Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • tecsu

  addikt

  válasz cog777 #99 üzenetére

  "UK-ban a Samsung annyira aggressziven hirdette a zaszloshajo telefonjat par eve Karacsonykor hogy szinte ingyen jutottal hozza!"

  Oh, persze! :-D Angliában élek és sok éve Samsungom van, gyakran nézem az ajánlatokat, még hírből sem hallottam olcsó zászlóshajóról. ;-) Ami érthető is.

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • tecsu

  addikt

  válasz Shinnokina #100 üzenetére

  Valamit félreértettél. Pont azt írta, hogy az intelligencia ill. a kiváló oktatás nem mindig függ össze a gazdasági helyzettel, lásd pl. Magyarország. A pénz és a hírnév sem a legjobb mérőszám, bár ma már ebben mérnek mindent - ez igaz.
  De nem kell ábrándokat kergetni, az emberek átlagban egyre butábbak, az oktatás átlagban egyre alacsonyabb színvonalú a fejlett országokban - így Magyarországon és Dél-Koreában is.

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • Shinnokina

  tag

  válasz Béééla #97 üzenetére

  " betanított mérnök lesz belőle a végén, akinek saját ötlete nulla, önállósága nulla"

  Aha. Azért van sok száz patentjük regisztrálva és nyerik rakásra az innovációs díjakat (és ez csak a Samsung), mert se saját ötletük nincs, se önállóságuk, csak birkaként dolgoznak a számítógép előtt. És ezért vezeti Dél-Korea pl. a Bloomberg innovációs listáját mint a leginnovatívabb ország a földön. Mert ott csak zombik dolgoznak, akik nem tudnak gondolkodni. LOL. Jártál már Dél-Koreában? Láttad már hogy pl. a hétköznapi panelházakban a lakások elektromos zárral nyithatóak pinkóddal, és a "kulcsod", ami egy kis kártya, automatikusan meghívja neked a liftet és a lakásod emeletét? Végtelenségig lehetne sorolni azt a hihetetlen technológiai fejlettséget, amit ott a "betanított zombik" megcsináltak, itt meg tátjuk a szánkat, hogy itt sose lesz ilyen (pl. ingyen wifi a főváros minden közterületén, a világ legnagyobb internetsebességével).

  Xiaomi Mi Note 10

 • Béééla

  őstag

  válasz Shinnokina #100 üzenetére

  (a Béke-díjon kicsit kacarásztam, pár éve megmutatta hogy semmit sem ér)
  De hogy ne legyen off: az amúgy használható magyar tudósok és találmányok száma a mondanivalóddal kombinálva hozza a riasztó képet: piszok mód "nagyhatalom" lehetnénk (még ha Teller Edét is hozzácsapjuk, akkor aztán igazán :DDD ) csak épp sose törte magát az aktuális vezetés, hogy a tudásukat itthon kamatoztassák a nagy koponyák. Sőt, a "hozzuk ide a gyárakat mert ügyes kezű droidok laknak a pusztán" mentalitás végképp káros. Oké, hogy van egy Richterünk, egy Dreher, meg egy Soproni, de az utóbbi például mára Heineken Hungária néven fut, és a többiben se vagyok teljesen biztos, hogy hazaiak lennének a mai napig.

  IT-ban, szoftverben bőven nagyhatalom lehetnénk mert szerencsére az inkább agyat igényel, mint eszközt (NEM minden téren persze) de törekvést nem látni, hogy ezt kiaknázzuk.

  Persze nem PuliOS-t kell fejleszteni megy n+1. mobilOS-t, fingósappot, hanem ott van példának a Prezi, NNG ami már megint nem magyar tulajdonú és hányszor látni cikkeket, hogy izraeli cég mit fejlesztett, Google ilyen izraeli céget és fejlesztését vette meg, stb. A fenébe is, hány éve van az az ország, és ennyi idő alatt ilyen durván felhúzták magukat? A Műegyetem durván négyszer annyi idős, mint az az ország!!! Hol vannak a sikeres magyar cégek százszámra???

  (közben láttam hogy jött valami)
  Azért van sok száz patentjük regisztrálva és nyerik rakásra az innovációs díjakat (és ez csak a Samsung)
  Mint a lekerekített kijelzős telefon :U

  mert se saját ötletük nincs, se önállóságuk, csak birkaként dolgoznak a számítógép előtt. És ezért vezeti Dél-Korea pl. a Bloomberg innovációs listáját mint a leginnovatívabb ország a földön. Mert ott csak zombik dolgoznak, akik nem tudnak gondolkodni
  Senki nem mondta, hogy ott csak DK-iak dolgoznak, illetve a vicc is úgy szól: hány Samsung dizájner kell a következő Galaxy telefonhoz? Kettő: egyik tarjta az iPhonet, a másik körberajzolja...
  Nehogy azt hidd, hogy "külső" segítségük nincs nemzetközi vállalatként.

  Láttad már hogy pl. a hétköznapi panelházakban a lakások elektromos zárral nyithatóak pinkóddal, és a "kulcsod", ami egy kis kártya, automatikusan meghívja neked a liftet és a lakásod emeletét?
  Ez szép és jó, de ez nem más, mint egy komolyabb épületautomatizálás, amit bárhol máshol láthatnál, csak ott szántak rá manit az "átlag panel" esetén is.
  Képzeld, nálunk is a legtöbb panelban PIN-nel nyíló kapu van, sőt kapaszkodj meg: az RFID-s kilicset is ismerik, csak például hotelekben gazdaságos, nem átlag lakásban! Ez aranyos kényelmi szempont, ami drága, de nem innovatív.

  Végtelenségig lehetne sorolni azt a hihetetlen technológiai fejlettséget, amit ott a "betanított zombik" megcsináltak, itt meg tátjuk a szánkat, hogy itt sose lesz ilyen (pl. ingyen wifi a főváros minden közterületén, a világ legnagyobb internetsebességével).
  Igen, ott szánnak rá pénzt, mert úgy tartják, megtérül.
  De ott annyian laknak a fővárosban, mint itt az egész országban, és még inkább koncentráltan - olyan az átlagos népsűrűség ott, mint nálunk a 4-6-on csúcsidőben. Az egész más megközelítést kíván!
  Valahogy így néz ki budapesti belváros? Nem. Ennél sokkal lazább!
  Harminc emeletes iroda- meg lakóház biztos igényli ezt a fajta automatizálást, de Pest még nem.
  Alma-körte összehasonlítgatásba ne menjünk bele.

  [ Szerkesztve ]

  Bélabá

 • Troy89

  tag

  válasz Shinnokina #100 üzenetére

  Még mindig nem érted a felháborodásom okát, olvasd el az előző kommenteimet is , a lényeg Koreai háborút se élte volna túl Dél Korea, mert mint a henger átment volna rajta Észak Korea. A két ország között annyi különbség volt ,hogy Északnak legalább volt haditechnikája , igaz ők is Sztálintól kapták a nagy részét.Tehát saját erőből még mindig ott tartanának gazdaságilag mint most Észak Korea vagy már rég eltűntek volna. USA segítségével túlélték a háborút, ez az amerikaiaknak is kapóra jött ( főleg Vietnami háború) mert lett egy tökéletes Ázsiai haditámaszpontjuk. Dél Korea meg ezzel túlélte , sőt több millió dolláros segítséghez jutott , majd később Japán is támogatta őket.
  Még mindig tartom magam ahoz, hogy mondhatják ,hogy ők keményen dolgoznak azért jutottak mára ide, de kérdem én pénz nélkül hol tartanának most?
  Mert napi 24 órát is lehet dolgozni ha nincs pénz nemér vele semmit főleg úgy ,hogy előtte az ország egy 0 volt a nyugati fejlettséghez képest.
  Ottvan Dubai tökéletes példája, van pénz felhúztak egy várost a sivatagba, nem is akármilyent, a különbség csak az ,hogy nekik senki nem adott több millios támogatást, az már más dolog ,hogy saját gazdasági potenciájukat ők kitudták használni.
  Én azt mondom úgy sokkal könnyebb előrejutni, ha megkapod a tudást és a pénzt, lássunk reálisan Koreai háború után nem maradt semmijük csak termőföld, még mai napig az ország importálja a húst mert abból is kevés van, lehetetlen lett volna felállniuk önerőből, háborúban, erre a szintre, sőt túl se élték volna...

  LIve for Nothing,Or Die for Something?

 • doooo

  addikt

  válasz Troy89 #105 üzenetére

  Szerinted Kína hol tartott akkoriban? És mekkora támogatást kapott? És most hol tart? Ezt lehet sok munkával elérni. És nem Kína az egyetlen ilyen.

  Ez az abszurd duma meg, amit itt egyesek írnak, hogy a magyarok így, meg mennyi ész, meg intelligencia... Mit képzeltek ti? Hogy a világon arányaiban véve Magyarországon vannak a a legokosabb emberek? Honnan a pokolból veszitek ezt :F

 • strogov

  aktív tag

  válasz doooo #106 üzenetére

  A század első felében a fizika oktatás kimagaslóan jó volt Magyarországon, és a 80-as évek közepéig ezt elég jól tartotta is (kb. ekkora halt ki a tanári karból a századelőn végzett nemzedék). Hasonlóan a magyar szinkron "kiválóságához" ez megmaradt az emberekben és a mai napig szajkózzák milyen jó a magyar oktatás.
  Azóta eltelt 30 év, és mindkét téren olyan zuhanást produkáltunk amit egy kamikaze is megirigyelne. Ezt sokan nem fogadják el, homokba dugják a fejüket.
  20 éve az egyetemek top listáján 2 magyar volt a legjobb 200-ban, és további 3 a következő 100-ban. Ma egy sincs a legjobb 500-ban.

  [ Szerkesztve ]

 • Béééla

  őstag

  válasz doooo #106 üzenetére

  Hol tartott kína: béka feneke alatt.

  Mekkora támogatást kapott: kapitalizmus begyűrűzésével a gyárakat, technológiákat, amiket egy az egybe lemásoltak - igaz az nem támogatás közvetlenül, de "ingyen" megkapták a technológiát mert feláldozták cserébe pár millió ember egészségét és életét a tálrizs-fizetés és munkakörülmények oltárán.

  Hol tart most: vakargatjuk a fejünket mert minden gyártást a profit miatt kivittek Kínába a cégek, és most alkupozícióban vannak.

  Mint írtad és elismerem, sok munkával. Na meg taktikával!

  Igen, nézz meg egy átlagos hazai mérnököt és egy átlagos külföldi (keletre-nyugatra lehet tekinteni) mérnököt. Lehet papírformán jobb képesítése van a külföldinek, de miután dolgozol pár évet velük rájössz: gyakorlati használhatósága mérföldekkel jobb a magyar mérnöknek - akár a munkakedvet, akár a problémamegoldás képességét nézzük.

  Sajnos ez az előny tényleg erősen erodálódott és a tömegképzésbe beáramló raklapos kiszerelésű idióta csak ront a helyzeten, az egyetemeknek meg küzdeni kell a villanyszámláért is. Sajnos azt meg egy átlag magyar egyetemista családja nem tudná megfizetni, ha normális fizetést adnának a tanárnak és normális körülmények között tanulhatna, az állami támogatás zsákja meg ilyen célokra nem nyílik meg.

  Bélabá

 • leeate

  senior tag

  válasz Troy89 #105 üzenetére

  "Még mindig tartom magam ahoz, hogy mondhatják ,hogy ők keményen dolgoznak azért jutottak mára ide, de kérdem én pénz nélkül hol tartanának most?
  Mert napi 24 órát is lehet dolgozni ha nincs pénz nemér vele semmit főleg úgy ,hogy előtte az ország egy 0 volt a nyugati fejlettséghez képest."

  Nem tudom, te hol élsz, de Magyarországot kb. az EU támogatások tartják el, a nyugati adófizetők kárára. Még több kéne, vagy mi? Befektetők meg azért nem jönnek tömegével, mert ott, ahol forinttal fizetnek, ahol a dolgozók után egy vagyont kell kiadni minden hónapban és ahol nem tudhatod, holnap hoz-e a céged ellen valamilyen törvényt a mindenkori El Presidente, annyira nem vonzó terep.

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • Shinnokina

  tag

  válasz Troy89 #105 üzenetére

  Magyarországba is pumpálja a lóvét az EU, ha körülnézel, akármit csinálnak fejlesztést, minden EU-s pályázatból van finanszírozva, sokszázmilliós projektek tömkelege. Mégis hol tart ez az ország? Lehet, hogy Koreába pumpáltak pénzt (HITELT, nem soha vissza nem térítendő pályázati összegeket!), de ők ezzel élni tudtak, nem ellopkodták zsebre, hanem felépítettel belőle egy infrastruktúrát, aztán az alapokon már önerőből gyúrták fel a gazdaságukat, ami most 31 EZERszerese a 70 évvel ezelőttinek. Dumálhatunk itt arról, hogy jaj így meg úgy a pénz hozta őket fel. Nem, az hozta fel őket, hogy nem lopták szarrá az országot és volt rendes, kiszámított, megtervezett gazdaságpolitikájuk. Tudod, az a cucc, ami a magyar kormányok számára nem létezik, mert itthon csak azt nézik, hogy lehet minden zsebre tenni látszatprojektekkel.

  Xiaomi Mi Note 10

 • Shinnokina

  tag

  válasz Troy89 #105 üzenetére

  Egyébként pedig a kommented tipikus példája a "másoknak jól megy akkor az biztos csak véletlen és amúgy se érdemlik meg, csak az ölükbe hullott" magyar hozzáállásnak. Csak nézd meg az elmúlt tíz évben Dél-Korea mit fejlődött és mit vitt végbe versus nézd meg Magyarország mire használta az uniós támogatását. Mondjak példát? A négyes metró 10 évig épült. 2004 és 2014 között Szöulban KILENC új metróvonalat adtak át. KILENCET, addig amíg a főváros niós támogatásból megcsinált egyet, ami egy kisebb esőnél is beázik.

  Szóval prédikálhatsz itt arról, hogy jaj az nem is úgy van, a tények azt mutatják, hogy Dél-Koreának van egy jól működő, növekvő gazdasága, mi meg szívjuk a lókakit, hiába van itt ennyi nagyokos sokdiplomás meg Nobel-díjas.

  Xiaomi Mi Note 10

 • YM

  senior tag

  válasz Shinnokina #111 üzenetére

  A korrupció csak a probléma egyik oldala. A másik az emberek fejében van, ami generációk óta a kilátástalanságról szól. Keleten 100x szorgalmasabbak az emberek. :U

 • Troy89

  tag

  válasz Shinnokina #111 üzenetére

  Prédikáció (a lat. praedico, 'közhírré tesz, kikiált' szóból): retorikai műfaj, tág értelemben a hit és erkölcs igazságait közösség előtt oktató céllal előadó beszéd.

  Szerintem én senkit nem oktattam, a véleményemet fejeztem ki, ugyanúgy mint bárki más, ha pedig így a szívedre veszed hát sajnálom, mert akkor nem érted én eddig miről is beszéltem. :)

  LIve for Nothing,Or Die for Something?

 • Béééla

  őstag

  válasz leeate #109 üzenetére

  Na a két nagy hülyeséggel álljunk le:
  - az EU pumpálja a pénzt Magyarországba
  1. visszakapunk pénzt a befizetések után, az EU nem nyomja a pénzt hogy csak úgy oda adja mindenfelé. Ezzel két probléma van: az EU által szabott projektekre lehet pályázni és költeni és hogy kikhez hány projekt került. Az első probléma ANNYIRA nem nagy de okozott már visszásságokat (wifis buszmegálló, projektoros tábla, miközben az iskolában fűtés és rendes padok sincsenek és a millió szökőkút), de a második az érdekesebb: oké hogy állami projektek, autópálya és egyetemek fejlesztése is történt belőle, de hány nem hazai cég kapott milliárdos pénzeket (például Bosch mert annak a tábláját majd' minden nap látom) az EU-tól amit ugyanúgy "nekünk" számolnak el? (arról nem is beszélve, hogy mennyi magyar állami támogatás ment eddig a külföldi cégekbe, ami simán mehetett volna hazai cégekbe, például abból a 40 milliárdocskából hány fejlesztőcég indulhatott volna?)

  - a dolgozók után egy vagyont kell kiadni minden hónapban
  A cégnek tökmindegy, hogy te mennyit kapsz kézhez. Voltál már állásinterjún? Én voltam négyen az utóbbi 2-3 hónapban. Nem azt kérdezik, mennyit szeretnél kézbe, hanem mennyi bruttó. Hogy te épp mennyit fogsz abból adózni, őket nagyon nem érdekli.
  Egy átlagos német kezdő mérnöki 40 000€ -s évi fizetésből az átlagos magyar mérnöki havi 209 ezer (mindkettő bruttó)
  durván ÖTSZÖR jön ki! Akkor miről beszélünk?

  Főleg a "nem jönnek a befektetők" vicces: azért hozzák még Indiából is a gumigyártást, mert annyira rossz, ijesztő mumusok vannak itt...

  @Shinnokina
  A szerencsés fordulatok miatt azért neheztelhetnek egyesek, mert amíg a koreaiak jól tudtak kijönni az esetleges hitelből (mert azt azonnal munkára használták fel), addig nálunk a rendszerváltásra összejött óriási IMF hitel "jólétre" ment el és hogy a prolik száját fogják be, és a rendszerváltás hajnalán pedig a maradék, amúgy is fejlesztésre váró gyárunkat játszották el. (megjegyzés: a diktatúra alatt meg nem sok beleszólásod volt)
  Na ez volt cirka 25 éve. Óriási mínusz az induláskor, mert addigra "a melós" hozzászokott a posványhoz, tehát gyakorlatilag nem nulláról, hanem mínuszról indultunk. Közben van nekünk egymillió nyugdíjasunk, egymillió segélyesünk, estébé. Szóval a probléma nagy, de nem lehetetlen. Csak még mindig rossz az irány, mert a külföldi cégeknek olcsó munkaerő kell tömegével és ezt az igényt fontosabbnak tartják kiszolgálni, mint a hazai termelés fellendítését.

  Bélabá

 • tecsu

  addikt

  válasz Shinnokina #110 üzenetére

  Itt nem erről van szó. Magyarországról ömlik kifelé minden erőforrás, a pénz a legkevésbé lényeges, de az is.
  Magyarországra hatalmas prés nehezedik, hogy ne tudjon talpra állni, ahogy sok más nemzetre is, csak nem szabad matéria szintjére degradálni a dolgot, mert már (régóta) sokkal többről van szó.
  A (végül megint vad-, de egyben pszeudo) kapitalista verseny, ahol az emberek egymást tiporják a jobb állásokért, alacsonyabb szinten pedig egyáltalán az állásokért, csak és kizárólag anyagi javakat tartva szem előtt és mindent pénzben mérve elérjük Madách Imre falanszter-világát, Hamvas Béla disztópikus jövőképét, ami világban ne csodálkozzunk, ha meg leszünk jelölve, minélkül nem adhatunk és vehetünk semmit...

  Az EU egy Európaellenes szervezet; célja, Európa megsemmisítése lehetőleg minden, de főként a tradíciók terén.

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • mekker

  őstag

  válasz leeate #109 üzenetére

  Ja, csak azért, hogy kapjunk egy X keret felhasználható EU támogatást, mi is ugyanúgy fizetjük 2004 óta a díjat, szóval ez is egy adok-kapok dolog. Az meg közös cél, hogy felzárkózzon az EU.
  Az meg, hogy itthon rosszabb lenne a költség/normális munkaerő viszony az nem igazán állja meg a helyét.

  [ Szerkesztve ]

  https://youtu.be/_OMn5DA6FU8

 • tecsu

  addikt

  válasz YM #112 üzenetére

  Keleten ez az állatias "szorgalom", hogy a gyártosor mellett alszanak és gyerekeket alkalmaznak éhbérért napi 18 órában, a nyugati világ hozadéka. Bár az ottani feudalizmus a vallások degenerációjával kitermelt egyfajta fanatizmust, ami beépült a néplélekbe - ez igaz, a modern ún. munkaszorgalom (az élet rovására) mégis Nyugat befolyása és igénye volt, ami érzékelhető Kelet visszafejlődésében, egyenes arányban nyugatosodásukkal.

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • leeate

  senior tag

  válasz tecsu #115 üzenetére

  "A (végül megint vad-, de egyben pszeudo) kapitalista verseny, ahol az emberek egymást tiporják a jobb állásokért, alacsonyabb szinten pedig egyáltalán az állásokért, csak és kizárólag anyagi javakat tartva szem előtt és mindent pénzben mérve"

  Nem értem, mi ezzel a baj? A kapitalizmus és a szabad verseny már bizonyított (és a mai napig bizonyít), a mesterséges berendezkedésekből meg eddig mindenhol katasztrófa lett. A kubai paradicsom is csak a tengerpartig tart...

  "Az EU egy Európaellenes szervezet; célja, Európa megsemmisítése lehetőleg minden, de főként a tradíciók terén."

  Betiltották a busójárást?

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • MichaelSD

  őstag

  válasz tecsu #115 üzenetére

  Az EU egy Európaellenes szervezet; célja, Európa megsemmisítése lehetőleg minden, de főként a tradíciók terén.

  Heh? Persze, megint minding a más a hibás, de magyar mindnet jól és jobban csinál.

  [ Szerkesztve ]

 • YM

  senior tag

  válasz tecsu #115 üzenetére

  Ha nem lennének tradíciók még össze is lehetne fogni, de ilyen nem lesz! :DDD

 • leeate

  senior tag

  válasz Béééla #114 üzenetére

  1. Persze, hogy meg van szabva, hogy a pályázatokat mire lehet költeni, még csúnyább világ lenne, ha nem lenne. De önerőből még ennyire se lennénk képesek.
  A Bosch-ot rövid netes keresés után megtaláltam, és nekem teljesen legális magyar cégnek tűnik. Az, hogy ki a tulajdonosa meg honnan jött, nem érdekel. Egyelőre ők jelentik a valódi befektetőket, és ha tudott olyat vállalni, amit más nem, miért ne kaphatna támogatást?

  2. Nem voltam. De vajon hol vannak jobb kilátások, egy adóparadicsomban vagy egy adókkal elnyomott országban? Te pl. be mernél fektetni Magyarországba a tőzsdén?

  "Főleg a "nem jönnek a befektetők" vicces: azért hozzák még Indiából is a gumigyártást, mert annyira rossz, ijesztő mumusok vannak itt..."

  Azért hozzák ide Indiából is a gumigyártást, mert a kormány külön megállapodásokat köt velük, amelyek értelmében nem kell járulékokat fizetniük x ideig. Egyébként eszükbe sem jutna idejönni.

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • YM

  senior tag

  válasz leeate #122 üzenetére

  Te pl. be mernél fektetni Magyarországba a tőzsdén?

  A helyzet az h kvázi nincs mibe. Ez az egyik fő oka annak h nem működik itthon a kapitalizmus ha egyáltalán annak lehet nevezni.

 • 4264adam

  addikt

  Igen vannak, új gumigyár, audi építkezik, most is. Ha előbbit nem hinnéd már volt "Villamosmérnöki" állásinterjú ;]

  Annyira nem vészes a helyzet. Persze lehetne jobb is,de SOKKAL ROSSZABB IS.

  [ Szerkesztve ]

  Szakmai kérdésre privátban nem válaszolok | cuccaim az adatlapomon | COD4

 • mekker

  őstag

  válasz YM #123 üzenetére

  Itthon is viszonylag sokan tőzsdéznek, pláne az utóbbi években.

  [ Szerkesztve ]

  https://youtu.be/_OMn5DA6FU8

 • TESCO-Zsömle

  félisten

  válasz mekker #125 üzenetére

  Hazai, vagy külföldi cégek részvényeivel?

  The serpent is crawling inside of your ear - - - He says you must vote for what you want to hear - - - - - - - - - - - Don't matter what's wrong as long as you're alright - - - Pull yourself stupid, rob yourself blind

 • leeate

  senior tag

  válasz mekker #125 üzenetére

  Hol, a BÉT-en? A BUX évek óta úgy stagnál, mint maga az ország (vagy inkább nem megy semerre) :))

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • Béééla

  őstag

  válasz leeate #122 üzenetére

  1. a pályázat célja elmenne, ha olyanokra lehetne költeni, ami szükséges. És az önerő bőven lenne, ha nem kéne azt az összeget a közösbe beforgatni, hogy majd megmondják mire kell költeni.

  A Bosch meg teljesen legális, az tény. Csak amit te pont lesajnálsz magasról, az egy elég fontos pont. Ki a tulaj? Nem magyar. Ki a vezető? Nem magyar. Ki a döntéshozó? Nem magyar. Innentől kezdve magyar pályázati pénz helyett menjen oda kilincselni az EU-s pénzért, ahonnan ezek jönnek! Amikor legutoljára Hatvanban jártam, a leges-legalján láttam magyar nevet a ranglétrán, olyan pozíciókban mint HR-es Gizike. Afelett bármilyen alsó-közép-felsővezető Hans meg Jürgen volt.
  Most akkor egyfelől lobogtatják, hogy "bezzeg pluszos az EU támogatás tehát belénk lapátolja az EU a pénzét", másfelől ezeknek a pénzeknek jelentős része bele is pottyan a nem magyar zsebekbe. Akkor most nekünk jön az a pénz vagy sem? Hány cég működik például franchise-rendszerben, aminek keretén belül "adóoptimalizálás" keretén belül a profitot az anyacégbe viszik át licenszek meg egyéb megfoghatatlan címszóval?
  Egy ilyen cégnél tipikus módszer, hogy helytartókat küldenek az anyacégtől X évente, akik természetesen lojálisak az anyacéghez. Amikor döntést kell hozni, akkor vajon kinek az érdekeit fogja nézni az XY "Hungária" nem magyar vezetője?
  Szóval nagyon visszás, hogy magyar pénzekre külföldi hátterű cégek pályáznak és nyerik el. Annak konkrétan minden egyes forintja magyar cégtől lett "ellopva" és a saját gazdaságunk önállóságát veszélyezteti.

  2. De vajon hol vannak jobb kilátások, egy adóparadicsomban vagy egy adókkal elnyomott országban? Te pl. be mernél fektetni Magyarországba a tőzsdén?
  Az adóparadicsomban adóztatják a pénzt, nálunk megforgatják a munkaerőn keresztül. Az adóparadicsomon keresztül csak kevesebbet vonnak le, nálunk fial. Ez már nem is alma-körte, hanem alma-töltöttkáposzta összehasonlítás.
  A tőzsdézés meg külön vicces. Gondoltam egyet nemrég, és akartam részvényt venni. Van vagy két tucat részvény, amiből válogathatsz. Vicc.

  Azért hozzák ide Indiából is a gumigyártást, mert a kormány külön megállapodásokat köt velük, amelyek értelmében nem kell járulékokat fizetniük x ideig
  Nem releváns, hogy milyen egyéb úton hozzák ide. A végeredmény, hogy jobban megéri itt csinálni, mint bárhol máshol.

  [ Szerkesztve ]

  Bélabá

 • leeate

  senior tag

  válasz Béééla #129 üzenetére

  "A Bosch meg teljesen legális, az tény. Csak amit te pont lesajnálsz magasról, az egy elég fontos pont. Ki a tulaj? Nem magyar. Ki a vezető? Nem magyar. Ki a döntéshozó? Nem magyar. Innentől kezdve magyar pályázati pénz helyett menjen oda kilincselni az EU-s pénzért, ahonnan ezek jönnek!"

  És ha magyar lenne a vezetőség, az miben lenne más? Mit számít ez? Ide adóznak, tehát magyar cég. Felőlem Xian Hangnek is hívhatják a tulajdonos személyét. És ha magyar cég, akkor miért ne kaphatna magyar EU-s pénzt? Nem tudom, hogy állna a szád, ha az összes multi cég leányvállalata elhagyná az országot..

  "ezeknek a pénzeknek jelentős része bele is pottyan a nem magyar zsebekbe. Akkor most nekünk jön az a pénz vagy sem? Hány cég működik például franchise-rendszerben, aminek keretén belül "adóoptimalizálás" keretén belül a profitot az anyacégbe viszik át licenszek meg egyéb megfoghatatlan címszóval?"

  Ez ugyanaz, mint a fenti. Mi az, hogy "nekünk"? Ezt az érvet csak akkor tudom elfogadni (vagy inkább megérteni), ha történetesen Csányi / Mészáros / Simicska etc. rokona vagy. Ezen kívül viszont a tulajdonosok profitjához neked nem sok közöd lesz. Az adóoptimalizálás pedig tényleg csúnya dolog, biztos te sem vettél igénybe semmilyen kedvezményt / lehetőséget az életed során.

  "A tőzsdézés meg külön vicces. Gondoltam egyet nemrég, és akartam részvényt venni. Van vagy két tucat részvény, amiből válogathatsz. Vicc."

  Nem csak a magyar tőzsde létezik. És ha okos vagy, akkor nem veszel egyedi részvényeket, csak ETF-eket.

  "Nem releváns, hogy milyen egyéb úton hozzák ide. A végeredmény, hogy jobban megéri itt csinálni, mint bárhol máshol."

  Tényleg nem releváns, hogy a kilátások miatt, a játékszabályok betartásával fektetnek itt be, vagy azért, mert 0 forint költséget kell befizetniük a biorobotok után. Tök mindegy.

  [ Szerkesztve ]

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • YM

  senior tag

  válasz leeate #130 üzenetére

  ha okos vagy, akkor nem veszel egyedi részvényeket, csak ETF-eket.

  Miért is? :)

 • leeate

  senior tag

  válasz YM #131 üzenetére

  A diverzifikáció hiánya miatt sokkal nagyobb lesz a kockázata ugyanolyan várható hozam mellett.

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • leeate

  senior tag

  válasz YM #133 üzenetére

  Akkor valószínű az adott részvény is esni vagy oldalazni fog (vagy még jobban fog esni..). Különböző mértékben korrelálnak a részvények a piaccal, ezeket simítja ki a diverzifikálás.

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • YM

  senior tag

  válasz leeate #134 üzenetére

  Akkor is lehet keresni, csak olyankor már gondolkozni is kell :))

 • Béééla

  őstag

  válasz leeate #130 üzenetére

  És ha magyar lenne a vezetőség, az miben lenne más?
  Leírtam. De nem tudtad értelmezni.

  Ide adóznak, tehát magyar cég.
  Miután a könyvelés megoldotta, hogy ami a mérlegen plusz, lehetőleg menjen haza. (mindenki ezt tenné, ez nem "gonoszcsúnyamultizás", csak ténymegállapítás)

  És ha magyar cég, akkor miért ne kaphatna magyar EU-s pénzt?
  Mert csak papíron az. Ahogy például a székelyföldiek is mind románok, papíron. Ezt a mondatot viszont próbáld meg egy székelynek úgy elmondani, hogy épségben hazaérj.

  Nem tudom, hogy állna a szád, ha az összes multi cég leányvállalata elhagyná az országot..
  Biztos hogy nagy szarban lennénk egy jó darabig. De például Németországban látsz Auchant vagy Tescot? Naugye. Minden ország a legális kereteken belül védi a saját országa vállalatait, kivéve Magyarország, ahol csak a külföldinek járnak az előnyök.

  Ez ugyanaz, mint a fenti. Mi az, hogy "nekünk"? Ezt az érvet csak akkor tudom elfogadni (vagy inkább megérteni), ha történetesen Csányi / Mészáros / Simicska etc. rokona vagy.
  Vagy esetleges leendő cégalapító/vállalkozó, aki történetesen szinte BÁRKI lehetne ebben az országban, csak épp a fent említett erősen hátrányos szembeszélben durván kockázatos. Vagy csak próbálok előbbre nézni a saját orromnál - kedves ismerősnek van fejlesztőcége, csak mivel neki minden után vastagon kell adózni (mert hát nem külföldi, akinek adókedvezmény jár), nem tud versenyképes fizetést adni, pedig szívesen mentem volna hozzá. És mivel nem tud hirtelen óriásit nőni, támogatási pénzre se lesz egyhamar jogosult, tehát továbbra is csak lassan fejlődhet. Akkor most mi a bánatos darabos pacihimbilimbiről is beszélünk, hogy nem "tőlünk" veszik el? És nem szeretnék "deavállalkozó úgyis lenyúlja" szintű érvet hallani, mert az nevetséges.

  Az adóoptimalizálás pedig tényleg csúnya dolog, biztos te sem vettél igénybe semmilyen kedvezményt / lehetőséget az életed során.
  Személyeskedés at it's finest, ha már nem sikerült semmibe belekötni. A legnagyobb adókedvezmény amit igénybe tudnék venni, az ha a főállás mellett mennék második műszakban gürizni vállalkozóként, és azután nem kéne TB-t meg egyéb járulékot fizetni.

  Nem csak a magyar tőzsde létezik.
  Pont az volt a célom, hogy esetleg hi-tech cégek részvényeiből vásároljak be hosszú távon - csak épp a bank kizárólak a BÉT részvényeivel foglalkozhat, n+1. számlát meg nem sok kedvem van menedzselni...

  Tényleg nem releváns, hogy a kilátások miatt, a játékszabályok betartásával fektetnek itt be, vagy azért, mert 0 forint költséget kell befizetniük a biorobotok után. Tök mindegy.
  Kezdték azzal, hogy a nagy játékszabályokat félretolták, és maguknak egy külön játékszabályt erőszakoltak ki.

  Bélabá

 • leeate

  senior tag

  válasz Béééla #136 üzenetére

  "Miután a könyvelés megoldotta, hogy ami a mérlegen plusz, lehetőleg menjen haza. (mindenki ezt tenné, ez nem "gonoszcsúnyamultizás", csak ténymegállapítás)"

  Te odaadnád felebarátaidnak vagy hazavinnéd a családodhoz? Az emberi természet mit diktál?

  "Mert csak papíron az. Ahogy például a székelyföldiek is mind románok, papíron. Ezt a mondatot viszont próbáld meg egy székelynek úgy elmondani, hogy épségben hazaérj."

  Nem, nem románok papíron. Román állampolgárok. Attól, hogy ez nem tetszik, még így van. Azt meg, hogy ki melyik kultúrához tartozónak képzeli magát, eldönti maga.

  "Biztos hogy nagy szarban lennénk egy jó darabig. De például Németországban látsz Auchant vagy Tescot? Naugye. Minden ország a legális kereteken belül védi a saját országa vállalatait, kivéve Magyarország, ahol csak a külföldinek járnak az előnyök."

  Nem értem, mit akarsz mondani ezzel. Németországban liberális piacgazdaság van, bármilyen cég odatelepülhet.

  "kedves ismerősnek van fejlesztőcége, csak mivel neki minden után vastagon kell adózni (mert hát nem külföldi, akinek adókedvezmény jár), nem tud versenyképes fizetést adni, pedig szívesen mentem volna hozzá. És mivel nem tud hirtelen óriásit nőni, támogatási pénzre se lesz egyhamar jogosult, tehát továbbra is csak lassan fejlődhet"

  Ez van, ilyen a verseny. Nem igaz, hogy az összes magyar fejlesztőcég stagnál, úgyhogy külföldre mutogatni nem célravezető.

  "Személyeskedés at it's finest, ha már nem sikerült semmibe belekötni. A legnagyobb adókedvezmény amit igénybe tudnék venni, az ha a főállás mellett mennék második műszakban gürizni vállalkozóként, és azután nem kéne TB-t meg egyéb járulékot fizetni."

  Nem csak adókedvezményről beszélek. Volt például valaha diákigazolványod?

  "Pont az volt a célom, hogy esetleg hi-tech cégek részvényeiből vásároljak be hosszú távon - csak épp a bank kizárólak a BÉT részvényeivel foglalkozhat, n+1. számlát meg nem sok kedvem van menedzselni..."

  Akkor válts brókert, vagy ne panaszkodj.

  [ Szerkesztve ]

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • Béééla

  őstag

  válasz leeate #137 üzenetére

  Még egyszer utoljára megpróbálkozom, de nagyon falra hányt borsó.

  Te odaadnád felebarátaidnak vagy hazavinnéd a családodhoz? Az emberi természet mit diktál?
  Amikor arról van szó, hogy ide adózik vagy sem, tökéletesen megválaszoltad magad is: nem ide adózik a végén. Főleg egy gyártásnál, ahol nincs eladás --> nincs profit --> csak "veszteség" van mert a gyárat, a dolgozót és az alapanyagot is ki kellett fizetni. A hozzáadott értéket meg nem hiszem, hogy fázisonként könyvelik.

  Nem, nem románok papíron. Román állampolgárok.
  Ezt egyedül hoztad össze, vagy ekkora marhasághoz szakértői gárda is kellett?

  Nem értem, mit akarsz mondani ezzel. Németországban liberális piacgazdaság van, bármilyen cég odatelepülhet.
  Látom hogy nem érted: liberális piacgazdaság, látszatra. De amikor Németországba bekopog egy "külsős" cég, nem térdelnek le elé lábat csókolni és halmozzák el jobbnál-jobb ajánlatokkal, hanem megpróbálják házon belül megoldani. A külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy nagyon szabadpiaci verseny folyik, aztán kiderül hogy ami lehet német, az német lesz a német autóban, a német lehetőség szerint német autót vesz. Ez önkéntes protekcionizmus. Na ez amikor nálunk szóba kerül még csak említés címén is, hadd ne mondjam milyen kártyát kezdenek el lobogtatni, máshol ez teljesen természetes. (például az USÁ-ban bármi eladható amit ott gyártottak; ismerősék fegyvertokokat-táskákat gyártanak már egy ideje, amikor itthonról csinálták és "Made in Hungary" felirat volt rajta, pangott az üzlet, amikor kiköltöztek és rákerülhetett a "Made in USA" felirat, kicsit szarrá keresték magukat)

  Ez van, ilyen a verseny. Nem igaz, hogy az összes magyar fejlesztőcég stagnál, úgyhogy külföldre mutogatni nem célravezető.
  Nem igaz tényleg, igen van kettő-három ami látványos repülést csinál, azon kívül meg megy a szenvedés. A probléma esetleges forrását keresni meg gondolom csúnya dolog.

  Nem csak adókedvezményről beszélek. Volt például valaha diákigazolványod?
  Igen képzeld, csak kedvezmények esetén célszerű a "mindenki számára elérhető a játékszabályok betartása esetén ha megfelel x pontnak" és az "odamegyek, megrázom a köteg húszezrest majd a megveszlek kilóra felkiáltással indul az egyezkedés" különválasztása. Az utóbbit lehet lobbinak, tárgyalási előnynek meg majd ki tudja hány néven nevezni, a korrupció legalizált formája. És a diákigazolvány csöppet sem tartozik az eredeti felvetéshez, de ügyes terelési próbálkozás. (főleg annak fényében, hogy a diáknak nincs keresete és azért "jár" neki a kedvezmény, a nagyon tőkeerősnek meg azért járna, mert van pénze)

  Akkor válts brókert, vagy ne panaszkodj.
  A "bank" szó mond valamit, és az esetleg ott tartott részvényszámla? Látom semmit, ha explicit leírása esetén is brókerről beszélsz.

  Bélabá

 • leeate

  senior tag

  válasz Béééla #138 üzenetére

  "Főleg egy gyártásnál, ahol nincs eladás --> nincs profit --> csak "veszteség" van mert a gyárat, a dolgozót és az alapanyagot is ki kellett fizetni"

  Kevered a dolgokat. Nyilván ott fogják eladni a kész terméket, ahol van rá fizetőképes kereslet. Gyártás és eladás két külön folyamat. Jó esetben a gyár egy valag pénzt befizet a dolgozók után, de ha ez nem lenne elég, kérd meg El Presidentét, hogy vessen ki rájuk is különadót, meglátjuk, mi lesz.

  "Ezt egyedül hoztad össze, vagy ekkora marhasághoz szakértői gárda is kellett?"

  Kevered a dolgokat. Ha én mondjuk német állampolgárságot kapok, automatikusan német leszek?

  "A külső szemlélőnek úgy tűnhet, hogy nagyon szabadpiaci verseny folyik, aztán kiderül hogy ami lehet német, az német lesz a német autóban, a német lehetőség szerint német autót vesz. Ez önkéntes protekcionizmus."

  Kevered a dolgokat. Ez kulturális kérdés. A magyar termékhez negatív, a némethez pozitív előítéletek kapcsolódnak. Tessék jobb marketinget csinálni a magyar termékeknek, ennek figyelembevételével.

  "Nem igaz tényleg, igen van kettő-három ami látványos repülést csinál, azon kívül meg megy a szenvedés. A probléma esetleges forrását keresni meg gondolom csúnya dolog."

  Igen, csúnya dolog, de meg kell tenni, úgyhogy az ismerősöd is inkább nézzen magába, mielőtt másokat okol.

  "És a diákigazolvány csöppet sem tartozik az eredeti felvetéshez, de ügyes terelési próbálkozás."

  Pedig te kevered a dolgokat már megint. A költségek optimalizálásáról volt szó, amelyre ha legális lehetősége van az illetőnek, miért ne tegye meg? A diákigazolvány erre tökéletes példa. Az adóoptimalizálásban semmilyen külön tárgyalás nincs.

  "A "bank" szó mond valamit, és az esetleg ott tartott részvényszámla? Látom semmit, ha explicit leírása esetén is brókerről beszélsz."

  Attól, hogy bank, még brókerként működik, amikor te részvényszámlát nyitsz, nincs benne semmi különleges. Hogy jobban megértsd: a bank tartalmaz bróker objektumot, de más egyebeket is, a brókercég csak bróker objektumot.

  Soha többet nem vitatkozom DSLR témában!!

 • YM

  senior tag

  válasz leeate #134 üzenetére

  Lásd a pénteki napot: aki nem volt hedge-elve, az hiába volt diverzifikálva :DDD

 • Béééla

  őstag

  válasz leeate #139 üzenetére

  Nyilván ott fogják eladni a kész terméket, ahol van rá fizetőképes kereslet. Gyártás és eladás két külön folyamat.
  Igen, nálunk a gyártás, máshol az eladás, mondjuk hazaviszik az anyacéghez, esetleg csak oda könyvelik és már a szállítás is innen történik és még a központi raktárba el se kell szállítani.
  A kreatív könyvelés és adóoptimalizálás még mindig ugyanazt eredményezi: a hozzáadott érték utáni nagy lé nem a (leányvállalat) gyártás helyén csapódik le, hanem az anyacégnél. De ez nem mutogatás még mindig, csak ténymegállapítás és problémafelvetés.

  Jó esetben a gyár egy valag pénzt befizet a dolgozók után,
  Már ezt is írtam. Az a valag pénz a TE bruttó fizetésedből vonódik le leginkább.
  De nézzük is, a járulékok miképp csordogálnak vissza munkahelyteremtés címén:
  Csak a Bosch példájánál maradva, 2003 óta csak a 100 milliónál nagyobb nem visszatérítendő támogatásokat listázva kaptak 7.5 milliárdot, ebből létrejött 4640 db. munkahely (nem közmunkás utcaseprő, profitot termelő munkahely versenyszférás feltételekkel).
  Fejenként bő másfélmillás adókedvezmény, egy átlag munkásnál simán az egy évi járuléka.
  Értem, hogy a nagy cég kisebb eséllyel ugrik meg a támogatással, de erre például induló magyar cégeknek sokkal nagyobb szüksége van.
  A különadózás pedig vajon miért született, ha már olyan vitriolosan írsz róla? Azért, mert az iszonyat profitot generáló szektorok adózta is utána bőszen, nem keresve és nyitogatva a kiskapukat? :U (a korábban írt "de veszteséges a Sziget" az egyik jó példa, hogyan lehet 200 ezret elkérni egy vattacukorárustól helypénzként és a végén bejelenteni, hogy "baaaw nem sikerült pluszosan kihozni ; (" )

  Kevered a dolgokat. Ha én mondjuk német állampolgárságot kapok, automatikusan német leszek?
  Sokak szerint igen, de ez nem ide tartozik :) (és szerintem sem; sajnos a fórum-printscreent nem lelem, ahol valaki elmondja, hogy 20 éve él az Egyesült Királyság területén, tehát angol, amire válaszként csak azt mondja valaki: "20 éve élek egy garázsban, tehát autó vagyok")
  Ide sokkal inkább az tartozik ide, hogy te egy helyben maradsz, majd egyszer csak azt mondják hogy te holnaptól ubungai vagy, ubungaiul kell beszélni, viselkedni, annak kell vallanod magad és ha nem asszimilálódsz azonnal, akkor megnézheted magad.
  Ha viszont az eredeti felvetést nézzük, akkor attól még, hogy magyarországi cég vezetője leszel, nem leszel magyar és a magyar érdekeket sem fogod nézni, ahogy ha belebiggyeszted egy cég nevébe hogy "Hungária", sem lesz a cég magyar.

  Igen, csúnya dolog, de meg kell tenni, úgyhogy az ismerősöd is inkább nézzen magába, mielőtt másokat okol.
  Nem okol senkit. Én is csak a visszásságokra mutatok rá, hogy ahol a szükség, ott NAV ellenőrzés van segítség helyett.

  Pedig te kevered a dolgokat már megint. A költségek optimalizálásáról volt szó, amelyre ha legális lehetősége van az illetőnek, miért ne tegye meg? A diákigazolvány erre tökéletes példa. Az adóoptimalizálásban semmilyen külön tárgyalás nincs.
  A diákigazolványt központilag osztják és támogatandó csoportot céloz meg.
  Az adóoptimalizálás csak legális, de munkával jár és szervezéssel.
  A 10 év teljes adómentesség és zöldmezős beruházás átvállaltatása pedig sajnos a korrupció miatt legális.
  És ez a három NAGYON nem ugyanaz a kategória, mivel az első kettővel még csak-csak tud az ember élni, a harmadikkal csak nagyon kevesek élhetnek és keményen vissza is élnek vele.

  Bélabá

 • Vesa

  addikt

  válasz Béééla #114 üzenetére

  Ez a prolikrol szoló írás számos ponton orbitális baromsag, nem tudom ki a noname szerző, de tipikus példája a csőlátásu, a világot vallásosan 1bites egyszerűséggel szemlélő, majd ebből szélesebb csoportokra általánosító idiótáknak. A proliság sokkal összetettebb fogalom, es nem képezhető le, nem definiálható nehány személyes preferencia alapján. Különösen ostoba a vallással kapcsolatos rész, ami a "szerző" vallási fanatizmusából táplálkozik, majd a teljesen téves következtetéseit tényként aposztrofálja. Ha mar linkelgetsz ilyesmit, illene hitelesebb forrásra hivatkozni, nem pedig panel Józsi agyremeire....

 • Béééla

  őstag

  válasz Vesa #142 üzenetére

  Persze hogy nem egyetemi színvonalú publikáció hanem csak egy random írás, pont az említett túlzott egyszerűsítés veszélyével, viszont még több ponton fájón eltalálja a "tipikus" proli képét.
  Ami viszont érdekesebb benne és ide vág, az a "hogyan jutottunk idáig" és annak a problémaköre.

  Bélabá

 • cog777

  senior tag

  válasz tecsu #101 üzenetére

  En is eveket eltem ott es lattam az O2 hirdeteset amikor is havi 35 fontert korlatlan beszelgetest kaptal, befizettel egy minimalis osszeget (50-100 fontot) es megkaptad az akkor S1 v S2-t (akkor az volt a csucs keszulekuk ha jol emlekszem). Az osszes magyar ismerosomnek samuja volt.

  HP Elitebook - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

 • tecsu

  addikt

  válasz cog777 #144 üzenetére

  Persze, de semmit sem ad ingyen egy cég. Marketingtrükkök (átverések) garmadája van minden szerződésben.
  Pl. megleghetősen "olcsón" lehet hozzájutni a csúcskészülékekhez is, internet nélkül... nettel kiegészítve pedig drágább, mint Magyarországon - stb. stb.
  Az meg eleve aljas pofátlanság, hogy a DT ugyan azt a szolgáltatást Németországban olcsóbban kínálja, mint otthon úgy, hogy a dolgozók 4x-es keresetkülönbséggel min. azonos minőségű munkát végeznek.

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • cog777

  senior tag

  válasz tecsu #145 üzenetére

  Fogalmam sincs mi volt a reszletekben, nem erdekelt akkor. Csak azt lattam hogy nagyon olcson hirdette - a tobbi telefongyartohoz kepest - 2011 decembereben a Samu a telefonjat, akar egy ottani minimalberes is kepes lett volna fizetni.

  HP Elitebook - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

 • hugi0

  őstag

  válasz cog777 #146 üzenetére

  Szerintem ez ugy johetett letre, hogy a Samu ugy dontott -> ezen temeket "bealdozzuk" es Profit nelkul (esetleg veszteseggel) kinaljuk, de ezzel csinalunk egy nagyon nagy reklamot, igy mindeki "Rolunk" beszel.
  Erre mar volt tobszor is pelda (nem csak Samu-nal).

  En 2001 ben jartam Koreaban, Soulban. Leirok egy szegyenteljes esetett amit en kovettem el.

  Megerkezesunk utan, mindenki mert amerre latott, hiszen boven volt ido a rendezvenyig amire erkeztunk.
  Buszmegallo, dohanyzom, majd ahogy azt idehaza megszoktam a csikket elhajitottam. :(
  Egy idos holgy (70 fole saccoltam akkor) a csikkemhez lepet eltaposta, mert meg parazslott, majd elovett valamit (papirzsepinek neztem) lehajolt felvette vele, majd kidobta a kukaba.
  En ott sullyedtem el szegyenemben.
  Ezek utan ugy dontottem megtisztelem oket azzal, hogy nem dohanyzom az orszagukban es vigyazok a "rendre". Elmentem a kukahoz kidobtam a cigarettat es az ongyujtot.
  Mit lepet erre a koreai allamolgar ?
  Aki szemleloje volt az esetnek az elejetol fogva az mind meghajolt.

  En sertem meg oket, majd ok tisztelegnek elottem !?
  - a mentalitas beli kulonbseg, amiert minden bizonnyal eloreb jarnak mint mi.

  [ Szerkesztve ]

  "Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

 • tecsu

  addikt

  válasz hugi0 #147 üzenetére

  Ezek szerint az angolok hátrébb járnak, mint mi.

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • hugi0

  őstag

  válasz tecsu #148 üzenetére

  Ugy velem rossz kovetkeztetest vontal le, es alltalanositottal ami szerintem megint nem jo dolog ebben az esetben.
  - raadasul en masra fektettem a hangsujt.

  Keretik nem reagalni a kommentemre. - Koszonom

  "Az arnyekom gyorsabb a noverem fenyenel."

 • tecsu

  addikt

  válasz hugi0 #149 üzenetére

  Rosszul véled. Olvasd el még egyszer, amit írtál, és láthatod, pontosan azt a gondolatot vittem tovább.
  Egyébként én magával a besorolással sem értek egyet, mert az előrébb azt sugallja, hogy van egyfajta társadalmi fejlődés. Nem, nincsen.
  Az általánosításról pedig: te vetted egy kalap alá a koreaiakat, majd a magyarokat... én ezzel sem értek egyet, de nem is az én véleményemről van szó. ;-)

  [ Szerkesztve ]

  https://www.youtube.com/watch?v=F7uwRuF6pYw

 • Shinnokina

  tag

  válasz tecsu #117 üzenetére

  Koreában nem alkalmaznak gyerekeket a gyártósornál.

  Xiaomi Mi Note 10

 • doooo

  addikt

  válasz Shinnokina #151 üzenetére

  Ő szerintem a kínaiakra, meg a hasonló szegény/szegényebb népekre gondolt. Ha nem, akkor meg ideje megtanulni, hogy nem lehet mindent és mindenkit, aki a bolygó azon részén él, egy "kelet"-tel egy kalap alá venni.. a nyugatra ugyanez vonatkozik..

Hozzászólok Aktív témák