ugy ahogy van kikerul barmilyen orosz-ukran kapcsolatbol.

  Tehat az hogy most halnak meg eperjesi istvanok ahhoz ket dolog kell: trianon es orosz tamadas.
  Ha karpatalja mo resze, nem elegseges feltetel hogy oroszok megtamadtak ukrajnat. Na ez a nagyonnemmindegy. Mert az ertelmezesi tartomanyon kivulre esik.

  [ Szerkesztve ]

 • Joci10

  senior tag

  válasz tha_answer #45 üzenetére

  Gondolkodtam. Sokat (látni az időpontokon). De végül úgy éreztem, egy utolsó reakciót még kell adnom. Annak ellenére is, hogy trollnak tartalak (írtál valamit, ezt lereagáltam egy cáfolattal, majd elkezdtél teljesen másról beszélni, és amikor ezt szóvá tettem, újra csak azt említed, amit már korábban cáfoltam, mintha bebizonyítottad volna a cáfolatom cáfolatával - holott ilyen nem is volt). De ez van, én is hibázhatok...

  Szóval nem fogom kifejteni, hogy az elméleted alapján sokkal távolabbra visszamenve is ki lehetne bármit nevezni 'hibásnak', hiszen ezt már megtettem (vagyis akár a 'csodaszarvas' is lehetne a hibás az "Eperjesi Istvanok halala" miatt). Ismét nem fogok belemenni a pillangóhatás elmélet kifejtésébe, csak leírom, hogy az, hogy nincs Trianon nem garantálja, hogy minden más ugyanúgy történik meg (lehet, hogy még mindig orosz.... izé, akarom mondani szovjet uralom alatt lennénk, és az oroszok, izé, a szovjetek minket küldenének háborúzni a 'gonosz' nyugat ellen, és nem csak "Eperjesi Istvanok halala" lenne az or... szovjetek számláján, hanem magyarok millióié). Vagyis ismét hangsúlyozom, merőben tévedés ilyen 'elméletekkel' előjönni, mert ez kb. olyan, mintha egy ~100 ismeretlenes egyenletben kiválasztasz egy ismeretlent, a többit meg törlöd, mintha ott sem lennének, és máris megvan az egy ismeretlenes egyenlet végeredménye. Vagyis semmire nem jó.

  A példád meg rossz két (ellentétes) okból is.
  1. A példádban egy eseményhez közeli időpillanatot hoztál fel, míg amit bizonyítani szeretnél vele, az több, mint 100 évvel ezelőtti időpillanat. Ugye mennyire másként hangzana, ha azt hoztad volna fel példaként, hogy 10 évvel ezelőtt nem volt bekötve, és amiatt halt meg most? Mert ez közelebb lenne a felvetésedhez, elméletedhez, de tisztábban látszana, mennyire nincs is igazad..
  2. Annak ellenére, hogy egy közeli pontot választottál ki a baleset előtt, mint a halál oka, nem biztos, hogy az volt a valódi ok. Mert hiszen a balesetben sem azt fogják beírni a jegyzőkönyvbe a halál okaként, hogy elindulásnál nem csatolta be az övét, hanem azt, hogy a baleset pillanatában nem volt becsatolva. Mert nem tudhatod, hogy közben mi történt. Lehet, menet közben valahol be is kötötte magát, csak a baleset előtt valamiért újra kikötötte magát. És itt sorolni lehetne a példákat, hogy mikor és miért 'váltott'. Ugyanakkor egyik ilyen eset mellett sem az volt a halál oka, hogy elinduláskor (vagy 20 évvel ezelőtt, esetleg 3 hete, netán a születéskor) nem volt bekötve, hanem hogy a baleset pillanatában nem volt. Hogy közben mi történt, az lényegtelen. Közben válthatott volna, de lehet, váltott is. De mindez nem érdekes, mert a lényeg, amit a jegyzőkönyvekbe is beírnak, hogy a baleset pillanatában nem volt bekötve.

 • tha_answer

  őstag

  válasz Joci10 #46 üzenetére

  A haboru pillanataban a trianoni hataroknak koszonheto h eperjesi istvanok halnak meg. Mi ezen a nem vilagos? A biztonsagi oveket 100 eve huztak meg (orszaghatarnak nevezzuk), amik azota fixek.

  Nezd ha nem akarod erteni hogy a trianoni hatarok megvaltoztatasa az ertelmezesi tartomanyt bojgatta meg, azokat a legerosebb kereteket amik kozott elunk, ha ezt nem akarod felfogni akkor nincs mirol beszelni.

  Birodalmak jonnek mennek, az orszag hatarai lenyegeben valtozatlanok trianon ota.

  Azt kell kiindulopontnak venni, aminek maig tarto hatasa van az emberek mindennapjaira, az pedig egy orszag szempontjabol nem mas mint az orszaghatar. Sem a torok, sem a tatar, sem a honfoglalok cselekedeteinek de jure nincs hatasa a ma elo emberekre.
  Trianonnak van. Kollektiv bunosseges vagyonelkobzas. Halotti anyakonyves kozunk sincs haborukban.

  [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák