Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • harry

  veterán

  Ezt a 'többség' kifejezést így elég erősnek érzem, amikor multiknál több ezren dolgoznak alkalmazottként (mármint egy cégen belül, és van pár multi).
  De nyilván ha valakinek annyira speciális / magas tudása van, annak amúgy is jobb egy amolyan szabadúszó forma, több cégen / projekten dolgozni, oktatni stb. De ezt meg semmiképp sem nevezném többségnek.
  Nekem (budapesti viszonylatban) reálisnak tűnnek az adatok.

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Hány éve dolgozol a szakmában, s ezt hány pozícióban (akár cégen belül, akár cégen kívüli váltással)? Nagyon sokat számít, főleg az utóbbi.
  Nálunk is (multi) vannak emberek, akik itt vannak 4-5 éve, és kapják az évi 1-3% emelést, aztán csodálkoznak, hogy el lehet elérni akár nettó 400-at is, de hogyan...

  Én nettó 250-ért kezdtem 5 éve, most majdnem a dupláját keresem, és valóban nem ez volt az átlag körülöttem, de el lehet érni (és ez is némileg piaci érték alatt van, de egyéb okokból nem szeretnék most céget váltani). Ha másik céghez mennék most, nettó 550 alatt rá se néznék (esetleg egyéb juttatások mellett, vagy ha nagyon olyan, amit szívesen csinálnék). Ismerősöm talán nettó 350-400 körül ment el másik céghez pár évre, 500+-ba jött vissza. Másik volt kollégám szintén 550-600k körüli összegért váltott (azon pislogtam én is).

  Egy helyben kiülni, még ha rendesen is dolgozol, valóban rohadt nehéz tud lenni, elég egy rossz év a cégnek, egy gané főnök stb, és marad ugyanaz a fizetésed úgy, hogy egy másik cégnél simán kapnál +20-40% -ot, és ez a nem mindegy. Ha nem megy a szekér ott ahol vagy (annak ellenére, hogy jól dolgozol), akkor hagyd ott a francba.

  Viszont lásd, hogy ezek kb reális értékek, mert ha meg máshova mész, és a saját ismereted szerinti (kis) összeget mondasz, azzal magaddal szúrsz ki (vagy mert megint keveset fogsz keresni, vagy mert fel sem vesznek, mert azt hiszik, ilyen kevésre tartod magad). Mindenképp érdemes tisztában lenni a piaccal. És igen, nyilván az sem mindegy, melyik városban keresel, sajnos...

  [ Szerkesztve ]

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Attól, hogy páran elérnek 1M-t, az nem lesz átlag, de szerintem ezt senki sem mondta (csak azt, hogy elérhető, ami igaz is). Viszont ~5 év tapasztalattal úgy, hogy jó vagy abban amit csinálsz, a nettó 500 (br800) reális, sőt. Ez megint csak nem azt jelenti, hogy automatikusan jár, viszont ha nem, akkor ha más nincs, váltani kell. És igen, az sem mindegy, hogy Budapesten vagy-e, melyik / mekkora cégnél, mennyire speciális a tudásod stb.

  Dr. Akula: nekem nem válaszoltál azzal kapcsolatban, hányszor váltottál pozíciót, pedig mint írtam, nagyon nem mindegy. Mondjuk nekem mindegy, csak érdekelt volna mire alapozod a negatív tapasztalatodat.

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  De itt van egy hírrel arrébb a No Fluff Jobs, ahol árra is tudsz keresni, pl. budapesti devops / tesztelő, br 780-as bérminimumot megadva, találat bőven (ha meg fejlesztőt is nézel, főleg) link
  Ha fejlesztőket is nézem, van 10 oldal találat...

  [ Szerkesztve ]

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Igen ez a másik talán, hogy az 'első' 5-8 évben lehet nagyokat lépkedni főleg váltásokkal, aztán nagyjából beáll a fizetés (meg az ember családos lesz, pénz mellett fontosabb lesz a távmunka, céges kocsi, szabadidő, rugalmasság stb, ezek is fontos szempontok).

