Új hozzászólás Aktív témák
-
mufi
senior tag
NEM, nem vagyok TOP mernok.
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
imibogyo
veterán
"Céloztam itt arra, hogy fotóboltok nagy része lopott, akkor már tud lopni magának alávaló platformot."
Abban a hsz-edben mindenféle arcocska és minden egyéb jelzés nélkül vásárlásról volt szó, honnan a retekből kellene kiszívnom, hogy te iróniával írtál? Amúgy meg hcl-nek válaszoltam már erre a kérdéskörre, amikor ő kifejtette egyértelműbben, felesleges volt még egyszer."Mondjuk pont minket nem kéne kioktatni ebből a témából."
Egy: nem oktattam én ki senkit. Két komoly kérdés fogalmazódott meg bennem a hsz-eitek után, amikre választ vártam. Kettő: nem ismerlek, nem tudom kiket takar ez a "minket", a tudásotokkal meg pláne nem lehetek tisztában így fórumon keresztül. Csak arra tudok válaszolni, amit a képernyőn olvasok.Az OFF rész pedig nem nektek szólt. Hanem úgy általában az ilyen jellegű topikoknak.
[ Szerkesztve ]
-
róland
veterán
A kézikönyv hiánya a szállító hibája.
De mintha épp a "nem tudom hogyan s mit is kell csinálni" szállóigét hallhattuk volna a Windows8-nál is. Sokan ma sem szeretik, mert más mint a megszokott.
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
-
-
-
-
ddekany
veterán
Egyébként a cikkírók képválasztása továbbra is remek pszichológiailag...
Kezdődött a sorozat az elején a dedós össze-vissza álló szemű (betépett, vagy épp fejre esett?) pingvinnel, ezzel éreztetve, hogy mennyire érett/komoly/stabil rendszerről van szó. Egy későbbi képen ebből már egy egész hadsereget láthattunk, különféle disztrók pólóiban: ezek közül választhatsz öcsi! Most pedig a költözés közbeni ámokfutást és teljes szétesést szimbolizáló képet láthatjuk.
-
törölt tag
-
-
róland
veterán
VM helyett inkább WUBI. Ott natív Linuxot kapsz, amit a Windows bootloadere tölt be. Nincsenek meg a VM korlátai. Az egyedüli probléma, hogy az alvás/hibernálás/újraindítás funkciók nem működnek, akkor lefagy a rendszer. Így marad a kikapcsolás egyetlen használhatóként. (Kernelfrissítésnél persze újraindítás kell neki, de lehet tudni, mikor lépett ki mindenből s ilyenkor már áramtalanítható a gép. Indítás után pedig minden megy a megszokott módon.)
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
rt06
veterán
igen, ezt a cikk is irja, hogy nem az igazi a sebesseg, meg nem az a hardver, de szerintem egy os-nel ezek sokadlagos szempontok, ami donto, az az, hogy mennyire esik kezre a kezelese, milyen a programkinalat, s ezek megtapasztalasara tokeletes a vm
mellesleg az, hogy szerintem rossz megkozelites, kozelebe nincs a hitvitanak
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
floatr
veterán
Te csinálsz belőle hitvitát: Szerinted rossz megközelítés. Szerintem meg fals érzetet ad a VM, mert max néhány alkalmazást tudsz kipróbálni így, meg pár bazári konzolos mutatványt.
De ismét elmondom, hogy nem érdekel h milyen problémákkal találkoztál, mint ahogy okkal én sem szórakoztatlak a magaméival. Az egész felvetés ott vérzik el, hogy a zember megkérdezi, hogy miért váltana egyáltalán platformot, amikor azon a megszokásai elvéreznek.
-
nuke7
veterán
zenélésre ubuntu studio..?
https://youtube.com/user/nuke7
-
törölt tag
Miért is nem? Ha az általad felvázolt grub hiba (csak az összeomlás) előfordul mondjuk 5%-ban, ennek mondjuk szintén 5%-a nem állítható helyre, és még ennek is csak egy része jár adatvesztéssel, akkor ebben mi nem marginális? Vagy csak amiatt, mert Linux és desktop szavak benne vannak, akkor bármi hiba bárkinél 100% biztonsággal nem hogy előjöhet, de elő is jön? Vagy fejtsd ki bővebben, mi bajod van!
Vagy azon poénkodsz, hogy az egész Linux desktop marginális? Csak emiatt felesleges irkálnod. -
KAMELOT
titán
válasz
Stauffenberg #156 üzenetére
Magyarul, alkalmazkodik a meglévő ramokhoz!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Stauffenberg
nagyúr
Én meg arra akartam rávilágítani, hogy felesleges a RAM-para. Én videojáték és munka (fotó feldolgozás, videó vágás) alatt sem tapasztaltam még lassulást ami arra ösztönözne, hogy tegyek bele még RAM-ot. Azzal nem vitatkozom, hogy sosem baj ha túl vagy biztosítva vele.
Meg az egész abból indult ki, hogy "a Windows alapból megeszik 1 GB RAM-ot, jesszusúristen". Ami mint látjuk irreleváns. Ha beletolsz 16 GB RAM-ot, akkor még sokkal többet is lefoglal alapból, de 1 GB RAM mellett meg csak pár száz megabájtot.
-
KAMELOT
titán
válasz
Stauffenberg #133 üzenetére
Pont erre akartam rávilágítani. Néha kevés a 4GB de annyit használ amennyi van. Ha van több akkor használ többet lényegében ez a ram feladata. Ezért is írtam jó ha van több.
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Penge_4
veterán
válasz
Stauffenberg #152 üzenetére
Egyrészt az autókban nagyobb kárt tesz, ha valaki rosszul és rossz időben vált meg rángatja a kormányt, esetleg pancsolja a benzint meg az olajat, meg vagy spórol vagy valami szuper anyag, a Pista adta, ettől jobban megy/kevesebbet fogyaszt.
Másrészt az személyautókkal (és azon gyatra utakkal, amiken azok mennek) ellentétben a számítógép arra van tervezve, hogy folyamatosan menjen maximális terhelés alatt (természetesen megfelelő tápellátás és hűtés mellett). A folyamatos kikapcsolgatás is ezért árt neki. Szóval miért lenne probléma sok programot futtatni? Egy jó ideje már van multitasking, éppen ez lenne a célja.
Ha jól tudom a CPU-nál/GPU-nál meg maximum feleződik a teljesítmény ilyenkor. Egyedül a vinyót lehet tönkre vágni hosszútávon azzal, ha az ember két különböző partícióra indít egyszerre másolást/áthelyezést és hasonlók. De SSD-nél már ez a limit is eltűnik.
-
Stauffenberg
nagyúr
Magamra értettem a user errort, mert nem gondolom, hogy normális dolog egy renderelés mellett a háttérben két erőforrás igényes videojátékot egyidejűleg futtatni. Bár ki tudja, biztosan van akinél ez teljesen normális, mert neki aztán ne parancsoljanak holmi limitek... elvégre a használt autó piac is tele van elgyötört, széttaposott darabokkal.
-
róland
veterán
válasz
Druantich #127 üzenetére
A hiba a rendszerben van, nem a Linuxban. Elhülyített, "birka" felhasználóknak bonyolult a Linux, mert ott nem elég az "OK" gomba kattintani (ráadásul még csak nem is megszokott helyen van az a gomb).
(Arra azért kíváncsi leszek, a Valve féle gőz(Steam)henger beindulásával hogyan változik a "leszedni a Linuxot" hozzáállás.)
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
"A meghajtók hiányáért ne a Linuxot okold, arról a gyártók tehetnek. Ellenben van egy olyan közösség mögötte, akik igyekeznek a gyártók hiányosságait pótolni."
ezzel tisztaban vagyok, irtam is fentebb
az elerhetoseguket illetoen nem vagyok naprakesz, egy ideje nem is probalkozok semmi olyat radugni, ami nem feltetlen szuksegeses meg sem fordult a fejemben, hogy teritonek belyegezzelek, semmi ilyesmi nem jott le a hozzaszolasodbol
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
róland
veterán
Pár éve rendszeresen használok dual-boot rendszert, s eddig semmi problémám nem volt a GRUB-bal.
Driverek: Tény, hogy korábban az Atheros wifi eszközökkel elég sok gond volt, megoldatlan volt a kezelésük. A mai termékeik Out of the Box működnek. Előtte - a netbookos korszak kezdetétől - egy Ralink wifis MSI Wind U100-at használtam, s nem volt wifi problémám. Nyomtatók. Gyártói válogatják, hogy milyen támogatást adnak Linuxhoz. (Én Epson multifunkciós tintasugarast használok, amihez van gyári meghajtó és támogatás. Ők még Androidhoz is kínálnak drivert, s ma már minden gépemmel wifi-n keresztül érem el az Epson multifunkcióst.) nVidia és AMD (ATi) VGA-k is gond nélkül működnek. Gyári AMD drivert egyedül a Team Fortress 2 miatt tettem fel Linuxra. (Persze a vacakul megírt gyári telepítő miatt az első kernelfrissítést követően kellett egy kis után-olvasás, hogy hogyan állítsam helyre a rendszert. De kb. 2 óra múlva már frissített AMD driverrel ment a gép.)
A meghajtók hiányáért ne a Linuxot okold, arról a gyártók tehetnek. Ellenben van egy olyan közösség mögötte, akik igyekeznek a gyártók hiányosságait pótolni.
S mielőtt Linux-térítőnek bélyegzel, hozzáteszem, hogy felhasználóként a Windows8-at is szívesen használom. Nekem tetszik a csempés koncepciójuk. (Jelen hozzászólást Windows 7-en írom, s használok még Windows XP-t is.)
-
rt06
veterán
ne kezdd a hitvitat, senki nem beszelt windoze-rol
nem arrol van szo, hogy jobb-e a windoze, vagy rosszabb, hanem hogy szerintem rendkivul rossz megkozelites a virtualis gepen valo tesztelest ellenezni, s helyette dual boot-ot javasolni, mert mig elobbivel kb nulla a kockazat, utobbinal nem nehez elcseszni a bootloader-t (vagy mar szarul maszik fel, vagy a windoze belenyul kesobb, az eredmeny ugyanaz, ott marad boot-olhato gep nelkul)
-
Penge_4
veterán
válasz
Stauffenberg #133 üzenetére
"Nyilván van amikor tényleg kevés már 4 GB RAM, de ez a futtatott szoftvertől van, nem a rendszer zabálja meg..."
Korrekt mérési eredményeket olyan vason tudsz csak elérni, ahol 1 bitet nem lapoz ki a lapozófájlba. Mert ekkor érted el azt a pontot, ahol az OS és a futó programjaid megelégednek az adott teljesítménnyel. Tehát ez a "minimum requirements" meg "optimal requirements" is hülyeség, mert a minimum az, amin még éppen elfut, de használhatatlan, az optimal meg maximum a nagymamának optimal, aki indít még mellette egy böngészőt 3 tabbal meg egy Skype-ot.
Az optimális kizárólag az adott user igényeihez mérten optimális.
Annak meg inkább örülj, hogy lefele skálázódik és mellette olyan szerencsés vagy, hogy többségében olyasmi kerül a lapozófájlba, amit nem kell visszalapozni (értsd: a superfetch be tudja határolni a felhasználási szokásaidat).
De azért ne "user error"-ozd le azokat, akiknek erősebb vason többet zabál. Mert ez maximum a fejlesztők hanyagsága, hogy szarnak az optimalizációra és maximum limiteket tesznek bele, hogy gyengébb gépeken ne okozzon túlcsordulást, de cserébe viszont tetűlassú lesz.
-
Penge_4
veterán
válasz
Stauffenberg #128 üzenetére
"Arról nem beszélve, hogy a Win7 óta már elég jól működik az, hogy a rendszer készenlétbe helyez folyamatokat, amik a RAM-ban is csücsülnek tettre készen, de amint kell a hely másnak, rögtön felszabadítja késlekedés nélkül."
Nekem ne helyezzen semmit készenlétbe, mert 10-ből 8 alkalommal mellélő és csak feleslegesen van ott a RAM-ban. Bezzeg a futó programjaimat előszeretettel kilapozza. Majd ha én eldönthetem, hogy mit tartson benn és milyen prioritási sorrendben. Addig vicc ez az egész.
Egyébként ha kikapcsolod a Super Fetch-et, akkor még rosszabb a memory management. Elindítod, akkor kevesebb, de 8-10 nap után már ha mindent leállítasz és csak a core OS fut, akkor is van, hogy 1,5-1,6-1,7 gigát zabált a 2 gigából. Ezért is nem kapcsoltam ki a Superfetchet.
"De ha megkérdezed tőle, hogy lassú-e a rendszer vagy erőforrás igényes appot futtat, akkor annak marad-e elég RAM, akkor persze nemleges választ kapsz."
1. Nem mindenki egységsugarú.
2. Az akkor sem normális, hogy egy OS vagy akár bármilyen program mértéktelenül emészti fel a memóriát. Még akkor is van egy határ, ha skálázott cuccról van szó, ami gyengébb gépen keveset, erősebb gépen meg többet zabál. Mert a felfelé skálázhatóság is akkor ér valamit, ha tényleg extra teljesítményt vagy funkciókat kapsz érte cserébe és azt is opcionálisan. Ezért van pl. RAMDisk is.
3. A memóriát nem azért veszi az ember, hogy üresen álljon, de nem is azért, hogy egy OS vagy 1-2 szoftver foglalja el a nagy részét. Hanem esetleg azért, mert rengeteg autorun alkalmazást futtat, mellette még folyamatosan nyitva van 10-15 különböző program, mellette még OS-t virtualizál (akár két különbözőt két külön ablakban), a lehetőségek száma nem kevés. -
Dhampir
félisten
Más laptopon (egy kivételével) nekem sem volt különösebb problémám a modern Linux disztribúciókkal, de ez a hardverkonfiguráció Windowson szerencsésebb támogatottságú. (Azért is szántam el magamat az eladására, mert a játék már nem opció és elsődlegesen Linux-felhasználó vagyok.)
-
törölt tag
Alapvetően továbbra is egy marginális problémát hozol fel egy általános tájékoztató és a hozzászólások hiányosságaként. Mert hány dual-boot-os telepítésnél lehetett grub összeomlás esetén teljes adatvesztés? Eleve a grub összerogyás nem hétköznapi történet, és nagyrészt helyreállítható. Ami nem, az töredék lehet. Összes telepítéshez képest mondjuk pár század százalék sem.
De egyszerű: hozz egy keresési eredményt a dual-boot-os grub-os teljes adatvesztésre! -
-
Dhampir
félisten
A Linux kernel rendkívül hardverérzékeny. A Windows szinte mindenre felkúszik, és utána kell telepíteni a még hiányzó meghajtóprogramokat.
Most másodjára installáltam a PCLinuxOS rendszert (közben még kipróbáltam ezt-azt) és a grafikus felület bekonfigurálása után behalt a rendszer. Pedig mindent ugyanúgy csináltam, csak a particionálást végeztem a bevált módon saját magam. Ismerem a Linux hülyeségeit, de ez még nekem is sok volt.
-
-
rt06
veterán
tudom, hisz win-re csinal mindenki drivert, linux-ra meg joforman senki, aztan vagy bekerul egybol valami a kernelbe, vagy varni kell ra eveket
ez viszont az ujonc felhasznalot (vagy ugy altalaban a tobbseget) nem fogja erdekelni, csak annyit fog levonni az egeszbol, hogy az egyiken mukodik, a masikon nem (es nem azert, mert buta, hanem mert nem akar megtanulni kernelmodulokat vadaszni es forditani, vagy szimplan csak hasznalni szeretne a szamitogepet, nem pedig hekkelni)
-
rt06
veterán
nem riogatas, hanem teny, hogy - mint irtam - nehany hetente jon a linux-os topic-ok valamelyikebe egy ember, akinek a dualboot miatt bedolt a grub (es itt lenyegtelen, hogy a ghrub, a windoze, vagy a user hibaja)
ugyanilyen teny, s nem riogatas, hogy rengeteg driverrel (vga-k, nyomtatok, wifi kartyak, foleg wifi stick-ek, webcam-ek szopas vande ezeket inkabb tagadjuk jol le, a terites fontosabb, mint az elfogulatlan tajekoztatas
-
Én a saját vasaimon tapasztaltam ezeket, meg pár ismerősén... Olyan tetű tud lenni a 8 is néha, hogy
Nem mondanám, hogy rohadt lassú az XP 512Mb-al, ha nem lett volna az@stauffenberg : Én azt vettem észre, hogy a céges gépemen a Win8 állandóan elkezdi reszelni a winyót, ha valami nagyobb lélegzetű dolgot csainálnék vele. i5, 4Gb RAM. Igaz, tartományban van, és SEP + hasonló hendikepek vannak...
@Durantech : Persze az ismerőseid legális windózt tetettek fel?
És legalábbis megpróbálták használni a gépen levő rendszert.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Stauffenberg
nagyúr
Nekem is hasonlóak a felhasználási szokásaim, de még nem sűrűn sikerült kifutnom a 4 GB RAM-ból. Hogy csinálom? Varázslat? Pedig nálam is alap, hogy több tucat fül van nyitva a böngészőben (sokan betöltött Full HD flash videók), játékból nem lépek ki ha dolgozom vagy filmezek, PS CS6 + Lightroom fut párhuzamosan. Na jó, Witcher 2 + World of Tanks + Premiere Pro Full HD H.264 renderelés egyidejű futtatása közben egyszer sikerült megfektetnem, de azt hiszem ez már inkább user error, mint a rendszer hibája.
Vagy csak a Windows van úgy kitalálva, hogy addig nyújtózik ameddig a takaró ér, de képes magát skálázni a feladathoz és az elérhető RAM-hoz. Nyilván van amikor tényleg kevés már 4 GB RAM, de ez a futtatott szoftvertől van, nem a rendszer zabálja meg... Mint írtam: Képes 1 GB RAM mellett is úgy futni, hogy magának csak pár száz MB-ot hasít ki.
-
KAMELOT
titán
válasz
Stauffenberg #128 üzenetére
Ja én meg bekapcsolom WIN7-ben ezeket.
1. rendszer fut (alap)
2. böngésző 20 oldal megnyitva
3. egy kis játék
4. film
5. WIN XP virtuálisan
6. PS6
És egyből 10-12GB ram eltűnt. Havernál kicsit extrémebb 18-20GB foglalva (FX programok robotok).
Ram jó ha van sok.
Viszont ubunutu alatt már sokkalta jobb a ram használat.[ Szerkesztve ]
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
floatr
veterán
Akkor te olvasol valami más univerzumot, mert épp erre céloztam. Még a LILO idejében sem találkoztam ilyennel, bár elhiszem h van olyan, akinek ez gond. Erre mondom, hogy vagy találkozik vele a zember, de inkább nem, riogatni meg annyi értelme van, mint egyszerűen besírni random topicba.
-
Stauffenberg
nagyúr
Arról nem beszélve, hogy a Win7 óta már elég jól működik az, hogy a rendszer készenlétbe helyez folyamatokat, amik a RAM-ban is csücsülnek tettre készen, de amint kell a hely másnak, rögtön felszabadítja késlekedés nélkül. A régi laptopom amit apámnak adtam csak 1 GB RAM-al bír és tökéletesen fut rajta a Win7. Alapból 400 MB körüli területet emészt fel (még a 4 GB RAM-al rendelkező asztali gépemen meg kapásból 1.2 GB körül), de volt, hogy videót vágtam rajta és akkor már 700 MB-ig ment el csak a Sony Vegas és nem lassult még be.
Linuxba még nem mentem bele ilyen mélységig, de az Android is hasonlóan működik. Jön az egységsugarú RAM fétises user, hogy a telefonon 1 GB RAM-ból kapásból 800 MB foglalt és baj van...
De ha megkérdezed tőle, hogy lassú-e a rendszer vagy erőforrás igényes appot futtat, akkor annak marad-e elég RAM, akkor persze nemleges választ kapsz.
-
Druantich
csendes tag
Istenem, hogy hány ismerősöm keresett már meg azzal, hogy vett új gépet/laptopot és Linux volt rajta, szedjem le már róla azt a fost és rakjak gyorsan Windows-t a gépre...
A Linux még viccnek is rossz!
-
spammer
veterán
""Inkább mondjuk azt, hogy kevesebb. Egy Vista/7/8/8.1 megeszik 1+ gigát alapjáraton."
1+? 2Gb-al ezek meg se mozdulnak."Azért ne túlozzunk. Nálam most 655 MB a használt ram jelenleg W8 (32bit) alatt, Chrome fut (2 tab), TC van megnyitva meg uTorrent. Ezeket bezárva 350 megát eszik alapjáraton (1,5GB-ból).
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
-
floatr
veterán
Azzal kezdtem.
Én is mondhatnám, hogy hogy a cégnél használt VPN egy olyan nyomorult cucc, hogy nem megy binugz alatt, vagy hogy néhány laposon az ACPI driver felére csökkenti az üzemidőt, vagy hogy bizonyos optikai meghajtók drivere használhatatlanná teszi az eszközt... és ezeket sem oldották meg, de inkább hagyom, mint ahogy azt is, hogy semmi segítséget nem találtam. A grub-os probléma, meg a többi, amit említettél viszonylag kevés embert érinthet(ne). Nekem sem oldottak meg sok problémát, ami win alatt merült fel, aztán mégsem annyira releváns a dolog.Inkább maradjunk annál a sokkal kézzelfoghatóbb gondnál, hogy pl. nincsen normális könyvelő kitt magyari viszonylatra. Vagy, hogy epson all-in-one nyomtató külön drivert igényel, amit csak a cups konzolból lehet telepíteni... ilyenek
-
válasz
Stauffenberg #118 üzenetére
Nem is írtam, hogy védhető, csak hogy gondolom ezért warezol.
Illetve, pl. OS nélkül nem megy a gép, viszont aki tőle lop, annak meg nem muszáj pont azt a képet ellopni. Ez amúgy megint csak nem védés, mert senkiét se kell, és szabad ellopni.
"Inkább mondjuk azt, hogy kevesebb. Egy Vista/7/8/8.1 megeszik 1+ gigát alapjáraton."
1+? 2Gb-al ezek meg se mozdulnak.
SP3-as XP is kér 1Gb-t, 512Mb-al masszív winyóreszelés van, pedig egy Lubuntu ott már frankó, ha van egy kis órajel."Az OS-ek nagy része nem lopott. Globálisan. Magyarországon, néhány hasonszőrű kelet-európai országban, Oroszországban meg Kínában már más a helyzet."
Hm, meglehetősen sok törést találni USA-beli csoportoktól. Megy ott is rendesen a warez, csak nem olyan mértékben.
A kínai meg orosz piac meg pont eléggé fáj nekik...Mutogatni való hater díszpinty
-
Penge_4
veterán
""Kevesebb memória fogyasztás" - ez azért nem feltétlen igaz, inkább mondjuk azt, hogy jobban kezeli a rendelkezésére álló memóriát."
Inkább mondjuk azt, hogy kevesebb. Egy Vista/7/8/8.1 megeszik 1+ gigát alapjáraton.
Egy 32 bites XP is megeszik 5-600 körül, ha van neki hely.
Egy 64 bites Kubuntu pedig megeszik 400 megát.
(#108) hcl: "Nekem is mindig megmagyarázzák, hogy az OS-ek nagy része nem lopott.
Na persze, azérrt harcol minden gyártó a kalózok ellen."Az OS-ek nagy része nem lopott. Globálisan. Magyarországon, néhány hasonszőrű kelet-európai országban, Oroszországban meg Kínában már más a helyzet.
De az agresszív OEM terjesztésnek és a csökkenő áraknak "köszönhetően", ezeken a területeken is javul a tendencia. Értsd: a warezolók többsége (főleg azokban az országokban, ahol magas a warez aránya), egyszerűen vagy azt sem tudja, hogy warezol, vagy csak kapva kap az alkalmon, hogy a szomszéd Pistike felteszi neki. És itthon nem csak a szomszéd Pistike, néhány éve még a szakszervizek is úgy indítottak, hogy
- Gondolom Windows XP kell.
- Igen.
- Telepítőlemeze(d) van, vagy tegyünk fel mi egyet?
- Nincs telepítőlemezem, ismerős telepítette, szóval a második opciót választom. Vagy: Persze, itt a táskámban. Ismerős is erről tette fel régebben. Aktiválva van, kódot nem kér.(#118) Stauffenberg: "Nehezen védhető. Ha ellopják az autódat, akkor az feljogosít arra, hogy a szomszédodét lopd el?"
Jaj, hagyjuk már ezeket az autós példákat. Az, hogy eltulajdonítsd más autóját, nem jogosít fel az sem, ha az illető politikus, bankár vagy sorozatgyilkos.
Ellentétben az, ha az illető abból él (méghozzá csilliárdos szinten), hogy agresszív módon, tömegek hülyeségét kihasználva terjeszti mindenhol vírusként a saját zárt, levédett és jogdíjas szemeteit, ami ráadásul az esetek többségében még a kortárs megoldásokkal szemben is kisebb-nagyobb mértékben elmarad (vagy pont azért marad el, mert nem használhat az open source közösség valamit. Pl. mint a szintén patenttroll MPEG-LA esetében, ahol a H.264 tényleg egyelőre a legjobb, de azért, mert gáncsolják az open source-t, azzal, hogy nem használhatnak B-Frame-eket), akkor ebben az esetben igenis a gerinc azt diktálja, hogy ha már megvan a baj (azaz sikerült véghezvinni a tervüket és elterjeszteni zárt megoldásokat annyira, hogy az egész társadalom függésben van tőle, ők ezáltal Puppetmasterré léptek elő), akkor próbáljunk meg lázadni és harcolni ellene.
Természetesen a békés forradalmak (passzív ellenállás), mindig célravezetőbbek az agresszív forradalmaknál, de mivel ezek a férgek épp a tömegek butasága, apátiája, nemtörődömsége és felelőtlensége miatt növekedtek ekkorára és hálózták be az egész szegmenst, ezért irreális lenne azt feltételezni, hogy majd ezek a tömegek egyik napról a másikra felébredve azt mondják: "Mától csak nyílt forráskódú megoldásokat fogok használni, akármilyen nehéz lesz és akármennyi lemondással jár (akár anyagi vonzatúval is, ahol nem az a tét, mint annál, aki pár kedvenc szoftverét és játékát bukja, hanem esetleg az, hogy a családját sem tudja eltartani), szarul, de büszkén akkor is állom a sarat!
Ez egyáltalán nem realisztikus még olyan embereknél sem, akik tisztában vannak a nyílt forráskód filozófiájával és egyet is értenek vele és mellette még értenek is valamennyire hozzá, de mondjuk mellette függenek Windows-only kereskedelmi szoftverektől.
Ezért marad a kisebbik rossz. Avagy ugyanúgy támogatod és növeled kényszerből +1 fővel a felhasználói tábort, ráadásul a piaci részesedés miatt még népszerűsíted is, viszont a +1 egységnyi profitot nem kapja meg tőled a cég. Ez rövidtávon népszerűsödéshez vezet.
Viszont hosszútávon aláaknázhatja az egész céget, mert ha elég sokan csinálják, akkor a kiesett bevételeket végül már nem csak a saját luxusuk nélkülözésén fogják megérezni. Viszont a járulékos veszteség baromi nagy, mert programozók sokasága veszíti el a munkáját emiatt. De végül (akár a gyomorrontásos ember, aki meghánytatja magát), a kellemetlen és áldozatokkal járó folyamat után a korrupt multi csillaga leáldozik, ami miatt még azok is elpártolnak tőle, akik valamennyire fanok voltak és vásárolták a termékeiket. És az összeomlás és pusztulás láncreakciója elindul.
Én is sokkal célravezetőbbnek tartom az első megoldást (passzív ellenállással, avagy "csakazértis Linux" használatával ellenállni és bojkottálni teljesen a Windows-os termékeket), ami egy tökéletes világban működne is.
De mivel emberek vagyunk, akik többségében haszonelvűek, ezért jól látható a második esetben az evolúciós törekvés.
-
Dhampir
félisten
Módosítom a Mageia 3 tapasztalataimat. Újrahúztam teljes Gnome telepítéssel. Amely online videólejátszás előzőleg XFCE4 alatt működött, az a Gnome alatt most meg sem nyikkan. Kezdődhet a buherálás.
Emiatt módosítom az előzőekben felállított és hardvertámogatottságra vonatkozó listámat (ez csak a saját laptop-konfigurációmra érvényes, más hardveres környezetben ettől eltérő lehet).
Online videólejátszás tekintetében első helyre lép a PCLinuxOS-MATE 2013.0715 disztribúció.
A Mageia 3 a fiatalsága ellenére azonban jóval kiforrottabb alaprendszernek tűnik.PCLinuxOS MATE-ban nekem hiányzott a Rhythmbox, helyette alapból Clementinet kap a felhasználó.
A PCLinuxOS-ben szinte mindent előre készen kap az ember és a fejlesztők elképzelését tükröző szoftverkínálaton lehet fanyalogni vagy örülni. -
floatr
veterán
De most komolyan. Itt van egy ilyen általános cikk, hogy jé gyertek öcsém, szántani lehet ezzel is, ha akartok, aztán benyögöd, hogy volt már olyan gondod, amit nem tudtál megoldatni, persze "kissé" kivetítve, mintha ez éppannyira általános lenne, mint a cikk maga -- specifikus problémákkal Dunát lehet rekeszteni bármelyik platformon, amit ráadásul ilyen fórumokon senki nem fog tudni kibogozni.
-
Stauffenberg
nagyúr
Nehezen védhető. Ha ellopják az autódat, akkor az feljogosít arra, hogy a szomszédodét lopd el? Egyébként nem ez a fő vezérelv, hanem a "csepp a tengerben" gondolat. Amikor azt hiszi, hogy ő csak egy apró tényező, nem ettől megy majd tönkre a kiadó. Oké, tényleg nem tőle megy majd tönkre, de az igazi baj azzal van, hogy erre buzdítja a környezetét is, lehülyézi azt aki szoftvert, filmet, zenét vásárol és ezzel már nem csak egy pont, hanem egy láncreakció elindítója, mert majd a többiek is felveszik ezt a kényelmes mentalitást. Aztán még neked kellene hülyének és marhának érezned magad azért, mert tulajdonképpen semmi rosszat nem tettél, csak fizettél egy termékért a lenyúlás helyett.
-
Penge_4
veterán
"A sudo parancs a rendszergazdai funkciókat biztosítja, így kérni fogja a jelszót is futás közben."
Itt érdemes lenne megjegyezni, hogy a jelszó beírásánál még csillagokat sem fogsz látni. Ez furcsa lehet elsőre egy Windows felhasználónak.
Legalábbis én elsőre még évekkel ezelőtt, mikor először próbáltam Linuxot, nagyon meglepődtem és feltúrtam a billentyűzetkiosztás minden lehetséges beállítását, másik USB-s billentyűzetet kerestem és próbáltam ki, de egyik sem segített.
"A Flash támogatás is lezárult Linux platformokon, az Adobe már nem adja ki a böngésző plugin új verzióit erre a platformra. Ez a böngészésben is számíthat, nem csak kreatív munkáknál, de itt a HTML5 térhódítása enyhíti a hiányt (ez tetten érhető akár a YouTube használatakor is)."
Nem a HTML5 enyhíti és főleg nem a YouTube-on, mert még a BigBuckBunny-s demóvideók jók, addig a YouTube-on lassú, laggol, tearing figyelhető meg, meg minden problémája van.
Inkább a Pepper (PPAPI) az, ami megváltásként jött. Egyelőre csak a Chromium alapú böngészők támogatják (azaz Linuxra Chrome és Chromium, meg majd a jövőben az Opera, ha majd elérhető lesz Linuxra).
"Ezek közül nem egy Windows alatt is nagyon sikeres szoftver és pontosan ugyanúgy működik Linux alatt is."
Megjegyzendő, hogy Linuxos Firefoxban az Edit (Szerkesztés) legördülőben van a Preferences (Beállítások), nem a Tools alatt, mint Windows-os Firefox esetében.
-
válasz
Stauffenberg #115 üzenetére
Viszont gondolom náluk az is benne van, hogy tőlük is lopnak... Nem mintha védhető lenne a dolog.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Jim Tonic #110 üzenetére
Szerintem ennél azért jobb az arány, mert nagyon sok Windows a géphez csomagolt/előtelepített OEM kiadás. De tény, hogy otthonra elég kevesen vásárolják meg, viszont a Microsoft bőven behozza ezt az enterprise/business/education eladásokban, köszönhetően annak, hogy elég erőszakosan nyomul nagyon sok országban (köztük itthon is) és már az informatika oktatás felvásárlásával elkezdődik a Microsoft-emlőkhöz szoktatás, amitől később otthon és a munkahelyen is nehéz elszakadni.
Nem is ismerek olyat, aki általános- vagy középiskolai informatika oktatás során bármikor is tanult volna az említés szintjénél mélyebben bármilyen mások operációs rendszerről, annak struktúrájáról és gyakorlati használatáról. Az irodai szoftverekről nem is beszélve... Open/Libre Office... az meg mi a tök?
"engem a jól kereső kollégáim is ki szoktak oktatni, hogy hülye vagyok, ha valamilyen programért fizetek"
Sajnos ez egy nagyon jellemző mentalitás. Megvallom, amíg otthon éltem szülőkkel és tőlük volt a zsebpénzem, addig én sem költöttem szoftverekre. Amióta meg tisztes munkám van, azóta semmit nem warezoltam. Win7 is akciós áron került hozzám pár ezerért, utána meg Win8 upgrade járt ajándékba SSD-hez. Steam-en vásárolom a videojátékaimat amikor akciósak (ha van ami tetszik megy a wishlist-re és jelez mikor 50 vagy 75% akcióban van, általában erre nem kell sokat várni, csak pár hónapot). Az ismerőseim engem is sűrűn lehülyéznek, hogy képes vagyok egy AAA+ videojátékért 5-10 eurót kiadni, miközben ingyen is beszerezhetők... És olyanok is, akik hozzám hasonlóan fotósok, videósok, grafikusok, tehát szellemi termékek létrehozásából élnek. Őket ne lopja meg senki, de ha mozifilm, videojáték, zene kerül szóba, akkor szívbaj nélkül lopnak a saját kollégáiktól.
-
-
-
rt06
veterán
vaaaaaagy: mutass nekem valakit, aki erti ezt a kerdest es erdemben valaszolt ra
vaaaaaagy: mutass nekem barkit, aki a forumon tud valaszolni hardened gentoo-val (selinux, grsec, pax), vagy az alatta futo xen-nel (4.2, xl toolstack) kapcsolatos kerdesekreha ezek mennek (akar az, hogy talalsz ilyet a forumon, akar az, hogy te magad erted a problemat, amit felhozok es megprobalod erdemben megvalaszolni), akkor razz le annyival, hogy "biztos trollkodik", addig szerintem ne menjunk bele
-
Otthoni desktopokon futó Winek 5%-a sem legális, véleményem szerint. Onnantól kezdve a többi program sem az. Egyszer már elmeséltem egy topikban, hogy engem a jól kereső kollégáim is ki szoktak oktatni, hogy hülye vagyok, ha valamilyen programért fizetek. Részben igazuk van, mert Linuxon nem kell, csakhogy ők nem így értik.
[ Szerkesztve ]
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Nekem is mindig megmagyarázzák, hogy az OS-ek nagy része nem lopott.
Na persze, azérrt harcol minden gyártó a kalózok ellen.
Illetve ami win legális, az vagy céges, vagy megvette a madár a géppel együtt, csak azt nem vette észre, hogy gép=x ezer, gép+win=x+y ezer, ahol y nem kevés.Mutogatni való hater díszpinty
-
floatr
veterán
Céloztam itt arra, hogy fotóboltok nagy része lopott, akkor már tud lopni magának alávaló platformot. Mondjuk pont minket nem kéne kioktatni ebből a témából.
A cikkhez meg annyit, hogy ha nem botlik úton-útfélen szoftveres támogatási problémákba az ember -- és akkor a hardverest hagyjuk, megoldható h ne legyen nagy gond -- hogy a gyártók gyakorlatilag a wint látják, meg néha kis egzotikumként az osx-re is hajlandók petézni egyet, akkor lehetne általánosságban beszélni erről a lakossági migrációról.
-
joecontra
addikt
Kösz a cikket. Jó látni, hogy mostanában egyre több Linux-szal foglalkozó írás születik.
Sajnos ahogy az lenni szokott, azok is hozzászóláskényszert éreznek akiktől messze távol áll ez a világ.Üdv,
J -
rt06
veterán
engem nem, mert a tobbseg nem erti, amit kerdezek, egy masik jo resze meg ugy van vele, hogy o majd jol megmutatja, es nem valaszol
az a 2-3 meg, aki tud es akar is valaszolni, kb a feher hollo kategoriaPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
Big like. Fanyalgókkal meg ne foglalkozzanak a próbálkozók. Az egész családom és sok ismerősöm áttelepült már, és mindenki gond nélkül használja. Utolsó eset pont egy régi XP-s, tetűlassú laptop volt. Lubuntuval pörög, minden működik. A tulaj imádja. Megspórolt egy vödör pénzt.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
Vladi
nagyúr
Driverekkel a helyzet az, hogy 3 eset lehetséges:
- alapból támogatja. Semmi tennivalód, már minden megy magától. Az esetek többsége.
- Kicsit, sokat rá kell dolgozni, telepíteni, búvárkodni. Kis százalék, 5-6. vga driver, néha wifi és 1-2 nyomtató.
- Nincs és nem is nagyon lesz. Kevés 1-2 %.(#69) rt06:
Téged mindig, mindenki elhajt.... persze, persze, persze...
il sole non sorge più ad Est!
-
dlaccc
aktív tag
Hogy én hányszor nekikezdtem hogy most áttérek, aztán pár hét, nap múlva feladtam.. Egyszerűen nem vagyunk egy hullámhosszon
A cikket azért átolvasom meló után, hátha kedvet ad egy újabb reménytelen próbához[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
Mivan? Térjünk linuxra kampány indult?
Hehe. 8 pingvinből 4 fedora/red hat
mod: lerakatok helyett és a tárolók kifejezést javaslom.
mod2: thunderbird elvileg a szimbolikus linkkel is költöztethető. Régen haverom gépén így csináltuk, mivel ugyan úgy kezelte a leveleket a linuxos és a wines kliens is.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
-
Dhampir
félisten
Online tévézéskor a Silverlight/Moonlight/Mono dolgokkal nagyokat lehet szlopálni.
Egy Lenovo IdeaPad Z585A (AMD Trinitys) laptopon sokféle Linux disztribúció közül 3-féle futott jól a 32-bitesek közül:
1. Mageia 3
Alapból a legjobb támogatást adta GPU és online videó tekintetében. A Silverlightra is van megoldás, de azt nem próbáltam ki. Az Adobe Flash installálása után csonttá fagyott a rendszer, az Ubuntuhoz hasonlóan.
Ez is hülebarát disztró, live-módban is működik a GPU, az online videók támogatottak az mplayer plugin segítségével. A Silverlight helyett az mplayer plugin is működik, de például a Duna Worldön nagyon csúnya képet nyújt az eredeti Silverlight HD felbontásához képest.
Az alap Unity mellett Cinnamonnal kipofásítottam. A videók rendre csontra fagyizták a rendszert, online videó műsornál és direkt videólejátszást indítva is.
Azonban az Amnesia: The Dark Descent gyönyörűen hasított a gépen. -
HoaryFox
őstag
Nagyon szép, nagyon jó, minden a legnagyobb rendben...
lenne, ha átköltöznék Linux-ra... de sajnos túl elfogult vagyok a Win8-hoz (értsd: játékok, spec. programok, stb.)
De minden elismerésem, jó lett a cikk, talán megdobjátok egy pár ezrelékkel a Linux-felhasználók számát
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
spammer
veterán
Neked miért fáj, ha Linuxról megjelenik pár cikk, pláne, hogy eddig nem volt igazán róla cikk, max a logouton? Gondolom az nem baj, hogy a Skydive-ról is több részes írás jelent meg, meg a 8.1-ről, meg az Office-okról és stb.? (Az MS külön blog részleget bérel itt
)
[ Szerkesztve ]
-
Anulu és bambano-t még nem láttam
.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
fsb1000
nagyúr
Mennyi jó cikk jelenik meg mostanában a linuxról, linux kezdőknek 1-2, most meg ez.
Csak így tovább!!Ami még érdekes, hogy mindig ugyanazok a kommentarcok nyomják a hsz. számot felfele.
Következő címnek javasolnám: "LINUX az ideális otthoni operációs rendszer"
-
válasz
Pete55555 #82 üzenetére
Lubuntu, 12.04.
Nekem van két 1,7GHz-es, Pentium M-es Fujitsu S7010-em, az is IDE winyós, az a legnagyobb baja. Kb. ugyanaz a hardver, mint a tiéd. Nem kapkod, de egész használható rajta. 720p-t viszi.
Az Lubuntunak 512Mb RAM elég.[ Szerkesztve ]
-
-
róland
veterán
-
-
saelin
veterán
válasz
Peppermint #74 üzenetére
Egyet értek. Jelenleg én is úgy vagyok vele, hogy több évet töltöttem win alatt mint linux alatt. Kisebb nagyobb problémák voltak ubuntu-val, csak azóta megtanultam, hogy inkább az LTS verziókat rakom fel. A frissekkel mindig volt valami.
Szerk:
"Kevesebb memória fogyasztás" - ez azért nem feltétlen igaz, inkább mondjuk azt, hogy jobban kezeli a rendelkezésére álló memóriát.(#78) hcl
Igen, a szerencse. Ez a szó néha elcsattan egy linux topicban.Bár disztro függő, de sajnos nem minden konfigon ugyan olyan az élmény. Ismerősöm notebookján ugyan az az ubi verzió nem pont úgy futott, mint az én gépemen. (azt hiszem a 11.04.-es kiadás volt az, és persze hogy nem LTS.)
[ Szerkesztve ]
"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
válasz
iMaverick #72 üzenetére
Nem egy mf15xx valamilyen multifunkciós gép 100 ezer forint értékben.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
-
Peppermint
csendes tag
2013 Januárja óta használok Mint-et, pedig 2001 óta Windowst használtam. Nem volt egyszerű áttérni különböző hibák / saját elbaszarintások miatt, de összességében nagyon pozitív élmény a Mint Windows után. Persze miután hajlandó az ember úgy hozzáállni a dologhoz, hogy ez nem Windows és nem is akar Windows lenni.
Egy más OS egy más világ egy más érzés.-SZVM-->
Pár pozitív észrevétel:
- Jobb akkumulátor idő
- Gyorsabb rendszerbetöltés
- Gördülékenyebb programkezelés
- Kevesebb memória fogyasztás
- ÉRTELMES HIBALOG!
- Felhasználó központúság (nem bassza be az arcodba az x program y ablakát miközben gépelsz vagy mást csinálsz, és így nem tudod véletlenül le "Ok"-ozni és hasonlók.
- Nincs állandó újraindítgatás a programok vagy a rendszer frissítése miatt.Hátrány:
- Synaptics Touchpad beállításai elég gyérek és a PalmCheck sem a legjobb.
<--SZVM-[ Szerkesztve ]
-
-
iMaverick
addikt
Ez egy LAN-ra dugott nyomtató volt a munkahelyen.
Véletlenül nem egy HP 2600-os színes lézer volt? Csak azért kérdem, mert az biza megsz@p@t@tt... Azt nem tudtam beüzemelni Win7 alá az Istennek sem! Pedig hálózati meg minden. XP alól gyönyörűen ment.
Aztán eltelt vagy félév, a HP adott ki frissebb driver-t és jééé! Azzal már működött. (Azért ez nem általános: van nálunk vagy 15 fajta nyomtató és csak ez az egy szívatott meg. Persze hogy örüljek is: közben megdöglött a kis édes: a tápja körül lett valami olyan rövidzár, vagy tudja fene, hogy a szervízbe toltak bele cseretápot és azt is megölte! Akkor hívtak fel, hogy javíthatatlan...
"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
válasz
iMaverick #68 üzenetére
(Az XP esetében annyi a trükk, hogy egy munkacsoportba kell rakni a gépeket. Ennyi.)
Hát én sajnos nem így tapasztaltamMax. azért van vele kevesebb szívás, mert már mindenki ismeri. Azaz ha valami nem is megy, könnyebben oldod meg.
Nálunk talán 2db XP-s gép van már.@rt06 : Ez nálam is kimaradt az elmúlt pár évben
[ Szerkesztve ]
-
válasz
iMaverick #68 üzenetére
Nem-nem. Ez egy LAN-ra dugott nyomtató volt a munkahelyen.
De azóta a routeres nyomtató is frankón üzemel. Kivéve linuxon, mert arra nincs tp-link szoftver, cask macre.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
rt06
veterán
kimaradt a cikkbol az a resz a dual boot-nal, ahol a grub osszefossa magat, es minden adatunk elvesz (mert a linux-os tabor elhajt, hogy hagyjal a szar windoze-oddal, a windoze-os tabor meg elhajt, mert nem ert a grub-hoz), es tiszta telepitessel indulhatunk, hozott anyagok nelkul
[ Szerkesztve ]
-
iMaverick
addikt
Nem-nem szültettem Win-es tudománnyal, ezért is kérdeztem a kollégától, hogy Linuxon nevelkedett-e? Az természetes, hogy az ember ha nem ismer egy rendszert, vagy csak alig, akkor nem megy minden elsőre... Mondjuk az OSX-et meglepően jól kezeltem, miközben életemben először láttam.
Az XP-nek meg hidd el semmi baja, nálunk bent melóban még mindig van vagy 35-40 XP-s gép és fele annyit szívtam-szívok velük, mint a Win7-es modellekkel. A Vistás gépeket meg downgradeltük XP-re, kerek perec megmondtam a főnökeimnek, hogy nem vagyok hajlandó Vistát üzemeltetni.
(Az XP esetében annyi a trükk, hogy egy munkacsoportba kell rakni a gépeket. Ennyi.)
Sub-ZeRo: de ez most ugye nem az a nyomtató, amit a TP-Link TL-WR2543ND-s router topicban beszéltünk annó? Ott ugye már eleve keverte a sz@rt, hogy a router-re volt dugva a printer.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
iMaverick #63 üzenetére
Nem, windows-os vagyok 2003 óta. 4 napja használok intenzíven linuxot, előtte live rendszerkent ismerkedtem vele. Amúgy linuxon rákerestem hogy nyomtatók, kiadta, kerestem vele a hálozatoknál, megtalálta, türelem és már nyomtatott is. Win7-nél is kb. így megy, de valahogy nem akarta jót, és szívtam vele. Pedig itthon is így van a nyomtató meg már melóhelyen is csináltam de nem ment.
-
-
róland
veterán
Kimaradt egy telepítési lehetőség: WUBI (Windows Ubuntu Installer). Rendszerindítást a Windows végzi, de a választott operációs rendszer töltődik be.
-
válasz
iMaverick #63 üzenetére
És te windóz tudásal születtél?
Legutóbb amikor hálózati nyomtatót telepíteni kellett megtanítanom egy usert Linuxon, azt úgy kisilabizáltam neki, hogy elsőre meg tudta csinálni, pedig csak megnéztük a párbeszédablakot, amit feldob. (A nyomtató nem volt a közelben, az a munkahelyén volt.)Amúgy az XP alatt pöccre működött... Ja, amikor éppen. Mert nekem inkább a "miért nem látja a vele azonos switchre dugott gépet" jellegű műsorok maradtak meg az XP időkből. Persze tartományon ment nagyjából rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
iMaverick
addikt
Előtte a win7-en másfél órát!!! szívtam vele, mire megtudtam csinálni, pedig azon már csináltam...
Te amúgyis Linux-on nevelkedtél? Mert nekem pont fordítva lenne: 1,5 órát szívnék, mire összehoznám Linux alatt. Win7 alatt ez max. 15 perc. Még akkor van a nagyobb baj, ha "régi" a nyomtató (HP LJ 1100, LJ 5-6-os széria), azokat nem "szereti" a Win7. XP alatt max. 5 perc. (Csodálkozom is, hogy miért rontotta így az M$ a Vista-Win7 hálózat kezelését, amikor XP alatt olyan pöccre működött, hogy csak na.
-
A munka miatt nem kell, de pont akkor, mikor melóztam és kipróbáltam a hálozati nyomtatást Ubuntu 13.04 alatt és kb 20 mp alatt nyomtatott is a gép. Előtte a win7-en másfél órát!!! szívtam vele, mire megtudtam csinálni, pedig azon már csináltam... Szóval húzott a kíváncsiság, hogy nem lehet annyira rossz rendszer. Persze nem rossz, mert sokan használják. Amúgy meg a kíváncsiság még mellé jött, de eddig tetszik, igaz bukdácsolva megy a terminal, de mentem szorgosan a parancsokat és vágom fel felhőbe.
[ Szerkesztve ]
-
-
Pete55555
addikt
Én épp most raktam fel végre anyám gépére egy ubuntu 10.4-et, eddig jól működik, kis csili vili, jól is fut, a régi laptopon, anyámnak is bejön, úgyhogy valszeg marad. XP helyett ment rá, az egy idő után mindig belassult, remélem ez nem fog.
...Szeretem leracsniztatni...
-
saelin
veterán
Ezért játszom konzolon.
Engem zavar ha egynél több os van a gépen. De megértem azt is, aki inkább két rendszert tart. Mindenki más, más igényekkel, és az is közrejátszhat, hogy a munkád miatt kell."It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
Tonyk
veterán
Ha már win és linux egymás mellet a cikkben + thunderbird, miért kell másolgatni a tb adatbázisát?
Nálam pl Linux alatt /home/név/thunderbird/profiles.ini -ben:
isrelative=0
path=/mnt/win_d/Dokumentumok/!Levelezes/78vm40x7.defaultÍgy egyszerre használható a TB ugyanazon adatbázisa mindkét rendszer alatt.
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
KAMELOT
titán
Nagyon jó a linux. Rengeteg ingyen progi és rohadt gyors. Majd veszek másik HDD-t aztán feldobom újra a UBUNTU-t. Utoljára a 10-est használtam minden ment hibátlanul.
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
-
spammer
veterán
Ha már szóba került a PS és a fotózás, akkor ez talán még hasznos lehet: Darktable (Lightroom altenatíva)
-
saelin
veterán
Szép hosszú írás, már vártam rá! Olvasom is!
"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."
-
Én ha nem lennék csóró, akkor se windózóznék
Csak arra gondoltunk, hogy akinek tényleg _szüksége_ van a fotosopra, az valószínűleg dolgozik vele. Tehát kell neki a legális win is. (Nekem pl. amatőr fotósként bőven jó a Gimp is.)
Különben senki nem mondta, hogy feltétlen összefügg.Annak szerintem sokan örülnének, akik pénzt keresnek ezekkel a szoftverekkel, ha nem kéne megvenni alá az OS-t is.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
és floatr:
Miből gondoljátok, hogy mindenki azért használ linuxot, mert csóró? Ez olyan általánosítás, hogy az hihetetlen. Nem felvágásból de eddig is telt sok mindenre, ettől még szimpatikus a Linux rengeteg megoldása, és úgy általában a szellemisége is. Ez miért függne feltétlenül össze?
Itt egy rövid lista ami mindig megfogalmazódik bennem az ilyen és ehhez hasonló versus (nem feltétlenül "linux vs. win") cikkek és a hozzájuk tartozó topikok kapcsán. Ez nem azoknak szól akiknek válaszoltam, hanem úgy általában:
- Miért kell ez a negatív hozzáállás mindig a fórumon?
- Miért kellenek a burkolt, alattomos beszólások?
- Miért nem lehet elfogadni, hogy valakinek ez, vagy az bejön?
- Miért kell olyan fórumokba járni, ami nagyon negatív érzéseket vált ki egyesekből?
- Miért van ezeknek az embereknek mégis komment kényszere?
- Normális ellenérvek és ellenvélemények kellenek (mint például Stauffenberg-é ami alá van támasztva, hogy neki miért nem jó például a linux és nem hit-ből írta azt amit).
- De ha ez nem megy és valaki mégis kommentel, akkor legalább értelmesen, higgadtan ész érvekkel alátámasztva fogalmazza meg a mondandóját ne csak fröcsögjön.
- Nem az ellenérvekkel van a baj, hanem a fanboy-sággal. És ez általában mind a két oldalra egyaránt igaz, bármilyen témáról is van szó.
- Ha már ennyire nem megy az ésszerű kereteken belüli pártatlan kommentelés, akkor egyszerűen tovább kell menni mondjuk annyival, hogy "Na, még egy hülye linuxos (bármi más behelyettesíthető ide) cikk, vagy topik" és egyszerűen nem kell megnyitni. Ezzel el lehetne kerülni a folyamatos egymás hülyének nézését a fórumon és a sokszor már sértegetésig elmenő hitvitákat.
- Senki nem kötelez senkit sem arra, hogy használjon valamit, ahogy senki nem kötelez senkit sem arra, hogy foglalkozzon egy témával. Ha valakit idegesít, hogy mások elégedettek valamivel, gondolnak valamit valamiről és tudja, hogy ő nem lesz képes higgadtan kommentelni, akkor nem kell törődni az ilyen témájú anyagokkal és annyi. Mindenkinek jobb lenne.... Persze tudom, hogy bilibe ér a kezem.Szerk.: (#52) hcl
Ok így már tiszta sor. Valamiért nekem nem ez a mondandó jött le az előző hsz.-edből.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Stauffenberg #49 üzenetére
De, Wine és Vbox teljesen jók adott dolgokra. Tőlem rendszeresen kérdeznek windózosakat, olyankor nem mindig akarom újralőni a gépem, hogy megnézzem, hogy is van az.
Illetve pl. a Panorama Makerre is szükségem van néha, az szépen meg Wine-al, de a Totál Parancsnok is, amit meg szeretek FTP-zésre használni. Meg még egy pár progi.
Sajnos az ilyen komolyabb dolgok, mint a PS, meg Ofisz (komolyabb, LOL...), meg Adobe cuccok, tényleg messze vannak még attól, hogy jól menjenek, de valamikor csak meglesz az is...Mutogatni való hater díszpinty
-
Stauffenberg
nagyúr
Vagy a cégednek ahol dolgozol, jobb esetben, de nem is ez volt a lényeg. Tényleg nem értem mi szükség van ilyen felesleges körökre.
1.) Egy ilyen cikkben felesleges erőltetni a vájnozott fotosopot, aki ilyenek vásárol (khm..) annak nem alternatíva a Linux. Főleg úgy, hogy le is vagyon írva: A CS3, egy elavult, régi verzió az utolsó ami még aránylag fájdalommentesen megy.
2.) Minden rendszert használjunk arra amire való. A Linuxnak is van bőven erénye és érdeme más területeken. Aki nem tud elszabadulni a Windows ökoszisztémától, az csináljon dualboot rendszert és ha olyan szoftverre van szüksége az adott munkához, akkor bootoljon be abba. Nem Wine meg VirtualBox kell ide.
[ Szerkesztve ]
-
cer
tag
Feliratkozás
-
FeketePok
tag
Azoknak akik most koltoznek Linuxra ajanlanam a Cylon linuxot(http://cylonlinux.weebly.com/index.html).
Ubuntu 12.04LTS alapu distrot ami egy tonna elore instalalt programmal erkezik,Gnom calassic kezelofelulettel,elore bekonfiguralt compizzal.
Nekem egy hete van felrakva a vendeg particiomra es eddig el kifogastalanul viselkedik.egyes idiotak szerint:az Intel a CPU-k BMW-je
-
Linuxmanuska
csendes tag
Itt egy kedvcsináló videó azoknak akik Windows programokat is szeretnének futtatni a linuxon
-
erhas01
tag
Üdv:
Kívánságaim :
1
Sorkizárt bekezdések.2
Bele lehetne tenni a cikk elejére a kiemelt - Kék - linkeket,programok stb neveit?Felsorolásszerűen: - Kiemelt tartalomjegyzék - címen
Gimp, VMware, VirtualBox,.......Link az ugyanaz, ami a cikkben, - ez egyszerűbb -
vagy
Ugrás a cikkben lévő html szöveges linkre.Miért? pl.:
a.
Maga a cikkre emlékszem, de a cikk névre nem.
A témára emlékszem, de a programra nem.b.
Tableten, - pl.: tabletről keresve, valakinek pc re telepítéskor - könnyebben lehetne olvasáskor kisebb csoportokat - ez lenne a linkek lényege - keresni, mint több oldal görgetve böngészni egyesével.Az első találat a csoport, a többit szűkítem az előzmények és az azóta történt cikkekkel már megtalálom.
Szerintem alapozásnak nagyon jó a cikk, ez a stílus passzol az egyszerű felhasználókhoz.
Üdv:erhas01
-
floatr
veterán
válasz
Stauffenberg #42 üzenetére
Ez már csak olyan dolog, hogy ha már a zember megveszi a többszázezres szoftvereket, akkor egy win licenc nem fogja romlásba taszítani.
-
válasz
Stauffenberg #42 üzenetére
Meg aki komoly nyomdai előkészítést csinál, abból fuitja operációs rendszerre, meg programokra, elvileg
-
Stauffenberg
nagyúr
Linuxon futtatni az Adobe CS (vagy CC) szoftvereit felér egy ön-tökönrúgással. El kell fogadni, hogy amíg az Adobe cseszik kiadni natív Linux verziót, addig ez nem az a világ amibe beleillik egy Photoshop. Kár is erőltetni. Akinek elegendő amit a GIMP és társai tudnak, az legyen boldog vele, de komoly grafikai, filmvágási, fotós, nyomdai, DTP munkára inkább Windows/OSX.
-
-
imibogyo
veterán
Hát ezek után elég bátor megfegyelmezni másokat a tárgyi tévedésekkel kapcsolatban, miközben te nagyvonalúan nem foglalkozol ilyen "apróságokkal", mint késleltetés, natív usb audio 2.0 támogatás hiánya (3rd party driver nélkül) Windows alatt, valamint hangzásba beleszóló mixer és egyebek.
Jakuu: egy jól támogatott eszköznél igenis van különbség, az SB-k mindig is mostohán voltak kezelve linux alatt (mivel MUSZÁJ hozzájuk specifikus driver) szóval ez nem fair így. Azzal érvelsz egy kártya mellett, hogy az azért jó, mert a fos Crea csak windowsos drivert tudott hozzá írni? Ez így elég vicces. Nekem is volt SB Fatality-m, de a driver támogatás veszett szar volt.
Mondj egy olyan hangkártyát ami tökéletesen megy driver nélkül is mind a két rendszeren (megsúgom szinte minden külső P&P hangkártya) és nézd meg azt, hogy hogyan szólnak. Én ha bedugtam a HRT MS2+-omat a gépbe, akkor Linux altt mindig kevesebb bajom volt vele, mint Win alatt, pedig hidd el az egy elég brutálisan jó DAC, legalábbis azért az árért amiért én vettem. Ezt még a komolyabb hifis fórumok is elismerik, szóval ezzel kár is vitázni.
[ Szerkesztve ]
-
vinibali
őstag
azért az megnézem, majd ha a linux feljön 5-10% környékére. kicsit több odafigyelés nem ártana neki, mert videóvágó progiban mégcsak meg sem közelíti semmi a Vegas-t, ami sajnos még Crossover-rel sem indul
tényleg, talán megemlíthettétek volna a Crossover-t is, mint API layer, attól függetlenül hogy pénzbe kerül tesztverzió létezik itt is és az apt-get purge csodákra képes(#24) Jakuu: a handbrake most szerintem mindent aláz!
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
Jester01
veterán
Igen, előfordulhat, hogy a driver vagy egy közbenső réteg (pl. pulseaudio) szoftveres keverést csinál (*vagy éppen nem csinál) ami jobb minőségű mint amit a kártya amúgy hardveresen csinálna vagy amit a windowsos driver csinál. Az is lehet, hogy más frekvencián hajtja a kártyát, pl. 48 vs 44.1kHz és az egyik jobban szól mint a másik.
Ettől persze a hardver még ugyanaz és tulajdonképpen nem is windows vs linux kérdés.
[ Szerkesztve ]
Jester
-
törölt tag
-
ftc
nagyúr
Csatlakozom
Suse-val soha nem tudtam megbarátkozni... mindig Mandriva párti voltam most kötelezően átpártoltam Mageia-ra...
Fedora-t is próbálgattam ,s hiába a rengeteg segítség ami a neten található nem jött be az egész kezelőfelület...se KDE se gnome(talán gnome közelebb volt)..
Most MAgeia-t nyúzom azt marad éles rendszernek ha sikerül beállítanom
-
LOL. Valóban szebben szól, mert direkt kerül az adatfolyam a kártyához, míg windózon beleszól a windóz mixere is. Ez amúgy elég sokak által bizonyított tény.
@11 anaqer : Nem olyan nehéz elrontani sem azért
Ld a windózon, ahol nem lehet kiiktatni a rendszermixert.
[ Szerkesztve ]
-
Ó, itt az újabb trollmágnes cikk
Mondjuk én Virtualbox helyett Vmware-t javasolnék, szerintem kevesebb vele a baj.
Amúgy a legtöbb átlagos windóz user nem hiszem, hogy ennyire előre gondolkodna, és a legtöbben pl. nem használnak Outlookot sem
De mondjuk nekik meg olyan mindegy, hogy milyen oprendszer működését nem ismerik[ Szerkesztve ]
-
Polllen
nagyúr
-
Jakuu
őstag
Woah... Van FF is linuxra ? Mindjart teszek is fel miatta egy Mintet. Jah de rajottem hogy meg sem, mert annyit nem er az egesz.
-
FeketePok
tag
Ami viszont a ratok winfos droidokra megfelelo kifejezes az: Pavlov affect ,vagyis winfos bebootol es maris nyaldztok es csovaljatok a csovalnivalotokat,vagy ha meglattok e topicot mas op rendszerrol mint a winfos boszen acsarogtok es osztjatok az eszt.
Amugy egy Soundblaster Audigy-n hallgatva zenet igenis szebben szol Linux vagy OSX alatt mint az alltalatok hoen imadott winfos alatt,ja persz nem szar 128k-s mp3-rol beszelek.
Amit azert nem ertek az az ,hogy mi a francnak kell minden linuxos topikban megjelenjenek a windows trollok??[ Szerkesztve ]
egyes idiotak szerint:az Intel a CPU-k BMW-je
-
imibogyo
veterán
Igen, jó hogy említed. Épp most próbálgatom én is, csak én Fedora alapokon. Akit érdekel bővebben Fedora CCRMA.
(#16) Polllen: én most dual boot-ban használom. Játék, 3d grafika és kiadványszerkesztés windows. Minden más Fedora és Mint. Ubi nem jött be hosszútávon. Azért kettő, mert próbálok rájönni melyiket is szeretem jobban.
(#17) ntomka
"Az az igazság, hogy OSX-en is jobb a hang durván, mint windowson."
Igen ezen kicsit meglepődtem contaxg-nél amikor az Ms2+-ot vettem. De végülis a "unix" alap adott és így a "más" hangkezelés is adott. Én továbbra sem merném azt mondani, hogy egyértelműen jobb, de ahogy szólt, az nekem jobban tetszett, mint Win-en.(#20) Sub-ZeRo: helyes-helyes. Szép lassan megtérsz te is. Én meg eladtam a 7970-emet, szóval már nagyon játékok miatt sem mászok vissza Win-be. Egyszerűen nincs időm rá, így meg ne álljon egy nagy VGA a gépben.
Helyette vettem inkább egy Sony AS15 akciókamerát.
(#24) Jakuu: huhh. Hát ez egy tartalmas hozzászólás volt. Nem is értem, hogy ha valakit nem érdekel egy rendszer, vagy úgy általában egy téma, akkor az minek megy be oda trollkodni? Én sem megyek be az aerobic-os topikba a sorhasammal és fikázom azokat, akik szeretik azt csinálni...
[ Szerkesztve ]
-
mrhitoshi
veterán
hmm Már évek óta gondolkozom hordozható rendszeren, és most eljött az idő, csak kérdés, hogy külső merevlemezre tegyem rá a rendszert, vagy pedig pendrivera.
Merevlemez mellett szól, hogy merevlemez... lehet nyüstölni, viszont sokkal nagyobb, mint egy pendrive.
A másik, hogy a múltkor pont próbáltam LiLi-vel hordozható rendszert csinálni, és nem ment. Valami miatt nem tudtam betölteni BIOS-ból a Live rendszert.
[link] Ezzel a programmal viszont egyből ment minden, ezzel viszont nem tudom felrakni külső merevlemezre a Live rendszert.PS4
-
Pedig nem rossz. Én egy ubuntut tetttem fel nagynehezen a laptopra hosszú hetek próbálkozása után és nagyon jó. Már win-ben nem is vagyok a laposon.
Az asztalira is dobok fel majd egy debian mint-et és akkor ott sem nagyon fogok majd windowsban lenni, maximum a játékok miatt."Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Polllen
nagyúr
Én ubuntu studio-t tettem fel kíváncsiságból, abban alapból az van, de azt már nem tudom, hogy csak ennyit mókoltak a hangzás javítása érdekében vagy mást is. Alap ubuntuhoz külön ubuntu studio sound packokat láttam. Talán hármat.
Most már letúrni nem fogom, max egy gnome3-t dobok fel, mert az xfce nem valami szép szerintem.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
Telda
addikt
Házidolgozatként Linux telepítést kellett bemutatnom, ez idő alatt nagyon megkedveltem a rendszert, csak sajnos a játékok miatt rá vagyok kényszerülve a Windowsra. S mivel csak átlagfehasználó vagyok, ezért számomra a két rendszer már fölösleges.
-
ntomka
nagyúr
Meg még elég sok más dolog sajnos.
(#10) berVi: Fáradj át a DAC-os vagy a fejhallgatós topicba, ha érdekel miért nem placebo a dolog. Addig meg inkább maradj csendben.
(#13) berVi: Az az igazság, hogy OSX-en is jobb a hang durván, mint windowson.
[ Szerkesztve ]
ツ Headphones on - World off
-
Polllen
nagyúr
Én se kukáznám a win8-t, jobban szeretem, bár ez csak megszokás, meg a játékok miatt kényszer.
De amúgy ez a téma is olyan, mint az usb kábelek között miért lehet különbség, amikor nem kéne.
Ha kipróbálja, meghallja, ha meg nem, hiába mondanék bármit is. Ez a téma részemről le is zárva.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
ntomka
nagyúr
"A Flash támogatás is lezárult Linux platformokon, az Adobe már nem adja ki a böngésző plugin új verzióit erre a platformra."
De, kiadja. PPAPI alapon jön a Chrome-mal együtt. Szóval pontosabb a megfogalmazás úgy, hogy egyelőre Chrome alatt elérhető a teljes flash támogatás Linuxon.
Videószerkesztőnek a Kdenlive is megemlíthető.
(#3) Polllen: Főleg ha valami low-latency vagy egyéb valós idejű kernelt használsz.
(#8) imibogyo: Dobd fel a tárolóból a low-latency kernelt te is.
[ Szerkesztve ]
ツ Headphones on - World off
-
imibogyo
veterán
Ha szimultán egymás mellett fut két tök egyforma gép (Asus p8z77m-pro alaplap, és BQ 550W-os táp a többit nem írom le, mert úgysem számít), két tök egyforma DAC-al, csak az egyiken Ubi van a másikon Win8 és én különbözőnek hallottam a hangzásukat, abban mi a placebo? Azt mondtam nem vakteszteltem, de azt nem, hogy nem is teszteltem egyáltalán.
Megérteném, ha eltelne a hallgatások között mondjuk 5-10 perc és úgy hallanám másnak, de erről szó sincs. Meghallgattam többször is ugyanazt az anyagot, ugyanazt a 15 másodperces snittet egy általam jól ismert zenéből a saját fejhallgatómmal és én igenis másnak hallottam (hangerő egalizálva volt).
Másik pedig, hogy amikor placebo-ról beszélünk egy eleve pozitív hatást várunk, egy eleve prefereált valamivel kapcsolatban. Én viszont nem szeretem az Ubi-t, Win párti vagyok mégis azt hallottam rosszabbnak, szóval kicsit sántít az elméleted. Eleve nem értem milyen jogon minősíted le más érzékelését? Neked talán valami etalon érzékelésed van? És ha te nem hallasz, vagy érzékelsz valamit akkor az nincs is és nem is lehet? Így a kifejezés inkább amit most keresek: szemellenzős.
Anno ezért hagytam ott a fejhallgatós és a DAC-os topikot is, mert jöttek folyton a megmondó emberek, akik lehurrogtak mindenkit, hogy ezt, vagy azt nem lehet, ezt, vagy azt nem halhatta az illető stb.. Nekem mondjuk senki nem szólt be, de eléggé lenyomta a hangulatot. A vicces az volt, amikor ugyanezen emberek elkezdtek még a minőségi kábelek között is hallani különbségeket. Na erről ennyit.
Olyan magas lóról beszélsz, hogy az hihetetlen. Nem tudom mire a nagy arc, de biztos megdolgoztál érte. Egyébként sem értem, tiszta sor, hogy te nem hiszel ebben, de más miért ne gondolhatná így? Csak mert te mondod? Na ez a LoL..... Egyébként pedig én nem vagy "linuxos", kár itt kezdeni a linux flame-et.... Ez eléggé korlátolt gondolkodásra utal, hogy ha valamivel nem értesz egyet és te sem tudsz egyértelmű cáfolatot rá, akkor jön az övön aluli beszólás..
[ Szerkesztve ]
-
ftc
nagyúr
Kicsit jobban nem lehetne szét írni a pontos telepítést? pl particionálást pl mit jelent a /home, /mnt stb? vagy mire érdemes figyelni ha már így nekilendültetek
-
"Különböző operációs rendszerek, különböző futó háttérfolyamatokkal, különböző zenei programokkal, különböző jelútvonallal [...]"
Egy audiofájl dekódolását olyan nagyon azért nem könnyű elbaszni, erre lettek ugye kitalálva a mindenféle szabványok... szoftveres oldalon legfeljebb a driver lehet tényező, de még az is kirívó esetnek számít.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
imibogyo
veterán
Én sem vakteszteltem még, de a HRT MS2+-om és a mostani ELE dac-omat is jobbnak érzem Linux alatt, mint Windows 8 alatt. Nem is a jobb a jó szó rá, hanem inkább a más, de ez a más nekem jobban tetszik.
De ez vakteszt nélkül is evidencia szerintem. Különböző operációs rendszerek, különböző futó háttérfolyamatokkal, különböző zenei programokkal, különböző jelútvonallal, míg a hangállomány eljut a fájl mivoltából a kimenetig szóval az biztos, hogy máshogy szólnak. Hogy jobban-e, vagy sem az egyéni ízlés kérdése. Én mondjuk biztosan nem fogom kukázni a Win8-amat ezért, ettől függetlenül jobban szeretem a zenei hangzást Ubi alatt.
(#6) Qukac nekem egy gagyi MSI VR600-al is simán felismert mindent az UBI, szóval elvileg nem lesz gondod. Mondjuk a webkamerával szívtam egy darabig, meg az integrált hang sem tetszett Win után, de a második dac-om megoldotta a gondot. Most már az asztali és a lapos gépen is külön-külön dac-om van.
[ Szerkesztve ]
-
Qukac
tag
Driverek szempontjából mi a helyzet? Manuálisan telepítgetős mint Windows alatt? Amiatt érdekelne, hogy dual bootba akarok tenni egy Ubuntut a laptopomon. A gép egy Lenovo B560-as, de a gyártó honlapján a drivereknél csak Windowsos driverek elérhetőek rá. Automatikusan esetleg felismerheti az Ubuntu ezt?
-
berVi
senior tag
válasz
Badman 4ever #1 üzenetére
Erre mondjak azt, hogy maci faszan vitezkotes. A wiki oldal is 3 bekezdesen keresztul kepes ezt magyarazni, hogy emulator, vagy megse, vagy hat megis, csak felig. Kar, hogy a valosagban senkit nem erdekel.
Az emulator kifejezest eleg sokan ismerik, es sokkal egyszerubb mondani, mint hogy "win32 API hivasokat fordit Unix rendszerhivasokra", amire a tobbseg max furcsan nezne rad.
BTW. az ilyen jellegu gorcsoles az, ami miatt desktop Linux sosem lesz realitas. Amig terminologian fapfapolunk, a kedves user mar reg atment a kovetkezo standhoz, ahol az o kerdeseivel foglalkoznak. Pl. hogy miert recseg Skype alatt a hang, amire kap egy a tiedhez hasonloan informativ valaszt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Producereknek, zenészeknek sem ajánlott Linux-ra költözni, ugyanis épkézláb, használható DAW (a Renoise-on kívül) nincs Linuxra.
-
Badman 4ever
őstag
Jól összeszedett írás, viszont ez a rész nem tetszett:
Nagyon kitartóak próbálkozhatnak a Wine Installerrel, mely lehetővé teszi, hogy Windows alá készült szoftvereket futtassunk Linux alatt. Az emulátor sokat fejlődött az utóbbi években is, biztosítja a legtöbb Windows API hívást, a registry kezelését, azaz adja a lovat a Windows alkalmazások alá, de nem minden szolgáltatást implementál.About Wine
Wine (originally an acronym for "Wine Is Not an Emulator") is a compatibility layer capable of running Windows applications on several POSIX-compliant operating systems, such as Linux, Mac OSX, & BSD.[ Szerkesztve ]
Android: elavult, mókolt Linux kernelre rágányolt virtuális gép. Macrohard SpyDOS 11 - Something went wrong. :( Vigyázat, a pingvin harap! Házi szerver Tualatin Pentium III-S 1.4 GHz alapon, Ryzen nagyvas, Bulldozeres AMD laptop és Pine64 PinePhone - Arch Linux mindegyiken. Ender 3 Pro rules!
Új hozzászólás Aktív témák
it Tárt karokkal vár minket a pingvin, de milyen módon tudjuk digitális javainkat erre a platformra átköltöztetni, és milyen alternatívák akadnak a megszokott windowsos alkalmazásaink helyett?
- Gumi és felni topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- általános iskolai rendszergazda
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MIUI / HyperOS topik
- Revolut
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Anime filmek és sorozatok
- Windows 11
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest