Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog (1)

  válasz Simba86 #199 üzenetére

  lol, pont az adóbevallást felhozni, hogy értsen már hozzá a programozó, ez mekkora vicc...
  az adóbevallás tipikusan az a folyamat, amihez SENKI nem ért rendesen az országban. navot is beleértve.
  egyszer próbálj majd írni egy számlázó programot, fel fognak benned merülni olyan kérdések, amikre a nav sem tudja a választ.

  például az olyan agyament helyzetekben, amikor 27%-os az áfád, ettől a számla áfatartalma 21,25984251% lesz, azt hogy kerekíted korrekten? ráadásul ez egy olyan kérdés, hogy az áfa bevallásért a könyvelő seggét rúgják szét, akkor miért a programozó dönt egy olyan kérdésben, amiben nincs felelőssége?

  és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a programozónak szerinted kellene tudnia könyvelni, amiben a könyvelés alapmódszereit kell tudni, meg értenie kellene a számviteli törvényhez, amiben leírják, hogy mit hogyan kell könyvelni. ettől minden normális programozó menekül. ezt nem lehet rájuktolni.

  "mert hiába egyértelmű a speci (van tapasztalata ebben bőven...), 5x-6x hibásan programozzák le, mert nem is próbálják értelmezni a leirtakat...": ha értelmezni kell, meg gyakran rosszul programozzák le, akkor nem egyértelmű a specifikáció. a specifikáció minőségét a befogadó határozza meg, nem az, aki leírta.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Huha81

  tag

  válasz bambano #201 üzenetére

  Ugy latom teis eltoltottel egy par kellemes percet adotemaban :)

  Mi anno ezert dontottunk ugy, hogy inkabb csinalunk egy keretprogit a konyveloknek, ahol be tudjak vinni soronkent, hogy milyen szabalyok szerinte generalodjon oda valamilyen ertek.

  Specifikaciobol is letezik ezerfele. Barmennyire is template-eken alapul a legtobb, azert nagyban fugg az iro gondolkodasmodjatol. Anno voltam egy kis ideig a sotet oldalon es gyartottam en is FD-ket a programozoinknak. Persze az enyem kb pszedokod volt, mert az en agyam igy mukodik. Amit valaki utalt, mert semmi kreativitas nem kellett hozza. Volt aki szerette, mert kb copy-paste.

 • cinemazealot

  addikt

  LOGOUT blog

  válasz Simba86 #199 üzenetére

  9 éve egy biztosítási alkusznál helyezkedtem el, ahol már az olyan fogalmak megkülönböztetése is zavarba hozott, mint biztosítási díj és biztosítási összeg. Az egyik (nem informatikus) üzletkötő kollégának kellett egy kiselőadás keretén belül tisztába tennie bennem az alapfogalmakat, hogy legalább nagyjából tudjam, mire írok majd programot. Aztán amikor először kézhez kaptam néhány biztosítási tarifát, többször kértem konzultációt, mert kb. biztosítónként tértek el már a legalapvetőbb műveleti sorrendek (mit mivel szorzok).

 • dabadab

  titán

  válasz Simba86 #199 üzenetére

  "egy adóbevalláshoz szükséges kimutatás leprogramozásánál ne kelljen már külön leírni, hogy pl a B3-as cella tartalmához adja hozzá a C3-at, hogy a D3 eredménye kijöjjön (nettó+áfa=bruttó)."

  De, kelljen. A legnagyobb gubancok az ilyen félig értett dolgokból szoktak lenni, amikor valaki érteget valamit, de nem látja át az egész képet és nekiáll a saját szakállára kitalálni dolgokat, amik aztán olyan okokból lesznek teljesen rosszak, amiket nem ismer és nem is kellene ismernie.

  "hiába egyértelmű a speci (van tapasztalata ebben bőven...), 5x-6x hibásan programozzák le, mert nem is próbálják értelmezni a leirtakat..."

  Valami vagy egyértelmű vagy értelmezni kell. A kettő nem megy egyszerre.

  (Igen, írtam specifikációt eleget, felügyeltem az implementációját is, van némi tapasztalatom ezen a téren. Azt is tudom, hogy érthetően, egyértelműen fogalmazni egyáltalán nem egyszerű dolog.)

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • dajkopali

  HÁZIGAZDA

  válasz dabadab #204 üzenetére

  a specifikáció az alap, de nem a megoldás, pláne nem a megváltó
  e nélkül butaság nekiállni bármilyen projektnek, de természetesen nem tud lefedni mindent, azon kívül igenis tükrözi írójának szemléletmódját
  részt vettem egy nagy, egyedi projektben, ahol az alap dolgokat nyilván megadta a specifikáció - heteket, hónapokat vett igénybe, míg a fejlesztő egyáltalán nekiállt megírni -, de aztán kiderült, hogy a megrendelők (mi) egyes fogalmakat és folyamatokat másképp értelmeztünk, mint ő - ez szerintem természetes, szóval nem könnyű

  "fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

 • Kopi31415

  félisten

  válasz dabadab #204 üzenetére

  Nem programozás, de amikor kiadod a kedves indiai munkásnak, hogy egy adott rajzot módosítson, megadod a listát, hogy mi kell (például körben kiosztott szegecsek metszetei, mert később egyenként van szükség a méretekre, nem lehet mondjuk 6x jelzéssel letudni, ezért kell mindegyikről külön a metszet és méretezés) sikerül a meglevő metszeti rendszer helyett teljesen hülye pozícióból felvenni a metszősíkot, ami ráadásul a szegecs középvonalán sem halad keresztül, akkor ott nem a feladat specifikálásával van a probléma. Hanem a munkát végző szakmai hiányosságaival.

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • hcl

  félisten

  LOGOUT blog

  válasz Huha81 #198 üzenetére

  S milyen szakirányt végzett? Mert egy CAD-es szakirányt végezve nem biztos, hogy egy sysadmin melóban sokat használsz, de ha manager vagy egy IT szolgáltatócégnél, akkor sem (pedig akkor is "valami számítógépeset csinál". Egy robotos, ERP-s szakirány (ha van) meg pl. gyártásban hasznos.
  Én elég sokat használok abból, amit tanultam :)

  @dajkopali : Ilyenkor kell egy jó BSA-PM-kapcsolattartó-stb... akiknek szintén kell, hogy fogalmuk legyen a programozásról.

  [ Szerkesztve ]

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • GeorgeV

  tag

  válasz dabadab #204 üzenetére

  Én a programozási végzettségem mellett elvégeztem a gazdasági egyetemet is, hogy értsem a könyvelést, amit programozok. Szerintem kellenek a szakmai alapok még akkor is, ha volt mellettem egy könyvvizsgáló, aki minden kérdésben segített.

  A 1865-ös XML kitöltése szerintem a lehetőségekhez képest nagyon ügyesen ki van találva, mert a mezők megnevezései alapján egyértelműen beazonosíthatóak a kitöltendő mezők. Persze jobb lenne, ha egyedi ráutaló neve lenne a mezőknek, mert akkor egy új mező beszúrásakor nem kellene a mögötte lévő összeset átírni a csúszás miatt, de ez egy általános keretrendszer, annak meg sorai, oszlopai és lapjai vannak. Ki kell bogarászni.

  Az már más kérdés, hogy a hazai kis- és középvállakozások ügyviteli piaca a döglődő célcsoport miatt a végét járja, tehát ebbe már nem érdemes invesztálni.

  Mi is már Android és iOS applikációk készítéséből szerezzük a bevételünk nagy részét külföldről, a hazai ügyvitelt csak szorgalomból tartottuk egyelőre még meg.

 • GeorgeV

  tag

  válasz Kopi31415 #206 üzenetére

  " akkor ott nem a feladat specifikálásával van a probléma. Hanem a munkát végző szakmai hiányosságaival."

  Ha minden pozícióban a megfelelő ember ülne, mennyivel kevesebb gond lenne!
  Hát igen, ez a művészet, amikor oda nem való munkaerőből kell kicsiholni a maximális teljesítményt.

Hozzászólok Aktív témák