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Nalunk fizetesi kategoriak vannak, ahol a 7 at atlag mernok, 8-9 specialist / expert, 10 amolyan senior, manager stb, lehet technikai ember is.
  10-tol jar vagy ceges auto, vagy talan br200k havonta. De nyilvan kocsinal is tobb kategoria van, most nem tudom mi az alja, talan Focus / Octavia / Mondeo, magasabb szinten (11, 12, 13) BMW, Audi, Volvo XC stb. Asszem itt is valami keret van, aztan lehet varialni, en eddig meg nem latok el.

  Mi ezzel a baj :F Elég költséges kocsit fenntartani, ha ezt a cég átvállalja az elég jó (mert egy pár éves kocsid lesz, nem 10-15 éves; intézik a szervizt, adnak másikat ha baja van; kvázi végtelen üzemanyag; szóval azért igen király).

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Választani itt is lehet ahogy írtam, nyilván sokaknak lehet nem kell. Nekem pont azért tetszene, mert egy eszköz, amit ad a cég és használhatok (mert mondjuk saját pénzből biztos nem vennék 6-10 millióért autót, egy használt kocsinál meg az üzemeltetés / karbantartás macerásabb lehet, így a cég pont leveszi rólad a terhet azzal, hogy nem áll egy zsák pénzed egy kocsiban, illetve nincs rajtad a használt autó rizikófaktora). Ez nyilván akkor érdekes, ha használsz kocsit úgy egyáltalán, ha nem, akkor mindegy.

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Meg egy probat teszek: melyik varosban dolgozol? Az elmult ~5 evben hanyszor valtottal poziciot?

  Ne mossunk ossze dolgokat. Igen, a netto 1M havi bevetel nem az atlag. De ezt nem is mondta senki, csak azt, hogy el lehet erni. Alkalmazottkent velhetoen igen nehezen, es/vagy senior / expert / nagyon specialis tudassal, 8-10 ev tapasztalattal, velhetokent valamilyen vezetokent (nem feltetlenul management, lehet technikai ember is, specialist stb). Vallalkozokent, viszont mar sokkal realisabban elerheto, de szerintem ezt most ne keverjuk ide.

  Viszon ismet: Budapesten, multinal, ha IT-ben ~2 evente valtasz poziciot, akkor egy kezdo netto 300k bert 5-7 ev alatt valoban duplajara lehet novelni. Nyilvan tobb tenyezos a dolog (ahogy latszik is), de en ezt latom atlagnak ismerosi korben. Aztan lehet ugyesebbek vagyunk az 'atlagnal', nem tudom, de ha nekunk megy, szerintem masnak is mehet.

  De olyat is latok, aki szinten 5 eve a cegnel, de nem jut elorebb, es netto 400 korul kereshet. De nem is valtott poziciot (max ide-oda pakolgattak), nem jott ki a fonokevel, nem is motivalt munkaero, fogni kell a kezet. Ezek viszont mind olyan dolgok, amiket tud(na) valtoztatni.

  Ha nem a fovarosban vagy, ismet velhetoen, kevesebbet fogsz keresni, kevesebb a munkalehetoseg, ez megint egy masik helyzet.

  -vitya-: az adatok a felso kategoriaban szerintem is valosak. De ahogy irod is, az a 'felso kategoria atlaga'. Ha az egesz skalat nezzuk, akkor kiseb az az atlag (tehat a nem senior / expert / stb kategoriak, a peldadban mondjuk a 6-9 kategoria).

  [ Szerkesztve ]

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

 • harry

  veterán

  Meg egy gondolat jutott eszembe: ketelkedsz az itt emlitett adatokban, de nem lattam meg toled alternativat (de lehet csak nem vettem eszre, akkor bocs).
  Te hogy latod a helyzetet? Mit tudsz a kollegakrol? Nalatok milyen fizetesi viszonyok vannak? Mi a helyzet a barati korrel? Hany ev tapasztalat / milyen terulet / melyik varos / mekkora ceg eseten igaz ez?

  [ Szerkesztve ]

  Theoretically, this damn thing oughta work now.

Hozzászólok Aktív témák