Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kansas

  őstag

  "vagyis ezt választva ugyanott tartunk, mintha két 24”-es Full HD monitort használnánk, kivonva a képletből a két eszköz találkozásánál zavaró hatású kávákat."
  Ez rendben is van annak a pár embernek, aki egy alkalmazás(játék) képét akarja kiterjeszteni két monitor között, és tényleg a káva a legfőbb gondja...
  Mindenki más, aki eltérő tartalmat(pl játék + pdf/weboldal) szeretne megjeleníteni, annak továbbra is alkalmasabb két külön monitort használni(a Windows monitorkezelésére is tekintettel), különösen akkor, ha az egyik tartalom mindenképp full screenben kell fusson(pl. játékok amik nem támogatják az ablakban futást), vagy ha nem kell, hogy a két monitor azonos méretű legyen(így egy kisebb másodlagos monitorral egész sok helyet lehet spórolni az asztalon).

  [ Szerkesztve ]

  Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

 • Patrik.Varga

  csendes tag

  Ez a méretarány leginkább a horizontlálisan dolgozók nagy kedvence lehetne (pl audio), de az 1080p magasság sajnos meggátol benne, hogy jól lehessen használni. Ugyanúgy scrollozni kell lefelé a végelenségig...

  2160p vagy 2880p magassággal + pivot funkcióval (és némileg jobb színhelyességgel) azonnal vevő lennék rá! :-D

 • Duree

  veterán

  Úgy gondolom , hogy munkára inkább 2db monitort vennék, még árban is jobban kijönnék, játékra meg nem tudom , hogy lehetne alkalmazni úgy mint 2 monitort.

  duree54

 • HThomas

  senior tag

  LOGOUT blog

  Érdekes koncepció... két 24-es monitort én mindig magam felé fordítottam... ekkora méretben már praktikusabbnak gondolnék egy ívelt kialakítást, mondjuk az meg más miatt nem praktikus.

 • sheratan

  titán

  válasz Kansas #1 üzenetére

  Nem vagyok nagy gamer, de amikkel mostanában játszottam, azok támogatták az ablakban futást is. Elméletben ezt kombinálva egy window snap funkcióval egész jó dolgok is kihozhatók belőle (mondjuk 3 zónára osztva függőlegesen, és egyik oldalt böngésző, középen játék, másik oldalt Discord/Twitch). Majd talán W11-ben ez jobban kihasználható lesz.

 • Jesus_Shaves

  tag

  válasz Kansas #1 üzenetére

  Úgy tudom ezeket PiP módban használják, és így ténylegesen két 16:9-es monitort kapnak, káva nélkül.

 • Kansas

  őstag

  válasz Jesus_Shaves #6 üzenetére

  PBP-re gondoltál talán... úgy esetleg lehet értelme... nem tudom, nem próbáltam még meg egy monitort két kábellel meghajtani egy videokártyáról... de majd csekkolom, a nagyobbik monitorom tud PIP/PBP-t, bár azon sok értelme nincs, mert 16:9-es...

  [ Szerkesztve ]

  Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

 • Huntszy

  tag

  válasz Kansas #1 üzenetére

  vagy ha nem kell, hogy a két monitor azonos méretű legyen(így egy kisebb másodlagos monitorral egész sok helyet lehet spórolni az asztalon).

  Ez jogos, az összes többi igazából nem.

  Ha két monitorod van akkor mindenképp két fullscreenre rakott alkalmazást fogsz használni mert egy félbe oszott 16:9-es monitor max arra jó, hogy pörögjön rajta a Star Wars intrószövege, másre nem mert keskeny.
  Ezzel szemben itt tudsz mondjuk 1/3 - 2/3 felosztásban megnyitni dolgokat ha mondjuk van egy excel aminek sok osztlopa van és szeretnéd egyben látni, a maradék 1/3-ban pedig kényelmesen elfér egy chat alkalmazás (slack, skype stb) vagy egyestelg egy megnyitott word/jira stb amin meg a feladatod leírása van. Ilyet két monitorral nem tudsz.

  Én pl -fejlesztőként- úgy használom a 21:9-es screen, hogy 2/3 széles IDE (szóval érezhetően több a hely mint egy fullscreen 16:9-en) középen, aztán mögötte meg 1/2 - 1/2 arányban két böngésző vagy böngésző és terminál. Így ha az IDE-t használom akkor is mögötte "kilóg" a böngésző vagy terminál így át tudok rá kattintani. De ha mondjuk egyszerre kell az IDE meg a böngésző akkor egy gombnyomás snappelni oldalra az IDE-t 1/2 arányban. De gyakran ha a terminal output nagyon széles de nem érdekel túlságosan a history akkor horizontálisan vágom ketté a terminált és már fél monitor magasan de 21:9 monitor teljes szélességében látom az outputot.

  Ez csak pár usecase/elrednezés amiben használom gyakran munka/hobby közben a monitort és egyiket sem lehet megcsinálni több monitoros felállásban mert egy 16:9-es monitort igazából bárhogy darabolsz már nagyon kicsi ablakokat kapsz amik csak nagyon kevés alkalmazásnál kényelmesek/hatékonyak. Tudom mert korában 3 16:9-es monitoron dolgoztam (2 db 24"-os meg egy 16"-os laptop screen) és a mostani 21:9-es monitorom mind a hármat egyszerre váltotta le és sokkal jobb (szerintem).

  A játékos észrevételed még talán helyt is állna azoknál a (tapasztalatom szerint kevés de nem játszottam mindennel) játéknál amik nem támogatják a windowed módot de ott bukik, hogy minden ilyen monitor támogat PiP meg PbP módot, legtöbbjük multi source inputot is. Tehát ketté tudod osztani a monitort úgy, hogy a gép két külön kijelzőnek látja (csak ugye nincs káva), így az egyik felén fullscreenben mehet a game a másikon meg a bármi amit csak szeretnél. Sőt ketté tudod osztani úgy a monitort, hogy a két felén két teljesen másik gép van (és LG-nek meg más nagyobb gyártóknak általában van is progija amivel egy egér és billentyűzettel lehet használni a két gépet és át tudod húzni az egeret a két monitor között, de még sosem használtam egyiket se).

  Szóóóval a végeredmény az, hogy egy 32:9-es monitorból bármikor tudsz varázsolni két 16:9-es monitort gombnyomásra, egy csomó más 2x16:9-es setupban nem megvalósítható ablakméret párosítást támogat. Az viszont tény, hogy sok helyet elvisz, többet mintha mondjuk lenne 2 16:9-es monitorod de az egyik egy kisebb, mondjuk laptop, kijelző.

  #5sheratan

  Majd talán W11-ben ez jobban kihasználható lesz.

  Ha itt a W11-ben promózott új snapping featurekre gondolsz akkor az már most is van W10-re egy sokkal rugalmasabb formában. PowerToys - FanzyZones. Microsoft cucc powerusereknek csak nincs beépítve az OS-be mert az átlagusernek nem igazán van rá szüksége. Ebből csöpögtettek át egy pár alap featuret a W11-be de az még mindig egy erősen lebutított változata lesz a fancyzonneak ami már most van.
  [PowerToys]

  Edit:

  Hogy a cikkhez is hozzászóljak, mindig örvendetes híreket olvasni arról, hogy új 32:9-es monitor jelenik meg a piacon mert a jelenlegi 21:9-es 34"-os monitorom egy ilyenre szeretném cserélni. Kár, hogy 1080p csak. Egyre több az ilyen 32:9-esm monitor de a legtöbb még mindig 1080p-s. 1440eseket a népnek. Legyen miből válogatni.

  [ Szerkesztve ]

 • --ka

  senior tag

  válasz Huntszy #8 üzenetére

  Köszönöm az informatív hozzászólást, sokat tanultam! :R

  "... test, lélek, szellem - anyag, energia, információ - tudás, bátorság, becsület - tény, igazság, valóság - belőle, benne, általa..."

 • Kansas

  őstag

  válasz Huntszy #8 üzenetére

  A #7-ig ezek szerint nem jutottál el, mielőtt kiszakadt belőled a vélemény...

  Mondjuk én egy 28" és egy 27"-os monitort használok(sem is sok más fér el tőlük a 160x80-as asztalon) a desktop gépemhez(szigorúan nem munkára), illetve ebből a 28"-ast szoktam rákötni HO-ban a 14-es céges laptopra... ha nem lennék lusta pakolászni, akor utóbbit volna értelme többfelé darabolni, mert 28"-on 4K-ban kb. ugyanakkora a ppi-je mint a laptop 14"-os FHD kijelzőjének, csak azonos távolságra kéne mozgatni(a mostani elrendezésben inkább 23"-os monitor lenne jó ugyanehhez, de az már végképp nem férne el az asztalon). Sajnos attól tartok, a FancyZones-t se engedi a céges szoftver policy telepíteni a gépre...

  Mondjuk én mikor IDE-t használok(leginkább PowerShell mókoláshoz) nem pont a vízszintes méretnövelés hiányzik nekem, mint inkább a függőleges... mondjuk én nem is fejlesztő vagyok, hanem admin...
  Mégis milyen outputod van, ami nem fér el egy normál monitor szélességében??? Vagy kódod, ha már erról is volt szó? Legjobb tudomásom szerint nem éppen számít jó/szép kódnak, ami horizontálisan nagyon szét van húzva.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

 • sheratan

  titán

  válasz Huntszy #8 üzenetére

  Ismerem a PowerToyst és használom is (bár nem erre, mert nincs ilyen széles monitorom, csak 16:9-es) :R Ami elvileg újdonság lesz 11-ben, hogy meg is jegyzi majd a csoportokat, és esetleg egyből oda is nyitja meg legközelebb őket. Legalábbis így jött le a bemutatókból.

 • Huntszy

  tag

  válasz Kansas #10 üzenetére

  A #7-ig ezek szerint nem jutottál el, mielőtt kiszakadt belőled a vélemény...

  Nem volt #7 mikor elkezdtem megírni így küldés után frissített az oldal. Bár nem változtatott volna semmin.

  Mégis milyen outputod van, ami nem fér el egy normál monitor szélességében???

  Terminalban néha egyes toolok kb alig használhatóak ha sortörés van, log entryk gyakran a tool mivoltából kifolyólag elég hosszúak így azok is sort törnek és szétcsúszik az egész.

  agy kódod, ha már erról is volt szó? Legjobb tudomásom szerint nem éppen számít jó/szép kódnak, ami horizontálisan nagyon szét van húzva.

  Abszolút így van, nem szerencsés nagyon hosszúra húzni 1-1 sort de ha mondjuk egy normál kijelzőn meg akarsz nyitni egyszerre két file-t akkor rögtön nem fér ki a teljes sor egyik filenál se és horizontálisan kéne görgetni. Persze lehetne váltogatni a megnyitott fileok között de kényelmesebb ha meg van nyitva mind a kettő-három egyszerre ha aktívan olvasod/írod mindet. Arról még nem is beszéltünk, hogy a folder tree is kifér kényelmesen miközben meg van nytiva egymás mellett két file és én még azok közé a fejlesztők közé tartozok a környezetemben akik nem használnak túl sok plugint egyszerre megnyitva (amik szintén gyakran oldalsó menu-t jelentenek és tovább kurtítják a területet).

  nem pont a vízszintes méretnövelés hiányzik nekem, mint inkább a függőleges

  Hát technikailag ez lehet így de nekem személy szerint nem hiányzik. Már így is a mostani 34"-os 21:9-esm fizikailag olyan magas (mármint centire), hogy ha ennél magasabb lenne akkor bólogatnom kéne ami meg nem hinném, hogy annyira kényelmes lenne. De nem tudom, felfelé nem nagyon nőnek a monitorok. Volt olyan, hogy a fenn említett 3 monitoros setupot úgy használtam próbaképp (kollégától lestem el), hogy az egyik monitor pivolt volt és azon voltak a terminalok. Háááát, nem tetszett. Adtam neki 2 hónapot de nem bírtam megszeretni.Pedig csak másodlagos screenként terminalok voltak rajta, kódoláshoz már be se állítottam. De látom az értelmét cska nem nekem való :D

  Mindenesetre nem arra akartam kilyukadni a #8-ban, hogy mindenkinek ultrawideot (21:9) vagy super ultrawide-ot (32:9) kellene használni, mert egyértelműen nem. Nekem nagyon bejön, nem véletlen cseréltem le 3 monitort 1-re, de ez azért személyes preferencia is. Ami viszont biztosan igaz, hogy egy 32:9 monitort mindig lehet két 16:9-két használni de többként is. Rugalmasabb az ablakkezelése sokkal. Viszont hátránya, hogy 1 nagy batár cucc szóval nem tudod a két felét külön karra tenni és ilyen-olyan szögben beállíthatni meg az egyiket pivot-ba rakni.

  Én azt mondom, hogy ha teheted akkor mindenképp próbáld ki milyen egy 21:9-en dolgozni. Engem jobban meglepett a kényelme mint gondoltam. Talán neked is bejön. Talán nem :D
  Mindenesetre én játékra vettem mert milyen klafa lesz széles vásznon gamelni. Háááát, vegyes, sok játék tényleg jobb, van amik annyira nem (32:9-re ez méginkébb igaz lesz, egy csomó játék kényelmetlen lesz rajta, ha egyáltalán elindul blackbar nélkül szóval a 32:9 gaming monitor az én 21:9-es tapasztalataiból kiindulva nettó parasztvakítás). Munkára nem akartam hasznáni, nem is használtam amíg be nem jött a COVID. Mostmár meg
  vissza se néznek. Vissza is adtam az irodából hazahozott két monitort, a laptopot meg eldugtam az asztal mögé lecsukva.

  [ Szerkesztve ]

 • Huntszy

  tag

  válasz sheratan #11 üzenetére

  Hát kiderül, hogy hogyan lesz. A bemutató alapján én maradok PowerToysnál mert a W11-es snappingel csak egymás mellé tudsz tenni mindenféle variációban ablakokan. Az én layoutom viszont "átlapozós", tehát egymáson is vannak ablakok, egymáshoz képest elcsúsztatva (a fent említett képernyp 1/2 - 1/2 arányban felosztva, ezen pedig 2/3 szélességben középre igazítva egy harmadik ablak) amire viszont nem jó.

  Ettől viszont még ha megjegyzi és kövire is oda nyitja meg dolog az tetszik, remélem tényleg így lesz :)

 • TomMusic

  senior tag

  800 euro + ami itthon rájön. Háát nem tudom, azért annyiból kijön 6db 24-es monitor. :B

  Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

 • Demo07

  aktív tag

  1080P pixel vertikálisan 2021-ben az már nem az a kategória amit egy ilyen monitorban már tolerál az ember...
  3 éve még elment egy 21:9-es monitorban 2560*1080P de az sem volt már szép!

 • siposz

  tag

  válasz Kansas #10 üzenetére

  "Legjobb tudomásom szerint nem éppen számít jó/szép kódnak, ami horizontálisan nagyon szét van húzva."

  Ez tök jól hangzik, amíg el nem kezdesz napi szinten mergelni. Na amikor a kód mindkét veriója kifér egy 21:9, 34 col monitorra, az gamechanger.

 • Kansas

  őstag

  válasz siposz #16 üzenetére

  Ebben mondjuk lehet valami, de nem látom be, ez mennyivel/miért lenne rosszabb 2 monitoron?

  [ Szerkesztve ]

  Nincs olyan MI, ami képes lenne szimulálni az emberi hülyeséget... ha valaha lesz, annak tuti az emberi hülyeség lesz az oka...

 • fatpingvin

  aktív tag

  na hát akkor kérem szépen a legenyhébb reakció amit a címre tudok adni az a bődületes sületlenség.

  csókolom, árcímke. arról nem beszélve hogy nem feltétlenül van olyan videokártyám ami ekkora single-display felbontást fog tudni kezelni.

  mivel pont a 2x fullHD monitor esete vagyok, érdekelt mi van a cikkben. k*rvanagy csalódás, az. az egész gépem került kb annyiba monitorostul mindenestül mint ez.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés