- Python programozás
- A felhasználók követése miatt bepanaszolták a Mozillát
- Hálózati / IP kamera
- Az Arm megvenné az Intel egy részét
- Milyen routert?
- Google Maps
- Videó stream letöltése
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Greenwashing miatt támadják az olaszok a Sheint
- Texasban készül az első 3D-nyomtatott hotel
Új hozzászólás Aktív témák
-
emitter
őstag
igen, ez várható volt mármint hogy a fűtőszál eszi a legtöbbet
Mióta megíródott ( ) ez a cikk, vagy 5 kalácsot is sütöttem már, úgyhogy gondoltam, megosztom a tapasztalatokat.
Először is, élesztő:
ami nekünk volt itthon, az 7gr-os, ez 0,5kg liszthez elég a gyártó szerint
Illetve volt egy 11gr-os is, erre viszont azt írták, hogy 1kg kenyérhez elég.. mintha nem lenne arányos a kettő, hm? Ki is derült a turpisság, mikor már csak a 11gr-os volt itthon, beleraktam a kalácsba a zacsi felét. Háát, éppen hogy a bödöny feléig feljött a tészta, és mondani sem kell, mennyire tömör lett. Szóval élesztővel vigyázni! (kockaélesztőt még asszem nem nagyon próbáltam, azzal egyelőre nincs tapasztalatom)
Liszt:
Finomliszttel tömörebb, míg rétessel puhább és levegősebb lesz, viszont kevésbé kenhető emiatt. Érdemes a kettő liszt megfelelő arányú vegyítésével próbálkozni, mondjuk rétesből 35-40dkg, finomból 15-10dkg.
Sütöttem kakaósat is, nem instant porral, hanem igazi kakaóesszenciával (nemtom mi a hivatalos neve) A kakaótól mintha szintén kicsit tömörebb lenne a tészta, ami végülis nem baj, mert jobban kenhető..
Egyszer azzal is megpróbálkoztam, hogy olyan kalácsot csináljak, ami kétszínű , magyarul a tésztájának egy része kakaós csak.
A dagasztás vége előtt kicsivel kivettem a tészta felét, azzal a szándékkal, hogy a maradékra kakaót szórok, azt belekeveri a gép a tészta felébe, majd visszatéve a kakaómentes tésztát, a kettőt egy kicsit még összedagasztja. Persze nem jött be, valszeg éppen elronthattam a liszt mennyiségét, mert a kivett tészta teljesen ráragadt a kezemre, úgyhogy inkább visszatenni igyekeztem, mint még a kakóval vacakolni de bátraké a szerencse!
Vaj, méz: könnyedebbé eszi a termékünket (és szerintem a mézet ne használjuk cukorpótlóként, mert ha emiatt kevesebb cukrot rakunk a kalácsba, nem lesz olyan édes, mint várnánk)
Egy tipp: a keverőlapátot a dagasztás végeztével ki érdemes szedni a tésztából, mert különben úgy belesülhet a tésztába, hogy kínszenvedés kiszedni a végén. Ráadásul úgy elég nehéz kiszedni a kész kalácsból, hogy ne szakítsa fel az egészet..
---
Arra tudtok mondani valamit, mitől lehet az, hogy a kalácsom teteje néha megreped, és elég erőteljesen végigszakad? (néha bolti kenyereknél is látni hasonlót..)
És egy utolsó kérdés: ti milyen programmal sütitek a kalácsot? Én Gyorssal, így ~2 óra az egész. Van Normál program is, de az többet melegít elő, kevesebbet dagaszt, és sokkal többet keleszt mindegy, bevált a gyors-program, de azért jó lenne tudni, h ti milyet használtok
Új hozzászólás Aktív témák
- Új HP VICTUS Gamer Tervező Laptop 16,1" -35% Bivaly i5-11400H 6Mag 16GB/512GB RTX 3060 6GB FHD 144Hz
- Eladó egy Samsung Odyssey G5 32-es curved 1440p 144hz Gaming monitor!
- Eladó Iiyama G2740HSU-B1 LCD 27" 75hz IPS monitor! (2 darab)
- Ütős PC konfig ajándék billentyűzettel, Win11 oprendszerrel
- Eladó egy ASUS VG279Q1A 1080p 165hz IPS gaming monitor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen