Keresés
 • emvy

  PH! nagyúr

  > Hogy mennyire működik jól? Megkérdezném, hogy az elmúlt 20-30-40 évben hány Nobel díjas magyar kutatót sikerült a világnak adni aki itthoni kutatással érdemelte ki a díjat?

  A Nobel-dijak egyaltalan nem jelzik jol egy orszag tudomanyos kontribuciojat. Nezd meg azt, hogy
  - mennyi nemzetkozi kutatasi tamogatast nyertek el
  - mennyi impakt faktort ernek a publikaciok a raforditott penzhez es emberekhez kepest

  Tenyleg, ha azt gondolod, hogy a Nobel-dij egy jo indikator, akkor egyreszt szivesen elmagyarazom, hogy miert nem, masreszt valoszinuleg nem vagy tul kozel a tudomanyos elethez.

  while (!sleep) sheep++;

 • justmemory

  fanatikus tag

  A példád nyilván hihető, de attól azért óvva intenék, hogy egyetlen pici szelet alapján globális ítélkezés történjen... Plusz itt nem csak az MTA-ról van szó, hanem a kutatóintézetekről is.

  Öhm... A Nobel díjasok száma, mint mutatószám...? Hát... Nem is tudom... akár lehetne is, de szerintem nem teljesen állja meg a helyét. Ugye a kutatóknál eleve van a citáció, mint mutatószám/mérőszám, plusz sok egyéb más is... Ilyen alapon magyar filmek vonatkozásában hivatkozhatnánk az Oscar díjra...
  #26 emvy +1
  Az, hogy egy-egy rendszerhez olykor hozzá kell nyúlni, változtatni, átalakítani, az talán nem is kérdés. De ezt sem mindegy ki és hogyan teszi...

  [ Szerkesztve ]

  --- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

 • hallador

  PH! addikt

  Hogy mennyire működik jól? Megkérdezném, hogy az elmúlt 20-30-40 évben hány Nobel díjas magyar kutatót sikerült a világnak adni aki itthoni kutatással érdemelte ki a díjat? A szám elég beszédes.

  Én meg azt kérdezném meg, hogy menyi Nobel díj köthető magyar tőkéhez, mert a történelem során azt ne nevezzük már magyar érdemnek, hogy orbáni , vagy rákosi, horthy, gömbös, kádári módszerekkel stb módszerekkel épp mikor milyen okra hivatkozva elzavarják a kutatókat, majd USA, Német, kanadai stb pénzből Nóbel díjat kaphatnak. ugye ezt azért Te sem gondoltad komolyan. Olyan nobel díjasról nem tudok, aki csak Magyarországon, csak magyar tőkéből nobel díjat kapott volna, így ezek nem magyar nobel díjak. Ezzel az erővel a kutatás fejlesztés 100 éve nem sikeres Magyarországon.<br/>Ez olyan mintha azt mondtad volna, hogy magyar a világ legnagyobb motorgyára, csak a tőke német, a neve német, a technológia német, a tudás német, csak Győrben van. Na kb ennyire magyar érdem a Nobel díj is.<br/>Most tegyük is félre a feleslegesen magasan tartott nemzeti önérdeket, mert az van, csak ez nem szokott elég lenni semmire lásd a nobel díjak száma.<br/>

  Azután meg szidjuk a hanyatló nyugatot, hogy elszippantja a szellemi tőkét, nem kell megteszik azt a magyarok már 100 éve, épp most is van egy ilyen etap.

  Szerintem.

  [ Szerkesztve ]

  [ Debian Stretch; Linux Mint Cinnamon, Ubuntu 19.04; Fedora 30]

 • Zabalint

  tag

  Ja, hogy nálad a magyar az politikai oldalt jelent. Így már érthető.