Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Pötyi

  senior tag

  Mondjuk a GPS elsődleges célja katonai. Az, hogy a civilek is használhatják, az csak nagylelkűségből van...

  QNX is cool!

 • azbest

  nagyúr

  Az űrkutatásra, űrutazása fordított pénz egy nagyon apró töredéke minden másnak.
  Az űrhajózás azért drága, mert 60as évekbeli, elavult technológiával ment még a közelmúltig is. És a drágaság is relatív, amikor több millió dolláros rakétákat lődöznek a Földön a sivatagba mindenféle idióta harcra hivatkozva.

  Hogyne lenne erőforrás. Épp most fejlesztik a világ legnagyobb kapacitású utas és teherűrhajóját. De a spacex most is töredék áron felvisz bármit, mint az elődei. Teljesen el vagy tévedve, fogalmad sincs se arról mi történ az utóbbi 10 évben és hogy az óriási pazarlás, amit az űrkutatásra elkótyavetyélésnek hiszel, az mennyire apró porszem a világ rengeteg valóban értelmetlen dolgaira költött óriási pénzekhez képest.

  Miközben azon agyalsz hogy mennyire értelmetlen az űrkutatás, annyira csökkent a feljuttatás költsége, hogy már szervezik az első valóban űrben forgatott mozifilmet. [link]

  Az meg földhözragadtság, hogy minden túl messze van. A következő évtizedre már biztosan lesz Mars-on valamilyen emberi aktivitás. De alternatív hajtási módokon is dolgoznak a kutatók a kémiai hajtás mellett. Az hosszútávú űrmozgásra ma is már ion hajtóműveket használnak. Ami meg nem nyilvános, arról meg csak sejtések lehetnek a bejegyzett szabadalmak alapján: [link]

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  Egy tipikus mai, nem széles törzsű utasszállító repülőgép 100 millió dollár körüli áron vehető. Amin 130 körül van az utas szám. Viszonyításképpen egy repülőtér felépítése csupán néhány repülő árába kerül. Normál időszakban akár 15 ezer gép is levegőben lehet (persze van olcsóbb és drágább is köztük). [link]

  5-10 évvel ezelőtt egy föld körüli pályára állításhoz használt fellövés 165 millió dolcsi vagy több is lehetett. Jelenleg is kb ennyi a tarifa az európai és amerikai "régi" szereplőknél. A sima légi közlekedés is drága lenne, ha minden út végén felrobbantanák a repülőt, amivel megyünk. De autó helyett is többen bicikliznének, ha a gyereket oviba levinni 5 millió forint lenne, mert az autót felgyújtanák odaérés után.

  A spacex is kb 95 millióért tud vatta új felszereléssel felküldeni cuccot falconnal. (a falcon heavy 70 tonnát tud 150ért). Viszont mivel ők a lehető legtöbb elemet újrahasznosítanak [link] [link] , ezért 30 millió alá is tudják vinni költséget az árat. Vannak fokozataik, amelyek 5x is jártak az űrben.

  A Starhip esetén pedig még egy nagyságrendet lépnek előre. Ott már 1.5 millió dollár a megcélzott fellövésenkénti költség. A gyártás teljes megreformálása, a méret (150 tonna teher) és újrahasznosíthatóság miatt később elérheti a 10 dolcsi kilónkénti hasznos teher értéket. A holdra pedig 20-30 dolcsi / kg a becslés.

  Erre mondta valaki, hogy ausztráliából elpostázni valamit többe kerül, mint spacejumppal átküldeni :D

  Egyébként de, a hogyan lesz a homokból i7 az durván nem egyszerű folyamat. Ahhoz is kellett 50 év aktív kutatás. Nagyon bonyolult és soklépcsős folyamat, ami szinte már atomi szintre vitte le a komponenseket.

  [ Szerkesztve ]

 • Zeki

  nagyúr

  :)

  "El kell érni hogy az emberek ne írtsák egymást."

  Ez csak agymosással lehet. Az agresszió kiütése, a harácsolás a mások kárára megszüntetése, előrébb vinné a világot.
  Vagy agyilag progarmozol át mindenkit, vagy lesz a Star Trek filmekből ismert replikátor és azt ad neked, amit kérsz. Ha mindenkinek megadja amit kér, még akkor is ott a vallási /egyéb fanatizmus, ahol csak azért utálja/öli egyik a másikat, mert más a vallása/nézete.

  [ Szerkesztve ]

 • MageRG

  őstag

  Nem lehet tökéletes jogegyenlőség, de legalább törekedni kell rá.
  Az mennyivel igazságtalanabb, ha egy "felkent király" megőrül, de semmi hivatalos módja nincs a leváltásának? Ilyenkor vagy élete végéig garázdálkodik, vagy még hamarabb meggyilkolják.
  A bűnözőnek meg nincs annyi joga, mint a sértettnek, de először bizonyítani kell, hogy bűnöző.
  Na, befejeztem, mert tényleg csak offolok.

  "What is bravery, without a dash of recklessness!"

Hozzászólok Aktív témák