- Linux haladóknak
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem landolhatnak SpaceX rakéták a Bahama-szigeteken
- Crypto Trade
- Facebook és Messenger
- A Microsoft beszállt a világ legnagyobb karbonmentesítő projektjébe
- Linux kezdőknek
- Bittorrent topik
- OpenMediaVault
Új hozzászólás Aktív témák
-
A.K.
tag
Egy hosszabb interjú vele: [link]
-
Zanik
addikt
"És akkor még a többiek (nagymellényű kreativitáshiányos lexikonok) irígységéről és nagyon tudatos könyökléséről nem beszéltünk."
"Az energiája nagy része a hülyeség és a keresztbetevés elhárítására pazarlódik el."
Ezzel a két állításoddal - sajnos - nagyon is egyet kell értsek...
-
dezz
nagyúr
Megható és egyben megrázó volt számomra olvasni az interview-t. De ebbe most nem mennék bele.
Sok ilyen emberre lenne szükség. Kár, hogy a többiek túl együgyűek ahhoz, hogy tudják, hogyan is lehetne ezt elérni, illetve hogy felülkerekedjenek az általános irígységen és önzésen.
(#17) sunsaw: A Nav N Go-nál világszínvonalú fizetést kapnak a programozók, vagy a vezetőség teszi zsebre a pénzt? Olyan hely, ahová tényleg szívesen megy egy tehetségesebb ember? Mi a továbblépési lehetőség?
(#18) rekid: Nagyszerűen bemagoltad a damagóg leckét te is...
1. Az igazán tehetséges embereket nem képezik, hanem úgy születnek. Magyarországon nagyon régóta nincs igazi tehetséggondozás.
2. A magyarországi alsó- és középszintű képzés szintén nagyon régóta a béka segge alatt van, ami a valóban hasznos tudást illeti. Gyorsan felejtett lexikálist tudást töm az emberek fejébe ( = magolás), közben a magyar átlagdiák feladatmegoldó képessége az utólsók között van európai átlagban... (Ezt hívják funkcionális analfabetizmusnak. Az idióta politikai szövegekben persze nem sokszor találkozni ezzel a kifejezéssel.)
Igazán jó tanuló itt többnyire nem a tehetséges lesz, hanem akinek van kedve magolni.
3. Az alsó- és középszintű "oktatás" lényegében nem más, mint egy olyan szűrő, ami legfőképpen a lexikális tudás "elsajátításának" képességére szűr. Az "egyéb" képességeket nem is nagyon próbálja fejleszteni, és nem is nagyon érdekli.
4. A felsőoktatásban valóban magas elvárások vannak (bár ennek nagyobb része szintén lexikális tudás). Az előbb említett emberanyagból persze igyekszik sokat kihozni, ami többé-kevésbé sikerül is, de az igazi tehetségek ekkora már nagyrészt kivesztek a rendszerből... (Egy csomó olyan embert ismerek, akik külföldön igazán nagy karriert futottak volna be.)
És akkor még a többiek (nagymellényű kreativitáshiányos lexikonok) irígységéről és nagyon tudatos könyökléséről nem beszéltünk.A magyarokban genetikusan benne van a tehetség csírája, de az előző rendszer éppen ezt próbálta elnyomni és ennek gyökerei ma is megvannak. Csoda, ha egy tehetség itt bármit is elér. Az energiája nagy része a hülyeség és a keresztbetevés elhárítására pazarlódik el.
Apropó, ezt meg azzal próbálják "kompenzálni", hogy totálisan képmutató és félrevezető módon rendre olyanokat neveznek ki világraszóló zseninek, akik erre messze nem szolgáltak rá. (Ide most írtam egy példát, de inkább kiszedtem.) Ez is az előző rendszterből maradt itt (megjátszás a hétköznapi emberek és főleg a nyugat felé, hogy itt minden milyen jól megy).
(#22) cwn: Ha nem is teljesen, de viszonylag szabadon lehet PSP-re fejleszteni és úgy tudom, PS3-ra is online értékesítésre.
(#40) wad: A Move működési elvének semmi köze a Wiimote-hoz.
Jobb és pontosabb annál. Mellesleg az eredeti Sixaxisban és a mostani kontrollerben is több mozgásérzékelő volt, mint az eredeti Wiimote-ban, csak az infra pozíciómeghatározás hiányzott és a Sony nem fektetett rá hangsúlyt, hogy a játékfejlesztők igazán kihasználják.
-
MayerM
csendes tag
Fantasztikus Cikk! Fantasztikus Karrier!
Mikor ilyeneket olvasok mindig erőre kapok! Szóval megyek is tanulni!
Köszönöm IT café!
-
Zanik
addikt
"Nem mindig mesélem el nekik, hogy az ő doktori témájuk nálunk a Kandón féléves feladat volt, még ha nem is olyan mélységben persze" - ezen mekkorát röhögtem!
Amúgy gratula az úriembernek, a kitartása példaértékű, de azért a "jókor jó helyen"-nek is volt némi szerepe a sikereiben.
Ami a magyar oktatás illeti, sajnos egyet kell értsek az előttem szólókkal: a világ felgyorsult, ami tegnap még újdonság volt, az holnap már elavulttá válhat. Éppen ezért az egész magyar oktatásnak át kéne alakulnia úgy, hogy a lexikális tudás helyett a problémamegoldásra való felkészítésen legyen inkább a hangsúly. Nem lehet a "jövő mérnökeit" úgy képezni, hogy 60 éves professzorok 40 éves könyvekből 20 éve ugyanazt tanítják! Sose felejtem el, mikor egy féléves feladatnál a konzulensem rezignáltan legyintett egy innovatív ötletemre, mondván, csináljam inkább úgy, mint a többiek, meg az előző évfolyamok, a bevált sablonokkal nem fogok belebukni. Ilyen "maradi" hozzáállással ez az ország se fog soha előrébb jutni!
-
^Clown
addikt
Nagyon jó cikk, hajrá Attila!
Végre egy ember, aki nem a "merjünk kicsinek lenni" proletár-mentalitást állítja követendő példának.
-
plexi
tag
Szép karrier szép olvasmány. Tudtam én, hogy csak külföldön lehet érvényesülni.
-
"Az az álmom, hogy egyszer a Kandón taníthatok majd, talán félállásban, akár még fizetés nélkül is."
Ha ez egyszer teljesül is, sajnos én már nem fogok részt venni benne. Legfeljebb ha indul msc képzés addigra a kandón.
Ellenben le merem fogadni hogy bármikor szívesen fogadnák a megfelelő szakirány, megfelelő modullján
-
Herooo
csendes tag
Nagyon jó cikk, mindig öröm számomra egy ilyen értelmes és sikeres emberről olvasni.
-
lenox
veterán
R&D - research and development, kutatas/fejlesztes. Nem minden projekt arra iranyul, hogy egy letezo vagy esetleg uj termek kovetkezo verziojat kiadja a ceg, hanem pl. valamilyen prototipust keszitenek, de akar egy mas ceg altal keszitett uj technologia bevezetese is kutatas/fejlesztes. Tehat egy uj jatek kontroller prototipusanak elkeszitese az a kutatas/fejlesztes esszenciaja,
-
Stukker1987
senior tag
Vass Attilának tényleg minden Tiszteletem
Bárcsak több hasonlóan nagy tudású magyar honfitárs is sikeres pályafutást futhatna be,akár kis hazánk határain belül is!
-
rudi
nagyúr
Miért, szerinted ki nevezhető kutatónak? Aki elől eldugnak valamit, és megtalálja? Jó lenne, ha nem csak egy gondolatot ragadnál ki az egész interjúból. Itt fizikai modellezés és kismillió féle területen végzett kutatásról és fejlesztésről van szó, aminek több szabadalom és rengeteg hardveres/szofrveres lett az eredménye. Nem talált fel új kémiai elemet, új gyógyszert, új megoldóképletet a másodfokú egyenlethez, de ezt is kutatásnak nevezik.
-
pampika
őstag
-
9950es
aktív tag
Ilyen tehetséges embernek inkább az nvidianál lenne a helye mintsem annál a szórakoztatóelektronikás cégnél.
-
pampika
őstag
Először is riszpekt az úrnak
Másrészt: könnyű azt mondani a fotelből, hogy "csakúgy lemásolták a wii irányítóját". Egyrészt ez sem lenne kis feladat, de a másik része, hogy 1:1-ben nem is tehetné meg, mert amint ez kiderül, menne rögtön a szabadalmi pereskedés. Meg ha lemásolja és ugyanazt kiadja sony matricával, azzal hogy szerez új vevőket? A megrögzött sony-s megveszi, mert sony hívő és nem vesz wii-t, ha van rá sony-s megoldás. Viszont egy n+1. ugyanolyan termékkel nem fog elcsábítani vevőt a wii, xbox, etc piactól. És itt kezdődik a K+F (kutatás, fejlesztés), hogy valamivel legyünk többek, hogy a potenciális vevő minket válasszon. Akár a konzol megoldásaiban, akár a progik során kihasználható funkciók mennyiségében, minőségében. És ez már közelről sem a ctrl+c -> ctrl+v kategória
-
wad
tag
A Nintendónál meg lehet, hogy már 20 évvel ezelőtt kitalálták, csak akkor még nem bólintottak rá az illetékesek. Na és. Ettől még igazán ügyes mindkét csapat. Az viszont nem derült ki, hogy miért nevezünk kutatónak egy fejlesztőből menedzserré vált valakit. Melyik tudományágat kutatja?
-
rudi
nagyúr
Nagyon érdekes és tanulságos intergjú. Köszönjük és gratulálunk mindkét félnek. Nekem két nagy tanulságot bizonyított be sokadjára. Az első, hogy aki akar és kitartó és tud, az nagyon messzire eljuthat, de tényleg akarni kell és tényleg kitartóan. A második a mozgásérzékelős kontrollerrel kapcsolatos (amit az előttem szóló jól félre is értett). Hogy mennyire fontos a jó meglátás vezetői szinten. Attiláék a Sonynál már kitudja mikor kitalálták, de a vezetés rosszul mérte fel az igényeket, így a Nintenod és a Wii kaszált vele óriásit.
-
wad
tag
Ez tök jó, de a bácsi mitől is kutató? Sikerrel lemásolta a Wii irányítóját, ez nyilván komoly mérnöki teljesítmény, de mi köze a kutatáshoz?
-
aram01
nagyúr
gratulálok neki,megérdemli
-
domi007
őstag
A Prius hacken akkorat nevettem
Bennem sajan meg sem a tudas, sem a turelem nincs meg visszafejteni egy ekkora rendszert, nagy riszpekt
-
Pubszon
veterán
Jó egy ilyen magyar ember szavait olvasni.
Gratula az egész életéhez. -
Uga
csendes tag
Mélységes tiszteletem Vass Attilának !!!
Gyönyörű karrier, és még van belőle hátra.
Remélem minnél előbb kandóra jut tanítani, tőle szívesen okulnék -
kretenallat
senior tag
válasz
Alchemist #34 üzenetére
jah, milliobol egy meggazdagszik... egyszeruen lustak, motivalatlanok a frissen felvettek. sokkal tobb embert vesznek fel, mint amennyit kellene, jo reszuk egyszeruen nem felkeszult elegge ahhoz, h mernok legyen (h ki hibajabol sztem teljesen lenyegtelen).
en irigylem ezt a palyat, plane h sztem meg mindig felfele ivel
bar nem szeretnem utana csinalni, ha lehet mar teruleten viszont boldog lennek a sikerei felevel is
-
syC
addikt
Le a kalappal
Tanulságos kis cikk. Sajnos itthon tényleg ciki, ha valaki magyar.
-
k.
őstag
Erre stílusosan így lehetne reagálni:
Aztiszem ő is elhitte az álmait...... -
remek írás.
Vass Attilának gratulálok
szép teljesítmény -
FTeR
addikt
Ritkán tudom végigolvasni az ilyen hosszú cikkeket, de ennél sajnáltam, h vége lett
-
nbucsi
csendes tag
Élvezetes cikk. Minden elismerésem az Attilának. Büszkék lehetünk rá.
-
M@trixfan
addikt
Ez sajnos amiatt van, hogy oda süllyedt Magyarország, hogy innovációt eszükbe sem jut idehozni, betanított bérmunkához meg már túl drága. Nem egy-két nap lesz ezt visszafordítani. Egyébként rengeteg multi van már itt, a mesterségesen 265 Ft-os Euró biztosítja nekik a működő pénzszivattyút. Csak ugye ezek közül szinte egyik sem műszaki fejlesztés, innováció.
-
daninet
veterán
Manapság az Ének-zeneiben-ben elég kevés a kockafej, lehet Attila az egyetlen aki így eltévedt
Egyébként nem akarom rombolni a nemzeti büszkeséget amit a cikk felépített, de ha annyira szuper lenne Mo. mint a külföldiek mondják, itthonról is hasonló sikereket érhetett volna el, vagy akár haza is költözhetne, hogy itt folytassa a munkát. De mivel a multik Mo-ra nem jönnek, az egyszeri magyar külföldön kell dolgozzon, ha valamit el akar érni. -
Mazsika
őstag
nagyon jó cikk, és mindenhez ért a pali, és nagyon jó meglátásai vannak magyarországgal kapcsolatban is! nagyon lelkesítő számomra is egy ilyen cikk! remélem egyszer rólam is írnak ilyeneket!
-
M@trixfan
addikt
Nagyon nagy kaliberű ember és milyen egyszerűen beszél ezekről a dolgokról, csak mindig megcsinált mindent ahogy kell.
Ha valaki zenél is az nagyon szimpatikus a szememben
Személyes tanulság tartalma is van a cikknek számomra. Ez már az n+1 eset ahol nemzetközi piacon k*rva mindegy, hogy ki mit végzett a komolyabb felsőoktatási intézmények közül. Annyira oda van magával a BME VIK, közben ugyanúgy csak egy közép-euópai kis ország egyeteme. Az oktatás és a hozzáállás borzasztó, a bsc egy lélektelen sz*r darálás. A legrosszabb az, hogy minden mérnöki alapozás szórótárgy, így veszélybe kerül a tudás, mert feladat túlélőket képeznek csak. Komolyan mondom szépen lassan már csak a hírneve viszi a VIK-et.
-
ABee
tag
Ez most, hogy érted, hogy megnyitja a hardverét a szabad fejlesztôk elôtt? Nem mindenki fejleszthet játékot PS3-ra? Vagy úgy érted hogy dobják sutba a PS3 védelmét, hogy minden hülye irhasson rá valami demót esetleg egy kettô valami játékot is és közben meg zuhanjanak a játékeladásaik mert mindenki tört cuccal tolja? Nem bántásból csak nem értem mire gondolsz... Tény hogy a Sonynak nem megy jól, de hogy jön a képbe az Apple? Nekik nincs is konzoluk. Nem hinném hogy kizárólag almáék jelentenének fenyegetést rájuk hanem úgy mindenki más is. Meg azért én nem szólnám le annyira a PS3-mat teljesítménnyel nincs ott gond, csak mint a cikkben is írják nehéz kiaknázni, nehéz fejleszteni rá. (Kb. mint annó a Saturn-nál) Szóval azért a hardver sem teljesen elhanyagolható.
-
pargeting
csendes tag
Csodálattal olvastam a cikket! Teljes respect az úriembernek és azért amit elért és ahogy elérte és a jövőbeni munkáihoz peddig sok sikert és kitartást!
Nagyon jó írás!
-
cwn
tag
ha a sony nem nyitja meg a hardvereit a szabad fejlesztok elott akkor le fogja huzni a rolot, az apple bedaralja reggelire
amugyis jelenleg a sony csodkozeli allapotban leledzik, es penz nelkul eleg nehez lehet uj hardvert fejleszteni, bar oszinten kimondva mar nem is erdekel semmilyen sony konzol
kb olyan szinten vannak mint a politikaban az mszp-sek , nagy igeret nulla teljesitmenyhogy gondolhatja a sony hogy fel tudja venni a versenyt a 100 ezer fejlesztovel szemben ,barmilyen hardvert is hozzon ki az meg fog bukni , mert a mai vilagban mar nem szamit a vas csakis a tartalom..
-
hfrankee
senior tag
Nagyon jó interjú!
Személyesen sikerült vele beszélgetni vagy a neten?
Büszkék lehetünk és példa értékű az úriember karrierrje -
Odin_James
tag
Húúú, rég olvastam ilyen jó cikket/interjút. Már megy is a cikk linkje a PS3 topikba, hogy pontot tudjunk rakni, néhány vitát generáló dolog végére.
IT café remélem még lesz sok hasonlóan színvonalas cikk/interjú. Csak így tovább!
Néhány apró infót azért elhinthetett volna a köv. generációs PS-ről és PSP-ről.
Álom meló. Büszkék vagyunk rá! -
Alchemist
addikt
Maximális riszpekt Attilának!
Jó olvasni, hogy valaki magyarként képes ilyen hozzáállást képviselni.
És egyben válasz is a szokásos kérdésre, hogy "melyik intézményben érdemes tanulni"... az számít leginkább, hogy akarsz-e valamit kezdeni magaddal.
-
rekid
addikt
Volt kandos diakként nyugodtan mondhatom hogy szívesen tanultam volna egy ilyen kaliberű embertől. Nagyon ráférne az iskolára sok ilyen tanár. Ha már egyszer az oktatás színvonalát az államunk mindenképp le akarja (sajnos sikeresen) húzni a nyugati szintre akkor legalább a tanáraink legyenek még talpon akik világszinten használható szürkeállományt képeznek.
-
{Zodiac}
senior tag
-
vottokar
senior tag
Örülök, hogy egy olyan emberről is olvashatok, aki elért más sok mindent az életben.
Csak az a szomorú, hogy ha Magyarországon maradt volna, erre szinte semmi esélye nem lehetne.
-
sunsaw
tag
Jon valaki XNA-t fejleszteni?
-
Integra
titán
-
JanFe
aktív tag
Jo cikk lett.
-
Mr.Csizmás
titán
Vass Attila
-
DopeBob
addikt
Hát, ez nagyon jó cikk lett gratulálok! Remélem sorozat lesz belőle, biztosan van még pár ilyen ember
Nagyon jó ilyen cikkeket olvasni, lelkesítőlég hatnak rám.
-
Troy.
addikt
Jó kis cikk, köszi
-
kokyt
senior tag
Öröm volt olvasni! Köszönöm! Jó dolog, egy olyan távolra szakadt magyarról olvasni, aki ilyen szép karriert futott/fut be.
[vicc] Le kellene állni az ilyen cikkek és interjúk írásával, mert lassan nem lehet feljebb emelni a mércét[/vicc]
-
hú, srácok, nagyon-nagyon jó anyag! vass attila előtt meg le a kalappal!
-
Öröm volt olvasni.
Köszönjük! -
Zalaymate
senior tag
Jó írás, szimpatikus honfitárs!
Gratulálok!
-
törölt tag
Hát nem semmi! Azt hiszem nagyon büszkék lehetünk a névrokonomra.
-
gazette
csendes tag
Zseniális interjú és külön öröm nekem, PS3 tulajként is
-
ABee
tag
Micsoda ember! Úgy gondolom mindannyian felnézhetünk rá. Le a kalappal! A cikk során csak kapkodtam a fejem a sorok között, hogy mennyi mindenben részt vett, az utolsó bekezdésnél meg majdnem könnybe lábadt a szemem.
-
atike
nagyúr
Jó kis írás. Szép karrier, gratulálok!
Új hozzászólás Aktív témák
it Interjú Vass Attilával, aki a Sony Computer Entertainment amerikai kutatóközpontjának egyik vezetőjeként – sok más mellett – a PlayStation konzolok fejlesztésében is részt vesz.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PlayStation 5
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Parfüm topik
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Építő/felújító topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- ASRock RX 7800 XT 16GB GDDR6 Challenger OC - Új, bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- Samsung Galaxy S21+ 8/128 GB
- Csere-Beszámítás! Gari:2027.04.02 Playstation 5 Slim Digital edition + Ajándék Venom töltő állomás!
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- ÉRKEZETT Legújabb Bontatlan Új M4 Chipes IPAD PRO 2024 11 13 1év gar Azonnal Deák Térnél Átvehető.
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AMD Radeon Pro WX 4100 4GB GDDR5 128bit PCi-e videokártya 4xMiniDP
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest