Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • azbest

  nagyúr

  "valóban gond az, hogy a szektorban megtermelt hozzáadott érték háromnegyedét külföldi vállalatok, multinacionális cégek állítják elő, mivel ez nagy kitettséget jelent. "

  Ez nem csoda. A legtöbb magyar cég, akik magyar piacra termelnek/szolgáltatnak, azok túl csórók ahhoz, hogy komoly pénzt költsenek IT területekkel kapcsolatos fejlesztésekre. Így a multi és a multi cégek alvállalkozói azok, akik a legtöbb pénzt hozzák, mert ők is főleg külföldre dolgoznak. Ha magyar gazdaság kiszámíthatób lesz, a vásárlóerő magasabb lesz, akkor az itthoni piacon is lesz igény létszükségleten felüli fejlesztésekre.

  „Megjegyzem az is a versenyképesség ellen hat, hogy emeljük a minimálbért, miközben a termelékenységünk nem nő.” Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem a munkamorállal van baj, hanem a termelésirányítás és a technológiai felkészültség elmaradottsága okozza, hogy Magyarországon a termelékenység harmada a nyugatinak.

  Részben igaz, hogy elmaradottabb a technika. De ez azért is van, amit előtte írtam, mert csórók a magyar cégek. Viszont a termelékenységet pénzben, a gdp arányában mérik általában. A munkával bőven ellátott magyar cégeknél is gyakori lehet, hogy itt termelnek, de a termék eladását külföldi cégből végzik. Ez nem csak multi, hanem akár szín magyar cég is lehet, akik adóoptimalizálás miatt nem itthon realizálják a hasznot. Szóval a GDP ilyen szempontból nagyon félrevezető: a termelő cég nem piaci, hanem bekerülési áron adja tovább a terméket az anyacégnek, így itthon csak annyi bevételt és profitot realizálnak, ami a fizetésekkel és költségekkel együtt 0 környkére jön ki végül. Ez sok grafikonon is látszi, amikor a fix költségeket levéve kijön, hogy 1:1 összefüggés van a gdp és a fizetés mértéke közt. Sokszor azt mondják, hogy hát azért, mert a GDP-től függ a fizetés. Pedig pont fordítva: a GDP-be az kerül be, amit itthon realizálnak bevételt, ami csak annyi, hogy a béreket és költségeket fedezze. Akár kisebb, akár nagyobb a fizetés, akkor is 0ára hozzák ki, hogy ne kelljen sokat adózni itt. Nem véletlen, hogy van amolyan elvárt adó a multik felé, amit egy kézzelfogahatlan érték, amit a hatóságok találnak ki, hogy annyiért cserében elnézik az adóoptimalizálást. Magyarul az adópotimalizáló cégek tudhatnak többet fizetni. Az igazi vesztesek persze a csóró magyarokból megélni próbáló csóró magyar cégek ennek is. De azok eleve életképtelenek, csak vegetálnak a legalitás határait feszegetve.

 • azbest

  nagyúr

  válasz bambano #1 üzenetére

  "vagy helyette pár hét alatt eldobható, egyszer használatos specialistát képezzenek?"

  Amire te gondolsz az a betanított munkás. Ma már annyira széles területet fed le az IT, hogy azt nem lehet 2-3 képzésbe betuszkolni. Eleve lehetetlen mindeneseket képezni 3-5 év alatt, ráadásul ez sok idő is már a mai világban.

  Az, hogy 4-5 váltás történjen egy ember életében egyáltalán nem sci-fi. Az utóbbi 10 évben 4-5 nagy váltás volt a munkámban, hogy teljesen más technológiákkal kapcsolatos projektekben vegyek részt. A sok fejlesztőt, kutatót, üzemeltetőt felszívó cégek projektekre szerződnek más cégekkel. Attól függ, hogy milyen jellegű a munka, hogy milyen projektekre szerződik le a cég. Szóval mégcsak munkahelyet sem kell váltani, akkor is nagy váltások lehetnek. A betanulási idő "tegnapra", a projekt futamideje 3 hónaptól 4 évig is volt már.

  Ehhez képest az, hogy 40 éves munkaviszony alatt 4-5 váltás lehet, az semmi manapság.

  Persze vannak olyan munkahelyek is, amikor egy a saját rendszereihez foglalkoztat embereket, az lehet sokkal hosszabb ideig lehet azonos munka. Ott még előfordulhatnak nyugdíjas állások.

  Másrészt a munkám során találkoztam már olyan (nyugati) emberekkel, akik iparágat is váltottak az évek során. A saját területén elérte, amit el tudott, nem akart belefásulni abba. Így kipróbálták magukat egészen más területeken is. Ehhez persze kell, hogy legyen olyan anyagi helyzet, ami itthon még nem érhető el a legtöbb ember számára, az itthoni fizetési viszonyok közt.

  Szóval, talán jobb lenne egy általánosabb alapképzés után sokféle szakterületi képzés. Ahogy ez látszik a különböző tanfolyamokat szervező cégeknél is. Bár sokszor van némi kétségem az ilyen tanfolyamok hasznosságával kapcsolatban, hogy mennyire látszat oktatás és mennyire csak jó pénzért plecsnigyűjtő klub jellegűek. Nem csak 20 éveseké lehetne az egyetem. Nálunk is főleg anyagi okokból megy ez, hogy megszaktás nélkül próbálnak a bölcsödétől a phd-ig végigverekedni rajta a fiatalok. Mert később a mókuskerékből már se idő, se pénz nincs arra, hogy iskolába menjenek.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  válasz dajkopali #5 üzenetére

  Igen, részben ez igaz. Ezért is írtam, hogy van ilyen része is.

  De eddig akárhányszor termelékenységgel akarták a fizetéseket magyarázni, a végére mindig kiderült, hogy a GDP-re gondoltak. Az pedig egy szemfényvesztés a cég valódi bevételéhez/nyereségéhez képest, mert nem feltétlen abban az országban realizálják, ahol valójában a munkát végzik.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  válasz Kopi31415 #122 üzenetére

  Egy átlagos kis program komplexitása már bőven nagyobb, mint azé a széké. Eleve keveritek a tesztelést a helyesség igazolással. Az utóbbira csak nagyon kevés helyen van szükség, mert nehéz és drága.

  Másrészt egy mai program sok külső komponenst, frameworköt használ. De még a hardverben is lehet rejtett hiba. Szóval az általatok vizionizált helyességellenőrzés a hello world szintjén sem kivitelezhető valós keretek között. Nem fognak éveket, évtizedeket dolgozni egy hello world-ön.

  A fejesztő azon dolgozik, amivel megbízzák. Céges vagy projekt szinten lehet egy igényességi szint, hogy mennyi plusz költés fér bele olyan minőségellenőrzésre, ami nullához konvergáló hasznot hoz. Vannak területek, ahol kritikus bármi hiba, ott más követelmények vannak. De a legtöbb hétköznapi dolog nem ilyen. Aki azzal dobálózik, hogy ez csak igényesség kérdése, csak azt bizonyítja, hogy nem tudja, nem érti, hogy miről beszél.

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  válasz hcl #177 üzenetére

  amúgy tényleg megdöbbentő időnként, pl barnacles, aki az ms-nél dolgozott, a vlogjánan úgy mesélte, hogy amikor odakerült a teszt hardverek üzemeltetésére (2000 után valamikor), akkor mindent teljesen manuálisan csináltak. És kb letérdeltek előtte, amikor egy ping alapú hót egyszerű monitorozó rendszert írt, hogy ne kelljen egyenként végignéznie manuálisan 100 teszt gépet, hogy lefagyott-e...

  Kb ezzel alapozta meg a magasra ívelő, 15 éves céges karrierjét... míg végül az egész tesztelőcsapatot leépítették (minőségbiztosítás ftw) :D

  [ Szerkesztve ]

 • azbest

  nagyúr

  válasz kpbendeguz #180 üzenetére

  Haha, ez nem változik úgy tűnik. 3 éve is egyik óraadónak még az utiköltség térítést sem akarták kifizetni, pedig ingyen vállalta az oktatást...

  Vagy egyik oktató kolléga: szólt a vezetésnek, hogy a laborban, ahol a gyakorlatokat tartja új projektor kell, mert olvashatatlan a szöveg a meglévővel (más képarány, rossz felbontás, oda vissza transzformált kép miatt 50es betűmérettel lehet csak olvasni, ami meg értelmetlen). A válasz: a többi teremben is olyan van.

  Pályázati pénzből felszereltek új termet, tele iMac-ekkel. Vezeték nélküli billentyűk és egér hozzájuk. Beágyazott rendszeres gyakorlatot tartottak ott, windowssal. Szívtak, hogy nincs soros port. Elemet/akkut nem vesznek, ezért a beviteli perifériák a szekrényben vannak. Pár éve falirórát tettek minden terembe pályázatból, lemerült, azóta áll :D

  Az előzőhöz kapcsolódóan: néhány lelkes oktató már töbször leszervezte, hogy legyen hardver például mobil fejlesztéshez. Akár pályázatból, akár támogató cégtől, de beszereznek aktuális mobil készülékeket. Majd eltelik 1-2 év mire a kurzus megindulhat, akkorra teljesen elavulnak, értelmetlen. Szekrényben maradnak.

  A nagy előadóteremben, de kisebben is elődordult, hogy a projektor jelezte, szükség van karbantartásra. Ez pár hónapig ment, karbantartás nuku. Majd leégett. A másik meg lila lett a hő általi vetemedéstől. Üzemeltetésre, karbantartásra nincs mit / nem lehet fordítani.

  Egyik oktató panaszt tett, hogy géptermi vizsgán a feladatok terítése nem működött, mert az operátor nem készítette elő, vizsgakezdés után akart hozzáfogni. Az oktató megrovást kapott amiért összeférhetetlen a munkatársával.

  Az egyik egység rendergazdája fegyelmit kapott a központi operátorok panasza után. Az indoklás az egyetemi infrastruktúra támadása és veszélyeztetése volt. A rendszergazda a hetente hozzá értkező több száz emailből néhány ezer régi törtélésére kattinttott a webes felületen, amire a központi email rendszer párhuzamosan indított több ezer törlés műveletet és lefagyott tőle a szerver.

  De számtalan hasonló történet lehet. Van ami rendszer szintű idióta szabályozás miatti életszerűtlenségből adódik, de sokszor csupán egy-egy kulcspozícióban lévő egyén trehányságán, alkalmatlanságán, nemtörődömségén múlik. :(

 • azbest

  nagyúr

  válasz adapter07 #191 üzenetére

  "a pedagógiai munkát nem ellenőrzi senki, a szakmai színvonal egyre mélyebbre kerül. Megdöbbentő történeteket hallani egyes oktatók hozzá nem értéséről, emberi és szakmai alkalmatlanságáról. "

  Egy pici korrekció: felsőoktatásban tudtommal legfeljebb a tanárszakokon találkozol pedagógusokkal :)
  Semmilyen pedagógiai, pszichológiai ismeret nem feltétel ahhoz, hogy a gyakorlatvezető diáktól, phd-s hallgatón át, végig a ranglétrán az egyetemi tanárig ("professzor") mássza valaki az elefántcsonttornyot.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák