Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • dchard

  veterán

  válasz bambano #1 üzenetére

  Arról már nem is beszélve, hogy a második idézett mondattal kapcsolatban "nagyon rövid idő, pár hónap alatt meg kell tanítani egy-egy speciális feladatkör szakmai alapjaira, és ez nem lehetetlen" is igaz, hogy nem lehetetlen, csak éppen a jelenlegi műszaki felsőoktatás alkalmatlan erre.

  A szó valódi értelmében vett "specialistát" sem kiképezni nem lehet pár hét/hónap alatt, és a tudása sem avul el ilyen időtávon. Az viszont igaz, hogy folyamatos, kitartó, és önálló tanulásra van szükség a karrier út során. Ezt nem látom a legtöbb hallgatónál, hogy erre lenne motivációja.

  Dchard

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz dajkopali #9 üzenetére

  Tételezzük fel, hogy igaza van.

  A magyar műszaki felsőoktatás most úgy néz ki, hogy a fiatalok 1-2 év után sorra hagyják ott az oktatói állásokat, és nem csak a fizetések miatt. Aki marad az a mindenre alkalmatlan, iparban soha nem járt, kutatási tevékenységet sosem végző 40+-os, meg az akkut oktatói hiány miatt a nyugdíjból óraadóként visszahívott idős kollégák, akiknek a tudása a legjobb indulattal sem naprakész.

  Évek óta jellemző a képzésekre, hogy töltelék tárgyakkal tömik ki őket, az elv pedig "nem azt tanítjuk amit kell, hanem amit tudunk".

  2011-2012-ben megszűnt a szakképzési hozzájárulás, illetve a közép magyarországi régió évek óta nem kap pályázati pénzt, pedig az egyetemek korábban is ebből fejlesztették a laborjaikat, nem az állam által adott pénzből. 6 éve nem vettünk egyetlen műszert sem, rohad le minden ami az infrastruktúrát érinti. Közben a hatalmi arrogancia sosem látott méreteket öltött ("ha valamelyik oktatónak nem tetszik a pénz, mehet másod, harmad állásba is", mintha eddig nem ez lett volna, kis naivak...)

  Ilyen körülmények között fognak olyan tantervvel és oktatókkal előállni, ami fél-egy év alatt, nagyon intenzíven és céltudatosan kiképzi majd a szükséges üzemeltető mérnököket, szakembereket?

  Aligha...

  Dchard

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz UnA #21 üzenetére

  A mondandóm lényege nem a képzés hosszára vonatkozott, attól teljesen független.

  A jelenlegi 3 éves képzések sem érnek semmit, de az MSC már végképp az időeltolás csimborasszója: A BME képtelen volt váltani az 5-éves osztatlan képzésről, és a tanterv gyakorlatilag ugyanaz, csak ketté van bontva. A Kandó meg a 3 éves képzéséhez nem tud semmit hozzátenni MSC-n: ha szakirány után bármit választasz, biztos lehetsz benne, hogy MSC-n nem az addigi szakirányodnak megfelelő tudást fogod mélyíteni, hanem tanulhatod azt, amit korábban nem választottál. Az egész bolognai rendszert szarul implementálták, mivel ahhoz sem rendeltek forrást, vagy ha mégis, az sosem jutott el azokig az embereik, akik a felsőoktatást valóban csinálják.

  dabadab:

  Teljesen egyetértek, és osztom az elkeseredésedet is...

  Dchard

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz floatr #40 üzenetére

  A PLC meg az ipari robotok szakirány, eldöntöd hogy téged az érdekel-e.

  Az viszont, hogy a kontakt órák száma évtizedek óta csökken, a labor órák száma folyamatosan csökken, és jönnek a helyükre a töltelék szarok, na az már komoly probléma. Az ipart megjárt, tapasztalt oktatók hiánya, a nulla fillérből labor és infrastruktúra fenntartás, az már komoly probléma.

  És egyik sem szakirány, vagy intézmény specifikus sajnos. Ez az általános helyzet. Persze az NKE-t leszámítva, ahová ömlik a pénz...

  Dchard

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz Kopi31415 #45 üzenetére

  A poén pont az, hogy nem általában a bolognai rendszerrel van a baj. Hanem azzal ahogy ezt nálunk "implementálták". Hányszor hallom akár neves oktatáspolitikai szakértők szájából is, hogy rossz a bolognai rendszer... Pedig valójában csak a magyar felsőoktatás tehetetlensége és a politikai vezetés alkalmatlansága mutatkozik meg újra.

  Megdöbbentő volt szembesülni azzal, hogy például Németországban egy utolsó utáni főiskola kategóriába tartozó intézmény mennyivel jobban ellátott eszközökkel, mint nálunk a BME vagy a Kandó vagy bármi. Az embert arcon vágja a különbség... A kompetens oktatói gárdáról már nem is szólva...

  Dchard

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz floatr #114 üzenetére

  Alapvetően egyetértek, én már 15 évesen tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni, az is lettem. Szerencsés vagyok, a munkám a hobbim is, amiből kényelmesen meg is élek.

  De annak ellenére, hogy az ország második legjobb gimijébe jártam, a többség nem ilyen volt ám ott sem. A probléma ott van, hogy már a közoktatásban belenevelik a "jó állampolgárt" a gyerekbe, akik gyorsan felismerik, hogy a rövid távú sikerhez a pofát befogjuk, beseggeljük, visszaböfögjük, megkapjuk a jó jegyet, és bejutunk az általunk (= a szüleink által) vágyott szakra. Amit utána hasonló módszerekkel elvégeznek, utálják a munkájukat, és nem is lesznek sikeresek benne. Persze a gimnázium mutatói szuper jók lesznek (felvételi arány 99%).

  Szerintem még ma is viszonylag kevesen tudnak autonóm módon dönteni a felsőoktatással, jövővel kapcsolatban 15-16 évesen, inkább ezt kéne erősíteni, hogy képes legyen erre a fiatal. Teljesen igazad van, hogy nincs erre 3-5 év, sőt eleve nem az egyetemen kéne ezen gondolkodni. A szakirány választással kapcsolatban sincsenek már erre évek.

  Dchard

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • dchard

  veterán

  válasz dabadab #168 üzenetére

  Milyen igazad van.

  Vicces hogy itt a mi kis szemétdombunkon csak az a két megközelítés létezik, hogy egy szolgáltatás vagy állami és szar, vagy "piaci" alapon működik, drága de jó. Mekkora tévedés... Az oka az lehet, hogy a döntő többség itt nem látott még alapvetően állami pénzből jól működő nyugat-európai egyetemet...

  Érdekes módon nem mindenhol rossza gazdája az állam a közvagyonnak, talán ezt kéne célul kitűzni.

  Dchard

  [ Szerkesztve ]

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés