Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  annyit azért tegyünk hozzá, hogy ő a speciális képzéseket felnőttképzésnek tekinti - vagyis nagyon szkeptikus a jelenlegi egyetemi oktatási rendszerrel kapcsolatban
  én azt olvasom ki belőle, hogy más szakmákból - akár a bölcsészek köréből is - az IKT-pályákra vonzzanak embereket a munkaerőhiány enyhítésére

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • dchard

  veterán

  Arról már nem is beszélve, hogy a második idézett mondattal kapcsolatban "nagyon rövid idő, pár hónap alatt meg kell tanítani egy-egy speciális feladatkör szakmai alapjaira, és ez nem lehetetlen" is igaz, hogy nem lehetetlen, csak éppen a jelenlegi műszaki felsőoktatás alkalmatlan erre.

  A szó valódi értelmében vett "specialistát" sem kiképezni nem lehet pár hét/hónap alatt, és a tudása sem avul el ilyen időtávon. Az viszont igaz, hogy folyamatos, kitartó, és önálló tanulásra van szükség a karrier út során. Ezt nem látom a legtöbb hallgatónál, hogy erre lenne motivációja.

  Dchard

  A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

 • azbest

  nagyúr

  "vagy helyette pár hét alatt eldobható, egyszer használatos specialistát képezzenek?"

  Amire te gondolsz az a betanított munkás. Ma már annyira széles területet fed le az IT, hogy azt nem lehet 2-3 képzésbe betuszkolni. Eleve lehetetlen mindeneseket képezni 3-5 év alatt, ráadásul ez sok idő is már a mai világban.

  Az, hogy 4-5 váltás történjen egy ember életében egyáltalán nem sci-fi. Az utóbbi 10 évben 4-5 nagy váltás volt a munkámban, hogy teljesen más technológiákkal kapcsolatos projektekben vegyek részt. A sok fejlesztőt, kutatót, üzemeltetőt felszívó cégek projektekre szerződnek más cégekkel. Attól függ, hogy milyen jellegű a munka, hogy milyen projektekre szerződik le a cég. Szóval mégcsak munkahelyet sem kell váltani, akkor is nagy váltások lehetnek. A betanulási idő "tegnapra", a projekt futamideje 3 hónaptól 4 évig is volt már.

  Ehhez képest az, hogy 40 éves munkaviszony alatt 4-5 váltás lehet, az semmi manapság.

  Persze vannak olyan munkahelyek is, amikor egy a saját rendszereihez foglalkoztat embereket, az lehet sokkal hosszabb ideig lehet azonos munka. Ott még előfordulhatnak nyugdíjas állások.

  Másrészt a munkám során találkoztam már olyan (nyugati) emberekkel, akik iparágat is váltottak az évek során. A saját területén elérte, amit el tudott, nem akart belefásulni abba. Így kipróbálták magukat egészen más területeken is. Ehhez persze kell, hogy legyen olyan anyagi helyzet, ami itthon még nem érhető el a legtöbb ember számára, az itthoni fizetési viszonyok közt.

  Szóval, talán jobb lenne egy általánosabb alapképzés után sokféle szakterületi képzés. Ahogy ez látszik a különböző tanfolyamokat szervező cégeknél is. Bár sokszor van némi kétségem az ilyen tanfolyamok hasznosságával kapcsolatban, hogy mennyire látszat oktatás és mennyire csak jó pénzért plecsnigyűjtő klub jellegűek. Nem csak 20 éveseké lehetne az egyetem. Nálunk is főleg anyagi okokból megy ez, hogy megszaktás nélkül próbálnak a bölcsödétől a phd-ig végigverekedni rajta a fiatalok. Mert később a mókuskerékből már se idő, se pénz nincs arra, hogy iskolába menjenek.

  [ Szerkesztve ]

 • bkercso

  nagyúr

  LOGOUT blog

  vagy helyette pár hét alatt eldobható, egyszer használatos specialistát képezzenek?
  Nincs itt ellentmondás. Az egyetemre nem mint egyszeri élményre gondolnak, ami felkészít az életre, hanem a karrierváltáskor gyorstalpalón végezhető valamire, ha jól értem.
  Szuper! Majd még kitalálják a BSC mellé az egyéves egyetemet is... ;]
  Szóval, talán jobb lenne egy általánosabb alapképzés után sokféle szakterületi képzés.
  Szerintem is arra gyúrnak, hogy olyan emberanyagot kapjanak a cégek, aminek legalább az alapjai megvannak a további tanuláshoz, így (át)képezhető, akár cégen belül már.

  azbest: akár szín magyar cég is lehet, akik adóoptimalizálás miatt nem itthon realizálják a hasznot. Szóval a GDP ilyen szempontból nagyon félrevezető
  Pontosan. Adóoptimalizálás. Milyen szép szó. Kisvállalkozók esetén 50% körülire is rúghat az adó.
  Miért csodálkozunk, hogy a külföldi cégek húzzák a fejlesztéseket és nem a magyarok? Ahogy volt kollégám mondta volt, Dózsa György forog a sírjában!

  MomentAMP torzításkioltós erősítő: https://hardverapro.hu/apro/momentamp_torzitaskioltos_fejhallgato_es_kiserosit/hsz_1-50.html

Hozzászólok Aktív témák