Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Vesa

  addikt

  "...hogy egy kommunista diktatúra használhat-e bármit is "jó célra" ? Lehet-e bármi is jó, amit ott csinálnak?"

  Ahogy mondani tetszik...Szubjektív válaszom pedig az, hogy nem! Pontosabban, technikai értelemben persze lehet az kiváló is, de a mögöttes hatalmi struktúrával ez a haladás nem az emberiséget szolgálja, hanem csak néhány kommunista diktátor személyes kézivezérelt céljait. Szándékosan írtam, hogy "technikai" és nem azt, hogy "tudományos", mert utóbbi esetén olyan szinten torzítanak az adatokon egy kommunista diktatúrában, hogy ott objektív tudományos hitelességről már nem lehet beszélni.

  Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a nyugati világban sem 100-as a rendszer, főleg a kényszeres publikációkkal és a folyóiratok körüli anomáliákkal, de még ezekkel együtt is egészen más a leányzó fekvése, mint pl. kínában.

 • Vesa

  addikt

  Valamit ismét nem tudsz! Kína a világ vezető szennyezője! Period!
  Nézegess adatokat:
  Tengerek Top szennyezői
  Top Co2 szennyezők

  Toronymagasan vezet mindenhol! Jó lenne, ha nem terjesztenél hamis információkat!

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  Ja, oda kéne költöznie, aztán majd megvilágosodna! Fotelből jó sok megmondó ember van, jellemzően olyanok, akik életükben nem tapasztalták meg személyesen.

  btprg
  "Az űrhajózás a fizika törvényei miatt drága, ez nem várható hogy nagyon sokat fog változni"

  És hogy a fenébe változna, ha nem akarod fejleszteni és nem szánnál rá pénzt? Egyik oldalról azzal jössz, hogy felesleges, a msik oldalról meg azzal, hogy nem várható, hogy sokat fog változni. Fejlődés akkor van, ha invesztálunk K&F-be. Ami mindig egy folyamat, tehát lesznek buktatók, lesznek kevéssé sikeres megoldások, de a végén eljuthatunk egy korábbinál hatékonyabb, fejlettebb technológiához. Olyan viszont nincs, hogy ma adok X dollárt de holnapra legyen térhajtómű a nulláról. Az alapkutatások ritkán látványosak, de ezek nélkül ma nem lenne számítógéped, telefonod, meg nagyjából semmid sem. Ott ücsörögnénk a tábortűz körül a félhülye varázslóval és papokkal, mert ennél tovább nem fejlődtünk volna és még mindig azt hinnénk, hogy isten szórja a villámokat haragjában (más kérdés, hogy mai napig vannak aki ezt gondolják sajnos).

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  t72killer
  Előttem már írták, hogy nem erről van szó! Egyrészt, az űrkutatásra összességében minimális pénz megy el, ha a teljes költségvetést nézed. Sajnos az emberek mindent szűklátókörrel szemlélnek, jellemzően ilyen esetben pl. csak azt nézik, hogy X millió dollár milyen irdatlan összeg az ő kis havi fizetésükhöz képest, amiből következik a félreértés, miszerint pazarolják az adót. De ha megvizsgálod kicsit jobban, akkor gyorsan kiderül, hogy sokkal értelmetlenebb marhaságokra, sokkal több pénzt szórnak el. Másrészt, az űrkutatásnak számos haszna van számodra is! Űrkutatás nélkül aligha lenne műholdas TV adás, internet, meteorológiai kutatás és pontosabb előrejelzés, de a klímával, légkörrel, háttérsugárzással kapcsolatos méréseket és rengeteg, a földünk megóvását célzó kutatást vagy folyamtainak monitorozását is jellemzően műholdakkal oldjuk már meg. Nem is beszélve a számtalan biológiai kísérletről. Nem lenne GPS-ed sem és még lehetne sorolni napestig. Az űrkutatásnak csak egy szelete a az égitestek és távoli objektumok kutatása, vagy az emberek másik planétára költöztetésének projektje.
  Arról meg nagyjából szó sincs, hogy pár milliárdos kedvéért történne mindez. Kezdetben repülőgéppel is csak a leggazdagabbak közlekedhettek, ehhez képest mára mi lett belőle? Az átlagember is fillérekért oda repked ahova akar (most járványt hagyjuk). A Ti hozzáállásotokkal még mindig nem létezne egyik sem, mivel szinte minden új technológi, eleinte csak a gazdagok számára elérhető, ráadásul ennek általában nem is technológiai, hanem gazdasági oka van! Ha ugyanis az új technológiát gazdaságosan lehet alkalmazni, akkor tömegek számára is elérhető lesz idővel. Lásd kb. ezer minden, amit ma természetesnek veszel magad körül, de még 30-40 éve sem volt az!

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  Igazság az, hogy senkinek nem érdeke Afrikát "felemelni". Képzeld el mi lenne, ha beindulna ott is az ipari fejlődés, és ezzel párhuzamosan az egész kontinensen a szennyezés! Kizsákmányolásuk már más tészta, ebben pont Kína élen jár jelenleg, jelentős mértékben bevásárolták magukat.

  azbest
  A kínai "jólétbe" Te se éld bele magad. Mutogatják azt a pár fejlett régiót/várost, de a lakosság zöme mélyszegénységben él, sok településen nincs közmű, gyenge az infrastruktúra. Alapvetően nyomorog az átlag kínai, nem véletlenül települt oda minden gyártás.

  A népesség ott a családonként 1 gyerek szigorítás miatt csappant meg, nem a jólét miatt. Ettől függetlenül igaz az is, hogy jólétben kevéssé vállalnak gyereket az emberek, mint nyomorban. Ez egy evolúciós genetikai hozadék.

  [ Szerkesztve ]

 • Vesa

  addikt

  "Pont, hogy nem. Inkabb a felvilagosultsaghoz es a gazdasaghoz van koze."

  Nem feltétlen, vagy inkébb csak részben. Még szakmai szinten is vita tárgya. Nyomorban -tehát amikor a hosszabb távú életkilátások nem jók- jobb túlélést biztosít a vérvonalnak a sok utód, már csak azért is, mert a gyermek halálozás is sokkal magasabb, mint a fejlett egészségüggyel és kiváló életkörülményekkel rendelkező országokban. Sok gyerekből nagyobb eséllyel marad életben néhány. Termsézetesen ez nem kizáró oka, az általad melített jelenség is része..

Hozzászólok Aktív témák