Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • BiP

  veterán

  Értjük értjük, de azért vannak dolgok, amikkel nem viccelünk. Vagy ha meg is teszi valaki, csöppet sem vicces...

  [ Szerkesztve ]

 • BiP

  veterán

  és a " jólét miatt nagyon elnézőek, megengedőek a kínai hatalomnak"
  Ez a nyugati országok/emberek szemszögéből is igaz, nem csak a kínai emberek szemszögéből.

 • BiP

  veterán

  Ó, azok egymást irtják, ha épp veszélyt éreznek a másik felől.

 • BiP

  veterán

  Sőt, ez már most is jelen van. Itt és most Mo-on. (megfélemlítés, nem mer szólni az érdekeiben részre gondolok. És nem azért, mert minden annyira be lenne kamerázva, a besúgó rendszer árnyéka sokkal erősebb).

  Kína és nyugat. Mindegyik egy kutya. Csak a módszerek kicsit mások. Míg Kína szopatja meg irtja a saját népét is, addig Usa külföldre megy gyarmatosítani. Meg míg usában hagyják az embert élni, Kínában az életedet is uralják.
  Nyugati kultúrkörhöz tartozóan az amcsi verziót könnyebb elfogadni, ill. ha 2 rossz közül kéne választani, ki legyen a világ csendőre, soha nem választanám a kínait, de közben tudjuk, hogy az usa sem a Mikulás/Jézuska kedvéért "terjeszti a demokráciát" vagy mert annyira aggódna az ott lakók lelki üdvéért.

  Egyébként kicsiben ez itthon is megvan. Minden vezetés szétlopta az országot, amennyire csak elbírta az arca, csak a korábbiak hagytak élni, a mostani meg beleszól a mindennapjaidba is. Az egyik hitelt rakott a jövő nemzedék nyakába, a másik meg ellopja a jövőjét. Mindegyik szar, mindegyik máshogy szar.

  [ Szerkesztve ]

 • BiP

  veterán

  Ha már mindenáron össze akarják kötni az állami rendszereket, akkor ne a kamerákkal tegyék, hanem azt oldják meg, hogy ha az állampolgár be akar adni egy kérelmet, akkor ne kelljen már 4 oldalon keresztül olyan adatokat megadni (mindezt papíron, több példányban), ami amúgyis megvan náluk valami másik állami szervnél.

 • BiP

  veterán

  Hát ja. Na pont ezek miatt a prioritások miatt aggódom a nagy kínai meg török barátság erősítésén.

 • BiP

  veterán

  Ja, papíron még az van. Hát én ezt úgy hívom, hogy irányított demokrácia.
  Papíron sajtószabadság is van, hiszen nem akasztják az ellenzéki újságírókat hétfőnként a Kossuth téren, viszont óriási az ellenszél, ott és úgy szivatja őket a rendszer, ahogy lehet.

  (#169) Agyturbina: Ja, csak nem mindegy, hogy a pontrendszer egy zárt szolgáltatási körre vonatkozik, releváns egzakt mutatókkal (pl. hitelképesség megállapításánál a jövedelem, fizetési hajlandóság, stb), vagy az élet minden területére kiderjedő, és hasraütős véleményekkel. (mennyire lojális a rendszerhez, stb)

  Profilozás: Ja, csak attól, mert lesz rólad egy személyiségprofil, ettől még fogsz tudni moziba menni, buszjegyet venni, alkoholt venni, utazni, stb.

  Pirate Bay: az, hogy egy illegális szolgáltatás elérhetőségét korlátozzák, még nem feltétlenül lesz rendőrállam.

  Ettől függetlenül én is az gondolom és mondtam is korábban, hogy mindenki ugyanabban mesterkedik, ugyanaz a hatalom belső motiváció, csak a mérték nem mindegy.

  Mert míg a nyugati módszereknél a kiépülő rendszerben _benne van a potenciál_ hogy rosszra használják/visszaélnek vele, a kínaiban gyakorlatilag ezért építették ki.

  (#183) borg25: Mindennel így van. régebben volt egy időszak, amikor több ázsiai filmet meg dokumentumfilmet néztem, egy idő után is meg tudtam már különböztetni, melyik thai, vietnámi, kínai, japán, mongol, stb. Rááll az ember szeme.
  Nekem pl. az a fura, hogy az ázsiaiaknak minden európai egyforma. Pedig mi látjuk, hogy szőke,barna, nagy az orra, széles az állkapcsa, stb. Ők ugyanúgy vannak a sajátjaikkal. (kivéve hajszín :) )

  De pl. ha valaki nem kávézik, vagy nem sörözik, akkor minden kávé/sör egyformán keserű, ugyanolyan ízű.. De ha az ember beleássa magát, sokat tapasztal, akkor elkezdi megkülönböztetni az ízeket.

  [ Szerkesztve ]

 • BiP

  veterán

  "A kulcsszó, a rendszer struktúrája! Ugy van kialakítva, hogy pontosan ugyan azt érik el, csak elegánsan :R"
  Ebben egyetértünk, bár a mérték szerintem még mindig nem ugyanaz. A nyugati rendszerekben az átlagember nincs baszogatva, meg szolgáltatás megtagadva tőle.

  A bankos példáddal nem tudok egyetérteni. (vagy csak nem értem, hogyan gondolod egész életre kiterjesztve a banki minősítést)
  Oké, pénz mindenhez kell, de ahhoz, hogy nem dolgozhatsz, és hitelből kell élned, de a bank nem ad, eléggé speciális. Az nem csak úgy jön, hogy a rendszer pikkel rád, mert nem nyaltál be vezérnek, emiatt nem jut kenyérre. Itt lehet úgy élni, hogy a bankokhoz mindössze annyi közöd van, hogy van egy kötelező folyószámlád, de az életedre semmi kihatással nincs az ő belső pontrendszerük). Munka terén sem kell függened az államtól.
  Ma Mo-on ilyen ellehetetlenítés akkor fordulhat elő, ha mondjuk a vállalkozásoddal sérted a maffiaállam érdekeltségeit. De egy normál átlagembernek nincsenek ilyen félnivalói. (Kínában viszont nem lennék átlagember sem).
  Itthon meg mondjuk oknyomozó újságíró nem :)

  [ Szerkesztve ]

 • BiP

  veterán

  "Nem tök mindegy, hogy valaki éltet, vagy szid egy diktatúrát, ha semmit sem tesz érte, vagy ellene?"
  Nem.
  Ha élteted, akkor érte teszel. Ha pedig ellenzed, ítéld el. Mert az alapján, amit mondasz, joggal gondolhatják, hogy te egyetértesz velük, vagy nem. Az alapján ítélnek meg téged is. + ha élteted, egyben terjeszted azt, hogy ez jó. Ezért ne éltesd. A kommunikáció hatással van másokra is. Ezért több a távolról elítélése is, mint a semmi.

Hozzászólok Aktív témák